Espresso – kawa dla smakoszy
2018-05-13
Kawa espresso to dla wielu smakoszy najlepsza z możliwych form podania tego czarnego napoju. Jest aromatyczna i bardzo energetyzująca. Warto więc dowiedzieć się co nieco o tej wyjątkowej kawie i pokochać ją jeszcze bardziej.
Kilka faktów
Skąd pochodzi nazwa? Nazwa „espresso” pochodzi z języka włoskiego, gdzie dosłownie oznacza „kawa wyciskana, wytłaczana”. To nieco podpowiada nam jej charakterystyczne cechy. Kawa espresso przygotowywana jest w specjalnym ekspresie.
Odpowiednia ilość wody dosłownie przelewana jest przez kawę pod ciśnieniem. Kawa espresso powstaje z mieszanki kilku gatunków kaw. Jeśli kawa zostanie przygotowana we właściwy sposób będzie miała gęstą konsystencję, orzechowo-brązowy kolor i piankę, która w języku włoskim nazywana jest „crema” Dla wielu smakoszy pianka jest najistotniejsza i świadczy o właściwie przygotowanej kawie.
Ekstrakcja – istota espresso
Ekstrakcja jest procesem, w którym zawarte w zmielonej kawie substancje, takie jak tłuszcze, cukry, olej i kofeina, przenikają do wody. Innymi słowy: ekstrakcja kawy to proces, w czasie którego kawa oddaje swoje aromaty i smaki, którymi możemy zachwycać się pijąc kawę. Najlepszy czas ekstrakcji dla kawy espresso wynosi 25 sekund. Czas ekstrakcji zmienia się w zależności od grubości zmielonej kawy, stopnia jej ubicia oraz od rodzaju ekspresu. Warto pamiętać, że drobniej zmielone ziarna można dużo mocniej ubić, a to sprawi, że kawa będzie stawiała większy opór wodzie. Grubiej zmielone ziarna trudniej ubić, więc między nimi znajduje się większa przestrzeń, a to znacznie skraca czas ekstrakcji.
Espresso – jak pić?
Czarny aromatyczny napar może być pity samodzielnie, ale stanowi również bazę dla innych napojów kawowych, takich jak latte macchiato, caffè macchiato lub cappuccino. Espresso podawane jest w małych filiżankach – ważne jest to, by filiżanka była podgrzana przed podaniem. Dzięki temu kawa zachowa swój aromat. Kawa espresso jest na tyle intensywna, że podaje się jej jedynie około 70 ml, czyli połowę małej filiżanki. Czarny napój serwowany w ten sposób smakuje znakomicie zarówno z cukrem, jak i bez niego. Smakosze espresso mogą wzbogacić smak kawy o kakao, czekoladowe wiórka, wanilię lub cynamon – wariacji na temat kawy espresso jest nieskończenie wiele. Gdy dodamy do kawy spienione mleko, powstanie capuccino. Wielu nowicjuszy picia kawy zastanawia się, po co do espresso podaje się wodę?
Koneserzy smaku doskonale wiedzą, że by można było rozkoszować się smakiem czarnego naparu, należy przed wypiciem przepłukać kubki smakowe czystą wodą. To sprawi, że kawa nabierze głębszego i bogatszego smaku.
Espresso – dlaczego warto się nią rozkoszować?
Kawa espresso wyróżnia się bardzo intensywnym, wyrazistym smakiem. Dobrze przygotowane espresso ma delikatnie gęstą konsystencję, a na wierzchu widnieje brązowawa pianka. Warto zwracać uwagę na te szczegóły i korzystać wyłącznie z najlepszych, świeżo palonych ziaren.
Kilka faktów
Skąd pochodzi nazwa? Nazwa „espresso” pochodzi z języka włoskiego, gdzie dosłownie oznacza „kawa wyciskana, wytłaczana”. To nieco podpowiada nam jej charakterystyczne cechy. Kawa espresso przygotowywana jest w specjalnym ekspresie.
Odpowiednia ilość wody dosłownie przelewana jest przez kawę pod ciśnieniem. Kawa espresso powstaje z mieszanki kilku gatunków kaw. Jeśli kawa zostanie przygotowana we właściwy sposób będzie miała gęstą konsystencję, orzechowo-brązowy kolor i piankę, która w języku włoskim nazywana jest „crema” Dla wielu smakoszy pianka jest najistotniejsza i świadczy o właściwie przygotowanej kawie.
Ekstrakcja – istota espresso
Ekstrakcja jest procesem, w którym zawarte w zmielonej kawie substancje, takie jak tłuszcze, cukry, olej i kofeina, przenikają do wody. Innymi słowy: ekstrakcja kawy to proces, w czasie którego kawa oddaje swoje aromaty i smaki, którymi możemy zachwycać się pijąc kawę. Najlepszy czas ekstrakcji dla kawy espresso wynosi 25 sekund. Czas ekstrakcji zmienia się w zależności od grubości zmielonej kawy, stopnia jej ubicia oraz od rodzaju ekspresu. Warto pamiętać, że drobniej zmielone ziarna można dużo mocniej ubić, a to sprawi, że kawa będzie stawiała większy opór wodzie. Grubiej zmielone ziarna trudniej ubić, więc między nimi znajduje się większa przestrzeń, a to znacznie skraca czas ekstrakcji.
Espresso – jak pić?
Czarny aromatyczny napar może być pity samodzielnie, ale stanowi również bazę dla innych napojów kawowych, takich jak latte macchiato, caffè macchiato lub cappuccino. Espresso podawane jest w małych filiżankach – ważne jest to, by filiżanka była podgrzana przed podaniem. Dzięki temu kawa zachowa swój aromat. Kawa espresso jest na tyle intensywna, że podaje się jej jedynie około 70 ml, czyli połowę małej filiżanki. Czarny napój serwowany w ten sposób smakuje znakomicie zarówno z cukrem, jak i bez niego. Smakosze espresso mogą wzbogacić smak kawy o kakao, czekoladowe wiórka, wanilię lub cynamon – wariacji na temat kawy espresso jest nieskończenie wiele. Gdy dodamy do kawy spienione mleko, powstanie capuccino. Wielu nowicjuszy picia kawy zastanawia się, po co do espresso podaje się wodę?
Koneserzy smaku doskonale wiedzą, że by można było rozkoszować się smakiem czarnego naparu, należy przed wypiciem przepłukać kubki smakowe czystą wodą. To sprawi, że kawa nabierze głębszego i bogatszego smaku.
Espresso – dlaczego warto się nią rozkoszować?
Kawa espresso wyróżnia się bardzo intensywnym, wyrazistym smakiem. Dobrze przygotowane espresso ma delikatnie gęstą konsystencję, a na wierzchu widnieje brązowawa pianka. Warto zwracać uwagę na te szczegóły i korzystać wyłącznie z najlepszych, świeżo palonych ziaren.
Pokaż więcej wpisów z
Maj 2018