Kawa

Wakacje – jak wycisnąć z nich jak najwięcej? Wskazówki od Blueberry Roasters

Nieśmiało spoglądamy w kalendarz i okazuje się, że jesteśmy już w połowie sierpnia. To oznacza, że – niestety, ale – większa połowa wakacji już za nami… Jeśli nie zdążyliście wykorzystasz letnich dni na stu procentowy odpoczynek lub odnosicie wrażenie, że moglibyście wycisnąć z wakacji 2021 znacznie więcej, to nie martwcie się. Nic straconego! Mamy dla Was kilka pomysłów, by wykorzystać ostatnie 2 tygodnie jak najowocniej. Zainteresowani?

Czytaj więcej
Parzenie kawy na 4 różne sposoby

Nie posiadasz w domu profesjonalnego ekspresu do kawy? Nic straconego! Kiedy spojrzymy w kierunku alternatywnych metod parzenia kawy, na horyzoncie pojawia się kilka całkiem sensownych sposobów przyrządzania kawy. Zapomnijmy na moment o istnieniu ekspresów kawowych. Skupmy się natomiast na urządzeniach oraz metodach, które pozwalają skutecznie i tanim kosztem go zastąpić. Do dzieła!

Czytaj więcej
Latte z kurkumą – napój dla fanów zdrowego stylu życia

Zastosowanie kurkumy w żywności, suplementach diety, ale też napojach stało się gorącym trendem, który z roku na rok wyraźnie przybiera na sile. Widok latte z kurkumą na Instagramie, YouTube czy TikToku wywołuje w nas jednoznaczne emocje. A sprowadzają się one przynajmniej do dwóch zachowań: poszukiwań kurkuma latte w menu kawiarni lub samodzielnego przygotowania złotego mleka w warunkach domowych. Najwyższy czas dowiedzieć się więcej o tytułowej kurkuma latte!

Czytaj więcej
Un caffè per favore, czyli kawa we Włoszech

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, co sprawia, że choć pochodzenie kawy przypisuje się Etiopii, to wielu kojarzy ją bardziej z Włochami? Powód jest następujący – Włosi jako pierwsi opanowali sztukę robienia espresso, czyniąc go jednym z symboli swojego kraju. Chcecie dowiedzieć się więcej na temat kawy we Włoszech, zwyczajach kawowych tam panujących oraz rodzajach włoskich kaw? Zaczynajmy!

Czytaj więcej
Cascara: (nie)potrzebny odpad

Poszczególne etapy, przez jakie przechodzą ziarna kawy, są znane chyba każdemu miłośnikowi tego nieprzeciętnego napoju. Od uprawy, poprzez zbiory, aż po obróbkę oraz moment, kiedy ziarna trafiają do opakowań i rozsyłane są do najodleglejszych zakątków globu. W całym tym procesie na szczególną uwagę zasługuje susz z owoców kawowca, który oddzielony od produktu głównego ­– ziarna – zyskuje dziś drugie życia. Czym może nas zaskoczyć ten z pozoru nieprzydatny element kawy – cascara?

Czytaj więcej
Domowa kawa jak z kawiarni? To możliwe

Czy aby cieszyć się pyszną i aromatyczną kawą, musisz zawsze udawać się do kawiarni? Niezupełnie… Jeżeli wyposażysz się w odpowiednie produkty i narzędzia, a ponadto udoskonalisz technikę przygotowania „małej czarnej”, caffe latte itp., to przepis na domową kawę jak z kawiarni masz w zasięgu ręki. Zainteresowany? Sprawdźmy zatem, jak krok po kroku przygotować mistrzowską kawę jak z kawiarni w zaciszu własnego domu.

Czytaj więcej
Fusy po kawie? Nie wyrzucaj ich

Codziennie pijesz jedną, dwie, a może trzy kawy? Zasadnicze pytanie – gdzie w takim razie lądują fusy z kawy? W koszu czy odpływie? Jeżeli do tej pory uważałeś, że to ich jedyne słuszne miejsce, to czas zmienić poglądy. Uwierz, że fusy po kawie mają wielką moc – obecnie znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach naszego codziennego życia. Chcesz poznać szczegóły?

Czytaj więcej
Czysta chemia - naukowa twarz wypalania kawy
Chociaż w XXI w. mocno wzbraniamy się przed wszystkim, co „chemiczne”, nie da się ukryć, że proces powstawania kawy to…czysta chemia. A dokładniej – zaawansowany kurs chemii organicznej dla tych, którym niestraszna jest piroliza, degradacje Streckera czy reakcja Maillarda - czyli procesy chemiczne, które zachodzą w ziarnie podczas wypalania i mają decydujący wpływ na jego profil sensoryczny.
Czytaj więcej
Espresso - magia mocy
Espresso to sztuka sama w sobie i esencja wszystkiego, czym kawa jest. To prawdziwy #coffeporn: wypełniony aromatami płyn o konsystencji śmietany, barwie mrocznej jak przeszłość Kuby Rozpruwacza i smaku głębokim jak filozofia niemieckich neoromantyków. Po prostu: wszystko, co najlepsze, zamknięte w maleńkiej, mieszczącej zaledwie 50ml naparu filiżance.
Czytaj więcej
Zawód: Barista
Praca baristy, wbrew mylącej nazwie, niewiele ma wspólnego z pracą za barem i podawaniem drinków. Barista, owszem, serwuje, ale kawę – w 1001 postaci, kilkadziesiąt/kilkaset razy dziennie. Barista to zawód, który wymaga od człowieka wiele – bo i na kawie trzeba się znać, i na sprzęcie, którym ją parzymy, a w dodatku – warto znać się na…ludziach. Bo barista to taki barman, tylko zamiast promili serwuje kofeinę – i nie robi tego w godzinach nocnych, a raczej – nieludzko porannych. Uśmiech baristy o 7 rano to zastrzyk optymizmu, a kawa, którą nam podaje, to często najlepsze lekarstwo na poniedziałek. Na czym więc tak naprawdę polega jego praca?
Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel