Rozsmakuj się w kawach smakowych
Kubek lub filiżanka mocnej, aromatycznej kawy to dla wielu z nas obowiązkowy punkt każdego poranka. Czarny napój cenimy sobie przede wszystkim za właściwości pobudzające, niemniej równie ważne dla większości z nas są aromat oraz smak kawy. Zaryzykujemy stwierdzenie, że wspomniany smak i aromat, jak również chęć odkrycia nowych doznań kawowych to główne powody, dla których coraz więcej osób wybiera kawy aromatyzowane, powszechnie nazywane smakowymi. Przyjrzymy się im bliżej.
Kawa smakowa – jak powstaje?
Cały proces produkcji kawy smakowej zaczyna się od wyboru odpowiednich ziaren kawy. W tym wypadku to ziarna arabiki są tymi właściwi, na bazie których powstaje tytułowa kawa aromatyzowana. Ale dlaczego właśnie arabika? Ponieważ arabika jest o wiele bardziej wyważona i delikatna w smaku aniżeli robusta. Niezmiernie ważna w kontekście kawy smakowej pozostaje oczywiście jakość ziaren kawy. Arabica, która posłuży nam do zrobienia kawy aromatyzowanej, powinna odznaczać się najwyższą jakością!
Zapewne zastanawiasz się, skąd biorą się unikalne walory kawy smakowej. Otóż, uzyskuje się w wyniku "potraktowania" ziaren kawy olejkami aromatycznymi. Co ważne, ziarna kawowca aromatyzuje się w procesie produkcji, ponieważ właśnie wtedy ich zdolności do pochłaniania rozmaitych składników są największe. Następnie ziarna poddaje się chłodzeniu. Wtedy też zastosowany aromat swobodnie wnika w strukturę ziarna. Jeśli proces aromatyzowania kawy zostanie przeprowadzony dokładnie na tym etapie i dokładnie w ten sposób, to możemy się spodziewać, że zaparzona kawa smakowa będzie posiadała niepowtarzalny – intensywny smak i aromat.
Pozostając w temacie produkcji kawy aromatyzowanej, warto jeszcze wspomnieć o wykorzystywanych rodzajach aromatów. Mogą to być albo aromaty sztuczne, albo naturalne (choć w przeważającym stopniu są to aromaty sztuczne). Jeśli ważny jest dla nas ten element, przed zakupem warto zweryfikować, co konkretnie dany producent/ palarnia kawy dodaje do kawy smakowej. Czy w kawie o smaku maliny znajdziemy naturalny ekstrakt z owoców, a może substancję imitującą naturalny aromat?
Kawa aromatyzowana – jak ją właściwie przygotować?
Parzenie kawy smakowej w zasadzie nie różni się niczym od parzenia tradycyjnej kawy, którą pijemy na co dzień. Bardzo ważna jest jednak świadomość tego, że największe bogactwo smaku i aromatu zaoferują nam… kawy smakowe ziarniste! Dlaczego nie kawy mielone? Ponieważ mielenie kawy to czynność mechaniczna, w wyniku której ziarna nie tylko ulegają rozdrobnieniu, ale i szybciej tracą cenny smak i aromat. Dlatego też powinniśmy wybierać tylko kawy aromatyzowane w formie ziarnistej, a następnie mielić je tuż przed parzeniem. Jeżeli nie posiadasz młynka do kawy, to znajdziesz go w naszej ofercie TUTAJ.
Pamiętajmy także o odpowiednim przechowywaniu kawy smakowej, co pozwoli dłużej cieszyć się jej wyjątkowymi walorami. Więcej na temat przechowywania kawy przeczytasz w artykule: Gdzie przechowywać kawę, by cieszyć się jej smakiem na dłużej?
Kawa smakowa – interesujący smak w Twojej filiżance
Producenci kaw aromatyzowanych coraz śmielej umieszczają w swoich ofertach kawy aromatyzowane. I nie ma w tym nic dziwnego. Szeroki wachlarz niecodziennych smaków sprawia, że jesteśmy zwyczajnie ciekawi, jak smakują poszczególne połączenia. A te naprawdę zaskakują.
Już w samej ofercie naszej palarni znajdziesz 10 kaw aromatyzowanych o niepowtarzalnym smaku: czekolady, brandy orange, banana, rumu, advocatu, irish whisky, maliny, kokosu, wanilii bourbon oraz krówki! Zaintrygował Cię któryś z wymienionych smaków? Zachęcamy do jego wypróbowania! Wcale nie musisz kupować dużego, kilogramowego opakowania kawy, żeby przekonać się, jak smakuje nasza kawa aromatyzowana. Ten rodzaj kawy dostaniesz w mniejszym formacie – opakowaniu 100 g lub 250 g. Dzięki temu nie musisz wydawać pieniędzy na dużą kawę, a jednocześnie ryzykować, że nie spełni ona Twoich oczekiwań. Opakowanie kawy smakowej (100g lub 250 g) pozwoli Ci śmiało ocenić, czy dana kawa dołączy do grona Twoich ulubionych napojów czy też nie.
Kawa aromatyzowana – doskonała na każdą okazję
Kawa ziarnista aromatyzowana sprawdzi się podczas wielu sytuacji:
- Możesz ją wykorzystać jako zamiennik klasycznej kawy. Spróbuj powitać dzień kawą smakową lub zaserwować ją sobie zaraz po powrocie z pracy, traktując jako deser (2w1)!
- Ziarna kawy smakowej z całym przekonaniem wykorzystasz podczas chłodnych jesiennych i zimowych wieczorów. Co powiesz na taki dodatek do dobrej książki, gazety/ czasopisma lub ulubionego serialu? Kawa o smaku czekolady lub krówki umili Ci każdą chwilę.
- Pogaduszki z przyjaciółką, spotkanie ze znajomymi w towarzystwie kawy aromatyzowanej? Czyż nie brzmi to i-de-al-nie?! Zaskocz swoich najbliższych kawą w niecodziennej odsłonie.
- Kawa na prezent? Jak najbardziej! Niech tym razem będzie to kawa aromatyzowana ziarnista. Tutaj świetnie sprawdzi się nasz zestaw 10 kaw aromatyzowanych ziarnistych 100% Arabica!