Wanilia – dlaczego warto mieć ją w kuchennej szafce?

2021-01-20
Wanilia – dlaczego warto mieć ją w kuchennej szafce?

Wanilia to roślina znana niemal w każdym regionie świata. Zalicza się ją do jednych z najdroższych przypraw świata. Czy przyjemny smak i aromat to wszystko, co oferuje nam wanilia? Jakie właściwości posiada ta roślina? Czy kuchnia to jedyne miejsce, gdzie ją się stosuje?  

 

Skąd pochodzi wanilia?

Wanilia pochodzi z lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie jest uprawiana także w innych zakątkach świata, a największym producentem tej przyprawy pozostaje Madagaskar. To właśnie stamtąd wywodzi się znana każdemu wanilia Bourbon – wanilia burbońska.

Wanilia jest wymagającą rośliną uprawną, potrzebuje odpowiednich warunków do prawidłowego rozwoju. Próby przeniesienia jej hodowli do Europy nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Rośliny nie udało się przystosować do nowych warunków klimatycznych, dlatego też wciąż konieczne jest sprowadzanie jej z odległych krajów.

Wanilia najlepiej odnajduje się w tropikalnym klimacie, ponadto wymaga specjalnych zapylaczy – są nimi kolibry i pszczoły z gatunku Melipona i Trigona, które dzięki długim trąbom są w stanie „przedrzeć się” do wnętrza długiego kielicha kwiatu wanilii.

O zmianach w uprawie wanilii można było mówić w połowie XIX wieku. Wtedy też roślinę przestano kojarzyć wyłącznie Meksykiem, ponieważ na wyspie Reunion (oddalonej o około 700 km od Madagaskaru) odkryto metodę ręcznego zapylania kwiatów. Sposób ten umożliwił hodowlę wanilii w innych częściach świata. 

Aktualnie największe plantacje wanilii oprócz Ameryki Południowej znajdują się na Madagaskarze, Antylach oraz innych wyspach Oceanu Indyjskiego i Atlantyckiego. Krajem, który jest niekwestionowanym liderem w światowej produkcji tytułowej rośliny jest niezmiennie Madagaskar.  

 

Jakie są właściwości wanilii?

Rozpatrując właściwości wanilii, na szczególną uwagę zasługuje jej działanie uspokajające. Wanilia redukuje stres, nerwowość. Z drugiej zaś strony przypisuje się jej działanie pobudzające. Wanilia sprawdza się u osób wyczerpanych, zmęczonych, pozostających w stanach depresyjnych. Co ciekawe, zaleca się stosowanie tej przyprawy osobom mającym problemy ze snem, a nawet podjadaniem! Patrząc na wymienione właściwości, staje się jasne, skąd na rynku tak wiele produktów z wykorzystaniem wanilii. Mowa tu o świecach zapachowych, olejkach do aromatyzacji, kominkach aromatycznych, nawilżaczach powietrza itp.

Wśród dobroczynnych właściwości wanilii nie można pominąć działania antyoksydacyjnego. Wynika z tego, że wanilia opóźnia proces starzenia się organizmu, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka powstawania nowotworów, jak również pozwala zachować skórę w dobrej kondycji. Warto także zauważyć, że wanilia wykazuje działanie rozkurczowe, przeciwzapalne oraz łagodzące zmiany reumatoidalne i zwyrodnieniowe – w sytuacji, kiedy ją spożywamy. Roślina ta znajduje się ponadto na liście afrodyzjaków, które wzmagają aktywność seksualną.  

 

W jaki sposób używać wanilii w kuchni?

Świat kulinarny pokochał wanilię i stosuje ją w kilku postaciach – w formie lasek, cukru wanilinowego, proszku czy ekstraktu alkoholowego. Przyprawa ta stała się obowiązkowym dodatkiem do różnego rodzaju deserów, takich jak budynie, lody, ciasta, kremy i serki homogenizowane. Coraz odważniej wykorzystujemy ją również w przypadku kaw, herbat czy gorącej czekolady. W ofercie naszego sklepu znajdziesz naturalny syrop smakowy waniliowy. Produkt w tej formie spożytkujesz jako dodatek do herbaty, kawy, deserów czy wypieków.

Wanilia występuje także w składzie jednej z naszych autorskich herbat. Jesteś ciekawy, jak smakuje Albert Tea Bourbon Vanilla? Daj się zaskoczyć wybitnemu połączeniu wanilii z ananasem, brzoskwinią i słonecznikiem, a następnie koniecznie zostaw swoją opinię pod zakupionym produktem! 

Wracając do tematu zastosowania wanilii w kuchni, należy zwrócić uwagę, że przyprawa ta fantastycznie komponuje się z wieloma przyprawami typu imbir, kurkuma, ziele angielskie, cynamon, goździki, kardamon itp. Co więcej, wanilia wyjątkowo dobrze wypada w połączeniu z sokiem z cytryny lub limonki, migdałami czy kokosem. Ponadto lubi się z rybami, białym mięsem czy cielęciną.  

 

Gdzie poza kuchnią wykorzystuje się wanilię?

Ta smaczna i niezwykle aromatyczna przyprawa znalazła zastosowanie przede wszystkim w przemyśle kosmetycznym. Preparaty na bazie lub z udziałem wanilii, które z łatwością znajdziesz w sklepach to m.in. peeling i balsam do ciała, żel pod prysznic, mydło w płynie, krem do rąk, szampon do włosów, zmywacz do lakieru, oliwka do skórek (i wiele innych), czyli szeroki wachlarz kosmetyków do pielęgnacji twarzy, ciała oraz włosów.

Wanilię wykorzystuje się oczywiście w aromaterapii, jak również w perfumiarstwie. Na strąki wanilii postawił także przemysł farmaceutyczny, używając ich do poprawy smaku i zapachu leków.  

 

Przeczytaj także: Goździki i ich cudowna moc. Za co kochamy tę przyprawę?

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel