Porady baristy

Włoska kawiarka Bialetti – wygodny i tani sposób na pyszną kawę

Kojarzysz te niezwykłe, srebrne czajniczki do parzenia kawy? Zdarzyło się Ci się przygotowywać w nich kawę? Czy smak czarnego naparu nie był zaskakująco dobry? Nic dziwnego. Kawiarki, bo taką nazwę zazwyczaj przyjmują, ukochali sobie miłośnicy kawy na całym świecie! Co takiego kryją w sobie ciśnieniowe czajniczki, że wciąż są jednym z najpopularniejszych gadżetów do parzenia kawy? Co warto wiedzieć o nich wiedzieć? Nie traćmy czasu – przejdźmy do meritum.

Czytaj więcej
3 zdrowe dodatki do kawy – z czym warto pić czarny napar?

Każdego dnia sięgasz po kawę w tej samej odsłonie? Co powiesz na urozmaicenie jej smaku i nowe właściwości? Połącz przyjemnie z pożytecznym, serwując sobie i swoim bliskim kawę ze zdrowymi dodatkami. Nigdy wcześniej nie słyszałeś o dodatkach do kawy innych niż cukier czy syropy smakowe? Czas na aktualizację wiedzy z tego zakresu.

Czytaj więcej
Latte art – wzory na kawie, które cieszą. Jak zacząć przygodę z latte art?

Każdemu miłośnikowi kawy na pewno obiło się o uszy określenia „latte art”. W największym skrócie są to mleczne wzorki na kawie. Serduszka, rozety, kwiatki, liście, motyle, łabędzie itp. Mając przed sobą tę krótką definicją, zdaje Ci się już kojarzyć ten typ kawy? A może nieraz miałeś okazję rozkoszować się jej smakiem i widokiem? Jeśli marzy Ci się, aby taką kawę zaserwować gościom w swoim domu – rodzinie i przyjaciołom, to zajmijmy się czym prędzej tym tematem!

Czytaj więcej
Niezbędnik prawdziwego miłośnika kawy

Kubek aromatycznej kawy to dla typowego kawosza obowiązkowy punkt nie tylko o poranku, ale i w ciągu dnia. Kawa, czy to ziarnista, czy mielona – pod żadnym pozorem nie może być byle jaka, lecz najwyższej jakości. Ta zakupiona w pobliskim sklepie spożywczym, supermarkecie bardzo często nie wpisuje się w gusta miłośników kawy… A co z akcesoriami do parzenia kawy? Co powinno znaleźć się w mieszkaniu prawdziwego kawosza? Przekonajmy się!

Czytaj więcej
Espresso – kawa dla smakoszy
Kawa espresso to dla wielu smakoszy najlepsza z możliwych form podania tego czarnego napoju. Jest aromatyczna i bardzo energetyzująca. Warto więc dowiedzieć się co nieco o tej wyjątkowej kawie i pokochać ją jeszcze bardziej.
Czytaj więcej
Barista - wymarzony zawód dla kawosza

Kawa od długiego już czasu cieszy się niesłabnącą popularnością. Ekspresy do przyrządzania tego napoju to coraz nowocześniejsze urządzenia, pozwalające na szybkie przygotowanie czarnego naparu. Na sklepowych półkach znajdziemy zaś różnego typu produkty kawowe, mające ułatwić nam życie i zadowolić nasze gusta. Nic dziwnego zatem, że wyodrębnił się zawód osoby, która zajmuje się profesjonalnym przygotowywaniem kawy – barista.

Czytaj więcej
Przypraw sobie kawę – czyli co dodać, by kawa smakowała inaczej?
Wielu z nas nie wyobraża sobie początku dnia bez smaku pobudzającej kawy. Najczęściej zadowalamy się małą czarną, białą kawą z mlekiem, espresso lub cappuccino. Jednak rodzajów i sposobów przyrządzania tego napoju jest bez liku, podobnie jak przypraw używanych, by urozmaicić jego aromat. Przyjrzyjmy się temu, jakie przyprawy do kawy wybrać, aby nadać jej niecodziennego smaku.
Czytaj więcej
Zaparzanie kawy we French Pressie
Jesteśmy przyzwyczajeni do parzenia kawy w najprostszy z możliwych sposobów – wsypujemy kawę do kubka, zalewamy wrzątkiem i gotowe. Niestety wówczas otrzymujemy tylko namiastkę bogatego i aromatycznego smaku czarnego napoju. Smak prawdziwej kawy mamy możliwość poznać pijąc kawę z ekspresów ciśnieniowych, lecz nie każdy ma do nich dostęp. Czy jest możliwe poznanie głębi smaku bez profesjonalnego ekspresu? Tak, wystarczy zaopatrzyć się we French Press.
Czytaj więcej
Jak przygotować kawę do parzenia?
Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego? Jak ją przygotować, jak wypalić, jak mielić? Jak ważna jest grubość mielenia ziaren i dlaczego pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze? Podpowiadamy, jak przygotować kawę do parzenia.
Czytaj więcej
Przepis na kawę po wiedeńsku
Mocna kawa z dodatkiem czekolady, z bitą śmietaną i posypką z cynamonu lub kakao – to w skrócie opis kawy wiedeńskiej. Przepis na nią ma wiele odmian. Jaką kawę serwuje się w wiedeńskich kawiarniach, a jaką – w polskich?
Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel