Herbata różana: smaczna, zdrowa, dla każdego

2021-06-29
Herbata różana: smaczna, zdrowa, dla każdego

Czy mamy tu miłośników pięknie kwitnących róż i wszystkiego, co tylko z nimi związane? Jeśli tak, to świetnie się składa, ponieważ w poniższym artykule zamierzamy się skupić na suszonych pąkach i płatkach róż, a właściwie na herbatach z ich udziałem. Ciekawi? Gotowi? Zatem zaczynajmy!  

 

Herbata różana vs. herbata z dzikiej róży

Niech Was nie zmylą łudząco do siebie podobne nazwy: herbaty różanej i herbaty z dzikiej róży, bowiem te dwa napoje powstają w inny sposób, z innych części rośliny, a co za tym idzie, oferują inny smak, aromat czy właściwości.

Pierwsza, herbata różana to innymi słowy napar ziołowy, który powstaje poprzez moczenie w wodzie pąków lub płatków róży. Druga, herbata z dzikiej róży to rodzaj napoju powstającego na bazie owoców róży. Więcej na temat naparu z dzikiej róży (co w sobie kryje, jakie właściwości lecznicze wykazuje, zastosowanie w kuchni itp.) dowiecie się z osobnego wpisu blogowego Herbata z dzikiej róży – niedoceniana skarbnica zdrowia.  

 

Herbata z płatków róż na dwa sposoby

W kontekście herbaty różanej na uwagę zasługuje fakt, że możemy ją tak naprawdę przygotować na dwa różne sposoby.

  1. Dysponując suszonymi pąkami, płatkami róży z łatwością przygotujemy aromatyczny napój będący alternatywą dla filiżanki czarnej bądź zielonej herbaty. Warto przy tym zaznaczyć, że taki rodzaj napoju będzie napojem bezkofeinowym, ponieważ opiera się wyłącznie o „różane składniki”.
  2. Na rynku znajdziemy także mieszanki herbaty różanej, a więc (przykładowo) połączenie herbaty czarnej z płatkami róż czy zestawienie białej herbaty liściastej z płatkami róży. Tutaj do gry wchodzą już różne rodzaje herbat, a to oznacza, że zawarta w nich teina (odpowiednik kofeiny w herbacie) będzie wykazywał działanie pobudzające.  

W ofercie naszego sklepu z kawami i herbatami znajdziecie Albert Tea Relax – mieszankę ziołową w puszce, w skład której wchodzą m.in. omawiane płatki róż, melisa, rooibos, hibiskus czy nagietek. To propozycja idealna dla samego siebie (w sam raz na odpoczynek po wyczerpującym dniu), jak również godna uwagi propozycja na prezent dla bliskiej osoby.

 

Właściwości herbaty różanej

Zawarte w płatkach róż cenne witaminy: C, A, E, K oraz przeciwutleniacze sprawiają, że herbata różana uchodzi za napój, który ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Duże znaczenie przypisuje się piciu herbaty różanej dla zachowania młodej i zdrowo wyglądającej skóry. W końcu płatki róży posiadają właściwości; oczyszczające, nawilżające, przeciwbakteryjne czy łagodzące. Sam aromat herbaty z kolei działa relaksująco (pozwala pozbyć się lęku, niepokoju, stresu), dlatego też dobrze jest po nią sięgnąć popołudniową czy też wieczorową porą.  

 

Sposób przygotowania herbaty różanej

Podchodząc do tematu przygotowania pysznej i aromatycznej herbaty różanej, należy wyposażyć się w składnik główny, a więc suszone pąki róż (kwiaty jadalne). Zauważcie, że proponujemy zakup pączków, a nie płatków róż. Dlaczego? Aby smak naparu był bardziej wyrazisty czy też intensywny.

Przechodząc do czynności przygotowania herbaty różanej:

  1. Odmierz 1-2 łyżeczki pąków róż i wsyp do zaparzacza lub filtra.
  2. Zalej wrzącą (najlepiej przefiltrowaną) wodą.
  3. Zaparzaj pod przykryciem przez około 2-5 minut.
  4. Następnie oddziel składniki od naparu.
  5. Delektuj się wybornym smakiem i aromatem herbaty różanej.  

 

Herbata z konfiturą różaną i płatkami róż

Konfitura różana to jeden z najlepszych dodatków do herbaty, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Dodając do napoju tenże składnik, nie musimy używać już żadnych innych słodzików, ponieważ kwiatowy charakter konfitury nadaje herbacie słodki i niezwykle smaczny posmak. Nie zapomnijmy o płatkach różanych, które wpłyną korzystnie na aspekt smakowy, zdrowotny, jak również wizualny napoju.  

 

Inne zastosowanie płatków róż

Płatki róż cieszą się dużym zainteresowaniem w kuchni. Poza herbatą z udziałem płatków, pąków róż, możemy przygotować jeszcze wyjątkowo smaczną caffee latte, dodając do niej naturalny syrop smakowy różany (dostępny do kupienia TUTAJ) oraz posypując z wierzchu mleczną piankę płatkami róż. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

Przeczytaj także: Domowa kawa jak z kawiarni? To możliwe

W sztuce kulinarnej płatki/ pąki róż często wykorzystywane są do tworzenia nalewek, a nierzadko także do dekorowania wypieków, sałatek, nawet drinków. Są uznawane za artykuł spożywczy, dlatego śmiało możesz z nimi eksperymentować!

Ale wykorzystanie płatków róż nie ogranicza się tylko do samej kuchni. Jak już wspomnieliśmy, produkt ten doskonale wpływa na  kondycję skóry, dlatego też przewija się w przemyśle kosmetycznym. W ofertach sklepów kosmetycznych, drogeriach, jak również profesjonalnych gabinetach kosmetycznych, SPA możemy spotkać się z artykułami, takimi jak olejek różany, woda różana, sól do kąpieli, tonik do twarzy, peeling do ciała, maseczka do twarzy itp.

 

Przeczytaj także: Kolorowa herbata, czyli słów kilka o Bubble Tea

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel