Blog

Herbata z nagietkiem – powody, dla których warto ją pić

Nagietek lekarski to niewątpliwie jedno z najbardziej znanych i popularnych ziół. Ta piękna roślina o pomarańczowych czy też żółtych kwiatach znajduje zastosowanie przy wielu chorobach i dolegliwościach. Jakich? Jakie konkretnie właściwości wykazuje nagietek? Jak poprawnie parzyć herbatę z nagietka, by uzyskać napar o działaniu prozdrowotnym? Tego wszystkiego dowiecie się z poniższego artykułu.

Czytaj więcej
Pigwa – idealny dodatek do herbaty

Pigwa to owoc często spotykany w Polsce, zwłaszcza w sadach czy przydomowych ogródkach. Choć nie nadaje się do bezpośredniego spożycia, to doskonale sprawdza się jako składnik rozmaitych przetworów, jak również… dodatek do tradycyjnej czarnej bądź zielonej herbaty! Co takiego kryje w sobie ten niepozorny owoc, że warto po niego sięgać?

Czytaj więcej
Robusta – co o niej wiemy?

Być może nie wszyscy o tym wiedzą, ale na świecie rośnie około 100 gatunków kawy! Zdecydowanie prym wiedzie tutaj Arabika, którą każdy z nas kojarzy, a najprawdopodobniej właśnie ją kupuje i pije na co dzień. Drugą pod względem dostępności na rynku jest Robusta, jednak wciąż mało się o niej mówi… Dlaczego? Czy Robusta w jakikolwiek sposób może nas zaskoczyć?

Czytaj więcej
Spalaj się! Wstęp do najwyższej sztuki wypalania kawy
Kawa, jaka jest, każdy widzi. Aromatyczne, ciemnobrązowe ziarna, gładkie w dotyku, uwalniające po zalaniu gorącą wodą bukiet zapachów i smaków.  Ale świeże ziarna arabiki czy robusty, które do nas docierają, wcale nie zachwycają aromatami – przeciwnie, są ich właściwie pozbawione. To dlatego, że cała dobroć kawowej esencji skrywa się głęboko pod ich skorupką, a aby ją wydobyć, należy kawę wypalić.
Czytaj więcej
Spotkanie z żółtą herbatą

Żółta herbata jest produktem, który ciężko spotkać w naszym kraju. Ogólnie rzecz biorąc, na terenie Europy ta odmiana herbaty jest mało znana, a jej dostępność ograniczona. Niemniej w tym świetle jeszcze bardziej zastanawiająca i kusząca staje się nie tylko jej historia, ale i właściwości zdrowotne oraz sam smak! Jesteście ciekawi, czy pod jakimkolwiek względem ten rodzaj herbaty wyprzedza herbatę zieloną, czarną bądź czerwoną? Zapraszamy na spotkanie z herbatą żółtą!

Czytaj więcej
Kawy podróż przez 7 oceanów i mórz -  Jak transportuje się kawę?
Kawa to w świecie gospodarki „płynne czarne złoto” – obrót surowym, zielonym ziarnem na rynkach światowych zajmuje drugie miejsce zaraz po ropie. Jednak zanim kawa trafi na rynek – do magazynów, palarni oraz kawiarni, należy ją przewieźć z kraju, gdzie jest produkowana do kraju, gdzie będzie spożywana. Wg statystyk największymi kawopijcami są odpowiednio Finlandia, Norwegia i Islandia, których mieszkańcy nie wyobrażają sobie życia bez zmielonego ziarna, przywożonego z Brazylii, Hondurasu czy Etiopii, czyli krajów globalnego Południa. W praktyce oznacza to, że w przypadku naszej „małej czarnej” droga z od producenta do konsumenta jest niezwykle długa – dosłownie.
Czytaj więcej
TOP4 alternatywy dla kawy

Gorąca, aromatyczna kawa to napój, na który wielu decyduje się już o poranku. „Mała czarna” pobudza, dodaje energii, a co więcej naprawdę smakuje! Jej walory smakowe odpowiadają nam do tego stopnia, że na jednej filiżance dziennie rzadko kto poprzestaje. Może czas poszukać zamienników dla kawy? Jeżeli poszukujecie zdrowych alternatyw dla kawy, to zostańcie z nami na dłużej! Przygotowaliśmy dla Was godne uwagi propozycje.

Czytaj więcej
Wielorazowy kubek do kawy jako wyraz troski o środowisko

W ostatnich czasach świadomość na temat problemów związanych z ekologią znacząco wzrosła. Na zakupy spożywcze coraz częściej zabieramy ze sobą własną torbę – bambusową, bawełnianą, jutową. Dlaczego więc idąc po kawę do kawiarni, nie mieć ze sobą kubka wielorazowego użytku? Spróbujmy się do tego przekonać!

Czytaj więcej
Nie tylko mokra robota. Łatwe i proste techniki obróbki kawy.
Zastanawialiście się kiedyś, co wspólnego z myciem ma kawa? Albo – co łączy pasiekę z filiżanką małej czarnej? Jeżeli tak, to znaczy, że spotkaliście się z tajemniczo brzmiącymi terminami washed, honey lub natural na waszej paczce kawy prosto z Kolumbii. Określenia te w świecie kawy odnoszą się do techniki obróbki kawy, czyli drugiego po zbiorach etapu pracy na plantacji. I choć tematyka pracy z owocami i ziarnami kawy „na mokro”, „naturalnie” czy „miodowo” wydaje się mało porywającym tematem np. na pierwszą randkę, my mamy nadzieję, że Was uwiedzie (podobnie, jak nas).
Czytaj więcej
Kawa różana na dzień kobiet – a co na deser?
Od niepamiętnych czasów róża stanowi jeden z najbardziej wyrazistych symboli kobiecości. Nic więc dziwnego, że w ten wyjątkowy dzień, jakim jest 8 marca, mężczyźni pragną podarować swoim wybrankom odrobinę przyjemności. W trakcie wspólnego świętowania nie może więc zabraknąć filiżanki aromatycznej różanej kawy. Czym jednak ją urozmaicić, aby jeszcze bardziej podbić serce ukochanej?
Czytaj więcej
Coraz częściej w centrum zainteresowania – sekrety kawy organicznej

O kawie organicznej jest coraz głośniej… Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem świadomość ekologiczna Polaków nieustannie wzrasta i jest to z całym przekonaniem zjawisko pozytywne. Dzisiaj nie trzeba już nikogo przekonywać do produktów z oznaczeniem „bio”. Każdy z nas wie, że jakość tychże produktów to czynnik sprzyjający zdrowiu konsumentów. Czego możemy się spodziewać po kawie z certyfikatem Organic? Przekonajmy się.

Czytaj więcej
Gwatemala SHB – Twoja kawa na marzec. Odkryj kod rabatowy
Kontynuujemy nasz kawowy cykl, mianując produktem miesiąca kawę z Gwatemali! Zastanawiasz się, jak smakuje kawa pochodząca z kraju dzikiej roślinności położonego pomiędzy Atlantykiem i Pacyfikiem? Zanim jednak o tym, przyjrzyjmy się wcześniej środowisku, w jakim rodzą się tamtejsze ziarna kawy. Skupieni? Gotowi? Przenieśmy się więc na moment do Gwatemali.
Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel