Przepisy kawowe

Latte z kurkumą – napój dla fanów zdrowego stylu życia

Zastosowanie kurkumy w żywności, suplementach diety, ale też napojach stało się gorącym trendem, który z roku na rok wyraźnie przybiera na sile. Widok latte z kurkumą na Instagramie, YouTube czy TikToku wywołuje w nas jednoznaczne emocje. A sprowadzają się one przynajmniej do dwóch zachowań: poszukiwań kurkuma latte w menu kawiarni lub samodzielnego przygotowania złotego mleka w warunkach domowych. Najwyższy czas dowiedzieć się więcej o tytułowej kurkuma latte!

Czytaj więcej
Syropy do kawy – sposób na pyszną kawę w mgnieniu oka

Istnieje wiele dodatków do kawy – od mleka zwierzęcego czy roślinnego, poprzez cukier, cynamon, kardamon, rum, aż po syropy smakowe. Oczywiście produktów, które doskonale komponują się z kawą jest znacznie więcej – niemniej dziś chcemy się zatrzymać przy wymienionych już… syropach! Jeśli tylko lubisz eksperymentować, a dotychczas wypijana kawa już Ci się znudziła, to najwyższy czas zainteresować się naturalnymi syropami smakowymi do kawy. Dlaczego? Co powinien wiedzieć każdy miłośnik kawy o produktach tego typu? Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej
Dalgona Coffee – prawdopodobnie najpopularniejsza kawa 2020 roku

Nie tak dawno pisaliśmy o szalenie modnej cold brew czy kawie po wietnamsku, ale nie możemy pominąć jeszcze jednego rodzaju kawy. Jest nią dalgona coffee – kawa po koreańsku – która szturmem podbija Instagrama i TikToka. Absolutnie nas to nie dziwi, ponieważ tak przygotowana kawa nie tylko prezentuje się atrakcyjnie, ale i smakuje doskonale.

Czytaj więcej
Kawa z alkoholem – to brzmi dobrze, nie groźnie
Próbowałeś kiedyś kawy z alkoholem? To połączenie wypada naprawdę dobrze! Wiadomo, iż zarówno kawa, jak i alkohol spożywane w nadmiarze nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie. W tym wypadku nie masz absolutnie żadnego powodu do niepokoju! W końcu wszystko, co z umiarem, nie szkodzi. Przed nami krótka historia kawy z alkoholem i sprawdzone przepisy!
Czytaj więcej
Mleko do kawy – jakie wybrać?
Kawa z mlekiem czy bez? Jaką kawę preferujesz? Wielu z nas nie wyobraża sobie wypicia kawy pod postacią inną niż caffe latte, macchiato czy cappuccino. Nawet Ci, którzy na co dzień piją czarną kawę bez dodatku mleka, lubią od czasu do czasu sięgnąć po mleczną wersję kawy. Jednak mleko krowie to nie jedyny produkt na półkach sklepowych, który posłuży nam do przygotowania delikatnej kawy z mlekiem. Coraz popularniejsze staje się mleko roślinne. Które z nich krowie czy roślinne jest lepsze do kawy?
Czytaj więcej
3 zdrowe dodatki do kawy – z czym warto pić czarny napar?

Każdego dnia sięgasz po kawę w tej samej odsłonie? Co powiesz na urozmaicenie jej smaku i nowe właściwości? Połącz przyjemnie z pożytecznym, serwując sobie i swoim bliskim kawę ze zdrowymi dodatkami. Nigdy wcześniej nie słyszałeś o dodatkach do kawy innych niż cukier czy syropy smakowe? Czas na aktualizację wiedzy z tego zakresu.

Czytaj więcej
3 sposoby na jeszcze lepszy smak porannej kawy – zapamiętaj je

Zaczynasz dzień od pysznej i aromatycznej kawy? Niewątpliwie jej przygotowanie jest dla Ciebie czystą przyjemnością. Uważasz, że wszystko, co robisz podczas parzenia kawy jest prawidłowe? Przyznaj się, masz wypracowany swój własny sposób na przyrządzanie „czarnego naparu”?  W tym artykule zastanowimy się, jakich prostych zmian możesz dokonać w porannym rytuale, by móc rozkoszować się najlepszą kawą pod słońcem, a przy okazji dobrze rozpocząć dzień!

Czytaj więcej
Espresso – kawa dla smakoszy
Kawa espresso to dla wielu smakoszy najlepsza z możliwych form podania tego czarnego napoju. Jest aromatyczna i bardzo energetyzująca. Warto więc dowiedzieć się co nieco o tej wyjątkowej kawie i pokochać ją jeszcze bardziej.
Czytaj więcej
Kawa.pl - nowy serwis skierowany do miłośników kawy!
Kawa.pl to serwis skierowany do miłośników kawy, którzy wiedzą, że jej picie to sztuka. Kawa to nie tylko poranne przebudzenie przelane do filiżanki, ale też składnik wykwintnych potraw i deserów, temat ciekawych i zaskakujących artykułów, inspiracja do działania oraz dobra zabawa.
Czytaj więcej
Przypraw sobie kawę – czyli co dodać, by kawa smakowała inaczej?
Wielu z nas nie wyobraża sobie początku dnia bez smaku pobudzającej kawy. Najczęściej zadowalamy się małą czarną, białą kawą z mlekiem, espresso lub cappuccino. Jednak rodzajów i sposobów przyrządzania tego napoju jest bez liku, podobnie jak przypraw używanych, by urozmaicić jego aromat. Przyjrzyjmy się temu, jakie przyprawy do kawy wybrać, aby nadać jej niecodziennego smaku.
Czytaj więcej
Przepis na kawę po wiedeńsku
Mocna kawa z dodatkiem czekolady, z bitą śmietaną i posypką z cynamonu lub kakao – to w skrócie opis kawy wiedeńskiej. Przepis na nią ma wiele odmian. Jaką kawę serwuje się w wiedeńskich kawiarniach, a jaką – w polskich?
Czytaj więcej
Kawa po turecku – jak zaparzyć i podać?
Kawa po turecku – o tym sposobie parzenia kawy mówi się coraz częściej. Jednak wbrew powszechnemu w Polsce przekonaniu, nie jest to kawa zalewana. Jak naprawdę wygląda parzenie kawy po turecku? Na czym polega tajemnica jej smaku? Oto przepis i sposób podawania kawy po turecku.
 
Czytaj więcej
Kawa z chili – jakie ma właściwości i jak ją przygotować?
Kawa z chili to napój „z charakterem” – ostry, pobudzający, rozgrzewający, idealny na długie zimne wieczory. Dodanie do kawy aromatycznych przypraw nie tylko urozmaica jej smak, ale także nadaje jej nowe właściwości. Chili wzmacnia odporność, pomaga w walce z nadwagą i rozgrzewa zmarznięte ciało. Dlaczego warto sięgnąć po kawę z chili? Jak ją przygotować?
Czytaj więcej
Kawa z kardamonem – idealne połączenie
Kardamon, zwany też królową przypraw, ma wiele dobroczynnych właściwości, wykorzystywany jest w kuchni jako przyprawa, ale najbardziej znany jest jako wspaniały dodatek do kawy. Nadaje jej charakterystyczny posmak i mocny korzenny aromat. Kawa z kardamonem jest lekko słodkawa, rozgrzewająca i pobudzająca. Jak przygotować idealną kawę z kardamonem?
Czytaj więcej
Jak przygotować idealną kawę smakową?
Gorąca kawa cynamonowa, karmelowa, imbirowa, a może waniliowa – która z nich najlepiej rozgrzewa w zimne jesienne poranki? Kawa smakowa – sięgamy po nią chętnie nie tylko w kawiarniach, ale na stałe zagościła już w naszych domach i biurach. I nic w tym dziwnego – bo co jest lepszego niż połączenie ulubionej kawy ze wspaniałym aromatem? Jak powstają kawy aromatyzowane? Jakie są sposoby ich na przygotowanie?
Czytaj więcej
Jak zrobić najlepszą waniliową kawę?
Kawy smakowe cieszą się coraz większą popularnością. I nic w tym dziwnego, bo co może być lepszego niż połączenie wyśmienitej kawy z ulubionym aromatem. Jedną z najczęściej spotykanych kaw smakowych jest kawa waniliowa. W jaki sposób ją przygotować? I czym różni się kawa aromatyzowana od prawdziwej kawy waniliowej?
Czytaj więcej
Odważ się na naprawdę mocną kawę
Jaka kawa najlepiej rozjaśnia umysł? Jak mówi tureckie przysłowie – taka, która jest czarna jak piekło, mocna jak śmierć i słodka jak miłość. A jakie są naprawdę mocne kawy? Czy oprócz espresso, znacie ristretto, Red Eye, Blach Eye i DeadEye?
Czytaj więcej
Flat White – wyjątkowa biała kawa
Atłasowa, delikatna w smaku, ale mocna i jednocześnie bardzo mleczna – te pozorne przeciwieństwa spotykają się w jednej kawie – Flat White. Jakie jest jej pochodzenie? Jak przygotować idealną Flat White? I jak powinna smakować kawa, która ostatnio podbiła światowe kawiarnie?
Czytaj więcej
Dodaje energii i orzeźwia w upale. Można ją pić przez cały rok, podawać na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. Mowa o kawie frappe, a w niej zimna kawa, zimne mleko, kostki lodu, odrobina słodyczy. Oto przepis na idealną frappe – zimną kawę ze smakowitą pianką.
Czytaj więcej
Dodatki do kawy
Mleko, śmietanka, cynamon, kardamon, lody, syropy smakowe, rum, likiery – kawę można urozmaicać na wiele sposobów. Wystarczy odrobina wyobraźni i wyczucia smaku. Jakie są najpopularniejsze dodatki do kawy? I jak wpływają na smak kawy?
Czytaj więcej
Czym słodzić kawę?
Na każdego przeciwnika słodzenia kawy znajdzie się tyle samo zwolenników słodkiego naparu. Czym słodzić kawę, aby było zdrowo i mało kalorycznie? Czy brązowy cukier jest dobrą alternatywą dla białego? Jak dobrać słodzik? I czy warto sięgnąć po fruktozę lub słodzić stewią?
Czytaj więcej
Dlaczego do espresso podaje się wodę?
Po czym poznać dobrą kawiarnię? Zamówcie espresso – jeśli będzie mocne i esencjonalne, a na dodatek dostaniecie do niego szklankę wody, to znaczy, że warto ją odwiedzać częściej. Czy wodę powinno się pić przed czy po wypiciu espresso? I po co tak naprawdę się ją podaje?
Czytaj więcej
Jak przygotować idealną kawę w domu?
W domowym zaciszu, na spotkaniu ze znajomymi, podczas wieczoru z książką – także wtedy możecie cieszyć się naprawdę dobrą i aromatyczną kawą. Wystarczy do tego nieco wiedzy, wysokiej jakości ziarna i… odrobina uczucia.
Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel