Blog

Pita na potęgę – turecka herbata

Pita na potęgę – turecka herbata

Na hasło „Turcja” odpowiadasz „kawa”? Tymczasem ważną rolę – zarówno na poziomie społecznym jak i gospodarczym – odgrywa w tym kraju herbata! Chcesz dowiedzieć się więcej na temat herbaty tureckiej? Zostań z nami na dłużej.

Czytaj więcej
Urzekająca kultura picia herbaty w Anglii

Urzekająca kultura picia herbaty w Anglii

Historia i zwyczaje związane z herbatą w Wielkiej Brytanii to ważny i zdecydowanie interesujący aspekt kulturowy tego kraju. Chcecie dowiedzieć się, więcej o five o’clock, dominujących rodzajach herbat w Anglii, właściwym przygotowaniu naparu herbacianego zgodnie z tradycją brytyjską? Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej
Un caffè per favore, czyli kawa we Włoszech

Un caffè per favore, czyli kawa we Włoszech

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, co sprawia, że choć pochodzenie kawy przypisuje się Etiopii, to wielu kojarzy ją bardziej z Włochami? Powód jest następujący – Włosi jako pierwsi opanowali sztukę robienia espresso, czyniąc go jednym z symboli swojego kraju. Chcecie dowiedzieć się więcej na temat kawy we Włoszech, zwyczajach kawowych tam panujących oraz rodzajach włoskich kaw? Zaczynajmy!

Czytaj więcej
Cascara: (nie)potrzebny odpad

Cascara: (nie)potrzebny odpad

Poszczególne etapy, przez jakie przechodzą ziarna kawy, są znane chyba każdemu miłośnikowi tego nieprzeciętnego napoju. Od uprawy, poprzez zbiory, aż po obróbkę oraz moment, kiedy ziarna trafiają do opakowań i rozsyłane są do najodleglejszych zakątków globu. W całym tym procesie na szczególną uwagę zasługuje susz z owoców kawowca, który oddzielony od produktu głównego ­– ziarna – zyskuje dziś drugie życia. Czym może nas zaskoczyć ten z pozoru nieprzydatny element kawy – cascara?

Czytaj więcej
Niesłodka, lecz słona: herbata tybetańska

Niesłodka, lecz słona: herbata tybetańska

Spoglądając na listę podstawowych produktów tworzących prawdziwą herbatę po tybetańsku, podejrzewamy, że znaczna część z Was może być zszokowana takową „propozycją smakową”. Zaryzykujemy jednak i krok po kroku omówimy fenomen herbaty tybetańskiej. Odstawmy zatem na moment wszelkie upodobania i przyzwyczajenia smakowe. Czas dowiedzieć się, na jakich produktach bazuje napar herbaciany z Tybetu zwany jako Po Cha lub Butter Tea i nie tylko! Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel