Zakwaszenie organizmu to temat, który podejmowany jest coraz częściej, bowiem styka się z nim już znaczna część społeczeństwa… Wbrew temu co mogłoby się wydawać, odkwaszenie organizmu nie jest kolejną modną dietą odchudzającą, lecz skutecznym sposobem na przywrócenie w organizmie prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Jak złapać się na tym, że problem zakwaszenia organizmu dotyczy właśnie nas? Jak wyeliminować tę bolączkę i czy zioła są w tym temacie pomocne? Przedstawiamy nasze stanowisko w tej kwestii.
Nieśmiało spoglądamy w kalendarz i okazuje się, że jesteśmy już w połowie sierpnia. To oznacza, że – niestety, ale – większa połowa wakacji już za nami… Jeśli nie zdążyliście wykorzystasz letnich dni na stu procentowy odpoczynek lub odnosicie wrażenie, że moglibyście wycisnąć z wakacji 2021 znacznie więcej, to nie martwcie się. Nic straconego! Mamy dla Was kilka pomysłów, by wykorzystać ostatnie 2 tygodnie jak najowocniej. Zainteresowani?
Nikogo nie trzeba przekonywać, że soki, napoje gazowe i inne różnego rodzaju płyny dostępne na sklepowych półkach nie są zdrowe. Eksperci nawołują, aby je odstawić, a przekonać się do wypijania minimum dwóch litrów wody dziennie. Nie zawsze i nie każdemu się to udaje… W takiej sytuacji warto „polubić się” z herbatkami ziołowymi, które potrafią zdziałać wiele dobrego w naszym organizmie.
Na hasło „Turcja” odpowiadasz „kawa”? Tymczasem ważną rolę – zarówno na poziomie społecznym jak i gospodarczym – odgrywa w tym kraju herbata! Chcesz dowiedzieć się więcej na temat herbaty tureckiej? Zostań z nami na dłużej.
Historia i zwyczaje związane z herbatą w Wielkiej Brytanii to ważny i zdecydowanie interesujący aspekt kulturowy tego kraju. Chcecie dowiedzieć się, więcej o five o’clock, dominujących rodzajach herbat w Anglii, właściwym przygotowaniu naparu herbacianego zgodnie z tradycją brytyjską? Zapraszamy do lektury.
Poszczególne etapy, przez jakie przechodzą ziarna kawy, są znane chyba każdemu miłośnikowi tego nieprzeciętnego napoju. Od uprawy, poprzez zbiory, aż po obróbkę oraz moment, kiedy ziarna trafiają do opakowań i rozsyłane są do najodleglejszych zakątków globu. W całym tym procesie na szczególną uwagę zasługuje susz z owoców kawowca, który oddzielony od produktu głównego – ziarna – zyskuje dziś drugie życia. Czym może nas zaskoczyć ten z pozoru nieprzydatny element kawy – cascara?
Spoglądając na listę podstawowych produktów tworzących prawdziwą herbatę po tybetańsku, podejrzewamy, że znaczna część z Was może być zszokowana takową „propozycją smakową”. Zaryzykujemy jednak i krok po kroku omówimy fenomen herbaty tybetańskiej. Odstawmy zatem na moment wszelkie upodobania i przyzwyczajenia smakowe. Czas dowiedzieć się, na jakich produktach bazuje napar herbaciany z Tybetu zwany jako Po Cha lub Butter Tea i nie tylko! Zapraszamy do lektury.
Czy mamy tu miłośników pięknie kwitnących róż i wszystkiego, co tylko z nimi związane? Jeśli tak, to świetnie się składa, ponieważ w poniższym artykule zamierzamy się skupić na suszonych pąkach i płatkach róż, a właściwie na herbatach z ich udziałem. Ciekawi? Gotowi? Zatem zaczynajmy!
W świecie kaw i herbat coraz częściej wspomina się o hojicha i hojicha latte. Czy kiedykolwiek słyszeliście te nazwy, a może mieliście okazję spróbować napojów tego typu? Jeśli nie, to czas nadrobić zaległości. Zapraszamy do lektury artykułu na temat hojicha i hojicha latte!
Czy kiedykolwiek słyszeliście o Chai Masala? W najprostszym tłumaczeniu to nic innego jak herbata z przyprawami. Jakimi? Jak krok po kroku przygotować taką herbatę w zaciszu własnego domu? Jak przedstawia się jej historia? Aż w końcu, jak wygląda konsumpcja napoju tego typu nie tylko w Indiach, ale i innych krajach? Śpieszymy z odpowiedziami.
Jagody goji określane często czerwonymi diamentami to jedne z najbardziej wartościowych owoców. Z powodzeniem sprawdzają się jako dodatek do rozmaitych dań, deserów, jak również herbat. Czego możemy się spodziewać, dodając do herbacianego naparu „goji berries”? Jakie właściwości oferują? Co sprawia, że zalicza się je do grona „superfoods”? Sprawdźmy!
Tytułowa herbata rozkwitająca w rankingu miłośników herbat zajmuje szczególne miejsce. Wyróżnia ją efektowny sposób parzenia, ale też unikalny smak i aromat. Spotkanie z herbatą kwitnącą to niewątpliwie prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Chcecie dowiedzieć się o niej więcej? Zapraszamy do lektury.
Herbata cejlońska to rodzaj herbaty czarnej uznawanej za jedną z najlepszych na świecie. Nie pozostaje zatem nic innego, jak zgłębić jej historię, przybliżyć walory smakowe i właściwości zdrowotne. Gotowi wyruszyć w podróż na Sri Lankę?
Czerwona herbata cieszy się coraz większą popularnością nie tylko wśród prawdziwych miłośników herbat, ale i osób, które w sposób szczególny chcą zadbać o swoje zdrowie. Herbata, o której mowa jest pomocna w odchudzaniu, korzystnie wpływa na poziom cholesterolu – zdecydowanie wnosi do naszego organizmu wiele dobrego. To z kolei sprawia, że warto przyjrzeć jej się bliżej. A zatem nie zwlekajmy!
Co kryje się pod hasłem niebieska herbata czy też Butterfly Pea Tea? Co dokładnie odpowiada za bajkowy kolor naparu? Aż w końcu, jak smakuje herbata tego typu i czy posiada jakiekolwiek właściwości zdrowotne, cenne dla naszego organizmu? Przekonajmy się.
Herbata assamka to jedna z najbardziej znanych herbat czarnych. Z uwagi na wyrazisty smak i aromat uznawana jest przez wielu za herbatę typowo śniadaniową. Bardzo często herbata Assam stanowi składnik mniej atrakcyjnych mieszanek, którym nadaje nieprzeciętnego smaku. Chcecie dowiedzieć się więcej na temat herbaty assamskiej? W takim razie zostańcie z nami na dłużej.
Czy kiedykolwiek słyszałeś o herbacie honeybush? Jeśli nie, to czas najwyższy uzupełnić braki z tej dziedziny. Z poniższego artykułu dowiesz się, czym jest honeybush, jakie są jego właściwości zdrowotne i czy każdy może pić napar z tej rośliny. Trzy, dwa, jeden – zaczynajmy!
Earl Grey to jedna z najbardziej lubianych i najczęściej wybieranych herbat. Jedni zamawiają ją „od święta” w restauracji bądź kawiarni, a inni sięgają po nią codziennie, choćby podczas śniadań. To, czym przekonuje nas Earl Grey, to niewątpliwie unikalny smak i aromat. Czym jeszcze może nas zaskoczyć ta odmiana herbaty? Sprawdźmy to.
Herbata owocowa to dobry wybór zarówno zimową, jak i letnią porą. Orzeźwiające i wyraziste nuty owocowe stanowią świetny zamiennik dla innych rodzajów herbat – zielonych, czarnych, czerwonych czy białych. Jak pośród mnóstwa propozycji na sklepowych półkach wybrać naprawdę dobrą herbatę owocową? Jakie właściwości gwarantuje herbata tego typu? Czy napar owocowy jest lepszy od klasycznych herbat? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie poniżej. Zapraszamy do lektury!
Na naszym blogu poruszaliśmy już temat niejednej herbaty – zielonej, białej, żółtej, rooibos i nie tylko. Dziś na tapet bierzemy herbatę lapacho. Mimo, że jej popularność jest znacznie niższa niż wspomnianych wyżej naparów, to wierzcie nam, że warto się nią zainteresować! Dlaczego? Czym może nas zaskoczyć lapacho? O tym poniżej.
Nagietek lekarski to niewątpliwie jedno z najbardziej znanych i popularnych ziół. Ta piękna roślina o pomarańczowych czy też żółtych kwiatach znajduje zastosowanie przy wielu chorobach i dolegliwościach. Jakich? Jakie konkretnie właściwości wykazuje nagietek? Jak poprawnie parzyć herbatę z nagietka, by uzyskać napar o działaniu prozdrowotnym? Tego wszystkiego dowiecie się z poniższego artykułu.
Pigwa to owoc często spotykany w Polsce, zwłaszcza w sadach czy przydomowych ogródkach. Choć nie nadaje się do bezpośredniego spożycia, to doskonale sprawdza się jako składnik rozmaitych przetworów, jak również… dodatek do tradycyjnej czarnej bądź zielonej herbaty! Co takiego kryje w sobie ten niepozorny owoc, że warto po niego sięgać?
Żółta herbata jest produktem, który ciężko spotkać w naszym kraju. Ogólnie rzecz biorąc, na terenie Europy ta odmiana herbaty jest mało znana, a jej dostępność ograniczona. Niemniej w tym świetle jeszcze bardziej zastanawiająca i kusząca staje się nie tylko jej historia, ale i właściwości zdrowotne oraz sam smak! Jesteście ciekawi, czy pod jakimkolwiek względem ten rodzaj herbaty wyprzedza herbatę zieloną, czarną bądź czerwoną? Zapraszamy na spotkanie z herbatą żółtą!
Herbata to zaraz po wodzie, najczęściej spożywany napój na świecie. Podczas jednego dnia, 60 % ludności świata, pije nawet 20 miliardów filiżanek naparu. Pod względem produkcji herbacianego suszu, dominuje oczywiście czarna odmiana, gdyż to właśnie ta jest najczęściej wybierana. Mimo tego, że to zieloną herbatę uznaje się za najzdrowszą okazuje się, że czarna w niczym jej nie ustępuje.
Białą herbatę produkuje się zwykle z pąków oraz z tych najmłodszych listków. Z uwagi na to, jest ona uznawana właśnie za produkt najlepszej jakości, jaki dostępny jest na rynku, a jednocześnie za ten najtrudniej dostępny. Jest to oczywiście po części prawdziwa opinia, natomiast to również spore uogólnienie. Okazuje się, że wykorzystywanie młodych liści na susz sprawia, że możliwe jest przeniknięcie większej ilości pozywanych substancji do samego naparu. Wspomniana dostępność tej herbaty to bardzo sporna kwestia.
Wystarczy tylko dobrze się rozejrzeć, a łatwo dostrzeżemy, że panuje obecnie moda na picie naparu z zielonej herbaty. Jest ona uznawana jako leczniczy oraz prewencyjny środek, w wypadku wielu popularnych schorzeń, a przy tym spotkamy ją w wielu odchudzających dietach
Nie ulega wątpliwości, że herbata liściasta pod względem jakości wyprzedza tę w formie ekspresowej w torebkach. O ile choć część z nas zdaje sobie z tego sprawę, o tyle nieoczywista pozostaje kwestia parzenia tej herbaty, a właściwie akcesoriów do tego potrzebnych. W czym parzyć herbatę liściastą, by wydobyć z niej wszystko to, co najlepsze? Przed Wami kilka godnych uwagi propozycji.
Czy jednym z planów na ten rok nie było przypadkiem zrzucenie paru kilogramów? Rozpiska ćwiczeń już gotowa, plan dietetyczny także? Jest coś jeszcze, czym możesz się wspomóc podczas odchudzania. To herbata – pijesz ją każdego dnia, ale czy wiesz, że to złoty środek na odchudzanie? Poznaj dwa gatunki herbat, z którymi osiągniesz wymarzoną sylwetkę.