



Za oknem szaro i ponuru? Temperatura z każdym dniem robi się coraz niższa? Jesienno-zimowa aura dyktuje jasne warunki… Jak przeciwstawić się niepogodzie i melancholii? Poznaj niezawodny sposób na chłodne dni. Zimowa herbata – rozgrzewająca, pyszna, aromatyczna! Gwarantujemy, że poprawi Twój nienajlepszy nastrój i wzmocni odporność. Co Ty na to?

Na co dzień pijesz tylko czarną herbatę? Przestań się ograniczać i sięgnij po prawdopodobnie najzdrowszą herbatę zieloną. Jej oryginalny smak i aromat zyskał uznanie wielu smakoszy herbat. Ten wyjątkowy napój zaskakuje nas jeszcze czymś – bogactwem składników odżywczych, które doskonale wpływają zarówno na nasze ciało, jak i umysł! Poznaj szczegóły, dla których wypicie minimum jednej filiżanki zielonego naparu dziennie powinno wejść Ci w nawyk.

W przypadku herbaty uważa się, że zdecydowanie najważniejszy jest właściwy sposób jej parzenia. Skupiając się wyłącznie na tym, pomijamy równie istotną kwestię, jaką jest odpowiednie jej przechowywanie. Tymczasem każdej herbacie należy zapewnić dogodne warunki przechowywania – w przeciwnym wypadku straci nie tylko swój cenny smak, ale i aromat. A tego nie chcesz, prawda? Zebraliśmy kilka rad, jak temu zapobiec!

Herbata kojarzy nam się przede wszystkim z kubkiem czy też filiżanką ciepłego naparu, po który sięgamy zazwyczaj kilka razy w ciągu dnia. Czy poza wykorzystaniem jej w sposób tradycyjny w domowej kuchni bądź restauracji i kawiarni, możemy ją spożytkować w inny sposób? Okazuje się, że tak. Herbata bowiem wpływa korzystnie nie tylko na nasze samopoczucie, zdrowie, ale także na urodę. Przejdźmy zatem do nietypowych jej zastosowań w codziennej pielęgnacji skóry.

Wywodząca się z chińskiej prowincji Fujian, biała herbata, jest wciąż mało popularna w polskich domach. Jest w niej jednak coś nadzwyczajnego, co nieśmiało sugeruje, abyś taką herbatę w końcu nabył. To fakt, że uznaje się ją za najmniej przetworzoną. Ponadto pod wieloma względami wyraźnie wyprzedza herbatę czarną, a nawet zieloną. Najwyższy czas dowiedzieć się czegoś więcej na temat królowej herbat.

Herbata jest doskonałym napojem posiadającym mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych. Nie ma jednak co ukrywać, że głównym powodem, dla którego raczymy się nią tak często jest oczywiście jej smak. Wiele osób lubi pić ją w najbardziej klasycznej formie. Inni preferują dodatki w postaci owoców, przypraw, a nawet ziół. A dla jeszcze innej grupy liczy się to, aby herbata była po prostu słodka.
W tym artykule skupimy się właśnie na ostatniej grupie wielbicieli tego trunku. Jeśli zaliczasz się do nich – koniecznie przeczytaj do końca. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka ciekawych sposobów na poprawienie smaku Twojej herbaty.

Czarna, zielona, biała, czerwona, a nawet ziołowa. Nie ulega żadnej wątpliwości, że każda herbata “sama w sobie” jest aromatyczna, smaczna oraz pełna wartości odżywczych. Co jednak zrobić, jeśli chcesz dodatkowo wzmocnić jej smak lub uzupełnić ją o dodatkowe właściwości?
Przed Tobą aż 5 gotowych przepisów, dzięki którym Twoja herbata będzie jeszcze lepsza. Sprawdź i zdecyduj, w jaki sposób przyrządzisz ją następnym razem.

Herbata jest jednym z najbardziej podstawowych napojów, którym raczymy się każdego dnia i praktycznie o każdej jego porze. Wiele osób zaczyna od niej dzień - pijąc ulubiony trunek np. do śniadania. Część cieszy się jej smakiem przy okazji innych posiłków (obiadu oraz kolacji), a liczne grono osób wykorzystuje herbatę w przerwach od pracy. Herbata jest również doskonałym sposobem na spędzenia wolnego czasu. Towarzyszy nam w chwilach na relaks, a nawet podczas spotkań w gronie rodziny czy najbliższych.
Czy jednak wiemy o niej wystarczająco dużo? W tym artykule zapoznamy Cię z najbardziej popularnymi rodzajami herbat. Opowiemy o ich pochodzeniu, sposobie wytwarzania, no i oczywiście nie zapomnimy wspomnieć o smaku oraz aromacie !