Biała herbata – czy wiesz o niej wystarczająco dużo?
2020-10-15
Wywodząca się z chińskiej prowincji Fujian, biała herbata, jest wciąż mało popularna w polskich domach. Jest w niej jednak coś nadzwyczajnego, co nieśmiało sugeruje, abyś taką herbatę w końcu nabył. To fakt, że uznaje się ją za najmniej przetworzoną. Ponadto pod wieloma względami wyraźnie wyprzedza herbatę czarną, a nawet zieloną. Najwyższy czas dowiedzieć się czegoś więcej na temat królowej herbat.
Biała herbata – krótki opis tego, jak powstaje
Do produkcji herbaty białej wykorzystuje się młode listki i nierozwinięte jeszcze pąki. Im młodsze są zarówno listki, jak i pąki, tym więcej pozytywnych substancji w nich zawartych przedostaje się do naparu. Zaraz po zbiorach następuje etap więdnięcia, którego celem jest pozbycie się wody. Następnie herbata poddawana jest procesowi suszenia. Istotne jest, aby suszenie przebiegało powoli oraz w odpowiednych warunkach – w chłodnym i przewiewnym miejscu. Cały ten „rytuał” sprawia, że wartościowe substancje pozostają w wysoce skoncentrowanej dawce. Dzięki tak ogromnej dbałości o proces produkcji herbata ani nie brązowieje, ani nie zmienia swojego szlachetnego smaku. Co interesujące, białą herbatę zbiera się ręcznie tylko wiosną. Oznacza to, że zbiory są nie tylko krótkie, ale i poniekąd ograniczone, a same w sobie są zajęciem pracochłonnym.
Biała herbata – jakie właściwości posiada?
Czy kiedykolwiek spotkałeś się z określeniem białej herbaty jako „naturalny eliksir młodości”? Jest w tym powiązaniu sporo prawdy. Biała herbata posiada wysoką dawkę antyoksydantów, tzw. polifenoli. Są to substancje, które chronią ciało przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Te ostatnie są odpowiedzialne za proces starzenia się zarówno skóry, jak i organizmu. Biała herbata ma również pozytywny wpływ na alergie. Zapobiega nowotworom i różnym dolegliwościom związanym z układem krążenia – ma działanie przeciwmiażdżycowe, reguluje poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Co ciekawe, biała herbata jest bogata w witaminę C, przez co wspiera odporność, wspomaga koncentrację, a ponadto korzystnie wpływa na stres – wykazuje działanie kojące, relaksujące.
Biała herbata – jak smakuje i gdzie najlepiej ją kupić?
Gdziekolwiek nie szukałbyś informacji na temat białej herbaty, w każdym źródle naprzód wysuwa się jedna informacja. Mowa o smaku białej herbaty. Określa się go jako bardzo delikatny, subtelny i orzeźwiający. Mówi się, że biała herbata jest trudno dostępna, a przy tym droga, co nie do końca jest prawdą. Może i w przeszłości była dostępna wyłącznie dla cesarza i osób z najbliższego otoczenia, ale dziś może delektować się nią niemal każdy. Warto jej szukać w dobrych herbaciarniach i sklepach, które oferują produkt świeży, oryginalny, pochodzący z zaufanego źródła. Znajdziesz ją m.in. w ofercie naszego sklepu TUTAJ. Do wyboru masz białą herbatę w ekologicznym, papierowym opakowaniu lub puszce. Dzięki temu zarówno smak, jak i właściwości wykazywane przez ten gatunek herbaty, nie ulegną wywietrzeniu.
Biała herbata – na co warto zwrócić uwagę przed zakupem?
Biała herbata najczęściej sprzedawana jest w formie liściastej. Oczywiście znajdziesz ją również w saszetkach. Stojąc przed wyborem białej herbaty w formie liściastej, a tej w torebkach, bez wahania wybierz tę pierwszą. Choć herbata sprzedawana w torebkach z perspektywy użytkowania jest wygodna w przygotowaniu w porównaniu z wersją sypaną, to wiedz, że nierzadko herbaty ekspresowe odznaczają się niższą jakością, a to finalnie wpływa na smak naparu. Często ludzie określają smak takiej herbaty jako „płaski”. Dlatego też w naszym sklepie znajdziesz wysokiej jakości białą herbatę w formie sypanej. Aktualnie w ofercie posiadamy równie ciekawą propozycję z udziałem „bohaterki” artykułu. Jest nią herbaciany zestaw startowy CLEAR, na który składają się trzy herbaty liściaste: omawiana w tym wpisie herbata biała, zielona i czarna. Jeżeli jeszcze nie miałeś okazji próbować naszych herbat Albert Tea, to najwyższy czas, aby to zmienić. Tego typu produkt – herbaciany zestaw – będzie również trafionym prezentem, upominkiem, który każdy będzie mógł spożytkować.
Biała herbata – jak ją parzyć?
Odpowiednia metoda parzenia białej herbaty pozwoli na wydobycie właściwego smaku z suszu. Temperatura wody jest w tym przypadku bardzo ważna. Nie może być ona ani zbyt wysoka, ani też za niska. Wyższa temperatura od zalecanej spowoduje, że napar stanie się gorzki, zaś przesadnie niska w zasadzie nie pozwoli zaparzyć się herbacie. Eksperci twierdzą, że optymalna temperatura wody dla zaparzenia białej herbaty wynosi ok. 75-80 stopni Celsjusza.
Najprostszy sposób na zaparzenia białej herbaty to użycie 1 łyżeczki suszu na filiżankę (ok. 200 ml) lub przygotowanie jej w żeliwnym dzbanku. Temperaturę wody (określoną wyżej) można uzyskać, czekając ok. 10 minut po jej przegotowaniu lub zwyczajnie używając odpowiedniego termometru. Czas zaparzania białej herbaty wynosi od 4 do 6 minut najlepiej pod przykryciem. Po tym czasie zaleca się, aby liście odseparować od gotowego już do spożycia naparu. Co ciekawe, białą herbatę możesz zaparzać kilka razy, za każdym razem uzyskując inny smak.
Najprostszy sposób na zaparzenia białej herbaty to użycie 1 łyżeczki suszu na filiżankę (ok. 200 ml) lub przygotowanie jej w żeliwnym dzbanku. Temperaturę wody (określoną wyżej) można uzyskać, czekając ok. 10 minut po jej przegotowaniu lub zwyczajnie używając odpowiedniego termometru. Czas zaparzania białej herbaty wynosi od 4 do 6 minut najlepiej pod przykryciem. Po tym czasie zaleca się, aby liście odseparować od gotowego już do spożycia naparu. Co ciekawe, białą herbatę możesz zaparzać kilka razy, za każdym razem uzyskując inny smak.
Pokaż więcej wpisów z
Październik 2020