Masala Chai – herbata, inne niż pozostałe

2021-05-26
Masala Chai – herbata, inne niż pozostałe

Czy kiedykolwiek słyszeliście o Chai Masala? W najprostszym tłumaczeniu to nic innego jak herbata z przyprawami. Jakimi? Jak krok po kroku przygotować taką herbatę w zaciszu własnego domu? Jak przedstawia się jej historia? Aż w końcu, jak wygląda konsumpcja napoju tego typu nie tylko w Indiach, ale i innych krajach? Śpieszymy z odpowiedziami.  

 

Chai Masala – historia

W historii Masala Chai niemały udział biorą Brytyjczycy, którzy założyli swoje plantacje w Indiach (w Assamie). To właśnie oni produkowane czarne herbaty zestawili z różnymi dodatkami, tworząc napój znany dziś niemal na całym świecie pod nazwą Masala Chai. Niestety, ale w tamtym okresie (pierwsza połowa XIX wieku) napój sporządzony na bazie rozmaitych składników (przyprawy, mleko, cukier) nie przyjął się wśród Hindusów. Główną przyczyną był fakt, że herbata stanowiła towar głównie eksportowy, a co za tym idzie, jej cena pozostawała wysoka.

Sytuacja uległa zmianie początkiem XX wieku, kiedy to Indian Tea Association (stowarzyszenie handlowe indyjskich producentów herbaty) zaczęło rozpowszechniać Chai Masala w Indiach (głównie na dworcach kolejowych, choć nie tylko, bo także w fabrykach i innych miejscach pracy). To pozwoliło na większą skalę wypromować herbatę wśród rdzennych mieszkańców kraju.

W kontekście Masala Chai w Indiach istotna pozostaje także mechanizacja produkcji herbaty, która miała miejsce w latach 60. XX wieku. Proces ten znacząco wpłynął na dostępność Masala Chai wśród Hindusów. 

 

Masala Chai – sposób przygotowania

Wraz z rozpowszechnieniem się herbaty Masala Chai, powstała niezliczona ilość metod jej przygotowania. W najpopularniejszej wersji (indyjskiej) na Chai Masala składa się: czarna herbata, cukier trzcinowy, mleko pełnotłuste i przyprawy korzennie, takie jak cynamon, imbir, kardamon, goździki czy pieprz.

Jesteście ciekawi przepisu na Masala Chai? Oto on:

  1. Do niewielkiego garnka wlej 2 szklanki wody, włóż wybrane przyprawy korzenne i ugotuj je.
  2. Następnie dodaj herbatę czarną liściastą (najlepiej assam) w ilości 2 łyżeczek i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.
  3. W kolejnym kroku dodaj ½ szklanki mleka i 2 łyżeczki cukru brązowego. Wszystko wymieszaj i pozostaw do wrzenia.
  4. Herbata jest niemal gotowa. Wystarczy ją przelać do szklanki, oddzielając składniki od naparu przy pomocy sitka. 
  5. Smacznego!  

 

Chai Masala – co kraj, to obyczaj, czyli różnorodne sposoby przygotowania

Masala Chai nie zawsze bazuje na czarnej herbacie. Zdziwieni? Istnieją miejsca na świecie, gdzie przyrządza się ją z herbaty zielonej. Co do mleka – owszem najlepiej sprawdza się w tym wypadku mleko pełnotłuste (to ono najlepiej zneutralizuje ostry smak przypraw), niemniej z wiadomych względów często zastępuje się je mlekiem roślinnym, np. sojowym. Więcej na temat rodzajów mleka przeczytasz we wpisie Mleko do kawy – jakie wybrać?.

Słodzik – czy zawsze i wszędzie jest to nierafinowany cukier trzcinowy, brązowy? Otóż nie, zamienne substancje słodzące, jakie sprawdzą się w Chai Masala, to cukier biały, stewia lub miód. Na sam koniec przyprawy! Co jeszcze oprócz cynamonu, kardamonu, imbir, goździków i pieprzu może się znaleźć w tzw. herbacie korzennej? A pojawiają się dodatki, takie jak ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa, kolendra, anyż gwieździsty, czekolada, nasiona kopru włoskiego, wanilia czy trawa cytrynowa.

Przeczytaj także: 3 zdrowe dodatki do kawy – z czym warto pić czarny napar?Wanilia – dlaczego warto mieć ją w kuchennej szafce?    

 

Herbata korzenna w Indiach – ciekawostki

Nie ulega wątpliwości, że Masala Chai to napój, który głęboko zakorzenił się w kulturze, tradycji oraz stylu życia mieszkańców Indii. Przechadzając się ulicami Indii, jednym z częstszych widoków są przystanki z tytułową herbatą Chai Masala. Mowa tu zarówno o mniejszych stoiskach z kawą, jak i większych obiektach. W każdym z nich możemy się spodziewać zupełnie innych smaków i aromatów.

Herbata korzenna, o której mowa cieszy się niesłabnącą popularnością i szacunkiem także w innych krajach na świecie. W dobrych herbaciarniach i kawiarniach napój ten stanowi pozycję obowiązkową! Z uwagi na „rozgrzewające” i orientalne składniki, świetnie sprawdza się w chłodniejsze dni. Ta unikalna herbata nie tylko rozgrzewa, ale i wprawia w miły, kojący nastrój.

Chcąc cieszyć się wspaniałością Chai Masala, możemy przygotować ją krok po kroku, używając niezbędnych składników, a więc postępując zgodnie z przedstawionym wyżej przepisem na Chai Masala lub… zwyczajnie kupić takową mieszankę. Obecnie nietrudno ją zdobyć w dobrych sklepach z herbatą, orientalnych czy też azjatyckich. Decyzję o tym pozostawiamy Wam!  

 

Przeczytaj także: Owoce goji w herbacie? Jesteśmy na TAK

Pokaż więcej wpisów z Maj 2021
pixelpixel