Jak przygotować idealną kawę smakową?
2016-11-03
Gorąca kawa cynamonowa, karmelowa, imbirowa, a może waniliowa - która z nich najlepiej rozgrzewa w zimne jesienne poranki? Kawa smakowa - sięgamy po nią chętnie nie tylko w kawiarniach, ale na stałe zagościła już w naszych domach i biurach. I nic w tym dziwnego - bo co jest lepszego niż połączenie ulubionej kawy ze wspaniałym aromatem? Jak powstają kawy aromatyzowane? Jakie są sposoby ich na przygotowanie?
Jest wiele sposobów przygotowania kaw smakowych. Kawom aromatyzowanym dostępnym w sklepach aromat nadawany jest przemysłowo poprzez spryskiwanie olejkami eterycznymi świeżo wypalonych ziaren kawowych. Potem przygotowanie jest bardzo proste - wystarczy je zmielić i zaparzyć. Jednak wytrawnym kawoszom nie polecamy tej opcji. Dlaczego? W normalnych warunkach proces palenia ziaren zakończony jest "gaszeniem" zimnym powietrzem jeszcze gorących ziaren, co pozwala na wydobycie i zachowanie ich najlepszych walorów smakowych. To krótki moment, kiedy ziarna są szczególnie podatne na wilgoć i przyjmowanie obcych aromatów. Spryskiwanie olejkami w tym momencie skutkuje zaburzeniem naturalnego procesu "zamykania się" ziaren, co jest dla nich niekorzystne.
Naturalnie najlepiej
Oczywiście najlepszym sposobem przygotowania kaw smakowych jest dodanie naturalnych dodatków. Ale wymaga to pewnych umiejętności i czasu. Co prawda kawę cynamonową nietrudno przygotować, ale już miętową lub pomarańczową - nie jest to takie proste. Naturalne dodatki należy wcześniej odpowiednio przetworzyć, np. dokładnie rozgnieść ziarna kardamonu, ze skórki pomarańczowej można domowymi sposobami uzyskać esencję, przygotować karmel lub migdały.
Jednak nie zawsze mamy pod ręką laskę wanilii lub gotowy karmel, a w biurze trudno o przygotowanie esencji ze skórki pomarańczowej, dlatego najprostszym i najszybszym, sposobem na kawę smakową są syropy.
Syropy smakowe
Jest wiele sposobów przygotowania kaw smakowych. Kawom aromatyzowanym dostępnym w sklepach aromat nadawany jest przemysłowo poprzez spryskiwanie olejkami eterycznymi świeżo wypalonych ziaren kawowych. Potem przygotowanie jest bardzo proste - wystarczy je zmielić i zaparzyć. Jednak wytrawnym kawoszom nie polecamy tej opcji. Dlaczego? W normalnych warunkach proces palenia ziaren zakończony jest "gaszeniem" zimnym powietrzem jeszcze gorących ziaren, co pozwala na wydobycie i zachowanie ich najlepszych walorów smakowych. To krótki moment, kiedy ziarna są szczególnie podatne na wilgoć i przyjmowanie obcych aromatów. Spryskiwanie olejkami w tym momencie skutkuje zaburzeniem naturalnego procesu "zamykania się" ziaren, co jest dla nich niekorzystne.
Naturalnie najlepiej
Oczywiście najlepszym sposobem przygotowania kaw smakowych jest dodanie naturalnych dodatków. Ale wymaga to pewnych umiejętności i czasu. Co prawda kawę cynamonową nietrudno przygotować, ale już miętową lub pomarańczową - nie jest to takie proste. Naturalne dodatki należy wcześniej odpowiednio przetworzyć, np. dokładnie rozgnieść ziarna kardamonu, ze skórki pomarańczowej można domowymi sposobami uzyskać esencję, przygotować karmel lub migdały.
Jednak nie zawsze mamy pod ręką laskę wanilii lub gotowy karmel, a w biurze trudno o przygotowanie esencji ze skórki pomarańczowej, dlatego najprostszym i najszybszym, sposobem na kawę smakową są syropy.
Syropy smakowe
Syrop do kawy jest dodatkiem, który niezwykle wzbogaca smak. Może zupełnie odmienić jej charakter, żeby całkowicie pasował do indywidualnych upodobań. Najczęściej jest dodawany do Latte. Chętnie są wykorzystywane również w Caffe Americana lub Espresso. Profesjonalne syropy barmańskie są obecnie szeroko dostępne. Produkowane przez wielu producentów wybór smaków jest wprost ogromny. Od standardowych (wanilia, karmel, czekolada), przez wykwintne (amaretto, irish cream), aż po bardzo oryginalne (mango, dynia lub creme brulee).
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2016