Przypraw sobie kawę – czyli co dodać, by kawa smakowała inaczej?
2018-01-05
Wielu z nas nie wyobraża sobie początku dnia bez smaku pobudzającej kawy. Najczęściej zadowalamy się małą czarną, białą kawą z mlekiem, espresso lub cappuccino. Jednak rodzajów i sposobów przyrządzania tego napoju jest bez liku, podobnie jak przypraw używanych, by urozmaicić jego aromat. Przyjrzyjmy się temu, jakie przyprawy do kawy wybrać, aby nadać jej niecodziennego smaku.
Kawa z przyprawami – nie tylko w kawiarni
Niemal każda dobra kawiarnia ma w swojej ofercie nie tylko tradycyjne rodzaje kaw (których dodatki ograniczają się do mleka i cukru), lecz także te dużo bardziej wyszukane i niekiedy egzotyczne. Możemy więc spotkać kawy na słodko, gorzko, słono i ostro – w zależności od sposobu przygotowania i przypraw w niej użytych. By zakosztować w takich smakach, nie trzeba jednak koniecznie wychodzić z domu. Na półkach sklepowych znajdziemy nie tylko popularne mieszanki przypraw do grzanych win lub piw, lecz coraz częściej również te dedykowane kawie. Możemy zdać się na ich skład lub też samemu skomponować swój własny niepowtarzalny smak. Jakie przyprawy do kawy wybrać? To zależy od naszego gustu i tego, jaki smak chcemy uzyskać.
Słodko i łagodnie
Jeśli należymy do osób przepadających za słodyczami i nielubiącymi goryczki mocnego naparu, zapewne najbardziej cenimy sobie kawę z wyraźnie słodkim posmakiem. Możemy dokonać tego na wiele sposobów. Kiedy do słodzenia kawy używamy cukru białego, warto czasem zamienić go na cukier trzcinowy, który nada jej karmelowej nuty. Innym często stosowanym dodatkiem, który na pewno przypadnie do gustu każdemu łasuchowi, jest kakao i czekolada (również w postaci wiórek). Są one nieodłącznym składnikiem takich rodzajów kaw jak mokka. Do urozmaicenia kawowej słodyczy doskonale nadają się wanilia lub cukier wanilinowy. Świetnie sprawdzają się jako dodatki zarówno do orzeźwiających kaw mrożonych, jak i tych podawany tradycyjnie na ciepło.
Chcąc nadać naszemu napojowi intensywnego smaku, możemy również dolać do niej specjalnego syropu do kawy. Ich rodzajów jest całe mnóstwo, dlatego można by im poświęcić osobny artykuł! Najczęściej spotykane z nich to te o aromatach orzechowych, owocowych (np. malinowym, pomarańczowym), czekoladowym, waniliowym, karmelowym, alkoholowych (irish cream, amaretto), a nawet miętowym.
Myśląc o słodkich dodatkach do kawy, nie możemy również pominąć miodu. Jesteśmy przyzwyczajeni urozmaicać nim herbatę (szczególnie z cytryną). Z równie dobrym rezultatem można stosować go do kawy. Jest poza tym zdrową alternatywą dla białego cukru. Pamiętajmy jednak, by nie dodawać miodu do bardzo gorącego napoju, gdyż w wysokiej temperaturze traci swe liczne właściwości odżywcze!
Egzotycznie i wyraziście
Kakao, wanilia czy miód to dodatki dla osób ceniących sobie słodki i łagodny smak kawy. Kiedy jednak mamy ochotę na więcej egzotyki i lubimy nieco intensywniejszy smak, możemy przebierać w wielu świetnie komponujących się z tym napojem przypraw. Jedną z najczęściej w tym celu używaną jest kardamon. Kardamon i kawa (szczególnie mocna i czarna) pasują do siebie jak ulał, a to za sprawą podobieństw smakowych. Ten pierwszy charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz jednocześnie gorzkawym, ostrym i korzennym posmakiem. Kompozycja ta ceniona jest szczególnie wśród mieszkańców Bliskiego Wschodu, którzy od wieków czarny napar gotują wraz z dużą ilością cukru i prażonymi ziarnami kardamonu. Ten sposób jego przyrządzania to tzw. kawa po arabsku.
Innym dodatkiem, który z powodzeniem możemy zastosować do przygotowania naszego energetycznego napoju, jest cynamon. Wyśmienicie komponuje się ze słodką kawą z mlekiem, wzbogacając ją o orientalną słodko-ostrą nutę. Na długie i chłodne jesienno-zimowe wieczory doskonale nadają się także inne przyprawy korzenne: imbir, anyż i goździki. Kojarzą się nam jako dodatek do mocnych grzańców, jednak możemy nimi przyprawiać kawę. Ich niewątpliwą zaletą jest nie tylko smak, lecz także walory zdrowotne, m.in. właściwości przeciwzapalne. Aby w pełni delektować się korzenną kawą, warto ją gotować, nie zaś, tak jak robimy to najczęściej, zaparzać. Kawa gotowana z przyprawami uzyska nieco łagodniejszy smak, z drugiej strony wrzucone do wrzątku dodatki nadadzą jej większego aromatu. Rozwiązaniem dla bardziej odważnych miłośników kawy jest przyprawienie jej również papryczką chili. Nada jej ona prawdziwej pikanterii i znakomicie pasować będzie szczególnie do mocnego, czarnego naparu.
Jeśli jesteśmy prawdziwymi kawoszami i jednocześnie lubimy eksperymentować w kuchni, warto abyśmy wzbogacili smak naszego ulubionego napoju własną kompozycją przypraw. Jak widzimy, możliwości ich użycia jest naprawdę mnóstwo!
Kawa z przyprawami – nie tylko w kawiarni
Niemal każda dobra kawiarnia ma w swojej ofercie nie tylko tradycyjne rodzaje kaw (których dodatki ograniczają się do mleka i cukru), lecz także te dużo bardziej wyszukane i niekiedy egzotyczne. Możemy więc spotkać kawy na słodko, gorzko, słono i ostro – w zależności od sposobu przygotowania i przypraw w niej użytych. By zakosztować w takich smakach, nie trzeba jednak koniecznie wychodzić z domu. Na półkach sklepowych znajdziemy nie tylko popularne mieszanki przypraw do grzanych win lub piw, lecz coraz częściej również te dedykowane kawie. Możemy zdać się na ich skład lub też samemu skomponować swój własny niepowtarzalny smak. Jakie przyprawy do kawy wybrać? To zależy od naszego gustu i tego, jaki smak chcemy uzyskać.
Słodko i łagodnie
Jeśli należymy do osób przepadających za słodyczami i nielubiącymi goryczki mocnego naparu, zapewne najbardziej cenimy sobie kawę z wyraźnie słodkim posmakiem. Możemy dokonać tego na wiele sposobów. Kiedy do słodzenia kawy używamy cukru białego, warto czasem zamienić go na cukier trzcinowy, który nada jej karmelowej nuty. Innym często stosowanym dodatkiem, który na pewno przypadnie do gustu każdemu łasuchowi, jest kakao i czekolada (również w postaci wiórek). Są one nieodłącznym składnikiem takich rodzajów kaw jak mokka. Do urozmaicenia kawowej słodyczy doskonale nadają się wanilia lub cukier wanilinowy. Świetnie sprawdzają się jako dodatki zarówno do orzeźwiających kaw mrożonych, jak i tych podawany tradycyjnie na ciepło.
Chcąc nadać naszemu napojowi intensywnego smaku, możemy również dolać do niej specjalnego syropu do kawy. Ich rodzajów jest całe mnóstwo, dlatego można by im poświęcić osobny artykuł! Najczęściej spotykane z nich to te o aromatach orzechowych, owocowych (np. malinowym, pomarańczowym), czekoladowym, waniliowym, karmelowym, alkoholowych (irish cream, amaretto), a nawet miętowym.
Myśląc o słodkich dodatkach do kawy, nie możemy również pominąć miodu. Jesteśmy przyzwyczajeni urozmaicać nim herbatę (szczególnie z cytryną). Z równie dobrym rezultatem można stosować go do kawy. Jest poza tym zdrową alternatywą dla białego cukru. Pamiętajmy jednak, by nie dodawać miodu do bardzo gorącego napoju, gdyż w wysokiej temperaturze traci swe liczne właściwości odżywcze!
Egzotycznie i wyraziście
Kakao, wanilia czy miód to dodatki dla osób ceniących sobie słodki i łagodny smak kawy. Kiedy jednak mamy ochotę na więcej egzotyki i lubimy nieco intensywniejszy smak, możemy przebierać w wielu świetnie komponujących się z tym napojem przypraw. Jedną z najczęściej w tym celu używaną jest kardamon. Kardamon i kawa (szczególnie mocna i czarna) pasują do siebie jak ulał, a to za sprawą podobieństw smakowych. Ten pierwszy charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz jednocześnie gorzkawym, ostrym i korzennym posmakiem. Kompozycja ta ceniona jest szczególnie wśród mieszkańców Bliskiego Wschodu, którzy od wieków czarny napar gotują wraz z dużą ilością cukru i prażonymi ziarnami kardamonu. Ten sposób jego przyrządzania to tzw. kawa po arabsku.
Innym dodatkiem, który z powodzeniem możemy zastosować do przygotowania naszego energetycznego napoju, jest cynamon. Wyśmienicie komponuje się ze słodką kawą z mlekiem, wzbogacając ją o orientalną słodko-ostrą nutę. Na długie i chłodne jesienno-zimowe wieczory doskonale nadają się także inne przyprawy korzenne: imbir, anyż i goździki. Kojarzą się nam jako dodatek do mocnych grzańców, jednak możemy nimi przyprawiać kawę. Ich niewątpliwą zaletą jest nie tylko smak, lecz także walory zdrowotne, m.in. właściwości przeciwzapalne. Aby w pełni delektować się korzenną kawą, warto ją gotować, nie zaś, tak jak robimy to najczęściej, zaparzać. Kawa gotowana z przyprawami uzyska nieco łagodniejszy smak, z drugiej strony wrzucone do wrzątku dodatki nadadzą jej większego aromatu. Rozwiązaniem dla bardziej odważnych miłośników kawy jest przyprawienie jej również papryczką chili. Nada jej ona prawdziwej pikanterii i znakomicie pasować będzie szczególnie do mocnego, czarnego naparu.
Jeśli jesteśmy prawdziwymi kawoszami i jednocześnie lubimy eksperymentować w kuchni, warto abyśmy wzbogacili smak naszego ulubionego napoju własną kompozycją przypraw. Jak widzimy, możliwości ich użycia jest naprawdę mnóstwo!
Pokaż więcej wpisów z
Styczeń 2018