Blog

Perfect storm –  Metody parzenia a sposób wypalania kawy
Wypalanie kawy to sztuka, której arkana opanowali wybrańcy bogów, a my, śmiertelni, możemy tylko delektować się efektem ich prac. Czekoladowe ziarna, wyprażone w bębnie zgodnie z wymyślonym przez roastera profilem, charakteryzują się konkretnymi cechami: wybranymi nutami smakowymi, określona kwasowością lub goryczą i, oczywiście, body. Jednak każdy z nas ma swoje ulubione poziomy powyższych – jeden lubi kawę o mocnym, gęstym jak śmietana body i karmelowym aromacie, inny – kwaskowatą małą czarną, wypełnioną aromatem dzikich owoców. Każdy z tzw. profili wypalania kawy tworzy ziarno o nieco innym rodzaju body, kwasowości i bukietu aromatyczno-zapachowego, a w ich wydobyciu pomaga odpowiednio dobrana metoda parzenia świeżo zmielonego ziarna.
Czytaj więcej
Tournée po plantacjach kawy w Meksyku

Meksyk zaliczany jest do pierwszej dziesiątki światowych producentów kawy. Zastanawia Was, jak wygląda historia i uprawa kawy w tej części globu? A może bardziej ciekawi Was, czym odznaczają się kawy pochodzące z Meksyku? Omówmy wszystkie te kwestie – najlepiej przy filiżance aromatycznej kawy.

Czytaj więcej
Zrób sobie kawę - Czyli twoja kawowa marka
Kawa to indywidualistka – podobnie, jak większość jej miłośników. Napój ze zwykłego, ciemnoczekoladowego ziarna może magicznie zmieniać smak i aromat w zależności od tego, w jakich warunkach było ono zrywane, poddawane obróbce, wreszcie – wypalane. Podobnie, jak my, kawa może mieć dzień, kiedy chce być uosobieniem kofeinowej mocy, lub, odwrotnie – esencją delikatnych, kwiatowych aromatów.
Czytaj więcej
Zapoznanie z herbatą cejlońską

Herbata cejlońska to rodzaj herbaty czarnej uznawanej za jedną z najlepszych na świecie. Nie pozostaje zatem nic innego, jak zgłębić jej historię, przybliżyć walory smakowe i właściwości zdrowotne. Gotowi wyruszyć w podróż na Sri Lankę?

Czytaj więcej
Strzał w 10, czyli kilka słów o punktacji kawy
O gustach się nie dyskutuje – to wie każdy, kto jako miłośnik tofu przyjaźni się z kulinarnym konserwatystą i amatorem schabowego. O pewnych rzeczach w świecie smaków nie powinno się w towarzystwie rozprawiać, a tym bardziej – dążyć do udowodnienia wyższości smaku pad thai nad golonką. Jednak planeta kawy w kulinarnym wszechświecie jest miejscem wyjątkowym i tutaj właśnie spory i oceny dotyczące tego samego produktu – wypalonego ziarna kawy – są esencją życia. Dlatego dzisiaj zajmiemy się tematem, który łączy i dzieli jednocześnie świat kawopijców – punktacją kawy.
Czytaj więcej
Zielona herbata – czy wiesz, dlaczego jest tak popularna?
Zielona herbata jest uznawana za prawdziwą królową wśród herbat. Cieszy się ona ogromnym powodzeniem nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także z uwagi na wyjątkowe właściwości. Świetnie sprawdza się podczas odchudzania lub jako kluczowy składnik kosmetyków. Sprawdź, dlaczego zielona herbata jest tak popularna!
Czytaj więcej
Kawa, a dieta – co musisz wiedzieć
Zastanawiasz się, czy kawa w trakcie diety to dobry wybór? A może chciałbyś się dowiedzieć, ile kalorii ma Twoje ulubione espresso lub cappuccino? Zapoznaj się z informacjami na temat dietetycznych właściwości kawy i przekonaj się, która postać Twojego ulubionego napoju najlepiej sprawdzi się jako kluczowy składnik codziennego jadłospisu.
Czytaj więcej
Pyszna kawa? Czy ekspres do kawy ma wpływ na smak?
Na smak kawy wpływa nie tylko jakość zastosowanych ziaren i wody, ale także sposób jej zaparzenia. Jeśli korzystasz z ekspresu do kawy, musisz pamiętać o wielu istotnych kwestiach, które mogą zmniejszyć przyjemność płynącą z degustacji ulubionego napoju. Odpowiednio ustawione parametry urządzenia bezpośrednio wpływają na intensywność kawy, moc oraz jej charakterystyczny posmak. Poznaj najważniejsze czynniki, które mogą przeszkodzić w delektowaniu się świeżo zaparzonym napojem.
Czytaj więcej
Z małą czarną dookoła świata
Świat nie dzieli się na Globalne Południe i Północ ani na fanów Star Treka i Star Wars. Świat dzieli cienka linia stref kawy i herbaty. Podróżując przez kontynenty, zawsze byliśmy w stanie określić, które z odwiedzanych krajów należą do której opcji. Co ciekawe, zwyczaj upajania się naszym ulubionym czarnym nektarem nie zawsze pojawiał się tam, gdzie kawa jest uprawiana. Wręcz przeciwnie – największymi miłośnikami solidnego espresso są przecież mieszkający w sąsiedztwie Św. Mikołaja Finowie!
Czytaj więcej
Twarzą w twarz z czerwoną herbatą

Czerwona herbata cieszy się coraz większą popularnością nie tylko wśród prawdziwych miłośników herbat, ale i osób, które w sposób szczególny chcą zadbać o swoje zdrowie. Herbata, o której mowa jest pomocna w odchudzaniu, korzystnie wpływa na poziom cholesterolu – zdecydowanie wnosi do naszego organizmu wiele dobrego. To z kolei sprawia, że warto przyjrzeć jej się bliżej. A zatem nie zwlekajmy!

Czytaj więcej
Kakao zamiast kawy? Dokładnie tak!

Problemem, z którym boryka się większość z nas w ciągu dnia, jest uczucie znużenia, nadmierna senność czy brak koncentracji. W takich sytuacjach zazwyczaj ratujemy się kubkiem mocnej kawy. Nie jest to jednak jedyny napój, który poradzi sobie ze spadkiem energii w ciągu dnia. Warto wtedy sięgnąć po… kakao! Zaskoczeni? Dlatego przyjrzyjmy się mu bliżej.

Czytaj więcej
Kawa na ławę - zawody baristów
Świat rozwija się dzięki walce – wiadomo to od dawna. Współzawodnictwo i dążenie do samodoskonalenia są motorem napędowym tego świata. A my, zwykli ludzie, niezbyt często obdarzani przez bogów szczególnymi talentami, uwielbiamy zapach krwi na arenie. Dlatego wszelkie relacje z zawodów, mistrzostw i innych zmagań tak mocno angażują nas podczas…wieczorów na YouTube. Czy jednak miłośnicy kawy mogą, podobnie jak fani Stocha i Żyły, dać się ponieść emocjom podczas emisji zmagań mistrzów w parzeniu espresso? Czy zawody w parzeniu latte mogą być ekscytujące? Sprawdziliśmy i już wiemy…
Czytaj więcej
Herbata Assam – jedna z pięciu najlepszych herbat na świecie

Herbata assamka to jedna z najbardziej znanych herbat czarnych. Z uwagi na wyrazisty smak i aromat uznawana jest przez wielu za herbatę typowo śniadaniową. Bardzo często herbata Assam stanowi składnik mniej atrakcyjnych mieszanek, którym nadaje nieprzeciętnego smaku. Chcecie dowiedzieć się więcej na temat herbaty assamskiej? W takim razie zostańcie z nami na dłużej.

Czytaj więcej
Sprawiedliwa kawa
Kawa, mimo swoich niewielkich rozmiarów, jest jednym z najważniejszych surowców tego świata. Trudno sobie wyobrazić przebrnięcie przez standardowy, mozolny poniedziałek bez kolejnych szotów kofeiny, prawda? Jednak obecność kawy w naszym życiu ma swoją cenę – i nie mówimy cenie sklepowej. To, że możemy delektować się popołudniowym espresso w czystym, sterylnym barze za rogiem, jest efektem pracy tysięcy ludzi, którzy zarabiają na życie, pracując na plantacjach w jednym z ponad 70 krajów Pasa Kawowego.
Czytaj więcej
Honeybush – napój, który niejedno ma imię

Czy kiedykolwiek słyszałeś o herbacie honeybush? Jeśli nie, to czas najwyższy uzupełnić braki z tej dziedziny. Z poniższego artykułu dowiesz się, czym jest honeybush, jakie są jego właściwości zdrowotne i czy każdy może pić napar z tej rośliny. Trzy, dwa, jeden – zaczynajmy!

Czytaj więcej
Co wiemy o Earl Grey?

Earl Grey to jedna z najbardziej lubianych i najczęściej wybieranych herbat. Jedni zamawiają ją „od święta” w restauracji bądź kawiarni, a inni sięgają po nią codziennie, choćby podczas śniadań. To, czym przekonuje nas Earl Grey, to niewątpliwie unikalny smak i aromat. Czym jeszcze może nas zaskoczyć ta odmiana herbaty? Sprawdźmy to.

Czytaj więcej
Woda i kawa - Para (cie)kawa
Woda w kawie to temat-rzeka. Jakiej wody używać do parzenia kawy, jaką powinna mieć temperaturę i jak w ogóle zalewać kawę? Na ten temat powstają nie tylko wielostronicowe poradniki, ale także artykuły naukowe i pokaźnych rozmiarów rozdziały w książkach poświęconych kawie. Bo, wierzcie nam, w przypadku niezwykłego duetu wody i kawy nic nie jest ani łatwe, ani oczywiste…
Czytaj więcej
Herbata owocowa – poddaj się unikalnym smakom i aromatom

Herbata owocowa to dobry wybór zarówno zimową, jak i letnią porą. Orzeźwiające i wyraziste nuty owocowe stanowią świetny zamiennik dla innych rodzajów herbat – zielonych, czarnych, czerwonych czy białych. Jak pośród mnóstwa propozycji na sklepowych półkach wybrać naprawdę dobrą herbatę owocową? Jakie właściwości gwarantuje herbata tego typu? Czy napar owocowy jest lepszy od klasycznych herbat? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie poniżej. Zapraszamy do lektury!

Czytaj więcej
Bardzo zła kawa, czyli o defektach zielonego ziarna kawy
Według mistrza suspensu i, jak się okazuje, wielkiego amatora małej czarnej, Davida Lyncha „Nawet zła kawa jest lepsza, niż brak kawy”. I choć skromni palacze czarnych ziaren nie powinniśmy kłócić się z autorytetem Pana Twin Peaks, to według nas zła kawa to początek upadku moralności i końca cywilizacji. Dlatego dzisiaj kilka słów o tym, co specjaliści mają na myśli, mówiąc, że kawa jest „zła”. I nie chodzi tutaj o to, że smakuje za bardzo orzechowo, lub ma zbyt wysoki poziom kwasowości, który drażni nasze kubki smakowe – ale o defekty w ziarnie, które obniżają jej wartość i sprawiają, że może nie otrzymać tytułu kawy speciality (który na 100% ma nasza cudowna, porzeczkowo-waniliowa KENYA NYERI!)
Czytaj więcej
Piknik bez kawy? Niemożliwe! - 3 przydatne gadżety
Słoneczne dni sprzyjają aktywnościom na świeżym powietrzu! Planujesz piknik w rodzinnym gronie lub wśród przyjaciół? Nie zapomnij o kawie! Przekonaj się, że delektowanie się swoim ulubionym napojem na łonie przyrody to naprawdę niezwykłe doświadczenie. Nie zapomnij o odpowiednich akcesoriach do kawy, które pomogą Ci zadbać o właściwą oprawę pikniku. Z ich pomocą z łatwością przygotujesz napój i poczęstujesz nim swoich bliskich.
Czytaj więcej
Skuś się na napar z lapacho

Na naszym blogu poruszaliśmy już temat niejednej herbaty – zielonej, białej, żółtej, rooibos i nie tylko. Dziś na tapet bierzemy herbatę lapacho. Mimo, że jej popularność jest znacznie niższa niż wspomnianych wyżej naparów, to wierzcie nam, że warto się nią zainteresować! Dlaczego? Czym może nas zaskoczyć lapacho? O tym poniżej.

Czytaj więcej
Kawa do biura – dlaczego warto zaufać zewnętrznej firmie?

Dobra kawa w biurze wpływa pozytywnie nie tylko na obecnych czy przyszłych pracowników, ale i potencjalnych klientów oraz kontrahentów. W końcu to „mała czarna” dodaje energii, pobudza do działania, wspiera procesy myślowe, stanowi niezastąpiony dodatek do spotkań. Krótko mówiąc, kawa w biurze świadczy o prestiżu firmy. Co ta wiadomość oznacza dla pracodawców?

Czytaj więcej
Mielmie w mielnie - Kilka słów o banalnym mieleniu kawy
Mielenie kawy. Wydaje się, że nie może być nic prostszego, prawda? Wystarczy wsypać kawę, wcisnąć odpowiedni przycisk i…wysypać wprost do filiżanki drobne, gotowe do uwolnienia aromatu ziarenka. A jednak…w świecie kofeiny nic nie jest proste ani oczywiste. A najbardziej banalne czynności potrafią być całkiem skomplikowane - dopóki nie zrozumiemy, w czym tkwi ich filozofia. Ale spokojnie, zanim dojdziemy do aspektów egzystencjalnych mielenia kawy, zaczniemy od rzeczy prostych i…w miarę nieskomplikowanych. Czego potrzebujemy, żeby zmielić nasze ziarenka? Oczywiście – młynka. No dobra – a jakiego..?
Czytaj więcej
Poznaj produkt kwietnia! Kawa Honduras SHG 100% Arabica z 25% rabatem

Kontynuujemy kawowy cykl! W tym miesiącu na tapet bierzemy kawę uprawianą w Hondurasie. Ten drugi co do wielkości kraj Ameryki Środkowej posiada naprawdę spory potencjał do uprawy kawowców. Jak wypada Honduras na tle pozostałych producentów kawy? Czym wyróżnia się kawa pochodząca z tego regionu? O tym i o wielu innych ciekawych rzeczach dowiecie się z poniższego artykułu. Czeka na Was także specjalny kod rabatowy na kawę Honduras SHG z naszej palarni kawy. A zatem nie zwlekajmy, zapraszamy do lektury!

Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel