Kawa z alkoholem – to brzmi dobrze, nie groźnie
Próbowałeś kiedyś kawy z alkoholem? To połączenie wypada naprawdę dobrze! Wiadomo, iż zarówno kawa, jak i alkohol spożywane w nadmiarze nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie. W tym wypadku nie masz absolutnie żadnego powodu do niepokoju! W końcu wszystko, co z umiarem, nie szkodzi. Przed nami krótka historia kawy z alkoholem i sprawdzone przepisy!
Kawa z alkoholem – intrygujące połączenie znane nie od dziś
Historia picia kawy z alkoholem wiąże się z Irlandią. To właśnie w tym kraju na jednym z portów lotniczych pasażerowi ze względu na złe warunki pogodowe musieli spędzić kilkanaście godzin na opustoszałym lotnisku. Dyrektor obiektu, aby rozgrzać zmarzniętych pasażerów, poczęstował ich gorącą kawą z dodatkiem alkoholu (whisky). Jednym z pasażerów był Stanton Delaplane, podróżujący dziennikarz, który przywiózł ten pomysł do Stanów Zjednoczonych. Za jego przyczyną w 1952 roku jeden z barów w Los Angeles zasłynął z nieznanego dotąd sposobu podawania kawy – z dodatkiem alkoholu. Irish Coffee, czyli kawa po irlandzku spotkała się z ogromnym zainteresowaniem i zdobyła sławę do tego stopnia, że dziś podawana jest w co drugiej kawiarni na całym świecie.
Rok 1952 jest oficjalną datą zarejestrowania i wprowadzenia do sprzedaży kawy z alkoholem. Pozostaje pytanie, czy tego typu połączenie nigdy wcześniej nie było znane nikomu? Pojawiają się przesłanki mówiące o tym, że dodawanie alkoholu do kawy miało miejsce nawet w naszym kraju wśród elit okresu międzywojennego. Wtedy też picie alkoholu stanowiło niejako część tradycji – podawano go pod wieloma postaciami.
Kawa z prądem – dostępna nie tylko w restauracji
Kawa w połączeniu z alkoholem podawana jest zarówno w restauracjach, jak i barach czy kawiarniach. Istnieje wiele rodzajów drinków, które w sposób mistrzowski są w stanie zrealizować tylko barmani czy bariści, co nie znaczy, że nie jesteś w stanie przygotować smacznego napoju kawowo-alkoholowego w zaciszu własnego domu. Co więcej, ten rodzaj kompozycji wcale nie jest trudny w przygotowaniu. Wszystko czego potrzebujesz, aby zaserwować sobie lub swoim najbliższym wyśmienitą kawę z dodatkiem alkoholu to podstawowa wiedza na temat doboru składników i samego procesu przygotowania (chronologia czynności).
Kwestią absolutnie podstawową jest wysokogatunkowa kawa ziarnista, którą dostaniesz w naszym sklepie internetowym, jak również wytworny alkohol, taki jak whisky, tequila, brandy czy bourbon. Przydadzą się także różnorodne likiery.
Przepis na Irish Coffee – słynną kawę po irlandzku
- Przygotuj szkło, w którym podasz swoją kawę po irlandzku.
- Zalej je na kilka sekund wrzątkiem, po to, by naczynie dłużej utrzymało pożądaną temperaturę napoju.
- Zaparz świeżo zmieloną kawę.
- Do szklanki wsyp jedną łyżeczkę brązowego cukru.
- Wlej kawę i zamieszaj. Do tak przygotowanej kawy wlej 40 ml whisky (najlepiej irlandzkiej).
- Na koniec przygotuj śmietankę przy wykorzystaniu shakera lub miksera. Najlepsza będzie schłodzona kremówka 30%.
- Gotową śmietankę wlej ostrożnie po łyżeczce blisko ścianki szklanki. W ten sposób powstanie oddzielna warstwa tzw. CUT.
- Na tym etapie Irish Coffee nie należy mieszać. W tej formie jest gotowa do spożycia.
Przepis na tradycyjną kawę po karaibsku
- Przygotuj szklankę, w której podasz kawę po karaibsku.
- Potraktuj naczynie wrzątkiem, w celu dłuższego utrzymania wysokiej temperatury napoju.
- Zaparz świeżo zmieloną kawę.
- Do szklanki wsyp jedną lub dwie łyżeczki cukru.
- Wlej świeżo zaparzoną kawę i zamieszaj ją wraz z cukrem. Dodaj łyżkę ciemnego rumu oraz łyżkę malibu. Zamieszaj wszystkie składniki.
- Przygotuj bitą śmietaną – kremówkę 30% używając do tego shakera, słoika lub miksera.
- Gotową bitą śmietanę przełóż na wierzch kawy.
- Posyp kawę startą, ciemną czekoladą lub kakao.
- Kawa po karaibsku jest gotowa do podania i spożycia.
Przepis na mrożoną kawę po karaibsku
- Szkło, w którym zamierzasz podać mrożoną kawę po karaibsku, włóż najpierw do zamrażarki, aby się schłodziło.
- Zaparz espresso i odstaw do wystudzenia.
- Przygotuj blender.
- Po całkowitym ostygnięciu kawy wlej ją do blendera. Dodaj 20 ml białego rumu, jedną łyżkę lodów waniliowych lub śmietankowych. Następnie całość zmiksuj do momentu uzyskania pianki.
- Wyjmij schłodzone szkło z zamrażarki. Wlej do niego kawę.
- Dodaj kilka kostek lodu.
- Udekoruj według uznania kakao lub wiórkami czekolady.
- Mrożona kawa po karaibsku jest gotowa!
Kawa z dodatkiem alkoholu – podsumowanie
Kultura picia kawy z alkoholem jest połączeniem tradycji ze sztuką rozwijaną i wciąż udoskonalaną. Delektując się kawą wzbogaconą określonym alkoholem, możemy uchwycić w niej bogate, bardzo często nieznane nam dotąd akcenty smakowe. Wszystko za sprawą umiejętnego połączenia składników i skrupulatnego wyważenia, które pozwala wyeksponować poszczególne walory smakowe.