Prawdziwa arabika to towar niemal ekskluzywny. Wytrawni kawosze doskonale wiedzą, że aby ziarna kawy – a więc i powstający z nich napar – smakowały naprawdę wyjątkowo, muszą być wysokiej jakości. A ta niestety kosztuje coraz więcej. Jak poznać prawdziwą arabikę wśród tak wielu rodzajów kaw dostępnych na rynku? I z czego wynika różnica w cenie ziaren arabiki i robusty?
Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego? Jak ją przygotować, jak wypalić, jak mielić? Jak ważna jest grubość mielenia ziaren i dlaczego pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze? Podpowiadamy, jak przygotować kawę do parzenia.
Mocna kawa z dodatkiem czekolady, z bitą śmietaną i posypką z cynamonu lub kakao – to w skrócie opis kawy wiedeńskiej. Przepis na nią ma wiele odmian. Jaką kawę serwuje się w wiedeńskich kawiarniach, a jaką – w polskich?
Zrzucenie zbędnych kilogramów to trudne wyzwanie – wymaga czasu i wytrwałości. Istnieje jednak kilka sposobów, aby wspomóc organizm w powrocie do prawidłowej wagi. Jednym z nich jest picie zielonej kawy. Na czym polega jej działanie? I jak wpływa na proces odchudzania?
Kawa po turecku – o tym sposobie parzenia kawy mówi się coraz częściej. Jednak wbrew powszechnemu w Polsce przekonaniu, nie jest to kawa zalewana. Jak naprawdę wygląda parzenie kawy po turecku? Na czym polega tajemnica jej smaku? Oto przepis i sposób podawania kawy po turecku.
Kawa z chili to napój „z charakterem” – ostry, pobudzający, rozgrzewający, idealny na długie zimne wieczory. Dodanie do kawy aromatycznych przypraw nie tylko urozmaica jej smak, ale także nadaje jej nowe właściwości. Chili wzmacnia odporność, pomaga w walce z nadwagą i rozgrzewa zmarznięte ciało. Dlaczego warto sięgnąć po kawę z chili? Jak ją przygotować?
Kawa, która świetnie smakuje i zachwyca bogactwem aromatu, a do tego uprawiana jest przez szczęśliwych ludzi w najdalszych zakątkach całego świata. Jak powstaje najlepsza kawa ekologiczna? Skąd bierze się jej niesamowity smak i aromat? I dlaczego tak ważne jest przestrzeganie reguł FairTrade?
Uważa się, że najlepsza kawa w Europie jest we Włoszech. Właściwie nie wiadomo, czy tę plotkę stworzyli sami Włosi, czy może turyści tam przebywający. Uważa się, że cudowny smak kawy Włosi zawdzięczają wieloletniej tradycji picia kawy, atmosferze włoskich kawiarni, a szczególnie ich sławnym kafetierom.
Espresso Syrup I Nagroda w Göteborgu – New Product of the Show Awards, 2015 Winner Best Food Product
W dniach 16 – 18 czerwca 2015 r. w Göteborgu w Szwecji odbyły się targi the Nordic World of Coffee pod patronatem the Speciality Coffee Association of Europe (SCAE). SCAE jest stowarzyszeniem, które zrzesza 3000 członków z całego świata reprezentujących największe marki przemysłu kawowego. W tym roku właśnie w Göteborgu spotkali się najwięksi profesjonaliści i znawcy kawy z całego świata.
Na podstawie naszego wieloletniego doświadczenia w świecie kawy stworzyliśmy EXCLUSIVE BLEND, autorską mieszankę najlepszych kaw – mocną, pobudzającą, o wyraźnym charakterze i niesamowitym aromacie. Połączyliśmy łagodność najlepszych ziaren Arabiki z lekką goryczką Robusty. Sprawdź, jak smakuje słodycz owoców lasu, połączona z prażonymi migdałami w lekko dymnym aromacie.
Dlaczego spośród wszystkich rodzajów kawy w CafeBorówka proponujemy prawie wyłącznie Arabikę? Mimo, że jest wymagająca i trudna w uprawie, a oprócz tego stosunkowo droga? Bo jest najlepsza, bo prawdziwa arabika to produkt niemal ekskluzywny. Bo z wysokiej jakości ziaren z Etiopii, Gwatemali lub Kostaryki powstaje niezwykła kawa o wspaniałym aromacie. Bo chcemy, abyście cieszyli się jej smakiem razem z nami.
Palenie kawy – oprócz jej naturalnych właściwości –ma kluczowe znaczenie dla smaku, aromatu i mocy kawy. Jakie są rodzaje palenia kawy i jak stopień wypalenia wpływa na jej walory smakowe? Kawa mało czy bardzo wypalona – która ma większą zawartość kofeiny? Jak przeprowadzić wypalanie kawy w domu?
Kardamon, zwany też królową przypraw, ma wiele dobroczynnych właściwości, wykorzystywany jest w kuchni jako przyprawa, ale najbardziej znany jest jako wspaniały dodatek do kawy. Nadaje jej charakterystyczny posmak i mocny korzenny aromat. Kawa z kardamonem jest lekko słodkawa, rozgrzewająca i pobudzająca. Jak przygotować idealną kawę z kardamonem?
Spienione mleko jest jednym z najważniejszych składników wielu rodzajów kaw, w tym m.in.: cappuccino czy cafelatte. W jaki sposób – oprócz dyszy w ekspresie ciśnieniowym – można uzyskać spienione mleko i mleczną piankę? O czym pamiętać, aby uzyskać idealnie spienione mleko?
Kawa BIO, Eco, organiczna, Fair Trade – to coraz częściej pojawiające się pojęcia w świecie kawoszy, coraz popularniejsze nie tylko na etykietach opakowań kawy, ale także w kawiarniach i w sklepach z kawą. Co tak naprawdę oznaczają te terminy? I czym taka kawa różni się od innych ziaren?
W drodze do pracy, na uczelnię, podczas porannych zakupów lub przy leniwym porannym czytaniu gazety – oraz popularniejsze staje się u nas picie coffee to go. Można po nią wstąpić do kawiarni po drodze lub zabrać ze sobą z domu porcję swojej ulubionej aromatycznej – i co ważne – gorącej kawy. W czym zabrać kawę, aby w pełni cieszyć się jej najlepszymi walorami smakowymi?
Gorąca kawa cynamonowa, karmelowa, imbirowa, a może waniliowa – która z nich najlepiej rozgrzewa w zimne jesienne poranki? Kawa smakowa – sięgamy po nią chętnie nie tylko w kawiarniach, ale na stałe zagościła już w naszych domach i biurach. I nic w tym dziwnego – bo co jest lepszego niż połączenie ulubionej kawy ze wspaniałym aromatem? Jak powstają kawy aromatyzowane? Jakie są sposoby ich na przygotowanie?
Szybka kawa z mlekiem w kubku, a może delektowanie się espresso w delikatnej porcelanowej filiżance – każdy z nas ma swoje małe rytuały kawowe. A jakie są uniwersalne zasady serwowania kawy? Oto mała ściągawka z kawowego savoir-vivre’u – w czym podawać latte, espresso lub cappuccino. O czym pamiętać przy serwowaniu gorącej kawy, a o czym – gdy podajemy kawę mrożoną?
Przez wieki powszechnego picia kawy narosło wiele mitów na jej temat. Czy kawa uzależnia, czy tuczy i czy naprawdę szkodzi zdrowiu? Czy kofeina jest tylko w kawie i czy kobiety w ciąży w ogóle powinny po nią sięgać? Obalamy pięć najpopularniejszych mitów o kawie.
Kawy smakowe cieszą się coraz większą popularnością. I nic w tym dziwnego, bo co może być lepszego niż połączenie wyśmienitej kawy z ulubionym aromatem. Jedną z najczęściej spotykanych kaw smakowych jest kawa waniliowa. W jaki sposób ją przygotować? I czym różni się kawa aromatyzowana od prawdziwej kawy waniliowej?
Jaka kawa najlepiej rozjaśnia umysł? Jak mówi tureckie przysłowie – taka, która jest czarna jak piekło, mocna jak śmierć i słodka jak miłość. A jakie są naprawdę mocne kawy? Czy oprócz espresso, znacie ristretto, Red Eye, Blach Eye i DeadEye?
Kofeina – jeden z powodów, dla którego miliony osób na całym świecie sięgają codziennie po kolejną filiżankę kawy. Które odmiany kawowca mają jej najwięcej? Czy kofeina jest tylko w kawie? Ile filiżanek kawy dziennie można wypić, aby nie przedawkować? Czy kawa uzależnia? Czyli wszystko, co powinniście wiedzieć o kofeinie jako wytrawni kawosze
Atłasowa, delikatna w smaku, ale mocna i jednocześnie bardzo mleczna – te pozorne przeciwieństwa spotykają się w jednej kawie – Flat White. Jakie jest jej pochodzenie? Jak przygotować idealną Flat White? I jak powinna smakować kawa, która ostatnio podbiła światowe kawiarnie?
Kawa gości na europejskich stołach od momentu, gdy sprowadzili ją na nasz kontynent z Ameryki pierwsi konkwistadorzy. Początkowo pito ją „dla zdrowotności” jedynie w arystokratycznych kręgach. Dość szybko, podobnie jak czekolada, stała się synonimem wyrafinowania i luksusu. Dziś dla wielu osób jest równoznacznikiem dobrze rozpoczętego dnia, a jej zapach stawia na nogi nawet największych śpiochów.
Dodaje energii i orzeźwia w upale. Można ją pić przez cały rok, podawać na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. Mowa o kawie frappe, a w niej zimna kawa, zimne mleko, kostki lodu, odrobina słodyczy. Oto przepis na idealną frappe – zimną kawę ze smakowitą pianką.
Z pozoru bardzo łatwa w przygotowaniu, bo co może być skomplikowanego w zmieszaniu kawy z mlekiem? Ale otrzymanie idealnego trzywarstwowego napoju wymaga nieco praktyki. Jak wygląda przepis na idealną kawę latte? I jaki rodzaj kawy jest polecany do jej zaparzenia?
Mleko, śmietanka, cynamon, kardamon, lody, syropy smakowe, rum, likiery – kawę można urozmaicać na wiele sposobów. Wystarczy odrobina wyobraźni i wyczucia smaku. Jakie są najpopularniejsze dodatki do kawy? I jak wpływają na smak kawy?
Kawy z Ameryki Południowej cieszą się dużym uznaniem wśród kawowych smakoszy. Brazylia nie bez powodu jest największym producentem kawy na świecie, a Kolumbia słynie ze swoich wysokogatunkowych odmian arabiki. Czemu południowoamerykańska kawa zawdzięcza swoją popularność? Które rodzaje kawy z tego regionu szczególnie polecamy?
Coffea Arabica i Coffea Robusta zdominowały światową produkcję kawy. Dlaczego są tak popularne? Czym się różnią, gdzie są uprawiane? Czy w smaku da się wyczuć różnicę między tymi dwoma gatunkami? I który z nich powoduje powstanie pianki na powierzchni kawy?
Zielona kawa cieszy się coraz większą popularnością. I nic w tym dziwnego – wspomaga proces odchudzania, oczyszcza organizm z toksyn, pomaga redukować cellulit oraz chroni przed rozwojem chorób nowotworowych. Czemu zawdzięcza swoje dobroczynne właściwości? W jakiej formie ją pić i jak przygotować napar z zielonej kawy?