Herbata Assam – jedna z pięciu najlepszych herbat na świecie

2021-04-17
Herbata Assam – jedna z pięciu najlepszych herbat na świecie

Herbata assamka to jedna z najbardziej znanych herbat czarnych. Z uwagi na wyrazisty smak i aromat uznawana jest przez wielu za herbatę typowo śniadaniową. Bardzo często herbata Assam stanowi składnik mniej atrakcyjnych mieszanek, którym nadaje nieprzeciętnego smaku. Chcecie dowiedzieć się więcej na temat herbaty assamskiej? W takim razie zostańcie z nami na dłużej.  

 

Herbata assamska – skąd pochodzi?

Herbata Assam to odmiana herbaty czarnej (Camellia assamica) pochodząca z indyjskiej prowincji o dokładnie tej samej nazwie (Assam). Herbata uprawiana jest tam na terenach nizinnych lub w dolinach wzdłuż rzeki Brahmaputra, która zapewnia optymalne nawodnienie terenu. Region Assam położony w Północnych Indiach u podnóża Himalajów to największy na świecie teren uprawny herbaty – słynący z produkcji najlepszych herbat na świecie! Szacuje się, iż Assam produkuje obecnie ponad 50 procent herbat w całych Indiach. Co więcej, to jeden z dwóch (tuż obok chińskiego Yunnanu) region, gdzie herbata występuje naturalnie! Korzystne położenie geograficzne, bliskość himalajskich szczytów, żyzne gleby oraz ciepły i wilgotny klimat zapewniają, że herbaty pochodzące z tamtejszych regionów odznaczają się ponadprzeciętną jakością.

Choć w Assamie uprawia się przede wszystkim herbaty czarne, to na niektórych plantacjach (zwanych potocznie „ogrodami herbacianymi”) można natknąć się na herbaty białe i zielone.

Więcej informacji o herbatach białych znajdziesz we wpisie Biała herbata – czy wiesz o niej wystarczająco dużo?, zaś o herbatach zielonych w artykule 4 powody, dla których zaczniesz regularnie pić zieloną herbatę.  

 

Herbata Assam liściasta – czym się charakteryzuje?

Dostępna w naszym sklepie internetowym herbata assamska Albert Tea Assam India posiada symbol TGFOP (Tipsy Golden Flowery Orange Pekoe) oznaczający liście najwyższej jakości. Dokładniej rzecz ujmując, jest to susz zawierający duże ilości pąków liściowych, które rozwijały się w obecności światła, tzw. złote tipsy. W herbacie Assam takie złote tipsy są wyraźnie zauważalne – wyróżniają się żółtą barwą na tle pozostałych czarnych listków.

Napar sporządzony z herbaty Assam posiada ciemnobursztynową barwę. Smak napoju jest pełny, mocny, dobrze zbilansowany i lekko cierpki, a sam aromat składa się z ciężkich i intensywnych akcentów.  

 

Herbaty Assam – sposób parzenia

  • Do przygotowania pysznego i aromatycznego naparu odmierz 1-2 łyżeczki suszu na 1 filiżankę lub kubek.
  • Herbatę Assam liściastą zalej przefiltrowaną wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza. 
  • Zaparzaj pod przykryciem przez około 2-3 minuty. Jeśli wydłużysz czas parzenia, napój zyska nieprzyjemny gorzki smak.         
  • Po zaparzeniu oddziel liście od naparu. 
  • Bardzo ważna informacja – herbatę assamską najlepiej parzyć tylko raz. Podczas pierwszego parzenia liście herbaty oddają wszystko to, co najlepsze – pełny smak i wyrazisty aromat.

Przyrządzona w powyższy sposób indyjska herbata Assam z pewnością podziała na nas orzeźwiająco. Dlatego też napar ten doskonale sprawdza się zarówno o poranku, jak i w ciągu dnia godnie zastępując filiżankę klasycznej czarnej kawy.  

 

Assam herbata – czy posiada jakieś właściwości prozdrowotne?

Herbata czarna Assam to jedna z najczęściej kupowanych herbat przez współczesnych konsumentów. Dobrze wiedzieć, że herbaty czarne oprócz wyjątkowego smaku i aromatu oferują także szereg właściwości prozdrowotnych.

Dobroczynne działanie herbat tego typu wynika między innymi z dużej zawartości teiny, która działa pobudzająco na nasz organizm, pozwala poprawić koncentrację itp. (herbata Assam posiada znacznie więcej teiny niż pozostałe herbaty czarne). Ponadto picie czarnej herbaty Assam poprawia krążenie, wspomaga pracę układu pokarmowego oraz stanowi dobry sposób na utrzymanie zdrowia jamy ustnej. Warto jeszcze wspomnieć o korzystnym wpływie czarnej herbaty Assam na skórę (regularne picie herbaty tego typu spowalnia procesy starzenia).

Spożywanie herbaty czarnej ma jednak swoje granice. Zalecane dzienne spożycie herbaty czarnej w tym Assam to nie więcej niż 3-4 filiżanki. Nie powinniśmy także sięgać po czarną herbatę wieczorem tuż przed snem, ponieważ wspomniana wcześniej teina (która odpowiada za pobudzenie organizmu) może spowodować problemy z zaśnięciem oraz zaburzać najważniejszą fazę snu (fazę głęboką).  

 

Herbata Assam –  gdzie i jaką kupić?

Chcesz kupić herbatę indyjską Assam? Do wyboru masz herbatę liściastą lub w saszetkach? Zdecydowanie lepszym wyborem będzie zakup herbaty Assam w postaci sypanej. najlepiej w sklepie specjalizującym się sprzedaży herbat z różnych zakątków świata. Herbaty w torebkach, choć wygodne i praktyczne, niestety, ale często produkowane są z suszu niskiej jakości… Zatem nie ryzykuj i wybierz herbatę Assam liściastą!  

 

Przeczytaj także: Honeybush – napój, które niejedno na imię

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel