Nieśmiało spoglądamy w kalendarz i okazuje się, że jesteśmy już w połowie sierpnia. To oznacza, że – niestety, ale – większa połowa wakacji już za nami… Jeśli nie zdążyliście wykorzystasz letnich dni na stu procentowy odpoczynek lub odnosicie wrażenie, że moglibyście wycisnąć z wakacji 2021 znacznie więcej, to nie martwcie się. Nic straconego! Mamy dla Was kilka pomysłów, by wykorzystać ostatnie 2 tygodnie jak najowocniej. Zainteresowani?
Nie posiadasz w domu profesjonalnego ekspresu do kawy? Nic straconego! Kiedy spojrzymy w kierunku alternatywnych metod parzenia kawy, na horyzoncie pojawia się kilka całkiem sensownych sposobów przyrządzania kawy. Zapomnijmy na moment o istnieniu ekspresów kawowych. Skupmy się natomiast na urządzeniach oraz metodach, które pozwalają skutecznie i tanim kosztem go zastąpić. Do dzieła!
Zastosowanie kurkumy w żywności, suplementach diety, ale też napojach stało się gorącym trendem, który z roku na rok wyraźnie przybiera na sile. Widok latte z kurkumą na Instagramie, YouTube czy TikToku wywołuje w nas jednoznaczne emocje. A sprowadzają się one przynajmniej do dwóch zachowań: poszukiwań kurkuma latte w menu kawiarni lub samodzielnego przygotowania złotego mleka w warunkach domowych. Najwyższy czas dowiedzieć się więcej o tytułowej kurkuma latte!
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, co sprawia, że choć pochodzenie kawy przypisuje się Etiopii, to wielu kojarzy ją bardziej z Włochami? Powód jest następujący – Włosi jako pierwsi opanowali sztukę robienia espresso, czyniąc go jednym z symboli swojego kraju. Chcecie dowiedzieć się więcej na temat kawy we Włoszech, zwyczajach kawowych tam panujących oraz rodzajach włoskich kaw? Zaczynajmy!
Poszczególne etapy, przez jakie przechodzą ziarna kawy, są znane chyba każdemu miłośnikowi tego nieprzeciętnego napoju. Od uprawy, poprzez zbiory, aż po obróbkę oraz moment, kiedy ziarna trafiają do opakowań i rozsyłane są do najodleglejszych zakątków globu. W całym tym procesie na szczególną uwagę zasługuje susz z owoców kawowca, który oddzielony od produktu głównego – ziarna – zyskuje dziś drugie życia. Czym może nas zaskoczyć ten z pozoru nieprzydatny element kawy – cascara?
Czy aby cieszyć się pyszną i aromatyczną kawą, musisz zawsze udawać się do kawiarni? Niezupełnie… Jeżeli wyposażysz się w odpowiednie produkty i narzędzia, a ponadto udoskonalisz technikę przygotowania „małej czarnej”, caffe latte itp., to przepis na domową kawę jak z kawiarni masz w zasięgu ręki. Zainteresowany? Sprawdźmy zatem, jak krok po kroku przygotować mistrzowską kawę jak z kawiarni w zaciszu własnego domu.
Codziennie pijesz jedną, dwie, a może trzy kawy? Zasadnicze pytanie – gdzie w takim razie lądują fusy z kawy? W koszu czy odpływie? Jeżeli do tej pory uważałeś, że to ich jedyne słuszne miejsce, to czas zmienić poglądy. Uwierz, że fusy po kawie mają wielką moc – obecnie znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach naszego codziennego życia. Chcesz poznać szczegóły?
Istnieje wiele dodatków do kawy – od mleka zwierzęcego czy roślinnego, poprzez cukier, cynamon, kardamon, rum, aż po syropy smakowe. Oczywiście produktów, które doskonale komponują się z kawą jest znacznie więcej – niemniej dziś chcemy się zatrzymać przy wymienionych już… syropach! Jeśli tylko lubisz eksperymentować, a dotychczas wypijana kawa już Ci się znudziła, to najwyższy czas zainteresować się naturalnymi syropami smakowymi do kawy. Dlaczego? Co powinien wiedzieć każdy miłośnik kawy o produktach tego typu? Zapraszamy do lektury.
Coraz więcej osób zastanawia się nad zakupem wygodnego, a zarazem nowoczesnego sprzętu, jakim jest ekspres na kapsułki. Czy kawa przygotowywana przy użyciu tego urządzenia jest zdrowa? Co tak naprawdę kryje się wewnątrz kapsułek kawowych? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziecie poniżej.
Wiedzieliście, że Brazylia to największy producent kawy na świecie? I choć przyjmuje się, że ojczyzną kawy jest Etiopia, to właśnie brazylijskie plantacje wprowadzają na rynek największą ilość tego surowca. Jak przedstawia się historia kawy w Brazylii – w kraju obejmującym ponad połowę Ameryki Południowej? W jakich warunkach dojrzewają ziarna kawowca? Aż wreszcie, jakich smaków i aromatów możemy się spodziewać, pijąc kawę prosto z Brazylii! O tym wszystkim opowiemy w poniższym artykule. Czeka na Was także specjalny kod rabatowy na kawę Brazylię Santos!
Meksyk zaliczany jest do pierwszej dziesiątki światowych producentów kawy. Zastanawia Was, jak wygląda historia i uprawa kawy w tej części globu? A może bardziej ciekawi Was, czym odznaczają się kawy pochodzące z Meksyku? Omówmy wszystkie te kwestie – najlepiej przy filiżance aromatycznej kawy.
Problemem, z którym boryka się większość z nas w ciągu dnia, jest uczucie znużenia, nadmierna senność czy brak koncentracji. W takich sytuacjach zazwyczaj ratujemy się kubkiem mocnej kawy. Nie jest to jednak jedyny napój, który poradzi sobie ze spadkiem energii w ciągu dnia. Warto wtedy sięgnąć po… kakao! Zaskoczeni? Dlatego przyjrzyjmy się mu bliżej.
Kontynuujemy kawowy cykl! W tym miesiącu na tapet bierzemy kawę uprawianą w Hondurasie. Ten drugi co do wielkości kraj Ameryki Środkowej posiada naprawdę spory potencjał do uprawy kawowców. Jak wypada Honduras na tle pozostałych producentów kawy? Czym wyróżnia się kawa pochodząca z tego regionu? O tym i o wielu innych ciekawych rzeczach dowiecie się z poniższego artykułu. Czeka na Was także specjalny kod rabatowy na kawę Honduras SHG z naszej palarni kawy. A zatem nie zwlekajmy, zapraszamy do lektury!
Jakiś czas temu orkreślenie to pojawiło się w branży kawowej. Coraz częściej się nim operuje, jednak dla zdecydowanej większości nadal brzmi obco. Czym jest Microlot? A może lepiej będzie zapytać, czym są kawy Microlot?
Być może nie wszyscy o tym wiedzą, ale na świecie rośnie około 100 gatunków kawy! Zdecydowanie prym wiedzie tutaj Arabika, którą każdy z nas kojarzy, a najprawdopodobniej właśnie ją kupuje i pije na co dzień. Drugą pod względem dostępności na rynku jest Robusta, jednak wciąż mało się o niej mówi… Dlaczego? Czy Robusta w jakikolwiek sposób może nas zaskoczyć?
Gorąca, aromatyczna kawa to napój, na który wielu decyduje się już o poranku. „Mała czarna” pobudza, dodaje energii, a co więcej naprawdę smakuje! Jej walory smakowe odpowiadają nam do tego stopnia, że na jednej filiżance dziennie rzadko kto poprzestaje. Może czas poszukać zamienników dla kawy? Jeżeli poszukujecie zdrowych alternatyw dla kawy, to zostańcie z nami na dłużej! Przygotowaliśmy dla Was godne uwagi propozycje.
W ostatnich czasach świadomość na temat problemów związanych z ekologią znacząco wzrosła. Na zakupy spożywcze coraz częściej zabieramy ze sobą własną torbę – bambusową, bawełnianą, jutową. Dlaczego więc idąc po kawę do kawiarni, nie mieć ze sobą kubka wielorazowego użytku? Spróbujmy się do tego przekonać!
O kawie organicznej jest coraz głośniej… Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem świadomość ekologiczna Polaków nieustannie wzrasta i jest to z całym przekonaniem zjawisko pozytywne. Dzisiaj nie trzeba już nikogo przekonywać do produktów z oznaczeniem „bio”. Każdy z nas wie, że jakość tychże produktów to czynnik sprzyjający zdrowiu konsumentów. Czego możemy się spodziewać po kawie z certyfikatem Organic? Przekonajmy się.
Kawowy aromat ogarnął Polskę. Rodacy coraz rzadziej piją już „czarną z fusami”, znaną z poprzedniej epoki. Otwieramy się na nowe doznania, szukamy kolejnych nut smakowych i zapachowych, w tworzeniu których pomaga często ekspres. W tym tekście podpowiadamy, jaka jest najlepsza kawa ziarnista i w jaki sposób dobrać ulubioną kawę do ekspresu!
Zanim kawa trafi do palarni, przechodzi bardzo złożony proces. Okazuje się, że ziarna muszą przebyć wiele tysięcy kilometrów, zanim zostaną poddane wypalaniu. Poprzedza to wszystko uprawa, zbiory, a także obróbka produktu, który jest jeszcze surowy. Kiedy gotowa kawa znajduje się w naszej kuchni, ma za sobą dziesiątki różnych zabiegów. Droga ziaren jest naprawdę bardzo interesująca i to nie tylko dla osób, które są zakochane w smaku i aromacie tzw. małej czarnej. Okazuje się, że już najdrobniejsze zmiany na etapie obróbki ziaren na plantacji, mają duży wpływ na to, jak prezentuje się końcowa nuta smakowa ziaren kawowca.
Dla wielu osób, filiżanka tzw. „małej czarnej” to wręcz rytuał. Często dochodzi do tego jeszcze popołudniowa latte, czy też cappuccino na podwieczorek. Niektórzy jednak mają wątpliwości co do tego, jak częste picie kawy wpływa na nasze zdrowie. Otóż wiele mówi się o tym, że kawa może negatywnie wpływać na ciśnienie krwi, a także, że wypłukuje z naszego organizmu magnez. Jak jednak jest naprawdę?
Często dopada Cię zmęczenie, znużenie, nadmierna senność? W większości przypadków jest to wynik niehigienicznego trybu życia. Mowa tu niedobrze snu, nieprawidłowej diecie, braku aktywności fizycznej, stresie i używkach. Czas powiedzieć temu „stop”. Dowiedz się, co robić, gdy ogarnia nas zmęczenie zarówno to fizyczne, jak i psychiczne? Jak pokonać ten stan prostymi sposobami?
Zaplanowałeś sobie na dziś ćwiczenia? Przed Tobą wymagający trening wytrzymałościowy, aerobowy? Zanim do niego przystąpisz, sięgnij po filiżankę kawy. O ile większość ćwiczących zdaje sobie sprawę z tego, że po treningu należy zjeść pożywny posiłek, o tyle nie każdy wie, że wypita przed treningiem kawa może przynieść duże korzyści w kontekście wykonywanych ćwiczeń. Jakie? O tym poniżej.
Kubek lub filiżanka mocnej, aromatycznej kawy to dla wielu z nas obowiązkowy punkt każdego poranka. Czarny napój cenimy sobie przede wszystkim za właściwości pobudzające, niemniej równie ważne dla większości z nas są aromat oraz smak kawy. Zaryzykujemy stwierdzenie, że wspomniany smak i aromat, jak również chęć odkrycia nowych doznań kawowych to główne powody, dla których coraz więcej osób wybiera kawy aromatyzowane, powszechnie nazywane smakowymi. Przyjrzymy się im bliżej.
Kawa zbożowa przestała już być napojem, który niejako z przymusu piją raczej dzieci i kobiety w ciąży. Po kawę w tej wersji coraz częściej sięgają osoby, których jadłospis oparty jest na zdrowych i naturalnych produktach. Przekonaj się, jaką moc kryje w sobie kawa zbożowa. Czy to produkt na miarę dzisiejszych czasów?