Odważ się na naprawdę mocną kawę
2016-11-03
Jaka kawa najlepiej rozjaśnia umysł? Jak mówi tureckie przysłowie ? taka, która jest czarna jak piekło, mocna jak śmierć i słodka jak miłość. A jakie są naprawdę mocne kawy? Czy oprócz espresso, znacie ristretto, Red Eye, Blach Eye i DeadEye?
Espresso
Czarny aromatyczny napar może być pity samodzielnie, ale stanowi również bazę dla innych napojów kawowych, takich jak latte macchiato, caffè macchiato lub cappuccino. Espresso podawane jest w małych filiżankach – ważne jest to, by filiżanka była podgrzana przed podaniem. Dzięki temu kawa zachowa swój aromat. Kawa espresso jest na tyle intensywna, że podaje się jej jedynie około 70 ml, czyli połowę małej filiżanki. Czarny napój serwowany w ten sposób smakuje znakomicie zarówno z cukrem, jak i bez niego. Smakosze espresso mogą wzbogacić smak kawy o kakao, czekoladowe wiórka, wanilię lub cynamon – wariacji na temat kawy espresso jest nieskończenie wiele.
Espresso
Czarny aromatyczny napar może być pity samodzielnie, ale stanowi również bazę dla innych napojów kawowych, takich jak latte macchiato, caffè macchiato lub cappuccino. Espresso podawane jest w małych filiżankach – ważne jest to, by filiżanka była podgrzana przed podaniem. Dzięki temu kawa zachowa swój aromat. Kawa espresso jest na tyle intensywna, że podaje się jej jedynie około 70 ml, czyli połowę małej filiżanki. Czarny napój serwowany w ten sposób smakuje znakomicie zarówno z cukrem, jak i bez niego. Smakosze espresso mogą wzbogacić smak kawy o kakao, czekoladowe wiórka, wanilię lub cynamon – wariacji na temat kawy espresso jest nieskończenie wiele.
Ristretto
To bardzo krótkie espresso. Różnica między klasycznym espresso a ristretto ukryta jest w ilości wody (15ml) oraz czasie ekstrakcji (około 15-20 sekund). Szybsza ekstrakcja w przypadku kawy ristretto sprawia, że ma ona nieco mniej kofeiny niż espresso, a przy tym jej walory smakowe zostały w pełni zachowane i są zbliżone do tych w espresso.Red Eye/ Black Eye/ Dead Eye
jeśli espresso to za mało kofeiny, uzupełnij je... kawą. Czarną, mocną, parzoną w ekspresie przelewowym.
Napój „Red Eye” to kawa zmieszana z Espresso. Dwa dodatkowe Espresso określa się jako „Black Eye”, trzy Espresso to „Dead Eye”. Red Eye to pyszny napój, podawany zarówno na zimno, jak i na gorąco.
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2016