Alternatywy cztery - Jak nietradycyjnie zaparzyć kawę na 4 sposoby
W czym problem? A w tym, że choć wsypać kawę do ekspresu czy kawiarki może każdy, to z obsługą dziwnych lejków, szklanych klepsydr i przyrządów prosto z laboratorium niektórzy mogą mieć problem. Dlatego dzisiaj kilka słów o przygotowywaniu kawy w „tych twoich dziwnych szklankach” – dripach, chemexach i innych przyrządach do alternatywnego parzenia kawy…
DRIP - KROPLA DRĄŻY…KAWĘ
Drip, czyli stożkowaty lejek z małą dziurką, to jedno z najprostszych urządzeń do zaparzania kawy. Kochamy go za to, że jest lekki, bezproblemowy w czyszczeniu i…można zabrać go ze sobą wszędzie. Drip to synonim wyrażenia „user friendly” w świecie kawy!
Zasada robienia kawy w dripie jest prosta: napar ma kapać do zbiorniczka pod zaparzaczem, i oddawać wszystkie swoje aromaty. Jeżeli przestrzegamy podstawowych zasad „drippingu” – sypiemy kawę zmieloną niezbyt drobno, wodę lejemy partiami i uważamy, by proces ekstrakcji nie był dłuższy, niż 3 minuty - otrzymujemy z niego lekki, smaczny napar, którym miło jest rozpocząć dzień.
A jak smakuje dobry drip, przyrządzony np. w kultowym klasyku - modelu Hario V60 ? Pysznie! Dla nas kawa z dripa to najlepszy sposób na przetrwanie poniedziałku, bo…można ją pić niemal bez końca. Jest gładka, delikatna w smaku, jej body nie jest zbyt duże, a podczas zaparzania przepięknie uwalniają się np. słodkie nuty orzechowo-karmelowe – dlatego z powodzeniem można w nim przygotować popołudniowego klasyka – brazylijskiego santosa .
CHEMEX - ALTERNATYWNY KLASYK
Chemex to przykład na symbiozę nauki i piękna w służbie kawy. Wynaleziony przez Petera Schlumbohma – chemika, obsesyjno-kompulsywnego wynalazcę i niezłego designera - od początku l.40 XXw. był synonimem elegancji. Prosta kolba w kształcie klepsydry z charakterystycznym drewnianym kołnierzem pozwala zaparzyć kawę, a następnie serwować ją bez zmieniania naczynia.
Kawa z chemexa będzie lekka, o stosunkowo małym body, za to łatwo będzie w niej wyczuć wszystkie owocowo-kwiatowe nuty. Jeżeli lubimy więc zrównoważony, ale delikatny jednocześnie napar, chemex będzie dobrym wyborem. Dodatkowo jego konstrukcja sprawia, że możemy kawy przygotować nieco na zapas – szklany pojemnik może pomieścić od 3 do 11 filiżanek kawy. Plusem urządzenia jest również wygląd – w końcu to jeden z niewielu sprzętów kuchennych, które trafiły na stałe do słynnej galerii MoMa w Nowym Jorku…
FRENCH PRESS – KAWA Z PEŁNĄ MOCĄ
Mocna, prezentująca duże body i zawierająca w sobie całą dobroć olejków eterycznych, które pozwalają rozkwitnąć wszystkim owocowym, czekoladowym i korzennym nutom – taka jest kawa z popularnego french pressa. Ta prosta, poręczna maszynka przypomina dużą szklankę z przykrywką i ruchomym, metalowym filtrem. Jest to ulubiona zabawka wszystkich, którzy lubią kawę gęstą, jak lawa, wypływająca z islandzkiego wulkanu. Niektórzy uważają, że jest to metoda parzenia kawy dla miłośników prostoty – nie wymaga choćby finezyjnych ruchów nadgarstka, kojarzonych z metodami przelewowymi. Jednak używając french pressa nie możemy też po prostu wsypać kawy do pojemnika, zalać wodą i czekać, aż aromaty uwolnią się same.
Na co uważać szykując napar tym sposobem? Przede wszystkim – na grubość ziarna. Drobinki powinny być zdecydowanie większe, niż w przypadku poprzednich metod. Następnie – czas parzenia. Niektórzy twierdzą, że standardowy czas ekstrakcji w przypadku french pressa to 5 minut, ale są i tacy, co zostawiają kawę w naczyniu nawet na dwa razy dłużej! Wreszcie – esencja tej metody, czyli używanie dociskanego sitka. Pomimo słowa „press” (ang. dociskać) w nazwie, zaparzanej kawy nie musimy wcale dociskać do dna z całej siły – wręcz przeciwnie – spokojne obniżanie sitka do poziomu zaparzonej kawy pozwoli uzyskać bardziej zrównoważony w smaku napar.
SYFON – KAWA Z LABORATORIUM
Skoro znamy już najbardziej standardowe wśród alternatywnych metod parzenia kawy, na końcu parę słów o…tych bardziej alternatywnych. Urządzeniem, które ostatnio narobiło sporo szumu w baristowym półświatku, jest syfon – wielokomorowy, spektakularnie wyglądający sprzęt, który pozwoli przygotować kawę w widowiskowy sposób. W parzeniu kawy w syfonie główną rolę grają żywioły – ogień podgrzewający wodę, woda przepływająca przez dolną i górną komorę urządzenia i powietrze, które wpływa na naprzemienny ruch płynu i kawy. Zresztą co tu dużo pisać – pracę syfonu trzeba po prostu zobaczyć…
Wybór alternatywnych metod parzenia kawy jest spory – a kolejne innowacje pojawiają się w nich każdego dnia. Dlatego mamy nadzieję, że powyższa próbka możliwości dripów, chemexów i ich kuzynów pomoże oswoić się waszym bliskim z chemicznym sprzętem, który zalega w waszej kuchni…i przygotowanie w nim porannej kawy bez strachu:D.