Microlot – co kryje się pod tym pojęciem?
Jakiś czas temu określenie to pojawiło się w branży kawowej. Coraz częściej się nim operuje, jednak dla zdecydowanej większości nadal brzmi obco. Czym jest Microlot? A może lepiej będzie zapytać, czym są kawy Microlot?
Microlot – spróbuj wyobrazić sobie…
Bardzo często pojęcie microlot przedstawia się obrazowo, by możliwie jak najprościej oddać jego istotę. W związku z tym to, czym jest microlot w pewnym stopniu zrozumiemy, jeżeli wyobrazimy sobie sad z owocami. Niech będzie to sad, w którym rosną jabłka. Większość z tych drzew rodzi smaczne, soczyste owoce, ale pewne „osobniki” położone na przykład na skraju działki, dają jabłka o wybornym smaku. Są zdecydowanie lepsze w porównaniu z pozostałymi owocami. I właśnie te jabłka określić można jako microloty.
Microlot – ziarna kawy, które…
Microloty to w największym uproszczeniu ziarna kawy, które wyróżniają się najlepszymi cechami, „wyprzedzając” tym samym pozostałe owoce kawowca z obrębu danej plantacji. O takich ziarnach – microlotach – mówimy, że pochodzą z krzewów kawowca, które rosną w „uprzywilejowanym” miejscu. Są to z reguły miejsca odznaczające się sprzyjającymi czynnikami środowiskowymi, takimi jak: żyzna gleba bogata w składniki mineralne, odpowiedni stopień zacienienia lub nasłonecznienia, jak również sąsiedztwo innych roślin.
Microloty – to dzieło natury, ale też….
Stwierdzenie, jakoby microloty były dziełem wyłącznie natury czy też sprzyjających warunków środowiskowych, nie byłoby do końca prawdziwe, bowiem niemałą rolę odgrywają w całym tym procesie plantatorzy! To oni dokładają szczególnych starań, by owoce kawowca dojrzewały w możliwie najlepszych warunkach, a po zbiorach, obróbce i suszeniu cechowały się najwyższą jakością! Właściciele czy też pracownicy danej plantacji nieustannie doglądają takich kawowców, można powiedzieć, że wręcz traktują je w sposób indywidualny. Wymaga to od nich ogromnych nakładów pracy, cierpliwości i niebywałego zaangażowania. Plantatorzy muszą być przygotowani także na nagłą zmianę warunków pogodowych, które mogłyby udaremnić wszelkie podejmowane wysiłki. Ponadto sytuacja na plantacjach zmienia się praktycznie z roku na rok. Oznacza to, że microloty, które zebrano w jednym roku z danego obszaru, wcale nie muszą się pojawić w następnym…
Microloty – gratka dla miłośników kawy i nie tylko…
Nie da się ukryć, ze zainteresowanie dobrej jakości kawą w ostatnim czasie znacząco wzrosło. Śmielej niż dotychczas wkraczamy w świat specjałów kawowych, poszukujemy kaw od światowych, renomowanych producentów czy też ziaren pochodzących z upraw ekologicznych.
Nie dziwi fakt, że tytułowe mikroloty stają się obiektem zainteresowania wśród prawdziwych koneserów. To właśnie tę grupę odbiorców najbardziej ciekawią nowości, ciekawostki czy trendy w świecie kaw. Microloty to produkt, który otwiera przed nimi drzwi do jeszcze większych, pełniejszych doznań smakowych i aromatycznych. W końcu mowa tu o ziarnach, których jakość jest absolutnie bezkompromisowa.
Zapotrzebowanie na mickroloty niewątpliwie jest spore. W końcu kto z nas nie chciałby choć raz spróbować kawy z wyższej półki? Ale uwaga… Ta unikalna partia stanowi zazwyczaj nie więcej niż 20% całych plonów! Biorąc pod uwagę zarówno popyt na tenże produkt, jak i fakt, że uprawy microlotów z roku na rok nie zawsze są identyczne, a więc współmierne ze zbiorami z poprzednich lat, to wspomniane 20% jest niewielką wartością…
Kawa Microlot – weryfikacja przed zakupem nie obejdzie się bez…
Opowieść o microlotach pochłonęła Cię bez reszty? Czujesz się podekscytowany możliwością skosztowania kawy najwyższej jakości? Zanim kupisz kawę posiadającą to oznaczenie, dowiedz się, co jeszcze powinno znaleźć się na etykiecie lub w opisie produktu (jeżeli dokonujesz zakupów internetowych).
Po pierwsze, ilość punktów w skali SCAA (Specialty Coffee Association of America). Kawy, które powinny zwrócić Twoją uwagę to te, posiadające ≤ 85 punktów we wspomnianej skali, czyli SCAA. Takie kawa zalicza się bowiem do segmentu specialty.
Po drugie, plantacja, z której pochodzą ziarna kawy. Dysponując tą informacją, masz możliwość sprawdzenia, czy faktycznie uprawia się tam kawy specialty.
Po trzecie, data wypalenia. W tym punkcie nie ma zaskoczenia, bowiem każda kawa, którą kupujesz, niezależnie czy będzie to kawa organiczna, bezkofeinowa i każda inna, powinna być świeża! Ziarna kawy, które przeleżały na magazynie kilka miesięcy na pewno nie zagwarantują wybitnego smaku ani aromatu. Dlatego też w naszej palarni kawy absolutnie wszystkie rodzaje kaw wypalamy na bieżąco małymi partiami, dzięki czemu nie wystawiamy ich na ryzyko ewentualnego magazynowania. Piszemy o tym na stronie głównej, nie zaszkodzi poinformować i tu – kawa Blueberry Roasters trafia do naszych klientów najpóźniej do dwóch tygodni od daty wypału.
Przeczytaj także: Robusta – co o niej wiemy?