Dodatki do kawy
2016-11-03
Mleko, śmietanka, cynamon, kardamon, lody, syropy smakowe, rum, likiery - kawę można urozmaicać na wiele sposobów. Wystarczy odrobina wyobraźni i wyczucia smaku. Jakie są najpopularniejsze dodatki do kawy? I jak wpływają na smak kawy?
Aż do XVIII wieku pito kawę na sposób wschodni, czyli bez dodatków. Dopiero potem pojawiły się dodatki do kawy w postaci mleka, cukru, śmietanki, przypraw (w tym także soli). Dodatki do kawy na stałe wpisały się w kulturę picia kawy, oddają nastrój i upodobania kawoszy. Kawowi konserwatyści twierdzą, że słodzenie i "mleczenie" kawy zakrawa na świętokradztwo. Jednak urozmaicenie smaku kawy ma wielu zwolenników.
Kawa z mlekiem czy bez?
Mleko i cukier to najpopularniejsze dodatki do kawy. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich codziennej filiżanki kawy. Mogą mieć one wiele form (cukier: biały, brązowy; mleko: ciepłe, spienione itd.), podawane są także w różnych proporcjach do podstawowej esencji kawowej - powstaje wtedy latte, cappuccino, macchiato. Wszystko zależy od? naszych upodobań. Są tacy, którzy twierdzą, że dodanie mleka i cukru znacznie zmienia smak kawy. Jednak czy nie na tym nam właśnie zależy?
Kawa - oczywiście w zależności od gatunku, sposobu palenia i parzenia - zwykle jest nieco gorzka i kwaśna. Mleko łagodzi kwaśność kawy i podnosi jej pH. Stąd ma to też znaczenie dla naszego żołądka.
Inne bardzo popularne dodatki - ale niestety także dosyć kaloryczne to bita śmietana, lody i słodka śmietanka. Chyba każdy z nas próbował kiedyś kawy po wiedeńsku ukoronowanej "czapą" bitej śmietany.
Słodko, czy wyraziście?
Kakao, wanilia czy miód to dodatki dla osób ceniących sobie słodki i łagodny smak kawy. Kiedy jednak mamy ochotę na więcej egzotyki i lubimy nieco intensywniejszy smak, możemy przebierać w wielu świetnie komponujących się z tym napojem przypraw. Jedną z najczęściej w tym celu używaną jest kardamon. Kardamon i kawa (szczególnie mocna i czarna) pasują do siebie jak ulał, a to za sprawą podobieństw smakowych. Ten pierwszy charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz jednocześnie gorzkawym, ostrym i korzennym posmakiem. Kompozycja ta ceniona jest szczególnie wśród mieszkańców Bliskiego Wschodu, którzy od wieków czarny napar gotują wraz z dużą ilością cukru i prażonymi ziarnami kardamonu. Ten sposób jego przyrządzania to tzw. kawa po arabsku.
Innym dodatkiem, który z powodzeniem możemy zastosować do przygotowania naszego energetycznego napoju, jest cynamon. Wyśmienicie komponuje się ze słodką kawą z mlekiem, wzbogacając ją o orientalną słodko-ostrą nutę. Na długie i chłodne jesienno-zimowe wieczory doskonale nadają się także inne przyprawy korzenne: imbir, anyż i goździki. Kojarzą się nam jako dodatek do mocnych grzańców, jednak możemy nimi przyprawiać kawę. Ich niewątpliwą zaletą jest nie tylko smak, lecz także walory zdrowotne, m.in. właściwości przeciwzapalne. Aby w pełni delektować się korzenną kawą, warto ją gotować, nie zaś, tak jak robimy to najczęściej, zaparzać. Kawa gotowana z przyprawami uzyska nieco łagodniejszy smak, z drugiej strony wrzucone do wrzątku dodatki nadadzą jej większego aromatu. Rozwiązaniem dla bardziej odważnych miłośników kawy jest przyprawienie jej również papryczką chili. Nada jej ona prawdziwej pikanterii i znakomicie pasować będzie szczególnie do mocnego, czarnego naparu.
Jeśli jesteśmy prawdziwymi kawoszami i jednocześnie lubimy eksperymentować w kuchni, warto abyśmy wzbogacili smak naszego ulubionego napoju własną kompozycją przypraw. Jak widzimy, możliwości ich użycia jest naprawdę mnóstwo!
Aż do XVIII wieku pito kawę na sposób wschodni, czyli bez dodatków. Dopiero potem pojawiły się dodatki do kawy w postaci mleka, cukru, śmietanki, przypraw (w tym także soli). Dodatki do kawy na stałe wpisały się w kulturę picia kawy, oddają nastrój i upodobania kawoszy. Kawowi konserwatyści twierdzą, że słodzenie i "mleczenie" kawy zakrawa na świętokradztwo. Jednak urozmaicenie smaku kawy ma wielu zwolenników.
Kawa z mlekiem czy bez?
Mleko i cukier to najpopularniejsze dodatki do kawy. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich codziennej filiżanki kawy. Mogą mieć one wiele form (cukier: biały, brązowy; mleko: ciepłe, spienione itd.), podawane są także w różnych proporcjach do podstawowej esencji kawowej - powstaje wtedy latte, cappuccino, macchiato. Wszystko zależy od? naszych upodobań. Są tacy, którzy twierdzą, że dodanie mleka i cukru znacznie zmienia smak kawy. Jednak czy nie na tym nam właśnie zależy?
Kawa - oczywiście w zależności od gatunku, sposobu palenia i parzenia - zwykle jest nieco gorzka i kwaśna. Mleko łagodzi kwaśność kawy i podnosi jej pH. Stąd ma to też znaczenie dla naszego żołądka.
Inne bardzo popularne dodatki - ale niestety także dosyć kaloryczne to bita śmietana, lody i słodka śmietanka. Chyba każdy z nas próbował kiedyś kawy po wiedeńsku ukoronowanej "czapą" bitej śmietany.
Słodko, czy wyraziście?
Kakao, wanilia czy miód to dodatki dla osób ceniących sobie słodki i łagodny smak kawy. Kiedy jednak mamy ochotę na więcej egzotyki i lubimy nieco intensywniejszy smak, możemy przebierać w wielu świetnie komponujących się z tym napojem przypraw. Jedną z najczęściej w tym celu używaną jest kardamon. Kardamon i kawa (szczególnie mocna i czarna) pasują do siebie jak ulał, a to za sprawą podobieństw smakowych. Ten pierwszy charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz jednocześnie gorzkawym, ostrym i korzennym posmakiem. Kompozycja ta ceniona jest szczególnie wśród mieszkańców Bliskiego Wschodu, którzy od wieków czarny napar gotują wraz z dużą ilością cukru i prażonymi ziarnami kardamonu. Ten sposób jego przyrządzania to tzw. kawa po arabsku.
Innym dodatkiem, który z powodzeniem możemy zastosować do przygotowania naszego energetycznego napoju, jest cynamon. Wyśmienicie komponuje się ze słodką kawą z mlekiem, wzbogacając ją o orientalną słodko-ostrą nutę. Na długie i chłodne jesienno-zimowe wieczory doskonale nadają się także inne przyprawy korzenne: imbir, anyż i goździki. Kojarzą się nam jako dodatek do mocnych grzańców, jednak możemy nimi przyprawiać kawę. Ich niewątpliwą zaletą jest nie tylko smak, lecz także walory zdrowotne, m.in. właściwości przeciwzapalne. Aby w pełni delektować się korzenną kawą, warto ją gotować, nie zaś, tak jak robimy to najczęściej, zaparzać. Kawa gotowana z przyprawami uzyska nieco łagodniejszy smak, z drugiej strony wrzucone do wrzątku dodatki nadadzą jej większego aromatu. Rozwiązaniem dla bardziej odważnych miłośników kawy jest przyprawienie jej również papryczką chili. Nada jej ona prawdziwej pikanterii i znakomicie pasować będzie szczególnie do mocnego, czarnego naparu.
Jeśli jesteśmy prawdziwymi kawoszami i jednocześnie lubimy eksperymentować w kuchni, warto abyśmy wzbogacili smak naszego ulubionego napoju własną kompozycją przypraw. Jak widzimy, możliwości ich użycia jest naprawdę mnóstwo!
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2016