Blog

Pokaż mi swoje ziarno, a powiem Ci skąd jesteś
Jakie jest ziarno kawy – każdy widzi. Mała, brązowa kuleczka, przesycona głębokim aromatem, który przenosi nas na kenijskie plantacje. Kiedy jednak obok siebie położymy dwa, lub trzy ziarnka kawy, które będą pochodzić nie tylko z kenijskiej sawanny, ale również z wiecznie zielonych kolumbijskich lasów czy sumatrzańskich wysp okaże się, że niby wszędzie kawa, ale surowiec podstawowy, czyli ziarno – zupełnie inne. Wielkość, kształt, barwa czy wreszcie – smak i zapach naparu zaparzonego z konkretnego ziarna – są specyficzne dla konkretnych odmian, varietali, a czasami – regionów. Z czego jednak tak naprawdę wynikają różnice i dlaczego ziarna tej samej rośliny mogą być tak bardzo od siebie odmienne?
Czytaj więcej
Perfect storm –  Metody parzenia a sposób wypalania kawy
Wypalanie kawy to sztuka, której arkana opanowali wybrańcy bogów, a my, śmiertelni, możemy tylko delektować się efektem ich prac. Czekoladowe ziarna, wyprażone w bębnie zgodnie z wymyślonym przez roastera profilem, charakteryzują się konkretnymi cechami: wybranymi nutami smakowymi, określona kwasowością lub goryczą i, oczywiście, body. Jednak każdy z nas ma swoje ulubione poziomy powyższych – jeden lubi kawę o mocnym, gęstym jak śmietana body i karmelowym aromacie, inny – kwaskowatą małą czarną, wypełnioną aromatem dzikich owoców. Każdy z tzw. profili wypalania kawy tworzy ziarno o nieco innym rodzaju body, kwasowości i bukietu aromatyczno-zapachowego, a w ich wydobyciu pomaga odpowiednio dobrana metoda parzenia świeżo zmielonego ziarna.
Czytaj więcej
Zrób sobie kawę - Czyli twoja kawowa marka
Kawa to indywidualistka – podobnie, jak większość jej miłośników. Napój ze zwykłego, ciemnoczekoladowego ziarna może magicznie zmieniać smak i aromat w zależności od tego, w jakich warunkach było ono zrywane, poddawane obróbce, wreszcie – wypalane. Podobnie, jak my, kawa może mieć dzień, kiedy chce być uosobieniem kofeinowej mocy, lub, odwrotnie – esencją delikatnych, kwiatowych aromatów.
Czytaj więcej
Strzał w 10, czyli kilka słów o punktacji kawy
O gustach się nie dyskutuje – to wie każdy, kto jako miłośnik tofu przyjaźni się z kulinarnym konserwatystą i amatorem schabowego. O pewnych rzeczach w świecie smaków nie powinno się w towarzystwie rozprawiać, a tym bardziej – dążyć do udowodnienia wyższości smaku pad thai nad golonką. Jednak planeta kawy w kulinarnym wszechświecie jest miejscem wyjątkowym i tutaj właśnie spory i oceny dotyczące tego samego produktu – wypalonego ziarna kawy – są esencją życia. Dlatego dzisiaj zajmiemy się tematem, który łączy i dzieli jednocześnie świat kawopijców – punktacją kawy.
Czytaj więcej
Z małą czarną dookoła świata
Świat nie dzieli się na Globalne Południe i Północ ani na fanów Star Treka i Star Wars. Świat dzieli cienka linia stref kawy i herbaty. Podróżując przez kontynenty, zawsze byliśmy w stanie określić, które z odwiedzanych krajów należą do której opcji. Co ciekawe, zwyczaj upajania się naszym ulubionym czarnym nektarem nie zawsze pojawiał się tam, gdzie kawa jest uprawiana. Wręcz przeciwnie – największymi miłośnikami solidnego espresso są przecież mieszkający w sąsiedztwie Św. Mikołaja Finowie!
Czytaj więcej
Kawa na ławę - zawody baristów
Świat rozwija się dzięki walce – wiadomo to od dawna. Współzawodnictwo i dążenie do samodoskonalenia są motorem napędowym tego świata. A my, zwykli ludzie, niezbyt często obdarzani przez bogów szczególnymi talentami, uwielbiamy zapach krwi na arenie. Dlatego wszelkie relacje z zawodów, mistrzostw i innych zmagań tak mocno angażują nas podczas…wieczorów na YouTube. Czy jednak miłośnicy kawy mogą, podobnie jak fani Stocha i Żyły, dać się ponieść emocjom podczas emisji zmagań mistrzów w parzeniu espresso? Czy zawody w parzeniu latte mogą być ekscytujące? Sprawdziliśmy i już wiemy…
Czytaj więcej
Sprawiedliwa kawa
Kawa, mimo swoich niewielkich rozmiarów, jest jednym z najważniejszych surowców tego świata. Trudno sobie wyobrazić przebrnięcie przez standardowy, mozolny poniedziałek bez kolejnych szotów kofeiny, prawda? Jednak obecność kawy w naszym życiu ma swoją cenę – i nie mówimy cenie sklepowej. To, że możemy delektować się popołudniowym espresso w czystym, sterylnym barze za rogiem, jest efektem pracy tysięcy ludzi, którzy zarabiają na życie, pracując na plantacjach w jednym z ponad 70 krajów Pasa Kawowego.
Czytaj więcej
Woda i kawa - Para (cie)kawa
Woda w kawie to temat-rzeka. Jakiej wody używać do parzenia kawy, jaką powinna mieć temperaturę i jak w ogóle zalewać kawę? Na ten temat powstają nie tylko wielostronicowe poradniki, ale także artykuły naukowe i pokaźnych rozmiarów rozdziały w książkach poświęconych kawie. Bo, wierzcie nam, w przypadku niezwykłego duetu wody i kawy nic nie jest ani łatwe, ani oczywiste…
Czytaj więcej
Bardzo zła kawa, czyli o defektach zielonego ziarna kawy
Według mistrza suspensu i, jak się okazuje, wielkiego amatora małej czarnej, Davida Lyncha „Nawet zła kawa jest lepsza, niż brak kawy”. I choć skromni palacze czarnych ziaren nie powinniśmy kłócić się z autorytetem Pana Twin Peaks, to według nas zła kawa to początek upadku moralności i końca cywilizacji. Dlatego dzisiaj kilka słów o tym, co specjaliści mają na myśli, mówiąc, że kawa jest „zła”. I nie chodzi tutaj o to, że smakuje za bardzo orzechowo, lub ma zbyt wysoki poziom kwasowości, który drażni nasze kubki smakowe – ale o defekty w ziarnie, które obniżają jej wartość i sprawiają, że może nie otrzymać tytułu kawy speciality (który na 100% ma nasza cudowna, porzeczkowo-waniliowa KENYA NYERI!)
Czytaj więcej
Piknik bez kawy? Niemożliwe! - 3 przydatne gadżety
Słoneczne dni sprzyjają aktywnościom na świeżym powietrzu! Planujesz piknik w rodzinnym gronie lub wśród przyjaciół? Nie zapomnij o kawie! Przekonaj się, że delektowanie się swoim ulubionym napojem na łonie przyrody to naprawdę niezwykłe doświadczenie. Nie zapomnij o odpowiednich akcesoriach do kawy, które pomogą Ci zadbać o właściwą oprawę pikniku. Z ich pomocą z łatwością przygotujesz napój i poczęstujesz nim swoich bliskich.
Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel