Flat White – wyjątkowa biała kawa
Co to jest kawa Flat White?
Flat White to w skrócie podwójne espresso z gorącym, lekko napuszonym mlekiem. Od latte różni się ilością i mocą kawy (ważne, aby ta nie była gorzka), temperaturą oraz konsystencją mleka. Brak na niej mlecznej pianki. Jak sama nazwa wskazuje - Flat White powinna być idealnie płaska. Sam napój wywodzi się z terenów Australii i Nowej Zelandii i to właśnie tam cieszy się największą popularnością. Jednak można go zamówić również w rodzimej kawiarni lub, przy odrobinie wprawy, zaparzyć we własnym domu czy nawet w biurze.
Jak przygotować?
Potrzebne składniki i akcesoria:
- 7-11 gram świeżo mielonej kawy
- szklanka mleka 3,2%
- filiżanka na kawę o pojemności 200 ml
Flat white z kawiarki
Drugim sposobem jest ogrzanie i spulchnienie mleka ręcznie – nie chodzi nam jednak o uzyskanie sztywnej piany, tylko kremowego napoju. Dlatego bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej temperatury mleka. Zatem najpierw grzejesz mleko na bardzo wolnym ogniu i zdejmujesz, kiedy zaczyna się delikatnie podnosić, następnie zaparzasz kawę w kawiarce – przygotowujesz w niej espresso ze wskazanej ilości kawy. Lekko ostudzone mleko przez krótką chwilę spulchniasz spieniaczem, uderzasz naczyniem o stół, aby rozbić bąbelki powietrza i wlewasz do filiżanki mleczny krem. Gotowe!
Flat white z ekspresu ciśnieniowego
Jeśli dysponujesz ekspresem ciśnieniowym, najpierw zaparzasz espresso z 30 ml wody. Następnie, używając dyszy do spieniania mleka, ogrzewasz nią i spulchniasz mleko, ale nie spieniasz! Pod wpływem ciepła, mleko nabiera kremowej konsystencji. Wlewasz mleko do espresso pulsacyjnym ruchem i flat white jest gotowa!