Kolorowa herbata, czyli słów kilka o bubble tea
Pierwsze, co przychodzi nam do głowy na hasło „herbata”, to zazwyczaj liście zalewane wodą o odpowiedniej temperaturze, właściwy czas parzenia i dodatki typu cytryna, miód, goździki… Nie musimy jednak poprzestawać na tych tradycyjnych recepturach, a testować nowości! Osoby, które poszukują innych, nieco zaskakujących czy też odkrywczych smaków w świecie herbat, na pewno zainteresuje bubble tea. Czym dokładnie jest ten rodzaj napoju? O tym poniżej.
Bubble Tea – co to jest?
Bubble tea to herbata bąbelkowa wywodząca się z Tajwanu. Zgodnie z legendą za recepturę odpowiada Liu Han Jie, właściciel herbaciarni znajdującej w Taichungu (na terenie Tajwanu), który to w latach 80. XX wieku opracował ją, a następnie wprowadził do menu. Ówczesna pearl milk tea (określana dziś częściej jako bubble tea) miała zachęcić do picia herbaty dzieci i młodzież. Zdobyła jednak o wiele większy rozgłos niż można było przypuszczać…
Obecnie fenomen herbaty bąbelkowej dotarł nie tylko do Azji, ale i Ameryki czy Europy. W każdym z tych zakątków świata bubble tea szybko i skutecznie zaintrygowała konsumentów. Na ten moment możemy spotkać naprawdę wiele lokali, punktów czy też stoisk specjalizujących się w podawaniu bubble tea. Cena napoju tego typu waha się od 10 do 20 zł.
Głównymi składnikami bubble tea jest wspomniana herbata (najczęściej czarna lub zielona rzadziej biała lub jaśminowa), mleko, cukier oraz tapioka – która pojawia się w napoju w postaci żelowych kulek. Współczesne wersje bubble tea przewidują rozmaite dodatki, takie jak soki owocowe, miód, żelki, galaretka, czekolada, kakao, wanilia itp., oferując tym samym niecodzienne doznania smakowe. Co istotne, herbatę bąbelkową można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. W obu wydaniach smakuje zaskakująco dobrze!
Herbatę tego typu serwuje się z reguły w wysokich, przezroczystych kubkach/ szklankach wraz ze słomką o odpowiedniej średnicy, tak by przedostały się przez nią kulki, które to śmiało można konsumować.
Jak zrobić bubble tea?
Samodzielne przygotowanie herbaty bąbelkowej nie jest trudne. Wymaga skompletowania składników, posiadania wysokiej szklanki i odrobiny kreatywności. Nie tracąc czasu, przejdźmy to szczegółów!
- Bazą napoju jest herbata (najlepiej, by była to herbata liściasta). My polecamy herbatę zieloną herbatę jaśminową (Albert Tea Jasmine Dragon Pearls) lub czarną z nutami wiśni (Albert Tea Ceylon OP Nuvara Eliya).
By uzyskać napar z zielonej herbaty, odmierz 1 łyżeczkę suszu, zalej przefiltrowaną wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza, a następnie zaparzaj pod przykryciem przez 1-2 minuty.
By uzyskać napar z czarnej herbaty, odmierz 1 łyżeczkę suszu, zalej przefiltrowaną wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza, a następnie zaparzaj pod przykryciem przez 2-3 minuty. - Bąbelkowej herbaty nie będzie bez kolorowych kulek! W tym celu odmierz około 4 łyżki tapioki i wrzuć je do gotującej się wody (wodę możesz posłodzić cukrem, ksylitolem lub innym słodzikiem). Gotuj przez około 15 minut, a następnie kiedy kulki wypłyną na powierzchnię, wyłącz palnik. Odczekaj chwilę (około 15 minut), by kulki nieco ostygły, a kolejno odcedź je.
- Przełóż kulki do wysokiej szklanki.
- Zalej esencją przygotowanej wcześnie herbaty.
- Dodaj mleko i kostki lodu (jeżeli zamierzasz przygotować bubble tea na zimno), syrop smakowy/ syrop klonowy / miód/ żelki/ bitą śmietanę / czekoladę / owoce itp. (EKSPERYMENTUJ!).
- Twoja bubble tea jest gotowa do spożycia.
Tapioka pod lupą
Tapioka to produkt skrobiowy wytwarzany z korzeni manioku. Nie zawiera glutenu, a także (co ciekawe) nie posiada smaku. Kaloryczność samej tapioki to około 360 kcal/100g, zaś indeks glikemiczny (dość wysoki) wynosi około 110 (dokładnie IG=108). Tapioka jest lekkostrawna, przez co po spożyciu nie wywołuje żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jeśli chodzi o zawartość witamin i składników mineralnych, to poziom poszczególnych związków kształtuje się dosyć nisko…
Ile kcal ma bubble tea?
Biorąc pod uwagę oferowane wariacje bubble tea (wersje owocowe, czekoladowe, mleczne itp.) oraz fakt, że możemy dowolnie dobierać i dozować poszczególne składniki – kaloryczność bubble tea może wahać się od 100 do nawet 600-700 kcal. Wiadomo, im więcej składników pojawi się w naszym napoju, tym jego kaloryczność będzie większa. Pilnujmy się zatem!
Świadomość tego, ile kalorii ma bubble tea, ważna jest zwłaszcza dla osób będących na diecie. W tym wypadku zaleca rezygnację z herbaty bąbelkowej z dodatkiem mleka, na rzecz tej w wydaniu owocowym. Te „odmiany” napoju są z reguły mniej kaloryczne.
Chcąc być pewnym, co dokładnie kryje w sobie napój bubble tea, warto zapytać na jakich składnikach bazuje. Oczywiście najlepiej byłoby – i tego Wam życzymy – abyście zawsze trafiali na receptury opierające się o naturalne (jak najmniej przetworzone) produkty.
Przeczytaj także: Domowa kawa jak z kawiarni? To możliwe