3 zdrowe dodatki do kawy – z czym warto pić czarny napar?
Każdego dnia sięgasz po kawę w tej samej odsłonie? Co powiesz na urozmaicenie jej smaku i nowe właściwości? Połącz przyjemnie z pożytecznym, serwując sobie i swoim bliskim kawę ze zdrowymi dodatkami. Nigdy wcześniej nie słyszałeś o dodatkach do kawy innych niż cukier czy syropy smakowe? Czas na aktualizację wiedzy z tego zakresu.
Propozycja numer 1: Kawa z cynamonem
Cynamon, czyli sproszkowana kora cynamonowca cejlońskiego, jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych przypraw korzennych na świecie. Posiada wyrazisty, lekko pikantny smak, który świetnie komponuje się z kawą. Charakterystyczny smak przyprawy oraz jej właściwości rozgrzewające powodują, że kawa z dodatkiem cynamonu przygotowywana jest przez wielu kawoszy najczęściej w sezonie jesienno-zimowym. Tymczasem istnieje wiele solidnych powodów, dla których kawa z cynamonem to idealny napój nie tylko o tej porze roku.
Co sprawia, że powinniśmy zainteresować się tą przyprawą i dodawać ją do kawy? Zacznijmy od tego, że cynamon wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, przez co wspiera odporność przed sezonowymi infekcjami. Jest silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że usuwa z organizmu wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia i minimalizując ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, cukrzyca, reumatyzm. Cynamon jest również doskonałym sprzymierzeńcem w procesie odchudzania – posiada właściwości przyśpieszające metabolizm. Dodatkowo wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Spożywany regularnie przyczynia się do obniżenia cholesterolu. Nie sposób nie wspomnieć, że kawa w połączeniu z cynamonem sprzyja koncentracji i usprawnia procesy myślowe, usuwając przy tym zmęczenie, znużenie czy senność.
Propozycja numer 2: Kawa z imbirem
Imbir, podobnie jak cynamon, nie jest już tylko składnikiem wypieków czy kultowego napoju rozgrzewającego na przeziębienie. Dziś razem z kawą tworzą połączenie idealne – z kilku względów.
Kawa z imbirem uznawana jest za środek przyśpieszający przemianę materii i wspierający spalanie tkanki tłuszczowej. To połączenie wykazuje ponadto działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, w związku z czym zalecane jest w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Kawa z dodatkiem imbiru działa również przeciwmigrenowo, poprawia ukrwienie mózgu, wspomagając pamięć, koncentrację i ogólne zdolności umysłowe.
Czyż taki napój nie byłby wręcz idealny, żeby dobrze rozpocząć dzień? Espresso lub klasyczna czarna kawa ze szczyptą suszonego imbiru może skierować Twój umysł na właściwe tory! Kofeina zawarta w kawie pobudzi organizm, wpłynie pozytywnie na koncentrację, a sama przyprawa, jaką jest imbir, wspomoże pracę mózgu, poprawiając sprawność umysłową. Brzmi zachęcająco?
Propozycja numer 3: Kawa z kurkumą
Kojarzysz tę intensywnie żółtą, a nawet złotą przyprawę? Zdarzyło Ci się kiedykolwiek pić latte z kurkumą? Najwyższy czas, by powiedzieć, coś więcej o kurkumie. Ta aromatyczna „super przyprawa” posiada wiele właściwości prozdrowotnych, dzięki czemu jest całkowicie uprawniona, by być kolejną na naszej liście zdrowych dodatków do kawy.
Poza cudownym smakiem i aromatem kurkuma jest bardzo mocnym przeciwutleniaczem. Wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, antywirusowe oraz antynowotworowe. Neutralizuje wolne rodniki, będące przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych (Parkinson, Alzheimer, udar mózgu, miażdżyca, zaćma, nowotwory). Co istotne kurkuma wzmacnia odporność, wspomaga pracę wątroby, korzystnie wpływa na układ nerwowy, chroni serce, łagodzi schorzenia skóry (trądzik, łuszczyca), ogranicza reakcje alergiczne, a także jest pomocna w zaburzeniach trawiennych i zwalczaniu otyłości.
Analizując wymienione powyżej właściwości lecznicze kurkumy, nic dziwnego, że często określana jest „przyprawą życia”. Prawda, że jest to idealne wyrażenie dla jednej z najzdrowszych przypraw świata?
Nie pozostaje zatem nic innego, jak wzmocnić kawę, dodając do niej odrobinę kurkumy. Trzeba przy tym pamiętać, że kurkuma stosowana wewnętrznie powinna być połączona z czarnym pieprzem, który zwiększy jej wchłanianie.
Uwagi: znajdź dobry sklep z kawą
Uwielbiasz kawę? Dobrze się składa, bo my też! Spora część społeczeństwa pije kawę codziennie, jednak nie wszyscy zwracamy uwagę na jej jakość, popełniamy rażące błędy dotyczące jej przechowywania itp. Dlatego o tym piszemy? Chcemy Ci uświadomić, abyś dokładnie przyjrzał się swojej kawie, a także zwrócił uwagę na to, czy przechowujesz ją w odpowiedni sposób, o czym pisaliśmy w artykule pt. „Gdzie przechowywać kawę, by cieszyć się jej smakiem na dłużej”.
Sugerujemy – zanim jeszcze wzbogacisz kubek swojej kawy o cynamon, imbir lub kurkumę, to upewnij się o jakości swojej kawy. Jest to bardzo ważne! Jakość kawy i odpowiednie warunki jej przechowywania decydują o końcowych właściwościach kawy, a zatem jej smaku i aromacie.