Un caffè per favore, czyli kawa we Włoszech
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, co sprawia, że choć pochodzenie kawy przypisuje się Etiopii, to wielu kojarzy ją bardziej z Włochami? Powód jest następujący – Włosi jako pierwsi opanowali sztukę robienia espresso, czyniąc go jednym z symboli swojego kraju. Chcecie dowiedzieć się więcej na temat kawy we Włoszech, zwyczajach kawowych tam panujących oraz rodzajach włoskich kaw? Zaczynajmy!
Co ma pora dnia do zamawiania kawy we Włoszech?
W słonecznej Italii występują rozmaite odmiany kaw. Włosi zaczynając swój dzień, stawiają albo na cappuccino, albo na latte macchiato. Przyjęło się, że te rodzaje kaw powinno się pić maksymalnie do godziny 11:00. Potem czas przerzucić się na inne kawy. Jakie? Przede wszystkim espresso, ale także doppio, caffe macchiato, caffe ristretto, caffe corretto, caffe romano, caffe americano itp. Propozycji jest oczywiście więcej, jednak najważniejsze nie jest to, aby wyuczyć się na pamięć rodzajów kaw, jakie wypada spożywać o konkretnej porze dnia, lecz to, żeby uświadomić sobie, że Włosi nie akceptują spożywania kaw z dodatkiem mleka w porze popołudniowej. Wyjątkiem jest wymienione już caffe macchiato, w którym dodatek mleka jest znikomy.
Italian Roast Coffee – co kryje się pod tym wyrażeniem?
Okeślenie Italian Roast Coffee nawiązuje do sposobu palenia kawy, który jest bardzo mocny (najciemniejszy sposób palenia). Widać to po ciemnobrązowych ziarnach owoców kawowca, które mogą wydawać się wręcz czarne! Powierzchnia tak wypalonych ziaren jest oleista – pokryta naturalnym tłuszczem występującym w ziarenkach kawy. To właśnie jemu w dużej mierze przypisuje się zarówno smak, jak i aromat, jakimi finalnie wyróżnia się kawa w filiżance. W przypadku dobrze wypalonej włoskiej kawy jest to z reguły wyraźny smak czekoladowo-orzechowy.
Niestety, ale najciemniejszy stopień wypalenia kawy, jaki preferują włoskie palarnie kawy, wcale nie niesie za sobą korzyści. Italian Roast sprawia, że z owoców kawowca tak naprawdę wytrącane są cenne nuty smakowe na rzecz tych pochodzących z obróbki termicznej. Jeżeli cały ten proces przeprowadzany jest zupełnie niewłaściwie (często ze względu na masowość produkcji), to jakość uzyskanej kawy jest kiepska. Można to wyczuć zarówno w smaku, jak i aromacie kawy, która sprawia wrażenie gorzkiej, spalonej – jednym słowem niesmacznej.
Kolejna słaba strona mocnego stopnia wypalania kawy przez Włochów to fakt, że… w momencie, gdy ziarna kawy są stare lub niskiej jakości – to weryfikacja tego jest prawie niemożliwa…
Zwyczaje kawowe we Włoszech – to musisz wiedzieć
-
Espresso
Zacznijmy od espresso, które we Włoszech pije się na potęgę. Wybierając się do jakiegokolwiek lokalu gastronomicznego, obok espresso otrzymasz także szklaneczkę z wodą. Do czego ona służy i kiedy sięgnąć po wodę – przed czy po wypiciu kawy? Odpowiedzi są następujące. Szklaneczka z wodą służy oczyszczeniu, a tym samym przygotowaniu kubków smakowych do delektowania się napojem właściwym, czyli espresso. Aby uniknąć faux pas, po wodę sięgnij, zanim wypijesz pierwszy łyk espresso.
Co ciekawe, we Włoszech espresso spożywa się zazwyczaj na stojąco (al banco). Oczywiście możesz zająć miejsce przy stoliku (al tavolo), lecz zwróć uwagę, czy koszt skorzystania z tej „przyjemności” nie pociąga za sobą dodatkowych kosztów.
-
Caffe latte
W Italii skrócona nazwa tego typu kawy to wcale nie „latte”, tak jak to ma miejsce w naszej kulturze. Dla Włochów „latte” to nic innego jak… mleko! Chcesz zamówić caffe latte (espresso z większą ilością mleka niż w cappuccino i odrobiną mlecznej pianki), a może latte macchiato (espresso z dodatkiem niespełna szklanki spienionego mleka)? Posługuj się pełną nazwą – tak będzie najbezpieczniej.
-
Kawiarka
Kawiarka – zwana także jako moka, kafetiera czy makinetka – to produkt, który występuje w każdym prawdziwym włoskim domu. Jak już wiemy, Włosi uwielbiają pić kawę nie tylko od święta, ale i na co dzień. Przygotowanie „małej czarnej” we włoskiej kawiarce pozwala zaserwować członkom rodziny lub gościom fenomenalną kawę – nie gorszą niż tę, jaką dostalibyśmy w niejednym pobliskim barze czy kawiarni.
W naszym sklepie internetowym znajdziesz włoskie kawiarki wiodących marek Bialetti i Pezzetti odznaczające się trwałością, kompaktowością, wygodą użytkowania, jak również eleganckim designem (występują w różnych kolorach). Doświadczenie pokazuje nam, że tego typu akcesoria kawowe cieszą się niesłabnącą popularnością – stanowiąc częsty wybór klientów zarówno na użytek własny, jak i na prezent.
Pełną ofertę włoskich kawiarek dostępnych w sprzedaży naszego sklepu internetowego sprawdzisz TUTAJ.
Przeczytaj także: Cascara: (nie)potrzebny odpad