Owoce goji w herbacie? Jesteśmy na TAK

2021-05-25
Owoce goji w herbacie? Jesteśmy na TAK

Jagody goji określane często czerwonymi diamentami to jedne z najbardziej wartościowych owoców. Z powodzeniem sprawdzają się jako dodatek do rozmaitych dań, deserów, jak również herbat. Czego możemy się spodziewać, dodając do herbacianego naparu „goji berries”? Jakie właściwości oferują? Co sprawia, że zalicza się je do grona „superfoods”? Sprawdźmy!  

 

Jagody goji – czym są i co o nich wiemy?

Jagody goji to owoce krzewu kolcowoju chińskiego. Roślina ta pochodzi z Azji Środkowo-Wschodniej, ale całkiem śmiało może być uprawiana także w naszym położeniu geograficznym, co niestety nie jest częstym zjawiskiem. Obecnie goji kojarzymy bardziej z Chinami, Japonią, Mongolią, Koreą, Tajlandią czy Tajwanem, a więc z tymi krajami, gdzie owoce te znane są już od ponad 2500 lat.

Pomarańczowo-czerwone owoce kolcowu chińskiego – goji odznaczają się niewielkimi rozmiarami (ok. 1-2 cm). Czas zbiorów przypada na porę letnią, nierzadko jesienną. Po zbiorach poddaje się je suszeniu. Następnym, bardzo ważnym etapem jest ekspozycja na promienie słoneczne – ten krok ma na celu, by skórka jagód goji stała się sucha, natomiast sam miąższ pozostał miękki. I choć najczęściej goji spożywa się w formie wysuszonej, to nadają się one do spożycia także w surowej odsłonie.  

 

Owoce goji – właściwości, o których warto wiedzieć

Jagody goji to skarbnica cennych dla zdrowia antyoksydantów będących odpowiedzialnych za neutralizacje wolnych rodników (te z kolei mogą być przyczyną powstawania nowotworów). Ich działanie jest równie ważne, jeśli zależy nam na zachowaniu skóry w dobrej kondycji  – działanie przeciwstarzeniowe. To, co znajdziemy w owocach goji, to na pewno witaminy C, E oraz te z grupy B (B1, B2, B6), a ponadto składniki, takie jak żelazo, potas, cynk i wapń

Warto jeszcze na moment powrócić do właściwości antyoksydacyjnych, jakie wykazują owoce kolcowoju chińskiego. To właśnie z tego powodu, tytułowe goji określane są często owocami długowieczności lub owocami młodości

W przypadku owoców goji, na uwagę zasługuje także wysoka zawartość błonnika, który reguluje pracę jelit, usprawnia procesy trawienne, a w efekcie okazuje się pomocny w procesie odchudzania. Owoce te warto spożywać jeszcze z tego względu, że wpływają one pozytywnie na nasz wzrok, pracę serca, nerek, wątroby i płuc.  

 

Goji – jak możemy je konsumować?

Najczęstszą formą, pod jaką znajdziemy jagody goji w sprzedaży, jest oczywiście forma suszona. W takiej postaci możemy je śmiało dodawać do musli, owsianek, koktajli, sałatek, zup, ciast czy deserów. Nic nie stoi na przeszkodzie, by spożywać je samodzielnie. Owoce goji jako przekąska – dlaczego nie?!

Tytuł artykułu sugeruje, że jagody goji możemy również potraktować jako dodatek do herbaty. Wobec tego śmiało wrzuć kilka owoców do swoje ulubionej herbaty – czarnej, zielonej, białej czy czerwonej (z tą ostatnią komponują się rewelacyjnie). Co więcej, wcale nie musisz poprzestać na owych jagodach goji. Postaw także na inne zdrowe dodatki, takie jak cytryna, pomarańcza, miód, kwiaty bławatka itp.

Zastanawiasz się nad przyrządzeniem napoju wyłączenie z samych owoców goji? Nic nie stoi na przeszkodzie, by takowy napar sobie przygotować. Zalej owoce gorącą wodą i wypij sporządzony napój. Na zdrowie!

Co do samego smaku, jagody goji często utożsamia się z rodzynkami, rzadziej z żurawiną. Możemy się zatem spodziewać kwaskowego, lekko cierpkiego smaku.

Jeżeli chodzi o pierwsze zauważalne efekty spożywania goji (działanie prozdrowotne), to oczywiście ważna jest tutaj regularność stosowania. Postaw sobie za cel systematyczne konsumowanie owoców goji w wybranym przez Ciebie wariancie i po 1-2 miesiącach sam oceń, czy „kuracja” przynosi oczekiwane rezultaty.  

 

Zdrowe dodatki do herbaty – z czym herbata smakuje najlepiej?

Owoce goji to niesamowicie wartościowy produkt, który bez wątpienia warto uczynić dodatkiem do porannej czy też popołudniowej herbaty. Dla tych, którzy lubią eksperymentować, testować nowe smaki – podrzucamy opcję skosztowania równie zdrowej herbaty z… pigwą lub nagietkiem!

Więcej o tych rodzajach herbat dowiesz się z następujących artykułów: Pigwa – idealny dodatek do herbaty oraz Herbata z nagietkiem – powody, dla których warto ją pić.  

Pokaż więcej wpisów z Maj 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel