Włoska kawiarka Bialetti – wygodny i tani sposób na pyszną kawę

2020-11-17
Włoska kawiarka Bialetti – wygodny i tani sposób na pyszną kawę

Kojarzysz te niezwykłe, srebrne czajniczki do parzenia kawy? Zdarzyło się Ci się przygotowywać w nich kawę? Czy smak czarnego naparu nie był zaskakująco dobry? Nic dziwnego. Kawiarki, bo taką nazwę zazwyczaj przyjmują, ukochali sobie miłośnicy kawy na całym świecie! Co takiego kryją w sobie ciśnieniowe czajniczki, że wciąż są jednym z najpopularniejszych gadżetów do parzenia kawy? Co warto wiedzieć o nich wiedzieć? Nie traćmy czasu – przejdźmy do meritum.  

 

Kawiarka do parzenia kawy – skąd wziął się jej fenomen?

Przypuszczamy, że jednym z pierwszych gadżetów początkującego kawosza jest… kawiarka, która przybiera także inne nazwy, takie jak kafetierka, kefeterka, moka lub makinetka. To wyjątkowe urządzenie zostało stworzone w 1933 roku we Włoszech przez Alfonso Bialettiego. Do dziś skutecznie zastępuje profesjonalny ekspres do kawy.

Kawa z kawiarki posiada wyjątkowy smak i aromat. Wielu z nas nie wyobraża sobie picia czarnego naparu przygotowanego inaczej niż w kafetierce. O ile w naszym kraju kawiarka jest jednym z częściej wybieranych urządzeń do przygotowywania kawy, o tyle we włoskich gospodarstwach jest na pewno gadżetem najpopularniejszym.

Spośród zalet, jakie posiada włoska kawiarka, bezwzględnie należy wyróżnić prostotę. Makinetka składa się właściwie z trzech części: pojemnika na wodę, sitka na zmieloną kawę oraz górnego zbiornika, skąd pozyskujemy gotowy napar do picia. Kolejnym atutem kawiarki jest jej rozmiar, można by rzec kompaktowy w porównaniu z ekspresami do kawy, które w przeważającej części odznaczają się o wiele większymi gabarytami. Dzięki niewielkim rozmiarom kafeterkę można łatwo przewieźć, np. zabrać ze sobą na wyjazd pod namiot. To, czego potrzebuje tradycyjny model kawiarki Bialetti, żeby kawa została zaparzona (w takich okolicznościach) to palnik gazowy.  

 

Kawa z kawiarki – jaką ją właściwie przygotować?

Do przygotowania pysznej kawy w kawiarce będą nam potrzebne świeżo palone ziarnaktóre na chwilę przed parzeniem kawy należy zmielić. Duży wybór kaw z naszej palarni kawy znajdziesz TUTAJ. Jeśli już wybierzesz kawę, której profil smakowy najbardziej Ci odpowiada, to kolejnym gadżetem, o którego zakupie musisz pomyśleć, jest młynek do kawy (oczywiście jeżeli go jeszcze nie posiadasz). Znajdziesz go również w naszym sklepie internetowym.

Wracając do kawy…  Jeśli bardzo zależy Ci na zakupie kawy mielonej, to pamiętaj, aby wybrać tylko tę wysokiej jakości. Nie zapomnij o przechowywaniu jej we właściwych warunkach – o czym wspominaliśmy we wpisie blogowym pt. „Gdzie przechowywać kawę, by cieszyć się jej smakiem na dłużej”. 

Samo przyrządzenie kawy w kawiarce nie jest trudne.

1) Zacznij od drobnego zmielenia kawy przy pomocy młynka do kawy.

2) Do dolnej komory wlej odpowiednią ilość gorącej, ale nie wrzącej wody. Użycie gorącej wody skróci czas parzenia, a zarazem zapewni lepsze walory smakowe kawy.

3) Kolejno wsyp kawę do sitka, nie przekraczając jego granic. Wyrównaj poziom kawy, nie używając przy tym siły. W przeciwnym razie cały proces parzenia nie będzie przebiegać prawidłowo, co wpłynie negatywnie na smak Twojej kawy.

4) Następnie umieść sitko w dolnym zbiorniku i oczyść brzegi urządzenia – dzięki tej czynności chronisz kawiarkę przed rozszczelnieniem i uszkodzeniem uszczelki.

5) Nałóż górną komorę w celu jej przytwierdzenia. W tym samym czasie przytrzymuj komorę dolną, używając ręcznika lub ściereczki, aby się nie poparzyć. Zachowując szczególną ostrożność, przykręć górną komorę.

6) Postaw kafetierkę na gazie, płycie indukcyjnej itp. W przypadku palnika gazowego zaleca się stawianie makinetki na najmniejszym palniku, tak by płomień nie wychodził poza jej brzegi. Jeśli chodzi o płytę indukcyjną, to powinna być ustawiona na połowę mocy. To ważne, ponieważ woda znajdująca się w dolnej komorze nie może gotować się zbyt szybko. Jeśli tego nie dopilnujesz, możesz być rozczarowany smakiem przygotowanej kawy.  

7) Po kilku minutach, gdy woda osiągnie właściwą temperaturę, kawa zacznie wylewać się do dzbanuszka. Zjawisko to można obserwować poprzez uchylenie klapy, pamiętając o konieczności zachowania ostrożności.

8) Zaczekaj do momentu, aż górna część dzbanka wypełni się kawą. Kawiarkę należy zestawić z ognia, gdy przelewający się napar zmieni swoją barwę z ciemnej na jasną. Jeśli zamierzasz zostawić napar w makinetce, to pamiętaj, aby jej dolną część włożyć do naczynia z zimną wodą lub owinąć mokrym i zimnym ręcznikiem. Ta prosta czynność pozwoli obniżyć temperaturę naparu oraz przerwać proces parzenia.

 

Kawiarki do kawy Bialetti – gdzie ją kupić?

Bialetti to uznana marka z ponad 100-letnim doświadczeniem. Dzięki temu możemy się spodziewać, że zarówno jakość, funkcjonalność, jak i design spełnią wszelkie nasze oczekiwania. W ofercie naszego sklepu z kawą i akcesoriami do kawy znajdziesz trzy modele włoskiej kawiarki Bialetti Moka Express, nadające się na kuchenki gazowe i elektryczne. Dostępne kafeterki różnią się między sobą wielkością. Producent definiuje rozmiar kawiarki w bardzo oryginalny sposób – liczbą filiżanek espresso, które można zaparzyć jednocześnie. Przykładowo, oferowana przez nas kawiarka Bialetti 2tz przeznaczona jest do zaparzania dokładnie 2 filiżanek, makinetka Bialetti 3tz – 3 filiżanek, a kafetierka Bialetti 6 tz – 6 filiżanek.

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel