Nagietek lekarski to niewątpliwie jedno z najbardziej znanych i popularnych ziół. Ta piękna roślina o pomarańczowych czy też żółtych kwiatach znajduje zastosowanie przy wielu chorobach i dolegliwościach. Jakich? Jakie konkretnie właściwości wykazuje nagietek? Jak poprawnie parzyć herbatę z nagietka, by uzyskać napar o działaniu prozdrowotnym? Tego wszystkiego dowiecie się z poniższego artykułu.
Pigwa to owoc często spotykany w Polsce, zwłaszcza w sadach czy przydomowych ogródkach. Choć nie nadaje się do bezpośredniego spożycia, to doskonale sprawdza się jako składnik rozmaitych przetworów, jak również… dodatek do tradycyjnej czarnej bądź zielonej herbaty! Co takiego kryje w sobie ten niepozorny owoc, że warto po niego sięgać?
Jakiś czas temu orkreślenie to pojawiło się w branży kawowej. Coraz częściej się nim operuje, jednak dla zdecydowanej większości nadal brzmi obco. Czym jest Microlot? A może lepiej będzie zapytać, czym są kawy Microlot?
Być może nie wszyscy o tym wiedzą, ale na świecie rośnie około 100 gatunków kawy! Zdecydowanie prym wiedzie tutaj Arabika, którą każdy z nas kojarzy, a najprawdopodobniej właśnie ją kupuje i pije na co dzień. Drugą pod względem dostępności na rynku jest Robusta, jednak wciąż mało się o niej mówi… Dlaczego? Czy Robusta w jakikolwiek sposób może nas zaskoczyć?
Żółta herbata jest produktem, który ciężko spotkać w naszym kraju. Ogólnie rzecz biorąc, na terenie Europy ta odmiana herbaty jest mało znana, a jej dostępność ograniczona. Niemniej w tym świetle jeszcze bardziej zastanawiająca i kusząca staje się nie tylko jej historia, ale i właściwości zdrowotne oraz sam smak! Jesteście ciekawi, czy pod jakimkolwiek względem ten rodzaj herbaty wyprzedza herbatę zieloną, czarną bądź czerwoną? Zapraszamy na spotkanie z herbatą żółtą!
Gorąca, aromatyczna kawa to napój, na który wielu decyduje się już o poranku. „Mała czarna” pobudza, dodaje energii, a co więcej naprawdę smakuje! Jej walory smakowe odpowiadają nam do tego stopnia, że na jednej filiżance dziennie rzadko kto poprzestaje. Może czas poszukać zamienników dla kawy? Jeżeli poszukujecie zdrowych alternatyw dla kawy, to zostańcie z nami na dłużej! Przygotowaliśmy dla Was godne uwagi propozycje.
W ostatnich czasach świadomość na temat problemów związanych z ekologią znacząco wzrosła. Na zakupy spożywcze coraz częściej zabieramy ze sobą własną torbę – bambusową, bawełnianą, jutową. Dlaczego więc idąc po kawę do kawiarni, nie mieć ze sobą kubka wielorazowego użytku? Spróbujmy się do tego przekonać!
O kawie organicznej jest coraz głośniej… Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem świadomość ekologiczna Polaków nieustannie wzrasta i jest to z całym przekonaniem zjawisko pozytywne. Dzisiaj nie trzeba już nikogo przekonywać do produktów z oznaczeniem „bio”. Każdy z nas wie, że jakość tychże produktów to czynnik sprzyjający zdrowiu konsumentów. Czego możemy się spodziewać po kawie z certyfikatem Organic? Przekonajmy się.