Blog

Subtelna sztuka herbaty
Herbata jest jednym z najbardziej ukochanych przez ludzkość napojów. Napar z liści krzewu herbacianego był czczony przez chińskich filozofów, japońskich poetów i…całe pokolenia polskich rodzin. Kto nie pamięta, jak ciotki i przyjaciółki mamy wpadały „na herbatkę”, która ciągnęła się godzinami? Niestety, herbata w rodzimej tradycji kulinarnej traktowana była do niedawna po macoszemu. Cierpki napar „z torebki” dźgał kubki smakowe taninowym szpikulcem – cóż, chyba nie tym pisali poematy miłośnicy subtelnej i charakternej jednocześnie Genmaichy z Kraju Kwitnącej Wiśni… Dlatego dzisiaj kilka słów o tym, jak sprawić, by herbata miała smak (a nie tylko „moc”) – czyli o tym, jak właściwie zaparzyć pełne aromatów liście.
Czytaj więcej
Odkwaszanie organizmu przy pomocy ziół

Zakwaszenie organizmu to temat, który podejmowany jest coraz częściej, bowiem styka się z nim już znaczna część społeczeństwa… Wbrew temu co mogłoby się wydawać, odkwaszenie organizmu nie jest kolejną modną dietą odchudzającą, lecz skutecznym sposobem na przywrócenie w organizmie prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Jak złapać się na tym, że problem zakwaszenia organizmu dotyczy właśnie nas? Jak wyeliminować tę bolączkę i czy zioła są w tym temacie pomocne? Przedstawiamy nasze stanowisko w tej kwestii.

Czytaj więcej
Wakacje – jak wycisnąć z nich jak najwięcej? Wskazówki od Blueberry Roasters

Nieśmiało spoglądamy w kalendarz i okazuje się, że jesteśmy już w połowie sierpnia. To oznacza, że – niestety, ale – większa połowa wakacji już za nami… Jeśli nie zdążyliście wykorzystasz letnich dni na stu procentowy odpoczynek lub odnosicie wrażenie, że moglibyście wycisnąć z wakacji 2021 znacznie więcej, to nie martwcie się. Nic straconego! Mamy dla Was kilka pomysłów, by wykorzystać ostatnie 2 tygodnie jak najowocniej. Zainteresowani?

Czytaj więcej
3 herbaty ziołowe, które warto pić codziennie

Nikogo nie trzeba przekonywać, że soki, napoje gazowe i inne różnego rodzaju płyny dostępne na sklepowych półkach nie są zdrowe. Eksperci nawołują, aby je odstawić, a przekonać się do wypijania minimum dwóch litrów wody dziennie. Nie zawsze i nie każdemu się to udaje… W takiej sytuacji warto „polubić się” z herbatkami ziołowymi, które potrafią zdziałać wiele dobrego w naszym organizmie.

Czytaj więcej
Parzenie kawy na 4 różne sposoby

Nie posiadasz w domu profesjonalnego ekspresu do kawy? Nic straconego! Kiedy spojrzymy w kierunku alternatywnych metod parzenia kawy, na horyzoncie pojawia się kilka całkiem sensownych sposobów przyrządzania kawy. Zapomnijmy na moment o istnieniu ekspresów kawowych. Skupmy się natomiast na urządzeniach oraz metodach, które pozwalają skutecznie i tanim kosztem go zastąpić. Do dzieła!

Czytaj więcej
Latte z kurkumą – napój dla fanów zdrowego stylu życia

Zastosowanie kurkumy w żywności, suplementach diety, ale też napojach stało się gorącym trendem, który z roku na rok wyraźnie przybiera na sile. Widok latte z kurkumą na Instagramie, YouTube czy TikToku wywołuje w nas jednoznaczne emocje. A sprowadzają się one przynajmniej do dwóch zachowań: poszukiwań kurkuma latte w menu kawiarni lub samodzielnego przygotowania złotego mleka w warunkach domowych. Najwyższy czas dowiedzieć się więcej o tytułowej kurkuma latte!

Czytaj więcej
Pita na potęgę – turecka herbata

Na hasło „Turcja” odpowiadasz „kawa”? Tymczasem ważną rolę – zarówno na poziomie społecznym jak i gospodarczym – odgrywa w tym kraju herbata! Chcesz dowiedzieć się więcej na temat herbaty tureckiej? Zostań z nami na dłużej.

Czytaj więcej
Urzekająca kultura picia herbaty w Anglii

Historia i zwyczaje związane z herbatą w Wielkiej Brytanii to ważny i zdecydowanie interesujący aspekt kulturowy tego kraju. Chcecie dowiedzieć się, więcej o five o’clock, dominujących rodzajach herbat w Anglii, właściwym przygotowaniu naparu herbacianego zgodnie z tradycją brytyjską? Zapraszamy do lektury.

Czytaj więcej
Un caffè per favore, czyli kawa we Włoszech

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, co sprawia, że choć pochodzenie kawy przypisuje się Etiopii, to wielu kojarzy ją bardziej z Włochami? Powód jest następujący – Włosi jako pierwsi opanowali sztukę robienia espresso, czyniąc go jednym z symboli swojego kraju. Chcecie dowiedzieć się więcej na temat kawy we Włoszech, zwyczajach kawowych tam panujących oraz rodzajach włoskich kaw? Zaczynajmy!

Czytaj więcej
Cascara: (nie)potrzebny odpad

Poszczególne etapy, przez jakie przechodzą ziarna kawy, są znane chyba każdemu miłośnikowi tego nieprzeciętnego napoju. Od uprawy, poprzez zbiory, aż po obróbkę oraz moment, kiedy ziarna trafiają do opakowań i rozsyłane są do najodleglejszych zakątków globu. W całym tym procesie na szczególną uwagę zasługuje susz z owoców kawowca, który oddzielony od produktu głównego ­– ziarna – zyskuje dziś drugie życia. Czym może nas zaskoczyć ten z pozoru nieprzydatny element kawy – cascara?

Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel