Herbata

Subtelna sztuka herbaty
Herbata jest jednym z najbardziej ukochanych przez ludzkość napojów. Napar z liści krzewu herbacianego był czczony przez chińskich filozofów, japońskich poetów i…całe pokolenia polskich rodzin. Kto nie pamięta, jak ciotki i przyjaciółki mamy wpadały „na herbatkę”, która ciągnęła się godzinami? Niestety, herbata w rodzimej tradycji kulinarnej traktowana była do niedawna po macoszemu. Cierpki napar „z torebki” dźgał kubki smakowe taninowym szpikulcem – cóż, chyba nie tym pisali poematy miłośnicy subtelnej i charakternej jednocześnie Genmaichy z Kraju Kwitnącej Wiśni… Dlatego dzisiaj kilka słów o tym, jak sprawić, by herbata miała smak (a nie tylko „moc”) – czyli o tym, jak właściwie zaparzyć pełne aromatów liście.
Czytaj więcej
Odkwaszanie organizmu przy pomocy ziół

Zakwaszenie organizmu to temat, który podejmowany jest coraz częściej, bowiem styka się z nim już znaczna część społeczeństwa… Wbrew temu co mogłoby się wydawać, odkwaszenie organizmu nie jest kolejną modną dietą odchudzającą, lecz skutecznym sposobem na przywrócenie w organizmie prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Jak złapać się na tym, że problem zakwaszenia organizmu dotyczy właśnie nas? Jak wyeliminować tę bolączkę i czy zioła są w tym temacie pomocne? Przedstawiamy nasze stanowisko w tej kwestii.

Czytaj więcej
Wakacje – jak wycisnąć z nich jak najwięcej? Wskazówki od Blueberry Roasters

Nieśmiało spoglądamy w kalendarz i okazuje się, że jesteśmy już w połowie sierpnia. To oznacza, że – niestety, ale – większa połowa wakacji już za nami… Jeśli nie zdążyliście wykorzystasz letnich dni na stu procentowy odpoczynek lub odnosicie wrażenie, że moglibyście wycisnąć z wakacji 2021 znacznie więcej, to nie martwcie się. Nic straconego! Mamy dla Was kilka pomysłów, by wykorzystać ostatnie 2 tygodnie jak najowocniej. Zainteresowani?

Czytaj więcej
3 herbaty ziołowe, które warto pić codziennie

Nikogo nie trzeba przekonywać, że soki, napoje gazowe i inne różnego rodzaju płyny dostępne na sklepowych półkach nie są zdrowe. Eksperci nawołują, aby je odstawić, a przekonać się do wypijania minimum dwóch litrów wody dziennie. Nie zawsze i nie każdemu się to udaje… W takiej sytuacji warto „polubić się” z herbatkami ziołowymi, które potrafią zdziałać wiele dobrego w naszym organizmie.

Czytaj więcej
Pita na potęgę – turecka herbata

Na hasło „Turcja” odpowiadasz „kawa”? Tymczasem ważną rolę – zarówno na poziomie społecznym jak i gospodarczym – odgrywa w tym kraju herbata! Chcesz dowiedzieć się więcej na temat herbaty tureckiej? Zostań z nami na dłużej.

Czytaj więcej
Urzekająca kultura picia herbaty w Anglii

Historia i zwyczaje związane z herbatą w Wielkiej Brytanii to ważny i zdecydowanie interesujący aspekt kulturowy tego kraju. Chcecie dowiedzieć się, więcej o five o’clock, dominujących rodzajach herbat w Anglii, właściwym przygotowaniu naparu herbacianego zgodnie z tradycją brytyjską? Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej
Cascara: (nie)potrzebny odpad

Poszczególne etapy, przez jakie przechodzą ziarna kawy, są znane chyba każdemu miłośnikowi tego nieprzeciętnego napoju. Od uprawy, poprzez zbiory, aż po obróbkę oraz moment, kiedy ziarna trafiają do opakowań i rozsyłane są do najodleglejszych zakątków globu. W całym tym procesie na szczególną uwagę zasługuje susz z owoców kawowca, który oddzielony od produktu głównego ­– ziarna – zyskuje dziś drugie życia. Czym może nas zaskoczyć ten z pozoru nieprzydatny element kawy – cascara?

Czytaj więcej
Niesłodka, lecz słona: herbata tybetańska

Spoglądając na listę podstawowych produktów tworzących prawdziwą herbatę po tybetańsku, podejrzewamy, że znaczna część z Was może być zszokowana takową „propozycją smakową”. Zaryzykujemy jednak i krok po kroku omówimy fenomen herbaty tybetańskiej. Odstawmy zatem na moment wszelkie upodobania i przyzwyczajenia smakowe. Czas dowiedzieć się, na jakich produktach bazuje napar herbaciany z Tybetu zwany jako Po Cha lub Butter Tea i nie tylko! Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej
Herbata różana: smaczna, zdrowa, dla każdego

Czy mamy tu miłośników pięknie kwitnących róż i wszystkiego, co tylko z nimi związane? Jeśli tak, to świetnie się składa, ponieważ w poniższym artykule zamierzamy się skupić na suszonych pąkach i płatkach róż, a właściwie na herbatach z ich udziałem. Ciekawi? Gotowi? Zatem zaczynajmy!

Czytaj więcej
Otwórz się na nowości. Poznaj hojicha (latte)

W świecie kaw i herbat coraz częściej wspomina się o hojicha i hojicha latte. Czy kiedykolwiek słyszeliście te nazwy, a może mieliście okazję spróbować napojów tego typu? Jeśli nie, to czas nadrobić zaległości. Zapraszamy do lektury artykułu na temat hojicha i hojicha latte!

Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel