Kawa z alkoholem – to brzmi dobrze, nie groźnie

2020-12-10
Kawa z alkoholem – to brzmi dobrze, nie groźnie

Próbowałeś kiedyś kawy z alkoholem? To połączenie wypada naprawdę dobrze! Wiadomo, iż zarówno kawa, jak i alkohol spożywane w nadmiarze nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie. W tym wypadku nie masz absolutnie żadnego powodu do niepokoju! W końcu wszystko, co z umiarem, nie szkodzi. Przed nami krótka historia kawy z alkoholem i sprawdzone przepisy!  

 

Kawa z alkoholem – intrygujące połączenie znane nie od dziś

Historia picia kawy z alkoholem wiąże się z Irlandią. To właśnie w tym kraju na jednym z portów lotniczych pasażerowi ze względu na złe warunki pogodowe musieli spędzić kilkanaście godzin na opustoszałym lotnisku. Dyrektor obiektu, aby rozgrzać zmarzniętych pasażerów, poczęstował ich gorącą kawą z dodatkiem alkoholu (whisky). Jednym z pasażerów był Stanton Delaplane, podróżujący dziennikarz, który przywiózł ten pomysł do Stanów Zjednoczonych. Za jego przyczyną w 1952 roku jeden z barów w Los Angeles zasłynął z nieznanego dotąd sposobu podawania kawy – z dodatkiem alkoholu. Irish Coffee, czyli kawa po irlandzku spotkała się z ogromnym zainteresowaniem i zdobyła sławę do tego stopnia, że dziś podawana jest w co drugiej kawiarni na całym świecie.

Rok 1952 jest oficjalną datą zarejestrowania i wprowadzenia do sprzedaży kawy z alkoholem. Pozostaje pytanie, czy tego typu połączenie nigdy wcześniej nie było znane nikomu? Pojawiają się przesłanki mówiące o tym, że dodawanie alkoholu do kawy miało miejsce nawet w naszym kraju wśród elit okresu międzywojennego. Wtedy też picie alkoholu stanowiło niejako część tradycji – podawano go pod wieloma postaciami.  

 

Kawa z prądem – dostępna nie tylko w restauracji

Kawa w połączeniu z alkoholem podawana jest zarówno w restauracjach, jak i barach czy kawiarniach. Istnieje wiele rodzajów drinków, które w sposób mistrzowski są w stanie zrealizować tylko barmani czy bariści, co nie znaczy, że nie jesteś w stanie przygotować smacznego napoju kawowo-alkoholowego w zaciszu własnego domu. Co więcej, ten rodzaj kompozycji wcale nie jest trudny w przygotowaniu. Wszystko czego potrzebujesz, aby zaserwować sobie lub swoim najbliższym wyśmienitą kawę z dodatkiem alkoholu to podstawowa wiedza na temat doboru składników i samego procesu przygotowania (chronologia czynności).

Kwestią absolutnie podstawową jest wysokogatunkowa kawa ziarnista, którą dostaniesz w naszym sklepie internetowym, jak również wytworny alkohol, taki jak whisky, tequila, brandy czy bourbon. Przydadzą się także różnorodne likiery.  

 

Przepis na Irish Coffee – słynną kawę po irlandzku

  1. Przygotuj szkło, w którym podasz swoją kawę po irlandzku.
  2. Zalej je na kilka sekund wrzątkiem, po to, by naczynie dłużej utrzymało pożądaną temperaturę napoju.
  3. Zaparz świeżo zmieloną kawę.
  4. Do szklanki wsyp jedną łyżeczkę brązowego cukru.
  5. Wlej kawę i zamieszaj. Do tak przygotowanej kawy wlej 40 ml whisky (najlepiej irlandzkiej).
  6. Na koniec przygotuj śmietankę przy wykorzystaniu shakera lub miksera. Najlepsza będzie schłodzona kremówka 30%.
  7. Gotową śmietankę wlej ostrożnie po łyżeczce blisko ścianki szklanki. W ten sposób powstanie oddzielna warstwa tzw. CUT.
  8. Na tym etapie Irish Coffee nie należy mieszać. W tej formie jest gotowa do spożycia.  

 

Przepis na tradycyjną kawę po karaibsku

  1. Przygotuj szklankę, w której podasz kawę po karaibsku.
  2. Potraktuj naczynie wrzątkiem, w celu dłuższego utrzymania wysokiej temperatury napoju.
  3. Zaparz świeżo zmieloną kawę.
  4. Do szklanki wsyp jedną lub dwie łyżeczki cukru.
  5. Wlej świeżo zaparzoną kawę i zamieszaj ją wraz z cukrem. Dodaj łyżkę ciemnego rumu oraz łyżkę malibu. Zamieszaj wszystkie składniki.
  6. Przygotuj bitą śmietaną – kremówkę 30% używając do tego shakera, słoika lub miksera.
  7. Gotową bitą śmietanę przełóż na wierzch kawy.
  8. Posyp kawę startą, ciemną czekoladą lub kakao.
  9. Kawa po karaibsku jest gotowa do podania i spożycia.   

 

Przepis na mrożoną kawę po karaibsku

  1. Szkło, w którym zamierzasz podać mrożoną kawę po karaibsku, włóż najpierw do zamrażarki, aby się schłodziło.
  2. Zaparz espresso i odstaw do wystudzenia. 
  3. Przygotuj blender.
  4. Po całkowitym ostygnięciu kawy wlej ją do blendera. Dodaj 20 ml białego rumu, jedną łyżkę lodów waniliowych lub śmietankowych. Następnie całość zmiksuj do momentu uzyskania pianki.
  5. Wyjmij schłodzone szkło z zamrażarki. Wlej do niego kawę.
  6. Dodaj kilka kostek lodu.
  7. Udekoruj według uznania kakao lub wiórkami czekolady.
  8. Mrożona kawa po karaibsku jest gotowa!  

 

Kawa z dodatkiem alkoholu – podsumowanie

Kultura picia kawy z alkoholem jest połączeniem tradycji ze sztuką rozwijaną i wciąż udoskonalaną. Delektując się kawą wzbogaconą określonym alkoholem, możemy uchwycić w niej bogate, bardzo często nieznane nam dotąd akcenty smakowe. Wszystko za sprawą umiejętnego połączenia składników i  skrupulatnego wyważenia, które pozwala wyeksponować poszczególne walory smakowe.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel