Rodzaje ekspresów do kawy – na co zwrócić uwagę przy wyborze?
2016-11-02
Ogromny wybór na rynku ekspresów do kawy może przyprawić o zawrót głowy. Który z nich wybrać, aby napić się naprawdę dobrej kawy? Jakie parametry są ważne, na co warto zwrócić uwagę przy wyborze? Oto wiedza w pigułce o domowych ekspresach do kawy.
Ekspres przelewowy
Działa podobnie jak tradycyjne parzenie kawy w filiżance, czyli zagotowana woda przelewa się przez zmieloną kawę wsypaną do papierowego filtra. Zaletą jest możliwość uzyskania jednocześnie dużej ilości kawy (zależy od pojemności dzbanka i ilości wody) oraz utrzymanie jej gorącej przez dłuższy czas dzięki płytce grzejnej. Do wad zalicza się uciążliwość wymiany filtra i mycia ekspresu, oprócz tego nie mają opcji zrobienia innych kaw, np. cappuccino. Zaparzanie kawy w ekspresie przelewowym skutkuje ekstrakcją z niej niektórych ciężko przyswajalnych składników (kwasy i goryczki), ale pozwala również na uzyskanie o wiele większej zawartości kofeiny niż w np. w ekspresie ciśnieniowym. Opcja polecana do codziennego przyrządzania dużej ilości kawy jednocześnie, nieekonomiczna i uciążliwa, jeśli chcemy zaparzyć jedną filiżankę.
Ekspres ciśnieniowy
Zasada działania jest prosta - gorąca woda jest tłoczona pod ciśnieniem przez zmieloną kawę, w wyniku czego uzyskujemy skondensowany napar espresso, które jest bazą wyjściową do innych rodzajów kawy. Pozwala na uzyskanie także innych rodzajów kaw. Cały proces zachodzi w ściśle określonych kontrolowanych warunkach, a jego zaletą jest wydobycie z ziaren kawowych tylko tych najbardziej pożądanych substancji (białka, tłuszcze, cukry) z pominięciem tych niepożądanych (goryczki i substancje drażniące żołądek, które pozostają w fusach).
Ekspres ręczny
Te najczęściej dostępne w sklepach urządzenia to ekspresy ręczne (dźwigniowe, kolbowe), szczególnie polecane dla wytrawnych smakoszy kawy. Proste w obsłudze - zmielone ziarna wsypuje się do sitka w kolbie, którą następnie umieszcza się w ekspresie. Gorąca woda pod ciśnieniem przepływa przez zmieloną kawę. Zwykle takie urządzenia mają kolby do przyrządzania pojedynczej lub podwójnej porcji kawy oraz dysze do spieniania mleka. Podczas wyboru warto dokładnie przyjrzeć się takim parametrom, jak: zakres generowanego ciśnienia, stabilność utrzymania temperatury oraz, jeśli ekspres ma wbudowany młynek, zakres grubości mielenia ziaren. W takim ekspresie wysokociśnieniowym otrzymamy zbilansowaną, lekko oleistą kawę z charakterystyczną orzechowobrązową pianką (tzw. cremą) odpowiedzialną za utrzymanie swoistego aromatu kawy.
Kawiarki
Inaczej jest w przypadku ekspresów niskociśnieniowych, popularnie nazywanych kawiarkami lub kafeterkami. Kawa uzyskana w takim dzbankowym ekspresie jest mocna, bywa lekko kwaskowata (dużo zależy od rodzaju użytych ziaren) i nie ma kawowej pianki. Zasada zaparzania kawy w kafeterce jest prosta - gorąca woda z dolnej części gotuje się oraz przechodzi przez sitko ze zmieloną kawą, a do górnej części trafia gotowa kawa. W sklepach dostępne są kawiarki aluminiowe (nieco tańsze) oraz stalowe (droższe, ale trwalsze). Tego rodzaju ekspresy są przeznaczone do zaparzenia niewielkiej ilości kawy i wymagają przynajmniej 5-15 minut na jej przygotowanie, dlatego są dobrym rozwiązaniem dla osób, które piją stosunkowo niewiele kawy.
Ekspres automatyczny
To ekspres ciśnieniowy, ale ze znacznie uproszczoną obsługą. Co pewien czas wlewamy wodę do pojemnika, wsypujemy ziarna, naciskamy guzik "i już" kawa gotowa. Na rynku dostępne są ekspresy o różnym stopniu automatyzacji, to ma oczywiście przełożenie na cenę. To dobre rozwiązanie dla zabieganych osób oraz dla firm, gdzie z ekspresu korzysta kilka osób.
Szeroką ofertę ekspresów możecie znaleźć w ofercie palarni kawy Cafe Borówka.
Ekspres przelewowy
Działa podobnie jak tradycyjne parzenie kawy w filiżance, czyli zagotowana woda przelewa się przez zmieloną kawę wsypaną do papierowego filtra. Zaletą jest możliwość uzyskania jednocześnie dużej ilości kawy (zależy od pojemności dzbanka i ilości wody) oraz utrzymanie jej gorącej przez dłuższy czas dzięki płytce grzejnej. Do wad zalicza się uciążliwość wymiany filtra i mycia ekspresu, oprócz tego nie mają opcji zrobienia innych kaw, np. cappuccino. Zaparzanie kawy w ekspresie przelewowym skutkuje ekstrakcją z niej niektórych ciężko przyswajalnych składników (kwasy i goryczki), ale pozwala również na uzyskanie o wiele większej zawartości kofeiny niż w np. w ekspresie ciśnieniowym. Opcja polecana do codziennego przyrządzania dużej ilości kawy jednocześnie, nieekonomiczna i uciążliwa, jeśli chcemy zaparzyć jedną filiżankę.
Ekspres ciśnieniowy
Zasada działania jest prosta - gorąca woda jest tłoczona pod ciśnieniem przez zmieloną kawę, w wyniku czego uzyskujemy skondensowany napar espresso, które jest bazą wyjściową do innych rodzajów kawy. Pozwala na uzyskanie także innych rodzajów kaw. Cały proces zachodzi w ściśle określonych kontrolowanych warunkach, a jego zaletą jest wydobycie z ziaren kawowych tylko tych najbardziej pożądanych substancji (białka, tłuszcze, cukry) z pominięciem tych niepożądanych (goryczki i substancje drażniące żołądek, które pozostają w fusach).
Ekspres ręczny
Te najczęściej dostępne w sklepach urządzenia to ekspresy ręczne (dźwigniowe, kolbowe), szczególnie polecane dla wytrawnych smakoszy kawy. Proste w obsłudze - zmielone ziarna wsypuje się do sitka w kolbie, którą następnie umieszcza się w ekspresie. Gorąca woda pod ciśnieniem przepływa przez zmieloną kawę. Zwykle takie urządzenia mają kolby do przyrządzania pojedynczej lub podwójnej porcji kawy oraz dysze do spieniania mleka. Podczas wyboru warto dokładnie przyjrzeć się takim parametrom, jak: zakres generowanego ciśnienia, stabilność utrzymania temperatury oraz, jeśli ekspres ma wbudowany młynek, zakres grubości mielenia ziaren. W takim ekspresie wysokociśnieniowym otrzymamy zbilansowaną, lekko oleistą kawę z charakterystyczną orzechowobrązową pianką (tzw. cremą) odpowiedzialną za utrzymanie swoistego aromatu kawy.
Kawiarki
Inaczej jest w przypadku ekspresów niskociśnieniowych, popularnie nazywanych kawiarkami lub kafeterkami. Kawa uzyskana w takim dzbankowym ekspresie jest mocna, bywa lekko kwaskowata (dużo zależy od rodzaju użytych ziaren) i nie ma kawowej pianki. Zasada zaparzania kawy w kafeterce jest prosta - gorąca woda z dolnej części gotuje się oraz przechodzi przez sitko ze zmieloną kawą, a do górnej części trafia gotowa kawa. W sklepach dostępne są kawiarki aluminiowe (nieco tańsze) oraz stalowe (droższe, ale trwalsze). Tego rodzaju ekspresy są przeznaczone do zaparzenia niewielkiej ilości kawy i wymagają przynajmniej 5-15 minut na jej przygotowanie, dlatego są dobrym rozwiązaniem dla osób, które piją stosunkowo niewiele kawy.
Ekspres automatyczny
To ekspres ciśnieniowy, ale ze znacznie uproszczoną obsługą. Co pewien czas wlewamy wodę do pojemnika, wsypujemy ziarna, naciskamy guzik "i już" kawa gotowa. Na rynku dostępne są ekspresy o różnym stopniu automatyzacji, to ma oczywiście przełożenie na cenę. To dobre rozwiązanie dla zabieganych osób oraz dla firm, gdzie z ekspresu korzysta kilka osób.
Szeroką ofertę ekspresów możecie znaleźć w ofercie palarni kawy Cafe Borówka.
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2016