Porady baristy

Parzenie kawy na 4 różne sposoby

Nie posiadasz w domu profesjonalnego ekspresu do kawy? Nic straconego! Kiedy spojrzymy w kierunku alternatywnych metod parzenia kawy, na horyzoncie pojawia się kilka całkiem sensownych sposobów przyrządzania kawy. Zapomnijmy na moment o istnieniu ekspresów kawowych. Skupmy się natomiast na urządzeniach oraz metodach, które pozwalają skutecznie i tanim kosztem go zastąpić. Do dzieła!

Czytaj więcej
Espresso - magia mocy
Espresso to sztuka sama w sobie i esencja wszystkiego, czym kawa jest. To prawdziwy #coffeporn: wypełniony aromatami płyn o konsystencji śmietany, barwie mrocznej jak przeszłość Kuby Rozpruwacza i smaku głębokim jak filozofia niemieckich neoromantyków. Po prostu: wszystko, co najlepsze, zamknięte w maleńkiej, mieszczącej zaledwie 50ml naparu filiżance.
Czytaj więcej
Zawód: Barista
Praca baristy, wbrew mylącej nazwie, niewiele ma wspólnego z pracą za barem i podawaniem drinków. Barista, owszem, serwuje, ale kawę – w 1001 postaci, kilkadziesiąt/kilkaset razy dziennie. Barista to zawód, który wymaga od człowieka wiele – bo i na kawie trzeba się znać, i na sprzęcie, którym ją parzymy, a w dodatku – warto znać się na…ludziach. Bo barista to taki barman, tylko zamiast promili serwuje kofeinę – i nie robi tego w godzinach nocnych, a raczej – nieludzko porannych. Uśmiech baristy o 7 rano to zastrzyk optymizmu, a kawa, którą nam podaje, to często najlepsze lekarstwo na poniedziałek. Na czym więc tak naprawdę polega jego praca?
Czytaj więcej
Mała czarna w podróży – Parzenie dobrej kawy w nienajlepszych warunkach
Czujecie już wakacyjne klimaty? Pakujecie się na weekendowy (a może, farciarze, tygodniowy…) wypad nad jezioro, w góry – gdziekolwiek, byle z dala od cywilizacji? Super, cieszymy się razem z wami, ale… pamiętajcie – bycie na urlopie nie zwalnia nas z obowiązku parzenia dobrej, dostarczającej odpowiedniej dawki kofeiny kawy! Jak jednak przyrządzić idealnie zbalansowaną w smaku małą czarną z dala od zostawionej w domu elektronicznej wagi, filtra do wody i ekspresu? Czytajcie dalej, a dowiecie się, jak zaparzyć idealną kawę w najbardziej ekstremalnych wakacyjnych warunkach…
Czytaj więcej
Syropy do kawy – sposób na pyszną kawę w mgnieniu oka

Istnieje wiele dodatków do kawy – od mleka zwierzęcego czy roślinnego, poprzez cukier, cynamon, kardamon, rum, aż po syropy smakowe. Oczywiście produktów, które doskonale komponują się z kawą jest znacznie więcej – niemniej dziś chcemy się zatrzymać przy wymienionych już… syropach! Jeśli tylko lubisz eksperymentować, a dotychczas wypijana kawa już Ci się znudziła, to najwyższy czas zainteresować się naturalnymi syropami smakowymi do kawy. Dlaczego? Co powinien wiedzieć każdy miłośnik kawy o produktach tego typu? Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej
Jakich akcesoriów potrzebuje profesjonalny barista?
Od dawna marzysz, by zostać profesjonalnym baristą? Kawa to cały Twój świat? Prawdziwy barista oprócz szerokiej wiedzy dotyczącej kawy musi także posiadać odpowiednie akcesoria, przy pomocy których przyrządzi pyszną i aromatyczną kawę. Przekonajmy się, bez jakich narzędzi praca baristy jest niemożliwa!
Czytaj więcej
Kawa z alkoholem – to brzmi dobrze, nie groźnie
Próbowałeś kiedyś kawy z alkoholem? To połączenie wypada naprawdę dobrze! Wiadomo, iż zarówno kawa, jak i alkohol spożywane w nadmiarze nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie. W tym wypadku nie masz absolutnie żadnego powodu do niepokoju! W końcu wszystko, co z umiarem, nie szkodzi. Przed nami krótka historia kawy z alkoholem i sprawdzone przepisy!
Czytaj więcej
Mleko do kawy – jakie wybrać?
Kawa z mlekiem czy bez? Jaką kawę preferujesz? Wielu z nas nie wyobraża sobie wypicia kawy pod postacią inną niż caffe latte, macchiato czy cappuccino. Nawet Ci, którzy na co dzień piją czarną kawę bez dodatku mleka, lubią od czasu do czasu sięgnąć po mleczną wersję kawy. Jednak mleko krowie to nie jedyny produkt na półkach sklepowych, który posłuży nam do przygotowania delikatnej kawy z mlekiem. Coraz popularniejsze staje się mleko roślinne. Które z nich krowie czy roślinne jest lepsze do kawy?
Czytaj więcej
Włoska kawiarka Bialetti – wygodny i tani sposób na pyszną kawę

Kojarzysz te niezwykłe, srebrne czajniczki do parzenia kawy? Zdarzyło się Ci się przygotowywać w nich kawę? Czy smak czarnego naparu nie był zaskakująco dobry? Nic dziwnego. Kawiarki, bo taką nazwę zazwyczaj przyjmują, ukochali sobie miłośnicy kawy na całym świecie! Co takiego kryją w sobie ciśnieniowe czajniczki, że wciąż są jednym z najpopularniejszych gadżetów do parzenia kawy? Co warto wiedzieć o nich wiedzieć? Nie traćmy czasu – przejdźmy do meritum.

Czytaj więcej
3 zdrowe dodatki do kawy – z czym warto pić czarny napar?

Każdego dnia sięgasz po kawę w tej samej odsłonie? Co powiesz na urozmaicenie jej smaku i nowe właściwości? Połącz przyjemnie z pożytecznym, serwując sobie i swoim bliskim kawę ze zdrowymi dodatkami. Nigdy wcześniej nie słyszałeś o dodatkach do kawy innych niż cukier czy syropy smakowe? Czas na aktualizację wiedzy z tego zakresu.

Czytaj więcej
Latte art – wzory na kawie, które cieszą. Jak zacząć przygodę z latte art?

Każdemu miłośnikowi kawy na pewno obiło się o uszy określenia „latte art”. W największym skrócie są to mleczne wzorki na kawie. Serduszka, rozety, kwiatki, liście, motyle, łabędzie itp. Mając przed sobą tę krótką definicją, zdaje Ci się już kojarzyć ten typ kawy? A może nieraz miałeś okazję rozkoszować się jej smakiem i widokiem? Jeśli marzy Ci się, aby taką kawę zaserwować gościom w swoim domu – rodzinie i przyjaciołom, to zajmijmy się czym prędzej tym tematem!

Czytaj więcej
Niezbędnik prawdziwego miłośnika kawy

Kubek aromatycznej kawy to dla typowego kawosza obowiązkowy punkt nie tylko o poranku, ale i w ciągu dnia. Kawa, czy to ziarnista, czy mielona – pod żadnym pozorem nie może być byle jaka, lecz najwyższej jakości. Ta zakupiona w pobliskim sklepie spożywczym, supermarkecie bardzo często nie wpisuje się w gusta miłośników kawy… A co z akcesoriami do parzenia kawy? Co powinno znaleźć się w mieszkaniu prawdziwego kawosza? Przekonajmy się!

Czytaj więcej
Espresso – kawa dla smakoszy
Kawa espresso to dla wielu smakoszy najlepsza z możliwych form podania tego czarnego napoju. Jest aromatyczna i bardzo energetyzująca. Warto więc dowiedzieć się co nieco o tej wyjątkowej kawie i pokochać ją jeszcze bardziej.
Czytaj więcej
Barista - wymarzony zawód dla kawosza

Kawa od długiego już czasu cieszy się niesłabnącą popularnością. Ekspresy do przyrządzania tego napoju to coraz nowocześniejsze urządzenia, pozwalające na szybkie przygotowanie czarnego naparu. Na sklepowych półkach znajdziemy zaś różnego typu produkty kawowe, mające ułatwić nam życie i zadowolić nasze gusta. Nic dziwnego zatem, że wyodrębnił się zawód osoby, która zajmuje się profesjonalnym przygotowywaniem kawy – barista.

Czytaj więcej
Przypraw sobie kawę – czyli co dodać, by kawa smakowała inaczej?
Wielu z nas nie wyobraża sobie początku dnia bez smaku pobudzającej kawy. Najczęściej zadowalamy się małą czarną, białą kawą z mlekiem, espresso lub cappuccino. Jednak rodzajów i sposobów przyrządzania tego napoju jest bez liku, podobnie jak przypraw używanych, by urozmaicić jego aromat. Przyjrzyjmy się temu, jakie przyprawy do kawy wybrać, aby nadać jej niecodziennego smaku.
Czytaj więcej
Zaparzanie kawy we French Pressie
Jesteśmy przyzwyczajeni do parzenia kawy w najprostszy z możliwych sposobów – wsypujemy kawę do kubka, zalewamy wrzątkiem i gotowe. Niestety wówczas otrzymujemy tylko namiastkę bogatego i aromatycznego smaku czarnego napoju. Smak prawdziwej kawy mamy możliwość poznać pijąc kawę z ekspresów ciśnieniowych, lecz nie każdy ma do nich dostęp. Czy jest możliwe poznanie głębi smaku bez profesjonalnego ekspresu? Tak, wystarczy zaopatrzyć się we French Press.
Czytaj więcej
Jak przygotować kawę do parzenia?
Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego? Jak ją przygotować, jak wypalić, jak mielić? Jak ważna jest grubość mielenia ziaren i dlaczego pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze? Podpowiadamy, jak przygotować kawę do parzenia.
Czytaj więcej
Przepis na kawę po wiedeńsku
Mocna kawa z dodatkiem czekolady, z bitą śmietaną i posypką z cynamonu lub kakao – to w skrócie opis kawy wiedeńskiej. Przepis na nią ma wiele odmian. Jaką kawę serwuje się w wiedeńskich kawiarniach, a jaką – w polskich?
Czytaj więcej
Kawa po turecku – jak zaparzyć i podać?
Kawa po turecku – o tym sposobie parzenia kawy mówi się coraz częściej. Jednak wbrew powszechnemu w Polsce przekonaniu, nie jest to kawa zalewana. Jak naprawdę wygląda parzenie kawy po turecku? Na czym polega tajemnica jej smaku? Oto przepis i sposób podawania kawy po turecku.
 
Czytaj więcej
Kawa z kardamonem – idealne połączenie
Kardamon, zwany też królową przypraw, ma wiele dobroczynnych właściwości, wykorzystywany jest w kuchni jako przyprawa, ale najbardziej znany jest jako wspaniały dodatek do kawy. Nadaje jej charakterystyczny posmak i mocny korzenny aromat. Kawa z kardamonem jest lekko słodkawa, rozgrzewająca i pobudzająca. Jak przygotować idealną kawę z kardamonem?
Czytaj więcej
Jak i czym spienić mleko do kawy?
Spienione mleko jest jednym z najważniejszych składników wielu rodzajów kaw, w tym m.in.: cappuccino czy cafelatte. W jaki sposób – oprócz dyszy w ekspresie ciśnieniowym – można uzyskać spienione mleko i mleczną piankę? O czym pamiętać, aby uzyskać idealnie spienione mleko?
Czytaj więcej
Jak przygotować idealną kawę smakową?
Gorąca kawa cynamonowa, karmelowa, imbirowa, a może waniliowa – która z nich najlepiej rozgrzewa w zimne jesienne poranki? Kawa smakowa – sięgamy po nią chętnie nie tylko w kawiarniach, ale na stałe zagościła już w naszych domach i biurach. I nic w tym dziwnego – bo co jest lepszego niż połączenie ulubionej kawy ze wspaniałym aromatem? Jak powstają kawy aromatyzowane? Jakie są sposoby ich na przygotowanie?
Czytaj więcej
W czym podawać kawę?
Szybka kawa z mlekiem w kubku, a może delektowanie się espresso w delikatnej porcelanowej filiżance – każdy z nas ma swoje małe rytuały kawowe. A jakie są uniwersalne zasady serwowania kawy? Oto mała ściągawka z kawowego savoir-vivre’u – w czym podawać latte, espresso lub cappuccino. O czym pamiętać przy serwowaniu gorącej kawy, a o czym – gdy podajemy kawę mrożoną?
Czytaj więcej
Jak zrobić najlepszą waniliową kawę?
Kawy smakowe cieszą się coraz większą popularnością. I nic w tym dziwnego, bo co może być lepszego niż połączenie wyśmienitej kawy z ulubionym aromatem. Jedną z najczęściej spotykanych kaw smakowych jest kawa waniliowa. W jaki sposób ją przygotować? I czym różni się kawa aromatyzowana od prawdziwej kawy waniliowej?
Czytaj więcej
Odważ się na naprawdę mocną kawę
Jaka kawa najlepiej rozjaśnia umysł? Jak mówi tureckie przysłowie – taka, która jest czarna jak piekło, mocna jak śmierć i słodka jak miłość. A jakie są naprawdę mocne kawy? Czy oprócz espresso, znacie ristretto, Red Eye, Blach Eye i DeadEye?
Czytaj więcej
Flat White – wyjątkowa biała kawa
Atłasowa, delikatna w smaku, ale mocna i jednocześnie bardzo mleczna – te pozorne przeciwieństwa spotykają się w jednej kawie – Flat White. Jakie jest jej pochodzenie? Jak przygotować idealną Flat White? I jak powinna smakować kawa, która ostatnio podbiła światowe kawiarnie?
Czytaj więcej
Dodaje energii i orzeźwia w upale. Można ją pić przez cały rok, podawać na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. Mowa o kawie frappe, a w niej zimna kawa, zimne mleko, kostki lodu, odrobina słodyczy. Oto przepis na idealną frappe – zimną kawę ze smakowitą pianką.
Czytaj więcej
Czym słodzić kawę?
Na każdego przeciwnika słodzenia kawy znajdzie się tyle samo zwolenników słodkiego naparu. Czym słodzić kawę, aby było zdrowo i mało kalorycznie? Czy brązowy cukier jest dobrą alternatywą dla białego? Jak dobrać słodzik? I czy warto sięgnąć po fruktozę lub słodzić stewią?
Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel