Robusta – co o niej wiemy?

2021-03-19
Robusta – co o niej wiemy?

Być może nie wszyscy o tym wiedzą, ale na świecie rośnie około 100 gatunków kawy! Zdecydowanie prym wiedzie tutaj Arabika, którą każdy z nas kojarzy, a najprawdopodobniej właśnie ją kupuje i pije na co dzień. Drugą pod względem dostępności na rynku jest Robusta, jednak wciąż mało się o niej mówi… Dlaczego? Czy Robusta w jakikolwiek sposób może nas zaskoczyć?  

 

Kawa Robusta – najważniejsze informacje

Jak już wspomnieliśmy, Arabika to niekwestionowany lider, stanowi bowiem 70% całego rynku kawy. Pozostałe 30% należy przypisać Robuście.

Robustę (znaną też jako Cofeea canephora) odkryto późno, bo dopiero w XIX wieku. Gatunek ten uchodzi za łatwy w uprawie, a przy tym gwarantujący niemal zawsze bogate zbiory. Robusta jest wysoce odporna na różnorakie choroby i szkodniki, warunki klimatyczne oraz glebowe. Można ją uprawiać nawet w niższych partiach gór – 200-900 m n.p.m. – z łatwością się tam odnajdzie. W największym uproszczeniu to właśnie pod powyższymi pojęciami kryje się odpowiedź na często stawiane pytania – dlaczego Arabica jest droższa od Robusty lub dlaczego Robusta jest tańsza od Arabiki.

Robustę uprawia się w Afryce Środkowej, Wschodniej, Zachodniej, jak również w Azji Południowo-Wschodniej, Indiach oraz Indonezji. Wśród głównych światowych producentów Robusty wyróżnia się kraje, takie jak: Wietnam (największy producent), Indonezja, Uganda, Malezja, Indie, Tanzania, Tajlandia, Wybrzeże Kości Słoniowej, Kamerun czy Filipiny. Robustę uprawia się także w niewielkiej ilości w Brazylii, gdzie występuje pod nazwą Conilon.  

 

Robusta – co nam oferuje?

Zaparzony napar z ziaren Robusty charakteryzuje intensywny smak z wyczuwalnymi nutami goryczy. W dużej mierze to właśnie ten aspekt (ostry, cierpki smak) przesądza o tym, że jest ona spychana na drugi plan. Mimo, że smak Robusty pozostawia wiele do życzenia, to zawartość kofeiny jest w tym wypadku naprawdę imponująca. Szacuje się, że ziarna Robusty zawierają nawet od 2 do 4 procent więcej tej substancji w porównaniu z Arabiką. Dla osób, które cenią sobie zauważalny efekt pobudzenia po wypiciu kawy czy też potrzebują solidnego zastrzyku energii – Robusta jest opcją znakomitą!  

 

Kawa Robusta – gdzie wykorzystuje się jej ziarna?

Z uwagi na swój specyficzny smak, aromat, ale też wysoką zawartość kofeiny, Robusta jest wykorzystywana raczej jako dodatek wzmacniający do łagodniejszych kaw. Udział tego gatunku kawy w mieszankach sprawia, że przyrządzone napoje kawowe posiadają większą moc, intensywność – krótko mówiąc, zyskują na wyrazistości.

W tym momencie warto uzmysłowić sobie, jak smakuje choćby klasyczne włoskie espresso? W nim nuta goryczy pojawia się zawsze, ponieważ kawę tego typu przygotowuje się właśnie na bazie mieszanek różnych ziaren. Zazwyczaj z udziałem omawianej Robusty.

Ogólnie rzecz biorąc, we Włoszech od lat dywaguje się na temat właściwych proporcji w mieszankach kawowych. A właściwie to o udziale Robusty w tychże mieszankach. Pojawiają się następujące proporcje: 90/10, 85/15 oraz 80/20. Dziś zaobserwować można, że na północy kraju, która raczej uchodzi za bogatszą część kraju, dominują mieszanki do espresso ze śladowym udziałem Robusty (5-10%). Im dalej na południe, tym proporcje mieszanek do espresso ulegają zmianie – zwiększa się udział ziaren Robusty. Mówimy tu o 30, a nawet 50% zawartości tego gatunku kawy.

Skąd właściwie taki podział we Włoszech, że w południowej części tego kraju preferuje się kawę z większym udziałem Robusty, zaś na północy jest ona raczej wypierana z mieszanek? Sytuacja ta znajduje swoje uzasadnienie w historii. Północna część Włoch od wielu lat uznawana była za bogatą, bardziej rozwiniętą, dlatego mieszkańcy mogli sobie pozwolić na kawę w wyższej cenie. Południe stanowiło natomiast biedniejszą część kraju, stąd praktycznie od zawsze spożywało się tam kawy ze znacznym udziałem Robusty, nierzadko z samej Robusty. Patrząc na aktualną sytuację Włoch, nie obserwujmy już takich dysproporcji (podział na bogatą Północ, biedne Południe), lecz tradycje i swoiste przyzwyczajenia przekazywane z pokolenia na pokolenia sprawiły, że Robusta stała się kawą, którą tamtejsze społeczeństwo zwyczajnie lubi.  

 

Robusta kawa – jaką wybrać i gdzie ją kupić?

Jeżeli do tej pory piłeś raczej Arabikę, ale chcesz spróbować Robusty, to zachęcamy do spróbowania naszej kawy Exclusive Blend, będącej mieszanką starannie wyselekcjonowanych ziaren Arabiki 90% i Robusty 10% prosto z Indii. To idealne proporcje na dobre rozpoczęcie przygody z kawami zawierającymi w swoim składzie Robustę.

A może z kawą znasz się już bardzo dobrze i możesz nazwać siebie miłośnikiem klasycznego espresso lub americano? W takim układzie polecamy kawę Early Bird Espresso! Tym razem jest to mieszanka ziaren Arabiki 50% i Robusty 10% także z Indii.

Ostatnią propozycję stanowi Early Bird Caffe Cremaidealna dla miłośników kaw mlecznych. W tym produkcie zawartość Robusty jest spora, wynosi bowiem aż 40% – przy 60% udziale Arabiki.

Którą z nich spróbujesz?

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel