3 rzeczy, których nie wiesz o herbacie
Herbata jest drugim najpopularniejszym napojem świata zaraz po wodzie. Ludzie uwielbiają ją pić do wszystkich posiłków i między nimi. Na rynku można znaleźć szeroki wybór herbat – od najpopularniejszej czarnej, poprzez zieloną, czerwoną, białą aż po owocową czy ziołową. Każda z nich ma swój charakterystyczny smak, aromat i właściwości. Wydawać by się mogło, że o herbacie wiemy wszystko. Czy rzeczywiście tak jest? Przed Wami trzy rzeczy na temat herbaty, o których prawdopodobnie nigdy nie słyszeliście.
Herbata ma właściwości pobudzające
Byłeś przekonany, że właściwości pobudzające jest w stanie zaoferować tylko kawa? Tymczasem herbata może zadziałać w równie podobny sposób. Dzieje się tak za sprawą teiny będącej odpowiednikiem kofeiny w herbacie.
- Herbata czarna
Najbardziej znana przynajmniej w naszym kraju herbata czarna na silne działanie pobudzające. W filiżance czarnej herbaty (ok. 200 ml) znajduje się mniej więcej 50-80 mg teiny. Przy czym, aby mówić o takim poziomie, należy zalać liście czarnej herbaty wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza i parzyć przez 2-3 minuty.
- Herbata zielona
W filiżance herbaty zielonej (ok. 200 ml) będziemy mówić o nieco mniejszej ilości teiny – około 30-50 mg. W tym wypadku również szalenie istotny jest sposób parzenia. Liście zielonej herbaty należy zalać wodą o temperaturze nie wyższej niż 80 stopni Celsjusza i pozostawić do zaparzenia na 2-3 minuty. Nie dłużej! Ten czas pozwala, by teina nie połączyła się z garbnikami, tworząc napar, który podziała na nas orzeźwiająco, pobudzająco. Jeżeli wydłużymy proces parzenia, wtedy też herbata zmieni swoje właściwości na relaksujące, sprzyjające błogiemu odpoczynkowi. Co ciekawe, herbata zielona oferuje działanie pobudzające tylko przy pierwszym parzeniu.
- Herbata biała
Kto by pomyślał, że ta delikatna w smaku herbata może „poczęstować” nas działaniem pobudzającym! W białej herbacie znajdziemy bowiem dość sporą ilość teiny. W 200 ml napoju jest jej aż 75 mg. Jak właściwie zaparzyć białą herbatę? Wystarczy, że jedną łyżeczkę suszu zalejesz wodą o temperaturze 80-90 stopni Celsjusza i odstawisz do zaparzenia na maksymalnie 5 minut.
Popijanie leków i suplementów diety herbatą to błąd
Niezwykle często leki i różnego rodzaju witaminy oraz suplementy diety popijane są herbatą. Wynika to z faktu, że napój ten często towarzyszy nam przy śniadaniu, kiedy to zazwyczaj przyjmujemy leki. Dlaczego właściwie błędem jest popijanie leków herbatą? Co w tym takiego złego?
Przyjmowanie leków z herbatą może wywołać interakcje pomiędzy substancją czynną leku a zawartymi w herbacie związkami. W efekcie możliwe jest, że leczenie okaże się nieefektywne, rezultat leczniczy będzie daleki od spodziewanego.
Bardzo często mówi się o tym, że zawarte w herbacie garbniki zmniejszają wchłanianie oraz osłabiają działanie niektórych minerałów. Dla przykładu, osoba przyjmująca leki na anemię, niedokrwistość pod żadnym pozorem nie powinna łączyć ich z herbatą. Napój ten osłabia, a często wręcz hamuje wchłanianie żelaza, co jest bardzo niekorzystne w leczeniu niedoborów tego składnika mineralnego.
Herbata nie tylko na ciepło, ale i na zimno
Prawdopodobnie dla wielu z Was to totalne zaskoczenie, ale to możliwe! Metoda parzenia herbaty na zimno (cold brew) to doskonała alternatywa dla napoju przygotowanego w sposób tradycyjny, a więc z użyciem gorącej wody.
Jesteście ciekawi, w jaki sposób przygotować herbatę na zimno? To bardzo proste. Liście herbaty wrzucamy do dzbanka, a następnie zalewamy zimną wodą (!). Kolejno wkładamy naczynie do lodówki na minimum 2 godziny. Po upływie tego czasu otrzymujemy domową Ice Tea – pozbawioną goryczki, niezwykle delikatną w smaku. Dzieje się tak, ponieważ pod wpływem zimnej wody znaczna część garbników (odpowiadających za gorzki smak) pozostaje w liściach. W zamian tego uwalniają się łagodne, przyjemne dla podniebienia nuty smakowe. Warto zaznaczyć, że w przypadku herbaty przygotowywanej na zimno zawartość kofeiny jest zdecydowanie mniejsza w porównaniu z herbatą parzoną w tradycyjny sposób.
Herbaty, których możemy użyć do przygotowania napoju na zimno, to w zasadzie każdy rodzaj. Eksperymentujcie! Klasyczna herbata czarna, a może herbata biała, zielona, ziołowa czy owocowa? Dajcie się zaskoczyć zupełnie odmiennymi smakom!
Przypominamy, że w naszym sklepie internetowym znajdziecie szeroką gamę najwyższej jakości herbat sypanych naszego autorstwa. Sprawdźcie, co możemy Wam zaoferować – Herbaty Albert Tea własnej produkcji.
Przeczytaj także: Co wiemy o herbacie rooibos? Dlaczego warto ją pić?