Dodatki do kawy
2016-11-03

Aż do XVIII wieku pito kawę na sposób wschodni, czyli bez dodatków. Dopiero potem pojawiły się dodatki do kawy w postaci mleka, cukru, śmietanki, przypraw (w tym także soli). Dodatki do kawy na stałe wpisały się w kulturę picia kawy, oddają nastrój i upodobania kawoszy. Kawowi konserwatyści twierdzą, że słodzenie i "mleczenie" kawy zakrawa na świętokradztwo. Jednak urozmaicenie smaku kawy ma wielu zwolenników.
Kawa z mlekiem czy bez?
Mleko i cukier to najpopularniejsze dodatki do kawy. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich codziennej filiżanki kawy. Mogą mieć one wiele form (cukier: biały, brązowy; mleko: ciepłe, spienione itd.), podawane są także w różnych proporcjach do podstawowej esencji kawowej - powstaje wtedy latte, cappuccino, macchiato. Wszystko zależy od? naszych upodobań. Są tacy, którzy twierdzą, że dodanie mleka i cukru znacznie zmienia smak kawy. Jednak czy nie na tym nam właśnie zależy?
Kawa - oczywiście w zależności od gatunku, sposobu palenia i parzenia - zwykle jest nieco gorzka i kwaśna. Mleko łagodzi kwaśność kawy i podnosi jej pH. Stąd ma to też znaczenie dla naszego żołądka.
Inne bardzo popularne dodatki - ale niestety także dosyć kaloryczne to bita śmietana, lody i słodka śmietanka. Chyba każdy z nas próbował kiedyś kawy po wiedeńsku ukoronowanej "czapą" bitej śmietany.
Słodko, czy wyraziście?
Kakao, wanilia czy miód to dodatki dla osób ceniących sobie słodki i łagodny smak kawy. Kiedy jednak mamy ochotę na więcej egzotyki i lubimy nieco intensywniejszy smak, możemy przebierać w wielu świetnie komponujących się z tym napojem przypraw. Jedną z najczęściej w tym celu używaną jest kardamon. Kardamon i kawa (szczególnie mocna i czarna) pasują do siebie jak ulał, a to za sprawą podobieństw smakowych. Ten pierwszy charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz jednocześnie gorzkawym, ostrym i korzennym posmakiem. Kompozycja ta ceniona jest szczególnie wśród mieszkańców Bliskiego Wschodu, którzy od wieków czarny napar gotują wraz z dużą ilością cukru i prażonymi ziarnami kardamonu. Ten sposób jego przyrządzania to tzw. kawa po arabsku.
Innym dodatkiem, który z powodzeniem możemy zastosować do przygotowania naszego energetycznego napoju, jest cynamon. Wyśmienicie komponuje się ze słodką kawą z mlekiem, wzbogacając ją o orientalną słodko-ostrą nutę. Na długie i chłodne jesienno-zimowe wieczory doskonale nadają się także inne przyprawy korzenne: imbir, anyż i goździki. Kojarzą się nam jako dodatek do mocnych grzańców, jednak możemy nimi przyprawiać kawę. Ich niewątpliwą zaletą jest nie tylko smak, lecz także walory zdrowotne, m.in. właściwości przeciwzapalne. Aby w pełni delektować się korzenną kawą, warto ją gotować, nie zaś, tak jak robimy to najczęściej, zaparzać. Kawa gotowana z przyprawami uzyska nieco łagodniejszy smak, z drugiej strony wrzucone do wrzątku dodatki nadadzą jej większego aromatu. Rozwiązaniem dla bardziej odważnych miłośników kawy jest przyprawienie jej również papryczką chili. Nada jej ona prawdziwej pikanterii i znakomicie pasować będzie szczególnie do mocnego, czarnego naparu.
Jeśli jesteśmy prawdziwymi kawoszami i jednocześnie lubimy eksperymentować w kuchni, warto abyśmy wzbogacili smak naszego ulubionego napoju własną kompozycją przypraw. Jak widzimy, możliwości ich użycia jest naprawdę mnóstwo!
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2016