Choose your language
and country
grecki
angielski
polski

Kawa różana na dzień kobiet – a co na deser?

2021-03-08
Kawa różana na dzień kobiet – a co na deser?

Kawa różana idealnym pomysłem na prezent na Dzień Kobiet


Róża doskonale oddaje delikatność, jaka kryje się w każdej kobiecie. Prawdopodobnie każda
z Pań choć raz została obdarowana tym subtelnym kwiatem, bowiem to właśnie po niego w
kobiece święto ustawiają się kolejki mężczyzn. Bardzo często róża stanowi też podstawę dla
różnorodnych damskich kosmetyków. Każda z tych rzeczy może posłużyć jako prezent w tym
wyjątkowym dniu. Chcąc jednak zaskoczyć swoją wybrankę, warto przygotować dla niej coś
nadzwyczajnego. Wspólnie spędzony poranek czy popołudniowy odpoczynek to
bezsprzecznie najlepszy czas na kawę. W Dzień Kobiet warto jednak urozmaicić ją
szczyptą… kobiecości! Pod tym względem bezkonkurencyjnie sprawdzi się odrobina
słodkiego syropu różanego . Już kilka kropel wystarczy, by odmienić smak codziennej kawy i
cieszyć się delikatnością kwiatowego aromatu!

 

Syrop różany – do jakiej kawy?


Jeśli chcemy przygotować pyszną kawę różaną, nie trzeba sięgać po specjalne gatunki kaw.
Kwiatowy akcent, który w smaku przypomina konfiturę, doskonale sprawdzi się zarówno w
przypadku kaw czarnej, jak i tej z dodatkiem mleka. Co więcej, ta słodycz efektownie
złagodzi goryczkę pochodzącą z mieszanki wyselekcjonowanej Arabiki z Robustą, jak
również podkreśli słodkie nuty kostarykańskiej odmiany Caturra Peaberry. Pamiętajmy, że
przygotowując kawę z dodatkiem syropu z róży, nie trzeba więc ograniczać się wyłącznie
do jednego gatunku. Swobodnie można stosować go także do kaw bezkofeinowych, a
nawet… herbat! Całość warto urozmaicić odrobiną bitej śmietany, posypanej białą czekoladą
czy wiórkami kokosowymi. Dla podkreślenia wykwintności napoju zalecamy też udekorować
kawę świeżymi malinami, truskawkami czy owocami wiśni. 

Możliwości jest naprawdę wiele,
a każda z nich zależy wyłącznie od preferencji własnych kubków smakowych!
blend

 

A co na deser?


Bez wątpienia kawa różana wyśmienitymi dodatkami będzie prawdziwą królową wieczoru.
Jednak, tak jak i każdej królowej nie może zabraknąć świty, tak i napój ten powinien pojawić
się w doborowym towarzystwie! I choć pomysłów na deser w Dzień Kobiet jest wiele,
najlepszym dopełnieniem dla subtelnej, słodkiej kawy, będą delikatne, wywodzące się z
Francji i Włoch makaroniki. Ich historia sięga już XIII wieku, kiedy to przysmaki te zyskały
tak ogromną popularność, że nie mogło zabraknąć ich na stołach monarchów i
możnowładców. W pierwotnej wersji były to delikatne ciasteczka, przyrządzane z białek jaj
połączonych z cukrem pudrem i mielonymi migdałami. Niekiedy dla urozmaicenia smaku
dodawano do nich masła, miodu, śmietany, bakalii czy czekolady. Z czasem jednak przepis na
nie uległ znacznej modernizacji – zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu. Jak zatem
zabrać się za ich przygotowywanie?

Prawidłowo wykonany makaronik powinien charakteryzować się miękkim, puszystym
środkiem i chrupiącą skorupką na zewnątrz. I choć składniki, z których składają się ciasteczka
– czyli białka, cukier i zmielone migdały – nie uległy zmianom, obecnie makaroniki
przekładane są różnorodnymi, pysznymi kremami. Co więcej, poprzez zastosowanie
barwników spożywczych można nadać im dowolny kolor. Każdy, kto zdecyduje się
zaserwować ten słodki przysmak na Dzień Kobiet, powinien wiedzieć, jak się za to zabrać!

 

Przepis na makaroniki metodą francuską

Do przygotowania ok. 36 pojedynczych makaroników francuską metodą potrzeba:

  •  70g zmielonych migdałów,
  •  100g cukru pudru,
  •  50 g białek,
  •  szczyptę soli,
  •  barwnik spożywczy (opcjonalnie).

W pierwszym kroku musimy wymieszać zmielone migdały z połową cukru pudru, a następnie
całość zmielić i przesiać przez sitko. W międzyczasie trzeba oddzielić białka i ubić je ze
szczyptą soli na sztywną pianę. Do miksowanej masy należy stopniowo dodawać pozostały
cukier puder. Finalnie powinna być ona jednolita i błyszcząca. Jeżeli do przygotowania
makaroników używany jest barwnik, trzeba dodać go na tym etapie i krótko zmiksować.
Następny krok to dodanie migdałów z cukrem do masy i delikatne wymieszanie całości
szpatułką tak, by spływała ona po jej powierzchni. Na wyłożoną papierem blachę do
pieczenia należy wyciskać (za pomocą rękawa cukierniczego) masę, tworząc kółka o średnicy
ok. 3 cm. Na tym etapie warto kilkukrotnie stuknąć blachą o blat, by masa równomiernie się
rozlała. Tak przygotowane ciastka należy odłożyć na ok. 20-60 minut. Po tym czasie trzeba
wstawić je do piekarnika nagrzanego na 140 stopni (termoobieg) i piec przez ok. 15 minut. Po
upieczeniu ciastka należy odstawić do wystygnięcia.

Drugim etapem przygotowywania makaroników jest zrobienie masy. Tutaj oczywiście
proponujemy masę o smaku różanym. Co potrzebujemy? Jedna biała czekolada, barwnik
różowy, 40ml śmietanki, no i oczywiście łyżkę syropu różanego. Czekoladę wraz ze
śmietaną musimy rozpuścić w kąpieli wodnej, oczywiście nie zapominając o mieszaniu.
Później dodajemy resztę składników, mieszamy i chłodzimy masę. Na samym końcu możemy
przekładać nią nasze makaroniki. W Dzień Kobiet warto więc przygotować coś wyjątkowego
o nowym smaku! Spędźmy ten wspaniały dzień w przyjemnej atmosferze!

Przepis inspirowany: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasteczka/makaroniki/671-
makaroniki-na-bezie-francuskiej

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021

Polecane

pixelpixel