Blog

Mielmie w mielnie - Kilka słów o banalnym mieleniu kawy

Mielmie w mielnie - Kilka słów o banalnym mieleniu kawy

Mielenie kawy. Wydaje się, że nie może być nic prostszego, prawda? Wystarczy wsypać kawę, wcisnąć odpowiedni przycisk i…wysypać wprost do filiżanki drobne, gotowe do uwolnienia aromatu ziarenka. A jednak…w świecie kofeiny nic nie jest proste ani oczywiste. A najbardziej banalne czynności potrafią być całkiem skomplikowane - dopóki nie zrozumiemy, w czym tkwi ich filozofia. Ale spokojnie, zanim dojdziemy do aspektów egzystencjalnych mielenia kawy, zaczniemy od rzeczy prostych i…w miarę nieskomplikowanych. Czego potrzebujemy, żeby zmielić nasze ziarenka? Oczywiście – młynka. No dobra – a jakiego..?
Czytaj więcej
Poznaj produkt kwietnia! Kawa Honduras SHG 100% Arabica z 25% rabatem

Poznaj produkt kwietnia! Kawa Honduras SHG 100% Arabica z 25% rabatem

Kontynuujemy kawowy cykl! W tym miesiącu na tapet bierzemy kawę uprawianą w Hondurasie. Ten drugi co do wielkości kraj Ameryki Środkowej posiada naprawdę spory potencjał do uprawy kawowców. Jak wypada Honduras na tle pozostałych producentów kawy? Czym wyróżnia się kawa pochodząca z tego regionu? O tym i o wielu innych ciekawych rzeczach dowiecie się z poniższego artykułu. Czeka na Was także specjalny kod rabatowy na kawę Honduras SHG z naszej palarni kawy. A zatem nie zwlekajmy, zapraszamy do lektury!

Czytaj więcej
Herbata z nagietkiem – powody, dla których warto ją pić

Herbata z nagietkiem – powody, dla których warto ją pić

Nagietek lekarski to niewątpliwie jedno z najbardziej znanych i popularnych ziół. Ta piękna roślina o pomarańczowych czy też żółtych kwiatach znajduje zastosowanie przy wielu chorobach i dolegliwościach. Jakich? Jakie konkretnie właściwości wykazuje nagietek? Jak poprawnie parzyć herbatę z nagietka, by uzyskać napar o działaniu prozdrowotnym? Tego wszystkiego dowiecie się z poniższego artykułu.

Czytaj więcej
Pigwa – idealny dodatek do herbaty

Pigwa – idealny dodatek do herbaty

Pigwa to owoc często spotykany w Polsce, zwłaszcza w sadach czy przydomowych ogródkach. Choć nie nadaje się do bezpośredniego spożycia, to doskonale sprawdza się jako składnik rozmaitych przetworów, jak również… dodatek do tradycyjnej czarnej bądź zielonej herbaty! Co takiego kryje w sobie ten niepozorny owoc, że warto po niego sięgać?

Czytaj więcej
Robusta – co o niej wiemy?

Robusta – co o niej wiemy?

Być może nie wszyscy o tym wiedzą, ale na świecie rośnie około 100 gatunków kawy! Zdecydowanie prym wiedzie tutaj Arabika, którą każdy z nas kojarzy, a najprawdopodobniej właśnie ją kupuje i pije na co dzień. Drugą pod względem dostępności na rynku jest Robusta, jednak wciąż mało się o niej mówi… Dlaczego? Czy Robusta w jakikolwiek sposób może nas zaskoczyć?

Czytaj więcej
Spalaj się! Wstęp do najwyższej sztuki wypalania kawy

Spalaj się! Wstęp do najwyższej sztuki wypalania kawy

Kawa, jaka jest, każdy widzi. Aromatyczne, ciemnobrązowe ziarna, gładkie w dotyku, uwalniające po zalaniu gorącą wodą bukiet zapachów i smaków.  Ale świeże ziarna arabiki czy robusty, które do nas docierają, wcale nie zachwycają aromatami – przeciwnie, są ich właściwie pozbawione. To dlatego, że cała dobroć kawowej esencji skrywa się głęboko pod ich skorupką, a aby ją wydobyć, należy kawę wypalić.
Czytaj więcej
Spotkanie z żółtą herbatą

Spotkanie z żółtą herbatą

Żółta herbata jest produktem, który ciężko spotkać w naszym kraju. Ogólnie rzecz biorąc, na terenie Europy ta odmiana herbaty jest mało znana, a jej dostępność ograniczona. Niemniej w tym świetle jeszcze bardziej zastanawiająca i kusząca staje się nie tylko jej historia, ale i właściwości zdrowotne oraz sam smak! Jesteście ciekawi, czy pod jakimkolwiek względem ten rodzaj herbaty wyprzedza herbatę zieloną, czarną bądź czerwoną? Zapraszamy na spotkanie z herbatą żółtą!

Czytaj więcej
Kawy podróż przez 7 oceanów i mórz -  Jak transportuje się kawę?

Kawy podróż przez 7 oceanów i mórz - Jak transportuje się kawę?

Kawa to w świecie gospodarki „płynne czarne złoto” – obrót surowym, zielonym ziarnem na rynkach światowych zajmuje drugie miejsce zaraz po ropie. Jednak zanim kawa trafi na rynek – do magazynów, palarni oraz kawiarni, należy ją przewieźć z kraju, gdzie jest produkowana do kraju, gdzie będzie spożywana. Wg statystyk największymi kawopijcami są odpowiednio Finlandia, Norwegia i Islandia, których mieszkańcy nie wyobrażają sobie życia bez zmielonego ziarna, przywożonego z Brazylii, Hondurasu czy Etiopii, czyli krajów globalnego Południa. W praktyce oznacza to, że w przypadku naszej „małej czarnej” droga z od producenta do konsumenta jest niezwykle długa – dosłownie.
Czytaj więcej
TOP4 alternatywy dla kawy

TOP4 alternatywy dla kawy

Gorąca, aromatyczna kawa to napój, na który wielu decyduje się już o poranku. „Mała czarna” pobudza, dodaje energii, a co więcej naprawdę smakuje! Jej walory smakowe odpowiadają nam do tego stopnia, że na jednej filiżance dziennie rzadko kto poprzestaje. Może czas poszukać zamienników dla kawy? Jeżeli poszukujecie zdrowych alternatyw dla kawy, to zostańcie z nami na dłużej! Przygotowaliśmy dla Was godne uwagi propozycje.

Czytaj więcej
Wielorazowy kubek do kawy jako wyraz troski o środowisko

Wielorazowy kubek do kawy jako wyraz troski o środowisko

W ostatnich czasach świadomość na temat problemów związanych z ekologią znacząco wzrosła. Na zakupy spożywcze coraz częściej zabieramy ze sobą własną torbę – bambusową, bawełnianą, jutową. Dlaczego więc idąc po kawę do kawiarni, nie mieć ze sobą kubka wielorazowego użytku? Spróbujmy się do tego przekonać!

Czytaj więcej
Nie tylko mokra robota. Łatwe i proste techniki obróbki kawy.

Nie tylko mokra robota. Łatwe i proste techniki obróbki kawy.

Zastanawialiście się kiedyś, co wspólnego z myciem ma kawa? Albo – co łączy pasiekę z filiżanką małej czarnej? Jeżeli tak, to znaczy, że spotkaliście się z tajemniczo brzmiącymi terminami washed, honey lub natural na waszej paczce kawy prosto z Kolumbii. Określenia te w świecie kawy odnoszą się do techniki obróbki kawy, czyli drugiego po zbiorach etapu pracy na plantacji. I choć tematyka pracy z owocami i ziarnami kawy „na mokro”, „naturalnie” czy „miodowo” wydaje się mało porywającym tematem np. na pierwszą randkę, my mamy nadzieję, że Was uwiedzie (podobnie, jak nas).
Czytaj więcej
Kawa różana na dzień kobiet – a co na deser?

Kawa różana na dzień kobiet – a co na deser?

Od niepamiętnych czasów róża stanowi jeden z najbardziej wyrazistych symboli kobiecości. Nic więc dziwnego, że w ten wyjątkowy dzień, jakim jest 8 marca, mężczyźni pragną podarować swoim wybrankom odrobinę przyjemności. W trakcie wspólnego świętowania nie może więc zabraknąć filiżanki aromatycznej różanej kawy. Czym jednak ją urozmaicić, aby jeszcze bardziej podbić serce ukochanej?
Czytaj więcej
Coraz częściej w centrum zainteresowania – sekrety kawy organicznej

Coraz częściej w centrum zainteresowania – sekrety kawy organicznej

O kawie organicznej jest coraz głośniej… Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem świadomość ekologiczna Polaków nieustannie wzrasta i jest to z całym przekonaniem zjawisko pozytywne. Dzisiaj nie trzeba już nikogo przekonywać do produktów z oznaczeniem „bio”. Każdy z nas wie, że jakość tychże produktów to czynnik sprzyjający zdrowiu konsumentów. Czego możemy się spodziewać po kawie z certyfikatem Organic? Przekonajmy się.

Czytaj więcej
Gwatemala SHB – Twoja kawa na marzec. Odkryj kod rabatowy

Gwatemala SHB – Twoja kawa na marzec. Odkryj kod rabatowy

Kontynuujemy nasz kawowy cykl, mianując produktem miesiąca kawę z Gwatemali! Zastanawiasz się, jak smakuje kawa pochodząca z kraju dzikiej roślinności położonego pomiędzy Atlantykiem i Pacyfikiem? Zanim jednak o tym, przyjrzyjmy się wcześniej środowisku, w jakim rodzą się tamtejsze ziarna kawy. Skupieni? Gotowi? Przenieśmy się więc na moment do Gwatemali.
Czytaj więcej
Siorbing, czyli cupping - sztuka oceniania kawy

Siorbing, czyli cupping - sztuka oceniania kawy

Dzisiaj kilka słów o tym, co robimy z kawą i naszymi kubkami smakowymi, aby zapewnić naszym klientom najlepsze doznania smakowe. Innymi słowy – zabierzemy Was dziś do świata , czyli testowania i opisywania kawy. Jeżeli zawsze chcieliście powiedzieć ze znawstwem, że w waszej filiżance wyczuwacie delikatne mandarynkowe nuty, przełamywane posmakiem wędzonych migdałów, ten tekst jest zdecydowanie dla was!

Czytaj więcej
W czym parzyć herbatę sypaną?

W czym parzyć herbatę sypaną?

Nie ulega wątpliwości, że herbata liściasta pod względem jakości wyprzedza tę w formie ekspresowej w torebkach. O ile choć część z nas zdaje sobie z tego sprawę, o tyle nieoczywista pozostaje kwestia parzenia tej herbaty, a właściwie akcesoriów do tego potrzebnych. W czym parzyć herbatę liściastą, by wydobyć z niej wszystko to, co najlepsze? Przed Wami kilka godnych uwagi propozycji.

Czytaj więcej
Odkryj 2 najlepsze herbaty na odchudzanie

Odkryj 2 najlepsze herbaty na odchudzanie

Czy jednym z planów na ten rok nie było przypadkiem zrzucenie paru kilogramów? Rozpiska ćwiczeń już gotowa, plan dietetyczny także? Jest coś jeszcze, czym możesz się wspomóc podczas odchudzania. To herbata – pijesz ją każdego dnia, ale czy wiesz, że to złoty środek na odchudzanie? Poznaj dwa gatunki herbat, z którymi osiągniesz wymarzoną sylwetkę.

Czytaj więcej
3 rzeczy, których nie wiesz o herbacie

3 rzeczy, których nie wiesz o herbacie

Herbata jest drugim najpopularniejszym napojem świata zaraz po wodzie. Ludzie uwielbiają ją pić do wszystkich posiłków i między nimi. Na rynku można znaleźć szeroki wybór herbat – od najpopularniejszej czarnej, poprzez zieloną, czerwoną, białą aż po owocową czy ziołową. Każda z nich ma swój charakterystyczny smak, aromat i właściwości. Wydawać by się mogło, że o herbacie wiemy wszystko. Czy rzeczywiście tak jest? Przed Wami trzy rzeczy na temat herbaty, o których prawdopodobnie nigdy nie słyszeliście. 
Czytaj więcej
Staw czoła zmęczeniu. Jak walczyć ze zmęczeniem?

Staw czoła zmęczeniu. Jak walczyć ze zmęczeniem?

Często dopada Cię zmęczenie, znużenie, nadmierna senność? W większości przypadków jest to wynik niehigienicznego trybu życia. Mowa tu niedobrze snu, nieprawidłowej diecie, braku aktywności fizycznej, stresie i używkach. Czas powiedzieć temu „stop”. Dowiedz się, co robić, gdy ogarnia nas zmęczenie zarówno to fizyczne, jak i psychiczne? Jak pokonać ten stan prostymi sposobami?

Czytaj więcej
Oczyść swój organizm na wiosnę

Oczyść swój organizm na wiosnę

Powoli żegnamy luty, witamy marzec. Dokładnie za miesiąc – 21 marca rozpocznie się kalendarzowa wiosna. Wraz z nadejściem tej pory roku należy zadbać o swój organizm, usuwając z niego toksyny. Dlaczego warto zdecydować się na wiosenne oczyszczanie organizmu? Jak rozsądnie podejść do tego tematu? Które produkty wykorzystać w kuracji? Sprawdźmy.

Czytaj więcej
Co wiemy o herbacie rooibos? Dlaczego warto ją pić?

Co wiemy o herbacie rooibos? Dlaczego warto ją pić?

Czy kiedykolwiek miałeś okazję spróbować herbaty rooibos? A może tylko kojarzysz tę dźwięczną nazwę, która swoją drogą zadomowiła się już wśród najbardziej popularnych napojów świata… Przekonaj się, co takiego kryje w sobie ta niepozorna, afrykańska roślina i dlaczego powinieneś zacząć pić napar herbaciany rooibos!

Czytaj więcej
Kawa a trening. Czy kawa może wpłynąć na jakość ćwiczeń?

Kawa a trening. Czy kawa może wpłynąć na jakość ćwiczeń?

Zaplanowałeś sobie na dziś ćwiczenia? Przed Tobą wymagający trening wytrzymałościowy, aerobowy? Zanim do niego przystąpisz, sięgnij po filiżankę kawy. O ile większość ćwiczących zdaje sobie sprawę z tego, że po treningu należy zjeść pożywny posiłek, o tyle nie każdy wie, że wypita przed treningiem kawa może przynieść duże korzyści w kontekście wykonywanych ćwiczeń. Jakie? O tym poniżej.

Czytaj więcej
Jakich akcesoriów potrzebuje profesjonalny barista?

Jakich akcesoriów potrzebuje profesjonalny barista?

Od dawna marzysz, by zostać profesjonalnym baristą? Kawa to cały Twój świat? Prawdziwy barista oprócz szerokiej wiedzy dotyczącej kawy musi także posiadać odpowiednie akcesoria, przy pomocy których przyrządzi pyszną i aromatyczną kawę. Przekonajmy się, bez jakich narzędzi praca baristy jest niemożliwa!
Czytaj więcej
Rozsmakuj się w kawach smakowych

Rozsmakuj się w kawach smakowych

Kubek lub filiżanka mocnej, aromatycznej kawy to dla wielu z nas obowiązkowy punkt każdego poranka. Czarny napój cenimy sobie przede wszystkim za właściwości pobudzające, niemniej równie ważne dla większości z nas są aromat oraz smak kawy. Zaryzykujemy stwierdzenie, że wspomniany smak i aromat, jak również chęć odkrycia nowych doznań kawowych to główne powody, dla których coraz więcej osób wybiera kawy aromatyzowane, powszechnie nazywane smakowymi. Przyjrzymy się im bliżej.

Czytaj więcej
Genetyk kawy - jak nim zostać i dlaczego ma takie znaczenie?

Genetyk kawy - jak nim zostać i dlaczego ma takie znaczenie?

Czy wiesz, kim jest genetyk kawy? Pod tym zawodem kryje się nikt innych, jak specjalista od różnych gatunków... kawy, który zajmuje się pochodzeniem poszczególnych ziaren i badaniem ich zmieniających się właściwości. Jego praca jest szczególnie istotna w kontekście kreowania nowych smaków oraz określenia czynników wpływających na specyficzny walory konkretnych rodzajów tego wyjątkowego napoju.
Czytaj więcej
Tajemniczy ogród, czyli jak uprawia się kawę

Tajemniczy ogród, czyli jak uprawia się kawę

Coraz częściej przy zakupie kawy kierujemy się nie tylko jej gatunkiem czy pochodzeniem, ale również – tym, jak dana kawa jest uprawiana. Ostatnia dekada i rozwój świadomości konsumenckiej sprawiły, że modny (i słusznie!) stał się trend upraw zrównoważonych i fair trade. Dzisiaj chętniej wypijemy kawę, która dojrzewała na małych plantacjach, przy zastosowaniu metod jak najmniej ingerujących w środowisko naturalne, niż zbieraną na olbrzymich polach, gdzie liczy się raczej ilość ziarna, niż jego jakość. Towarzyszy temu rosnące zainteresowanie samymi plantacjami – ich życiem i tym, jak sama kawa jest właściwie uprawiana.
Czytaj więcej
Zrób sobie kawę, czyli Twoja kawowa marka

Zrób sobie kawę, czyli Twoja kawowa marka

Kawa to indywidualistka – podobnie, jak większość jej miłośników. Napój ze zwykłego, ciemnoczekoladowego ziarna może magicznie zmieniać smak i aromat w zależności od tego, w jakich warunkach było ono zrywane, poddawane obróbce, wreszcie. Podobnie, jak my, kawa może mieć dzień, kiedy chce być uosobieniem kofeinowej mocy, lub, odwrotnie – esencją delikatnych, kwiatowych aromatów.
Czytaj więcej
Nie tylko Arabika. Rodzaje i gatunki kawy dla początkujących

Nie tylko Arabika. Rodzaje i gatunki kawy dla początkujących

Dyskusja o rodzajach kawy dla osób nieznających tematu brzmi jak rozmowa czarnoksiężników o składnikach eliksirów. Przewijające się w rozmowie terminy, takie tak „typica”, „czysty Bourbon” czy „Medellin excelso” wydają się czarną (!) magią, dopóki nie zrozumiemy, że chodzi zwyczajnie o… rodzaje i gatunki kawy. Bo kawa to roślina, której odmiany różnią się między sobą jak przysłowiowe polskie jabłka. I tak, jak miłośnicy czempionów niekoniecznie skuszą się na szarą renetę, tak smakosze jawajskiej Blue Mountain mogą kręcić nosem na pochodzącą z Brazylii Santos…
Czytaj więcej
Czas żniw, czyli techniki zbierania kawy 1.0

Czas żniw, czyli techniki zbierania kawy 1.0

Decydowanie o technikach zbierania kawy na pierwszy rzut oka nie wydaje się zadaniem twórczym, ani tym bardziej – angażującym. Nic bardziej mylnego. Jak się okazuje, metoda, jaką zbierane są na danej plantacji owoce kawowca, może mieć równie istotny wpływ na smak naszej kawy, jak późniejsze etapy samej obróbki ziarna. Dlatego dzisiaj przygotowaliśmy dla Was nieco techniczny, za to pełen ciekawych informacji tekst o technikach zbierania kawy.
Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel