Herbata z dzikiej róży – niedoceniana skarbnica zdrowia
Dzika róża to roślina, o której mało kto pamięta, a już na pewno nie zdaje sobie sprawy z właściwości, jakie wykazuje. Większość z nas identyfikuje ją przede wszystkim jako dodatek do herbaty i na tym właściwie temat się kończy… Przenieśmy więc całą swoją uwagę na dziką różę, a więc roślinę niesłusznie zapomnianą, którą każdy z nas musi poznać i wypróbować.
Dzika róża – zapoznanie z rośliną
Dzika róża jest krzewem kolczastym z rodziny różowatych. Potocznie nazywana jest psią różą lub szypszyną. Rośnie (często rozsiewa się dziko) na łąkach, skrajach lasu, w parkach, przydomowych ogródkach i przy drogach. Ciekawostką jest, że na całym świecie można doliczyć się aż 1400 gatunków dzikiej róży. W naszym kraju występuje około 20 jej odmian, z czego najbardziej rozpowszechniona jest róża pomarszczona. Kwiaty i owoce to części rośliny, które się wykorzystuje zarówno w kuchni, jak i przemyśle farmaceutycznym i kosmetologicznym, ponieważ te są niezwykle bogate przede wszystkim w witaminę C. Zaskakujące jest to, że w dzikiej róży znajdziemy jej o wiele więcej niż na przykład w owocach cytrusowych czy jagodowych. Dlaczego jeszcze warto sobie przypomnieć o tej roślinie? Jakie korzyści można odnieść, pijąc herbatę z dzikiej róży?
Dzika róża – co w sobie kryje?
Pierwsze skojarzenie związane z dziką różą? Zdumiewająco wysoka dawka witaminy C, czyli silne działanie antyoksydacyjne. Udowodniono, że spożycie zaledwie 2-3 owoców pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę! Na tym jednak nie koniec. W dzikiej róży znajdują się jeszcze inne naturalne przeciwutleniacze takie jak witamina A, E, K, witaminy z grupy B, żelazo oraz kwas foliowy. Dzika róża zawiera również bioflawonoidy, karotenoidy, garbniki, pektyny, olejki eteryczne, kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy), a nawet sole mineralne takie jak potas, sód, wapń, żelazo i magnez. Naukowcy doliczyli się w sumie 130 związków o korzystnym wpływie na organizm człowieka.
Dzika róża i jej właściwości lecznicze
- Dzika róża, dzięki wysokiej zawartości witaminy C, wspomaga funkcjonowanie systemu odpornościowego. Świetnie sprawdza się w przeziębieniach, infekcjach organizmu oraz stanach obniżonej odporności.
- Owoce dzikiej róży poprawiają także wygląd naszej skóry – rozjaśniają ją, zmiękczają, ujędrniają, zmniejszają zaczerwienienia, a przy tym zapobiegają zmarszczkom.
- Dzika róża uszczelnia naczynia krwionośne, poprawia krążenie, dzięki czemu zapobiega chorobie niedokrwiennej serca i miażdżycy.
- Zawarte w dzikiej róże antyoksydanty usuwają z organizmu człowieka wolne rodniki, a co za tym idzie, ochraniają komórki przed szybszym starzeniem się, jak również zmianami nowotworowymi.
- Wyciąg czy też napar z dzikiej róży wykazuje działanie delikatnie uspokajające – to oznacza, że doskonale sprawdza się w stanach napięcia nerwowego, pomagając się odprężyć i poprawiając nastrój.
- Dzika róża reguluje poziom cukru we krwi, pozytywnie wpływa na utrzymanie równowagi insuliny i glukozy w organizmie, dzięki czemu nie tylko pomaga w ochronie przed cukrzycą, ale i zapobiega niebezpiecznym, nagłym skokom cukru we krwi.
- Owoce dzikiej róży wspomagają leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów. Badania sugerują, że regularne spożywanie GOPO, czyli sproszkowanego wyciągu z dzikiej róży 0,5 g dziennie przez 4 miesiące, gwarantuje zwiększenie mobilności stawów nawet o 20-25%. Nie bez znaczenia jest w tym wszystkim rola witaminy C, która wspomaga produkcję kolagenu oraz mazi stawowej.
- Napar z dzikiej róży zaleca się pić osobom mającym problemy z układem pokarmowym, takie jak niestrawność, wrzody żołądka, nieżyt, biegunki, zatrucia itp.
- Dzika róża wzmacnia organizm, uzupełniając go o niezbędne witaminy i minerały. Spożywanie naparu zaleca się osobom w stanach ogólnego osłabienia, niedokrwistości (anemii), jak również rekonwalescentom, a nawet kobietom w ciąży.
Herbata owocowa, syropy, konfitury – czyli dzika róża w kuchni
Owoce dzikiej róży i płatki kwiatów są bardzo cennymi surowcami w kuchni i mogą być wykorzystywane na wiele sposobów. Z dojrzałych, czyli zebranych u schyłku lata owoców dzikiej róży, można przygotować wyjątkową w smaku herbatę lub napar jednoskładnikowy, jak również dżemy, konfitury, soki czy syropy. Tego typu domowe przetwory wprost idealnie nadają się do samodzielnego spożycia szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ale też wczesną wiosną, czyli w okresach obniżonej odporności, gdy jesteśmy narażeni na niskie temperatury i nagłe zmiany pogody. Płatki kwiatowe dzikiej róży (zebrane w fazie kwitnienia) można z powodzeniem wykorzystać jako element dekoracyjny, przyozdabiając nimi różnorodne produkty cukiernicze bądź posypując nimi kawę z syropem różanym.