Mleko do kawy – jakie wybrać?
Kawa z mlekiem czy bez? Jaką kawę preferujesz? Wielu z nas nie wyobraża sobie wypicia kawy pod postacią inną niż caffe latte, macchiato czy cappuccino. Nawet Ci, którzy na co dzień piją czarną kawę bez dodatku mleka, lubią od czasu do czasu sięgnąć po mleczną wersję kawy. Jednak mleko krowie to nie jedyny produkt na półkach sklepowych, który posłuży nam do przygotowania delikatnej kawy z mlekiem. Coraz popularniejsze staje się mleko roślinne. Które z nich krowie czy roślinne jest lepsze do kawy?
Mleko krowie – najpopularniejszy dodatek do kawy
Mleko jako produkt, który spożywamy nie tylko przy okazji picia kawy, jest ważnym składnikiem zrównoważonej diety. Zawiera ono wapń – cenny pierwiastek dla naszego organizmu, który chroni przed osteoporozą czy próchnicą. Warto wiedzieć, że dzienne spożycie wapnia (uzależnione oczywiście od wieku człowieka) to 1000-1500 mg. Jeśli wyobrazimy sobie, że szklanka mleka zawiera około 300 mg wapnia, to wypicie jednej, dwóch, a nawet trzech kaw z mlekiem niestety, ale nie jest w stanie zaspokoić dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek… Niemniej (!) przybliża nas do tego, aby ten wymagany bilans dzienny osiągnąć.
To, na co należy zwrócić uwagę w temacie kawy z mlekiem, to fakt, że mała czarna działa drażniąco na układ pokarmowy. Mleko z kolei neutralizuje jej kwaśny odczyn, a co za tym idzie, nie podrażnia aż tak błony śluzowej.
Jednak zachwalane z powodu czy to zawartości wapnia, czy też łagodzenia dolegliwości gastrycznych mleko krowie nie służy każdemu. Ten artykuł spożywczy bardzo często znajduje się na „czarnej liście” ze względu na częste alergie, jakie wywołuje. Kolejnym powodem, dla którego człowiek nierzadko musi zrezygnować z tego typu mleka, jest nietolerancja laktozy. Na szczęście istnieje kilka innych zamienników białego napoju. Jakie? Przekonajmy się.
Mleko sojowe – godny następca mleka krowiego
Nie ulega wątpliwości, że najpopularniejszym zamiennikiem dla mleka krowiego jest mleko sojowe – znane każdemu choćby tylko z nazwy. Co sprawia, że ten rodzaj mleka roślinnego jest tak popularny? Przede wszystkim wysoka zawartość białka. Mleko sojowe wyróżnia się wysokim poziomek białka (równym z krowim mlekiem), lecz niskim poziomem tłuszczu.
Po względem wartości odżywczych mleku sojowemu niezwykle blisko do krowiego. Jeśli chodzi o smak, a więc kwestię, która dla wielu osób ma niebagatelne znaczenie, to jest on dość specyficzny, i nie każdemu odpowiada… Mnóstwo osób mówi o wyczuwalnym „kredowym” posmaku, jaki pozostaje w ustach po skosztowaniu tego rodzaju napoju.
Sojowe mleko doceniane jest przez baristów z prostego powodu – świetnie się spienia, dzięki czemu z łatwością uzyskać pożądaną konsystencję. Niemałe kontrowersje wywołuje jednak fakt, że współcześnie soja jest modyfikowana genetycznie – dotyczy do aż 90% tej rośliny na świecie…
Mleko migdałowe – często wybierane nie tylko przez smak
Łagodny, nieco słodkawy smak mleka migdałowego o subtelnej orzechowej nucie wprost idealnie komponuje się z wyraźnym aromatem kawy. Miłośnicy kawy zauważają, że jest to jedna ze smaczniejszych alternatyw tradycyjnego mleka krowiego. Jeśli chodzi o zawartość białka, to mleko migdałowe ma niższą zawartość białka niż napój sojowy. Ponadto jest ono „chudsze” od mleka krowiego i sojowego. Oprócz tego, że jest smaczne, to posiada wiele cennych właściwości. Można je z łatwością przygotować w domu – potrzebne są tylko dwa składniki: migdały i woda.
Mleko owsiane – napój pozyskiwany z popularnych płatków
Mleko owsiane ma słodki i łagodny smak, często porównuje się je do napoju sojowego. Z uwagi na niską zawartość tłuszczu ten rodzaj mleka w swojej konsystencji jest nieco wodnisty, w związku z czym niektórzy twierdzą, że nie nadaje się ono do kawy, ponieważ tylko ją rozwadnia.
Pomimo wielu głosów „za” i „przeciw” mleko owsiane ma najbardziej neutralny smak spośród wszystkich dostępnych na rynku zamienników mleka krowiego. Wzbogacenie klasycznej czarnej kawy o ten rodzaj mleka nie zasłania jej profilu smakowego, co przesądza o jego popularności.
Mleko kokosowe – smak nie do przejścia?
Ze względu na wyczuwalny kokosowy smak wiele osób nie akceptuje połączenia kawy z mlekiem kokosowym. Samo mleko kokosowe z kartonu jest dość wodniste, dlatego też najlepiej jest połączyć je z mleczkiem kokosowym z puszki. Wtedy też konsystencja napoju staje się niemalże tak gęsta, jak krowiego mleka o zawartości tłuszczu 3,2%. To doskonała opcja dla fanów kawy i kokosa.
Mleko roślinne do kawy – podsumowanie
Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz lub nie chcesz dodawać mleka krowiego do kawy, to polecamy przetestować zaprezentowane przez nas zamienniki. Mleko sojowe, migdałowe, owsiane czy kokosowe – jesteśmy ciekawi, które z wymienionych wariantów najbardziej przypadnie Ci do gustu! Oczywiście pamiętaj o dobrej kawie – to podstawa. Jeśli jeszcze nie odnalazłeś idealnej w smaku i aromacie świeżo palonej kawy, to zapraszamy do odkrycia oferty naszej palarni kawy!