Herbata

Pita na potęgę – turecka herbata

Na hasło „Turcja” odpowiadasz „kawa”? Tymczasem ważną rolę – zarówno na poziomie społecznym jak i gospodarczym – odgrywa w tym kraju herbata! Chcesz dowiedzieć się więcej na temat herbaty tureckiej? Zostań z nami na dłużej.

Czytaj więcej
Urzekająca kultura picia herbaty w Anglii

Historia i zwyczaje związane z herbatą w Wielkiej Brytanii to ważny i zdecydowanie interesujący aspekt kulturowy tego kraju. Chcecie dowiedzieć się, więcej o five o’clock, dominujących rodzajach herbat w Anglii, właściwym przygotowaniu naparu herbacianego zgodnie z tradycją brytyjską? Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej
Cascara: (nie)potrzebny odpad

Poszczególne etapy, przez jakie przechodzą ziarna kawy, są znane chyba każdemu miłośnikowi tego nieprzeciętnego napoju. Od uprawy, poprzez zbiory, aż po obróbkę oraz moment, kiedy ziarna trafiają do opakowań i rozsyłane są do najodleglejszych zakątków globu. W całym tym procesie na szczególną uwagę zasługuje susz z owoców kawowca, który oddzielony od produktu głównego ­– ziarna – zyskuje dziś drugie życia. Czym może nas zaskoczyć ten z pozoru nieprzydatny element kawy – cascara?

Czytaj więcej
Niesłodka, lecz słona: herbata tybetańska

Spoglądając na listę podstawowych produktów tworzących prawdziwą herbatę po tybetańsku, podejrzewamy, że znaczna część z Was może być zszokowana takową „propozycją smakową”. Zaryzykujemy jednak i krok po kroku omówimy fenomen herbaty tybetańskiej. Odstawmy zatem na moment wszelkie upodobania i przyzwyczajenia smakowe. Czas dowiedzieć się, na jakich produktach bazuje napar herbaciany z Tybetu zwany jako Po Cha lub Butter Tea i nie tylko! Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej
Herbata różana: smaczna, zdrowa, dla każdego

Czy mamy tu miłośników pięknie kwitnących róż i wszystkiego, co tylko z nimi związane? Jeśli tak, to świetnie się składa, ponieważ w poniższym artykule zamierzamy się skupić na suszonych pąkach i płatkach róż, a właściwie na herbatach z ich udziałem. Ciekawi? Gotowi? Zatem zaczynajmy!

Czytaj więcej
Otwórz się na nowości. Poznaj hojicha (latte)

W świecie kaw i herbat coraz częściej wspomina się o hojicha i hojicha latte. Czy kiedykolwiek słyszeliście te nazwy, a może mieliście okazję spróbować napojów tego typu? Jeśli nie, to czas nadrobić zaległości. Zapraszamy do lektury artykułu na temat hojicha i hojicha latte!

Czytaj więcej
Masala Chai – herbata, inne niż pozostałe

Czy kiedykolwiek słyszeliście o Chai Masala? W najprostszym tłumaczeniu to nic innego jak herbata z przyprawami. Jakimi? Jak krok po kroku przygotować taką herbatę w zaciszu własnego domu? Jak przedstawia się jej historia? Aż w końcu, jak wygląda konsumpcja napoju tego typu nie tylko w Indiach, ale i innych krajach? Śpieszymy z odpowiedziami.

Czytaj więcej
Owoce goji w herbacie? Jesteśmy na TAK

Jagody goji określane często czerwonymi diamentami to jedne z najbardziej wartościowych owoców. Z powodzeniem sprawdzają się jako dodatek do rozmaitych dań, deserów, jak również herbat. Czego możemy się spodziewać, dodając do herbacianego naparu „goji berries”? Jakie właściwości oferują? Co sprawia, że zalicza się je do grona „superfoods”? Sprawdźmy!

Czytaj więcej
Herbata kwitnąca – zafunduj sobie odprężający spektakl

Tytułowa herbata rozkwitająca w rankingu miłośników herbat zajmuje szczególne miejsce. Wyróżnia ją efektowny sposób parzenia, ale też unikalny smak i aromat. Spotkanie z herbatą kwitnącą to niewątpliwie prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Chcecie dowiedzieć się o niej więcej? Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej
Zapoznanie z herbatą cejlońską

Herbata cejlońska to rodzaj herbaty czarnej uznawanej za jedną z najlepszych na świecie. Nie pozostaje zatem nic innego, jak zgłębić jej historię, przybliżyć walory smakowe i właściwości zdrowotne. Gotowi wyruszyć w podróż na Sri Lankę?

Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel