Kawa

Un caffè per favore, czyli kawa we Włoszech

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, co sprawia, że choć pochodzenie kawy przypisuje się Etiopii, to wielu kojarzy ją bardziej z Włochami? Powód jest następujący – Włosi jako pierwsi opanowali sztukę robienia espresso, czyniąc go jednym z symboli swojego kraju. Chcecie dowiedzieć się więcej na temat kawy we Włoszech, zwyczajach kawowych tam panujących oraz rodzajach włoskich kaw? Zaczynajmy!

Czytaj więcej
Cascara: (nie)potrzebny odpad

Poszczególne etapy, przez jakie przechodzą ziarna kawy, są znane chyba każdemu miłośnikowi tego nieprzeciętnego napoju. Od uprawy, poprzez zbiory, aż po obróbkę oraz moment, kiedy ziarna trafiają do opakowań i rozsyłane są do najodleglejszych zakątków globu. W całym tym procesie na szczególną uwagę zasługuje susz z owoców kawowca, który oddzielony od produktu głównego ­– ziarna – zyskuje dziś drugie życia. Czym może nas zaskoczyć ten z pozoru nieprzydatny element kawy – cascara?

Czytaj więcej
Domowa kawa jak z kawiarni? To możliwe

Czy aby cieszyć się pyszną i aromatyczną kawą, musisz zawsze udawać się do kawiarni? Niezupełnie… Jeżeli wyposażysz się w odpowiednie produkty i narzędzia, a ponadto udoskonalisz technikę przygotowania „małej czarnej”, caffe latte itp., to przepis na domową kawę jak z kawiarni masz w zasięgu ręki. Zainteresowany? Sprawdźmy zatem, jak krok po kroku przygotować mistrzowską kawę jak z kawiarni w zaciszu własnego domu.

Czytaj więcej
Fusy po kawie? Nie wyrzucaj ich

Codziennie pijesz jedną, dwie, a może trzy kawy? Zasadnicze pytanie – gdzie w takim razie lądują fusy z kawy? W koszu czy odpływie? Jeżeli do tej pory uważałeś, że to ich jedyne słuszne miejsce, to czas zmienić poglądy. Uwierz, że fusy po kawie mają wielką moc – obecnie znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach naszego codziennego życia. Chcesz poznać szczegóły?

Czytaj więcej
Czysta chemia - naukowa twarz wypalania kawy
Chociaż w XXI w. mocno wzbraniamy się przed wszystkim, co „chemiczne”, nie da się ukryć, że proces powstawania kawy to…czysta chemia. A dokładniej – zaawansowany kurs chemii organicznej dla tych, którym niestraszna jest piroliza, degradacje Streckera czy reakcja Maillarda - czyli procesy chemiczne, które zachodzą w ziarnie podczas wypalania i mają decydujący wpływ na jego profil sensoryczny.
Czytaj więcej
Espresso - magia mocy
Espresso to sztuka sama w sobie i esencja wszystkiego, czym kawa jest. To prawdziwy #coffeporn: wypełniony aromatami płyn o konsystencji śmietany, barwie mrocznej jak przeszłość Kuby Rozpruwacza i smaku głębokim jak filozofia niemieckich neoromantyków. Po prostu: wszystko, co najlepsze, zamknięte w maleńkiej, mieszczącej zaledwie 50ml naparu filiżance.
Czytaj więcej
Zawód: Barista
Praca baristy, wbrew mylącej nazwie, niewiele ma wspólnego z pracą za barem i podawaniem drinków. Barista, owszem, serwuje, ale kawę – w 1001 postaci, kilkadziesiąt/kilkaset razy dziennie. Barista to zawód, który wymaga od człowieka wiele – bo i na kawie trzeba się znać, i na sprzęcie, którym ją parzymy, a w dodatku – warto znać się na…ludziach. Bo barista to taki barman, tylko zamiast promili serwuje kofeinę – i nie robi tego w godzinach nocnych, a raczej – nieludzko porannych. Uśmiech baristy o 7 rano to zastrzyk optymizmu, a kawa, którą nam podaje, to często najlepsze lekarstwo na poniedziałek. Na czym więc tak naprawdę polega jego praca?
Czytaj więcej
Syropy do kawy – sposób na pyszną kawę w mgnieniu oka

Istnieje wiele dodatków do kawy – od mleka zwierzęcego czy roślinnego, poprzez cukier, cynamon, kardamon, rum, aż po syropy smakowe. Oczywiście produktów, które doskonale komponują się z kawą jest znacznie więcej – niemniej dziś chcemy się zatrzymać przy wymienionych już… syropach! Jeśli tylko lubisz eksperymentować, a dotychczas wypijana kawa już Ci się znudziła, to najwyższy czas zainteresować się naturalnymi syropami smakowymi do kawy. Dlaczego? Co powinien wiedzieć każdy miłośnik kawy o produktach tego typu? Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej
Kawa w kapsułkach – tak czy nie?

Coraz więcej osób zastanawia się nad zakupem wygodnego, a zarazem nowoczesnego sprzętu, jakim jest ekspres na kapsułki. Czy kawa przygotowywana przy użyciu tego urządzenia jest zdrowa? Co tak naprawdę kryje się wewnątrz kapsułek kawowych? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziecie poniżej.

Czytaj więcej
Majowa promocja na kawę Brazylię Santos. Odbierz rabat -25%

Wiedzieliście, że Brazylia to największy producent kawy na świecie? I choć przyjmuje się, że ojczyzną kawy jest Etiopia, to właśnie brazylijskie plantacje wprowadzają na rynek największą ilość tego surowca. Jak przedstawia się historia kawy w Brazylii – w kraju obejmującym ponad połowę Ameryki Południowej? W jakich warunkach dojrzewają ziarna kawowca? Aż wreszcie, jakich smaków i aromatów możemy się spodziewać, pijąc kawę prosto z Brazylii! O tym wszystkim opowiemy w poniższym artykule. Czeka na Was także specjalny kod rabatowy na kawę Brazylię Santos!

Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel