Blog

Siorbing, czyli cupping - sztuka oceniania kawy

Dzisiaj kilka słów o tym, co robimy z kawą i naszymi kubkami smakowymi, aby zapewnić naszym klientom najlepsze doznania smakowe. Innymi słowy – zabierzemy Was dziś do świata , czyli testowania i opisywania kawy. Jeżeli zawsze chcieliście powiedzieć ze znawstwem, że w waszej filiżance wyczuwacie delikatne mandarynkowe nuty, przełamywane posmakiem wędzonych migdałów, ten tekst jest zdecydowanie dla was!

Czytaj więcej
W czym parzyć herbatę sypaną?

Nie ulega wątpliwości, że herbata liściasta pod względem jakości wyprzedza tę w formie ekspresowej w torebkach. O ile choć część z nas zdaje sobie z tego sprawę, o tyle nieoczywista pozostaje kwestia parzenia tej herbaty, a właściwie akcesoriów do tego potrzebnych. W czym parzyć herbatę liściastą, by wydobyć z niej wszystko to, co najlepsze? Przed Wami kilka godnych uwagi propozycji.

Czytaj więcej
Odkryj 2 najlepsze herbaty na odchudzanie

Czy jednym z planów na ten rok nie było przypadkiem zrzucenie paru kilogramów? Rozpiska ćwiczeń już gotowa, plan dietetyczny także? Jest coś jeszcze, czym możesz się wspomóc podczas odchudzania. To herbata – pijesz ją każdego dnia, ale czy wiesz, że to złoty środek na odchudzanie? Poznaj dwa gatunki herbat, z którymi osiągniesz wymarzoną sylwetkę.

Czytaj więcej
3 rzeczy, których nie wiesz o herbacie
Herbata jest drugim najpopularniejszym napojem świata zaraz po wodzie. Ludzie uwielbiają ją pić do wszystkich posiłków i między nimi. Na rynku można znaleźć szeroki wybór herbat – od najpopularniejszej czarnej, poprzez zieloną, czerwoną, białą aż po owocową czy ziołową. Każda z nich ma swój charakterystyczny smak, aromat i właściwości. Wydawać by się mogło, że o herbacie wiemy wszystko. Czy rzeczywiście tak jest? Przed Wami trzy rzeczy na temat herbaty, o których prawdopodobnie nigdy nie słyszeliście. 
Czytaj więcej
Staw czoła zmęczeniu. Jak walczyć ze zmęczeniem?

Często dopada Cię zmęczenie, znużenie, nadmierna senność? W większości przypadków jest to wynik niehigienicznego trybu życia. Mowa tu niedobrze snu, nieprawidłowej diecie, braku aktywności fizycznej, stresie i używkach. Czas powiedzieć temu „stop”. Dowiedz się, co robić, gdy ogarnia nas zmęczenie zarówno to fizyczne, jak i psychiczne? Jak pokonać ten stan prostymi sposobami?

Czytaj więcej
Oczyść swój organizm na wiosnę

Powoli żegnamy luty, witamy marzec. Dokładnie za miesiąc – 21 marca rozpocznie się kalendarzowa wiosna. Wraz z nadejściem tej pory roku należy zadbać o swój organizm, usuwając z niego toksyny. Dlaczego warto zdecydować się na wiosenne oczyszczanie organizmu? Jak rozsądnie podejść do tego tematu? Które produkty wykorzystać w kuracji? Sprawdźmy.

Czytaj więcej
Co wiemy o herbacie rooibos? Dlaczego warto ją pić?

Czy kiedykolwiek miałeś okazję spróbować herbaty rooibos? A może tylko kojarzysz tę dźwięczną nazwę, która swoją drogą zadomowiła się już wśród najbardziej popularnych napojów świata… Przekonaj się, co takiego kryje w sobie ta niepozorna, afrykańska roślina i dlaczego powinieneś zacząć pić napar herbaciany rooibos!

Czytaj więcej
Kawa a trening. Czy kawa może wpłynąć na jakość ćwiczeń?

Zaplanowałeś sobie na dziś ćwiczenia? Przed Tobą wymagający trening wytrzymałościowy, aerobowy? Zanim do niego przystąpisz, sięgnij po filiżankę kawy. O ile większość ćwiczących zdaje sobie sprawę z tego, że po treningu należy zjeść pożywny posiłek, o tyle nie każdy wie, że wypita przed treningiem kawa może przynieść duże korzyści w kontekście wykonywanych ćwiczeń. Jakie? O tym poniżej.

Czytaj więcej
Jakich akcesoriów potrzebuje profesjonalny barista?
Od dawna marzysz, by zostać profesjonalnym baristą? Kawa to cały Twój świat? Prawdziwy barista oprócz szerokiej wiedzy dotyczącej kawy musi także posiadać odpowiednie akcesoria, przy pomocy których przyrządzi pyszną i aromatyczną kawę. Przekonajmy się, bez jakich narzędzi praca baristy jest niemożliwa!
Czytaj więcej
Rozsmakuj się w kawach smakowych

Kubek lub filiżanka mocnej, aromatycznej kawy to dla wielu z nas obowiązkowy punkt każdego poranka. Czarny napój cenimy sobie przede wszystkim za właściwości pobudzające, niemniej równie ważne dla większości z nas są aromat oraz smak kawy. Zaryzykujemy stwierdzenie, że wspomniany smak i aromat, jak również chęć odkrycia nowych doznań kawowych to główne powody, dla których coraz więcej osób wybiera kawy aromatyzowane, powszechnie nazywane smakowymi. Przyjrzymy się im bliżej.

Czytaj więcej
Genetyk kawy - jak nim zostać i dlaczego ma takie znaczenie?
Czy wiesz, kim jest genetyk kawy? Pod tym zawodem kryje się nikt innych, jak specjalista od różnych gatunków... kawy, który zajmuje się pochodzeniem poszczególnych ziaren i badaniem ich zmieniających się właściwości. Jego praca jest szczególnie istotna w kontekście kreowania nowych smaków oraz określenia czynników wpływających na specyficzny walory konkretnych rodzajów tego wyjątkowego napoju.
Czytaj więcej
Tajemniczy ogród, czyli jak uprawia się kawę
Coraz częściej przy zakupie kawy kierujemy się nie tylko jej gatunkiem czy pochodzeniem, ale również – tym, jak dana kawa jest uprawiana. Ostatnia dekada i rozwój świadomości konsumenckiej sprawiły, że modny (i słusznie!) stał się trend upraw zrównoważonych i fair trade. Dzisiaj chętniej wypijemy kawę, która dojrzewała na małych plantacjach, przy zastosowaniu metod jak najmniej ingerujących w środowisko naturalne, niż zbieraną na olbrzymich polach, gdzie liczy się raczej ilość ziarna, niż jego jakość. Towarzyszy temu rosnące zainteresowanie samymi plantacjami – ich życiem i tym, jak sama kawa jest właściwie uprawiana.
Czytaj więcej
Zrób sobie kawę, czyli Twoja kawowa marka
Kawa to indywidualistka – podobnie, jak większość jej miłośników. Napój ze zwykłego, ciemnoczekoladowego ziarna może magicznie zmieniać smak i aromat w zależności od tego, w jakich warunkach było ono zrywane, poddawane obróbce, wreszcie. Podobnie, jak my, kawa może mieć dzień, kiedy chce być uosobieniem kofeinowej mocy, lub, odwrotnie – esencją delikatnych, kwiatowych aromatów.
Czytaj więcej
Nie tylko Arabika. Rodzaje i gatunki kawy dla początkujących
Dyskusja o rodzajach kawy dla osób nieznających tematu brzmi jak rozmowa czarnoksiężników o składnikach eliksirów. Przewijające się w rozmowie terminy, takie tak „typica”, „czysty Bourbon” czy „Medellin excelso” wydają się czarną (!) magią, dopóki nie zrozumiemy, że chodzi zwyczajnie o… rodzaje i gatunki kawy. Bo kawa to roślina, której odmiany różnią się między sobą jak przysłowiowe polskie jabłka. I tak, jak miłośnicy czempionów niekoniecznie skuszą się na szarą renetę, tak smakosze jawajskiej Blue Mountain mogą kręcić nosem na pochodzącą z Brazylii Santos…
Czytaj więcej
Czas żniw, czyli techniki zbierania kawy 1.0
Decydowanie o technikach zbierania kawy na pierwszy rzut oka nie wydaje się zadaniem twórczym, ani tym bardziej – angażującym. Nic bardziej mylnego. Jak się okazuje, metoda, jaką zbierane są na danej plantacji owoce kawowca, może mieć równie istotny wpływ na smak naszej kawy, jak późniejsze etapy samej obróbki ziarna. Dlatego dzisiaj przygotowaliśmy dla Was nieco techniczny, za to pełen ciekawych informacji tekst o technikach zbierania kawy.
Czytaj więcej
Tam, gdzie rośnie kawa
Znacie ten stan, kiedy budząc się do pracy przymykacie oczy i myślami przenosicie się, unoszony kawowym aromatem ku miejscom ciekawszym, cieplejszym i bardziej egzotycznym niż firmowy open space? My wtedy teleportujemy się ku tropikalnym wzgórzom, gdzie dojrzewają czerwone owoce coffee arabica. Kochamy podróże, nawet wtedy, gdy są sprawą niełatwą – dlatego dzisiaj zabierzemy Was na wyprawę dookoła świata –  oczywiście szlakiem kawy.
 
 
Czytaj więcej
Luty z kawą Etiopia. Zgarnij kupon rabatowy

Kawa z Etiopii zdaniem ekspertów uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. W tym zakątku świata kawowce występują niemalże wszędzie! Uprawiane są na plantacjach, ale rosną także „na dziko”, a ich owoce, czyli ziarna kawy zbiera się tak, jak w Polsce grzyby! Zastanawiasz się, jak uprawia się kawę w słonecznym kraju we wschodniej części kontynentu afrykańskiego? Jak smakuje kawa z Etiopii?

Czytaj więcej
pixelpixel