Blog

Masala Chai – herbata, inne niż pozostałe

Masala Chai – herbata, inne niż pozostałe

Czy kiedykolwiek słyszeliście o Chai Masala? W najprostszym tłumaczeniu to nic innego jak herbata z przyprawami. Jakimi? Jak krok po kroku przygotować taką herbatę w zaciszu własnego domu? Jak przedstawia się jej historia? Aż w końcu, jak wygląda konsumpcja napoju tego typu nie tylko w Indiach, ale i innych krajach? Śpieszymy z odpowiedziami.

Czytaj więcej
Owoce goji w herbacie? Jesteśmy na TAK

Owoce goji w herbacie? Jesteśmy na TAK

Jagody goji określane często czerwonymi diamentami to jedne z najbardziej wartościowych owoców. Z powodzeniem sprawdzają się jako dodatek do rozmaitych dań, deserów, jak również herbat. Czego możemy się spodziewać, dodając do herbacianego naparu „goji berries”? Jakie właściwości oferują? Co sprawia, że zalicza się je do grona „superfoods”? Sprawdźmy!

Czytaj więcej
Czysta chemia - naukowa twarz wypalania kawy

Czysta chemia - naukowa twarz wypalania kawy

Chociaż w XXI w. mocno wzbraniamy się przed wszystkim, co „chemiczne”, nie da się ukryć, że proces powstawania kawy to…czysta chemia. A dokładniej – zaawansowany kurs chemii organicznej dla tych, którym niestraszna jest piroliza, degradacje Streckera czy reakcja Maillarda - czyli procesy chemiczne, które zachodzą w ziarnie podczas wypalania i mają decydujący wpływ na jego profil sensoryczny.
Czytaj więcej
Sztuka dripa

Sztuka dripa

Dziś parę słów o jednej z najdoskonalszych w swojej prostocie technik parzenia kawy – czyli o popularnym od ponad dekady dripie. Czego będziemy potrzebowali do idealnego porannego dripa? Jak sprawić, by kawa zaparzona w tym prostym urządzeniu była jak najbardziej złożona w smaku? Czytajcie, a dowiecie się sami…
Czytaj więcej
Espresso - magia mocy

Espresso - magia mocy

Espresso to sztuka sama w sobie i esencja wszystkiego, czym kawa jest. To prawdziwy #coffeporn: wypełniony aromatami płyn o konsystencji śmietany, barwie mrocznej jak przeszłość Kuby Rozpruwacza i smaku głębokim jak filozofia niemieckich neoromantyków. Po prostu: wszystko, co najlepsze, zamknięte w maleńkiej, mieszczącej zaledwie 50ml naparu filiżance.
Czytaj więcej
Zawód: Barista

Zawód: Barista

Praca baristy, wbrew mylącej nazwie, niewiele ma wspólnego z pracą za barem i podawaniem drinków. Barista, owszem, serwuje, ale kawę – w 1001 postaci, kilkadziesiąt/kilkaset razy dziennie. Barista to zawód, który wymaga od człowieka wiele – bo i na kawie trzeba się znać, i na sprzęcie, którym ją parzymy, a w dodatku – warto znać się na…ludziach. Bo barista to taki barman, tylko zamiast promili serwuje kofeinę – i nie robi tego w godzinach nocnych, a raczej – nieludzko porannych. Uśmiech baristy o 7 rano to zastrzyk optymizmu, a kawa, którą nam podaje, to często najlepsze lekarstwo na poniedziałek. Na czym więc tak naprawdę polega jego praca?
Czytaj więcej
Wypalanie kawy DIY - Nie róbcie tego w domu.. ?

Wypalanie kawy DIY - Nie róbcie tego w domu.. ?

W dobie trendów home-made i mody na samodzielne robienie wszystkiego, standardem stały się domowe mikrobrowary, minipiekarnie, ogródkowe ule i hodowle drobiu w przedpokoju. Takie czasy – umiejętność uprawy ogórków bez sztucznych nawozów to nowe sexy. Trend DIY nie ominął również świata kawy – coraz więcej miłośników kofeiny potrafi poprawnie przygotować sobie poranne espresso, ba! – umie też odpowiednio zmielić ziarna, a nawet dobrać ich wielkość do jednej z kilku metod parzenia. Skoro więc umiemy już w domowym zaciszu przygotować kawę, to czy bylibyśmy również w stanie…stworzyć ją od prawie od ziarenka? Czy bylibyśmy w stanie samodzielnie wypalić kawę w domu?
Czytaj więcej
Zmysłowy zawrót głowy, czyli sensoryczne koło smaków

Zmysłowy zawrót głowy, czyli sensoryczne koło smaków

Jak smakuje kawa? Jeszcze dekadę temu odpowiedź na to pytanie była banalna. Kawa smakuje, jak…kawa! A jeżeli ująć sprawę bardziej poetycko, kawa w smaku powinna być, cytując Talleyranda, „gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł, słodka jak miłość”.
Czytaj więcej
Mała czarna w podróży – Parzenie dobrej kawy w nienajlepszych warunkach

Mała czarna w podróży – Parzenie dobrej kawy w nienajlepszych warunkach

Czujecie już wakacyjne klimaty? Pakujecie się na weekendowy (a może, farciarze, tygodniowy…) wypad nad jezioro, w góry – gdziekolwiek, byle z dala od cywilizacji? Super, cieszymy się razem z wami, ale… pamiętajcie – bycie na urlopie nie zwalnia nas z obowiązku parzenia dobrej, dostarczającej odpowiedniej dawki kofeiny kawy! Jak jednak przyrządzić idealnie zbalansowaną w smaku małą czarną z dala od zostawionej w domu elektronicznej wagi, filtra do wody i ekspresu? Czytajcie dalej, a dowiecie się, jak zaparzyć idealną kawę w najbardziej ekstremalnych wakacyjnych warunkach…
Czytaj więcej
Mała czarna jaśminowa

Mała czarna jaśminowa

Wiosna! Czy Wy też czujecie, jak pochodząca ze słońca energia sprawia, że patrzymy na świat z nową dawką optymizmu, uśmiechamy się częściej i mocniej, ruszamy się więcej – a nasze organizmy zaczynają się domagać się nowej, lżejszej diety? My mniej więcej od maja łapiemy się na tym, że najchętniej zaczęlibyśmy się odżywiać wyłącznie owocami – pożądliwie patrzymy na jabłka, porzeczki czy nawet – pączki róż. Nic więc dziwnego, że z czasem marzymy o tym, by smaki owoców i kwiatów znaleźć nie tylko na talerzu czy w ogrodzie, ale również – w kawie. Tak, kawa smakować może przecież nie tylko czekoladą czy goździkami, ale również całą paletą owoców i wiosennych kwiatów. Tylko – jakim cudem?
Czytaj więcej
Herbata kwitnąca – zafunduj sobie odprężający spektakl

Herbata kwitnąca – zafunduj sobie odprężający spektakl

Tytułowa herbata rozkwitająca w rankingu miłośników herbat zajmuje szczególne miejsce. Wyróżnia ją efektowny sposób parzenia, ale też unikalny smak i aromat. Spotkanie z herbatą kwitnącą to niewątpliwie prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Chcecie dowiedzieć się o niej więcej? Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej
Jak na tureckim kazaniu…parzyć kawę

Jak na tureckim kazaniu…parzyć kawę

Kawa „po turecku”, czyli najprawdopodobniej najczęściej (i najbardziej niewłaściwie) przyrządzany w domach naszych rodziców napój, jest według niektórych filarem tureckiej kultury. Kto był w tłocznym, wielobarwnym Istambule, ten wie, jak trudno jest przejść obojętnie obok rozsiewających kofeinowy aromat kawiarni rozlokowanych wygodnie po obu stronach Bosforu. Kultura kawy w Turcji jest tak mocno zakorzeniona w codziennym życiu tego kraju i z taką łatwością podbiła kulturę Zachodu, że UNESCO umieściła ją nawet na liście Światowego Niematerialnego Dziedzictwa. W czym tkwi więc magia kawy po turecku
Czytaj więcej
Zimna kawa - orzeźwienia podstawa!

Zimna kawa - orzeźwienia podstawa!

Nie ma nic bardziej pożądanego latem, niż łyk czegoś, co pozwoli nam się szybko schłodzić i doprowadzić organizm do stanu termicznej równowagi. Wtedy z pomocą przychodzą kawy na zimno – w najróżniejszych postaciach, dopasowanych do naszego indywidualnego smaku.
Czytaj więcej
Syropy do kawy – sposób na pyszną kawę w mgnieniu oka

Syropy do kawy – sposób na pyszną kawę w mgnieniu oka

Istnieje wiele dodatków do kawy – od mleka zwierzęcego czy roślinnego, poprzez cukier, cynamon, kardamon, rum, aż po syropy smakowe. Oczywiście produktów, które doskonale komponują się z kawą jest znacznie więcej – niemniej dziś chcemy się zatrzymać przy wymienionych już… syropach! Jeśli tylko lubisz eksperymentować, a dotychczas wypijana kawa już Ci się znudziła, to najwyższy czas zainteresować się naturalnymi syropami smakowymi do kawy. Dlaczego? Co powinien wiedzieć każdy miłośnik kawy o produktach tego typu? Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej
Kawa w kapsułkach – tak czy nie?

Kawa w kapsułkach – tak czy nie?

Coraz więcej osób zastanawia się nad zakupem wygodnego, a zarazem nowoczesnego sprzętu, jakim jest ekspres na kapsułki. Czy kawa przygotowywana przy użyciu tego urządzenia jest zdrowa? Co tak naprawdę kryje się wewnątrz kapsułek kawowych? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziecie poniżej.

Czytaj więcej
Pokaż mi swoje ziarno, a powiem Ci skąd jesteś

Pokaż mi swoje ziarno, a powiem Ci skąd jesteś

Jakie jest ziarno kawy – każdy widzi. Mała, brązowa kuleczka, przesycona głębokim aromatem, który przenosi nas na kenijskie plantacje. Kiedy jednak obok siebie położymy dwa, lub trzy ziarnka kawy, które będą pochodzić nie tylko z kenijskiej sawanny, ale również z wiecznie zielonych kolumbijskich lasów czy sumatrzańskich wysp okaże się, że niby wszędzie kawa, ale surowiec podstawowy, czyli ziarno – zupełnie inne. Wielkość, kształt, barwa czy wreszcie – smak i zapach naparu zaparzonego z konkretnego ziarna – są specyficzne dla konkretnych odmian, varietali, a czasami – regionów. Z czego jednak tak naprawdę wynikają różnice i dlaczego ziarna tej samej rośliny mogą być tak bardzo od siebie odmienne?
Czytaj więcej
Majowa promocja na kawę Brazylię Santos. Odbierz rabat -25%

Majowa promocja na kawę Brazylię Santos. Odbierz rabat -25%

Wiedzieliście, że Brazylia to największy producent kawy na świecie? I choć przyjmuje się, że ojczyzną kawy jest Etiopia, to właśnie brazylijskie plantacje wprowadzają na rynek największą ilość tego surowca. Jak przedstawia się historia kawy w Brazylii – w kraju obejmującym ponad połowę Ameryki Południowej? W jakich warunkach dojrzewają ziarna kawowca? Aż wreszcie, jakich smaków i aromatów możemy się spodziewać, pijąc kawę prosto z Brazylii! O tym wszystkim opowiemy w poniższym artykule. Czeka na Was także specjalny kod rabatowy na kawę Brazylię Santos!

Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel