Odkwaszanie organizmu przy pomocy ziół
Zakwaszenie organizmu to temat, który podejmowany jest coraz częściej, bowiem styka się z nim już znaczna część społeczeństwa… Wbrew temu co mogłoby się wydawać, odkwaszenie organizmu nie jest kolejną modną dietą odchudzającą, lecz skutecznym sposobem na przywrócenie w organizmie prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Jak złapać się na tym, że problem zakwaszenia organizmu dotyczy właśnie nas? Jak wyeliminować tę bolączkę i czy zioła są w tym temacie pomocne? Przedstawiamy nasze stanowisko w tej kwestii.
Wakacje – jak wycisnąć z nich jak najwięcej? Wskazówki od Blueberry Roasters
Nieśmiało spoglądamy w kalendarz i okazuje się, że jesteśmy już w połowie sierpnia. To oznacza, że – niestety, ale – większa połowa wakacji już za nami… Jeśli nie zdążyliście wykorzystasz letnich dni na stu procentowy odpoczynek lub odnosicie wrażenie, że moglibyście wycisnąć z wakacji 2021 znacznie więcej, to nie martwcie się. Nic straconego! Mamy dla Was kilka pomysłów, by wykorzystać ostatnie 2 tygodnie jak najowocniej. Zainteresowani?
3 herbaty ziołowe, które warto pić codziennie
Nikogo nie trzeba przekonywać, że soki, napoje gazowe i inne różnego rodzaju płyny dostępne na sklepowych półkach nie są zdrowe. Eksperci nawołują, aby je odstawić, a przekonać się do wypijania minimum dwóch litrów wody dziennie. Nie zawsze i nie każdemu się to udaje… W takiej sytuacji warto „polubić się” z herbatkami ziołowymi, które potrafią zdziałać wiele dobrego w naszym organizmie.
Parzenie kawy na 4 różne sposoby
Nie posiadasz w domu profesjonalnego ekspresu do kawy? Nic straconego! Kiedy spojrzymy w kierunku alternatywnych metod parzenia kawy, na horyzoncie pojawia się kilka całkiem sensownych sposobów przyrządzania kawy. Zapomnijmy na moment o istnieniu ekspresów kawowych. Skupmy się natomiast na urządzeniach oraz metodach, które pozwalają skutecznie i tanim kosztem go zastąpić. Do dzieła!
Latte z kurkumą – napój dla fanów zdrowego stylu życia
Zastosowanie kurkumy w żywności, suplementach diety, ale też napojach stało się gorącym trendem, który z roku na rok wyraźnie przybiera na sile. Widok latte z kurkumą na Instagramie, YouTube czy TikToku wywołuje w nas jednoznaczne emocje. A sprowadzają się one przynajmniej do dwóch zachowań: poszukiwań kurkuma latte w menu kawiarni lub samodzielnego przygotowania złotego mleka w warunkach domowych. Najwyższy czas dowiedzieć się więcej o tytułowej kurkuma latte!
Pita na potęgę – turecka herbata
Na hasło „Turcja” odpowiadasz „kawa”? Tymczasem ważną rolę – zarówno na poziomie społecznym jak i gospodarczym – odgrywa w tym kraju herbata! Chcesz dowiedzieć się więcej na temat herbaty tureckiej? Zostań z nami na dłużej.
Urzekająca kultura picia herbaty w Anglii
Historia i zwyczaje związane z herbatą w Wielkiej Brytanii to ważny i zdecydowanie interesujący aspekt kulturowy tego kraju. Chcecie dowiedzieć się, więcej o five o’clock, dominujących rodzajach herbat w Anglii, właściwym przygotowaniu naparu herbacianego zgodnie z tradycją brytyjską? Zapraszamy do lektury.
Un caffè per favore, czyli kawa we Włoszech
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, co sprawia, że choć pochodzenie kawy przypisuje się Etiopii, to wielu kojarzy ją bardziej z Włochami? Powód jest następujący – Włosi jako pierwsi opanowali sztukę robienia espresso, czyniąc go jednym z symboli swojego kraju. Chcecie dowiedzieć się więcej na temat kawy we Włoszech, zwyczajach kawowych tam panujących oraz rodzajach włoskich kaw? Zaczynajmy!
Cascara: (nie)potrzebny odpad
Poszczególne etapy, przez jakie przechodzą ziarna kawy, są znane chyba każdemu miłośnikowi tego nieprzeciętnego napoju. Od uprawy, poprzez zbiory, aż po obróbkę oraz moment, kiedy ziarna trafiają do opakowań i rozsyłane są do najodleglejszych zakątków globu. W całym tym procesie na szczególną uwagę zasługuje susz z owoców kawowca, który oddzielony od produktu głównego – ziarna – zyskuje dziś drugie życia. Czym może nas zaskoczyć ten z pozoru nieprzydatny element kawy – cascara?
Niesłodka, lecz słona: herbata tybetańska
Spoglądając na listę podstawowych produktów tworzących prawdziwą herbatę po tybetańsku, podejrzewamy, że znaczna część z Was może być zszokowana takową „propozycją smakową”. Zaryzykujemy jednak i krok po kroku omówimy fenomen herbaty tybetańskiej. Odstawmy zatem na moment wszelkie upodobania i przyzwyczajenia smakowe. Czas dowiedzieć się, na jakich produktach bazuje napar herbaciany z Tybetu zwany jako Po Cha lub Butter Tea i nie tylko! Zapraszamy do lektury.
Herbata różana: smaczna, zdrowa, dla każdego
Czy mamy tu miłośników pięknie kwitnących róż i wszystkiego, co tylko z nimi związane? Jeśli tak, to świetnie się składa, ponieważ w poniższym artykule zamierzamy się skupić na suszonych pąkach i płatkach róż, a właściwie na herbatach z ich udziałem. Ciekawi? Gotowi? Zatem zaczynajmy!
Kolorowa herbata, czyli słów kilka o bubble tea
Pierwsze, co przychodzi nam do głowy na hasło „herbata”, to zazwyczaj liście zalewane wodą o odpowiedniej temperaturze, właściwy czas parzenia i dodatki typu cytryna, miód, goździki… Nie musimy jednak poprzestawać na tych tradycyjnych recepturach, a testować nowości! Osoby, które poszukują innych, nieco zaskakujących czy też odkrywczych smaków w świecie herbat, na pewno zainteresuje bubble tea. Czym dokładnie jest ten rodzaj napoju? O tym poniżej.
Domowa kawa jak z kawiarni? To możliwe
Czy aby cieszyć się pyszną i aromatyczną kawą, musisz zawsze udawać się do kawiarni? Niezupełnie… Jeżeli wyposażysz się w odpowiednie produkty i narzędzia, a ponadto udoskonalisz technikę przygotowania „małej czarnej”, caffe latte itp., to przepis na domową kawę jak z kawiarni masz w zasięgu ręki. Zainteresowany? Sprawdźmy zatem, jak krok po kroku przygotować mistrzowską kawę jak z kawiarni w zaciszu własnego domu.
Fusy po kawie? Nie wyrzucaj ich
Codziennie pijesz jedną, dwie, a może trzy kawy? Zasadnicze pytanie – gdzie w takim razie lądują fusy z kawy? W koszu czy odpływie? Jeżeli do tej pory uważałeś, że to ich jedyne słuszne miejsce, to czas zmienić poglądy. Uwierz, że fusy po kawie mają wielką moc – obecnie znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach naszego codziennego życia. Chcesz poznać szczegóły?
Otwórz się na nowości. Poznaj hojicha (latte)
W świecie kaw i herbat coraz częściej wspomina się o hojicha i hojicha latte. Czy kiedykolwiek słyszeliście te nazwy, a może mieliście okazję spróbować napojów tego typu? Jeśli nie, to czas nadrobić zaległości. Zapraszamy do lektury artykułu na temat hojicha i hojicha latte!
Masala Chai – herbata, inne niż pozostałe
Czy kiedykolwiek słyszeliście o Chai Masala? W najprostszym tłumaczeniu to nic innego jak herbata z przyprawami. Jakimi? Jak krok po kroku przygotować taką herbatę w zaciszu własnego domu? Jak przedstawia się jej historia? Aż w końcu, jak wygląda konsumpcja napoju tego typu nie tylko w Indiach, ale i innych krajach? Śpieszymy z odpowiedziami.
Owoce goji w herbacie? Jesteśmy na TAK
Jagody goji określane często czerwonymi diamentami to jedne z najbardziej wartościowych owoców. Z powodzeniem sprawdzają się jako dodatek do rozmaitych dań, deserów, jak również herbat. Czego możemy się spodziewać, dodając do herbacianego naparu „goji berries”? Jakie właściwości oferują? Co sprawia, że zalicza się je do grona „superfoods”? Sprawdźmy!
Czysta chemia - naukowa twarz wypalania kawy
Sztuka dripa
Espresso - magia mocy
Zawód: Barista
Wypalanie kawy DIY - Nie róbcie tego w domu.. ?
Alternatywy cztery - Jak nietradycyjnie zaparzyć kawę na 4 sposoby
Zmysłowy zawrót głowy, czyli sensoryczne koło smaków
Mała czarna w podróży – Parzenie dobrej kawy w nienajlepszych warunkach
Mała czarna jaśminowa
Herbata kwitnąca – zafunduj sobie odprężający spektakl
Tytułowa herbata rozkwitająca w rankingu miłośników herbat zajmuje szczególne miejsce. Wyróżnia ją efektowny sposób parzenia, ale też unikalny smak i aromat. Spotkanie z herbatą kwitnącą to niewątpliwie prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Chcecie dowiedzieć się o niej więcej? Zapraszamy do lektury.