Flat White – wyjątkowa biała kawa

2016-11-03
Flat White – wyjątkowa biała kawaAtłasowa, delikatna w smaku, ale mocna i jednocześnie bardzo mleczna - te pozorne przeciwieństwa spotykają się w jednej kawie - Flat White. Jakie jest jej pochodzenie? Jak przygotować idealną Flat White? I jak powinna smakować kawa, która ostatnio podbiła światowe kawiarnie?


Co to jest kawa Flat White?


Flat White to w skrócie podwójne espresso z gorącym, lekko napuszonym mlekiem. Od latte różni się ilością i mocą kawy (ważne, aby ta nie była gorzka), temperaturą oraz konsystencją mleka. Brak na niej mlecznej pianki. Jak sama nazwa wskazuje - Flat White powinna być idealnie płaska. Sam napój wywodzi się z terenów Australii i Nowej Zelandii i to właśnie tam cieszy się największą popularnością. Jednak można go zamówić również w rodzimej kawiarni lub, przy odrobinie wprawy, zaparzyć we własnym domu czy nawet w biurze.

Jak przygotować?

Potrzebne składniki i akcesoria:

  • 7-11 gram świeżo mielonej kawy
  • szklanka mleka 3,2%
  • filiżanka na kawę o pojemności 200 ml


Flat white z kawiarki

Drugim sposobem jest ogrzanie i spulchnienie mleka ręcznie – nie chodzi nam jednak o uzyskanie sztywnej piany, tylko kremowego napoju. Dlatego bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej temperatury mleka. Zatem najpierw grzejesz mleko na bardzo wolnym ogniu i zdejmujesz, kiedy zaczyna się delikatnie podnosić, następnie zaparzasz kawę w kawiarce – przygotowujesz w niej espresso ze wskazanej ilości kawy. Lekko ostudzone mleko przez krótką chwilę spulchniasz spieniaczem, uderzasz naczyniem o stół, aby rozbić bąbelki powietrza i wlewasz do filiżanki mleczny krem. Gotowe!

Flat white z ekspresu ciśnieniowego

Jeśli dysponujesz ekspresem ciśnieniowym, najpierw zaparzasz espresso z 30 ml wody. Następnie, używając dyszy do spieniania mleka, ogrzewasz nią i spulchniasz mleko, ale nie spieniasz! Pod wpływem ciepła, mleko nabiera kremowej konsystencji. Wlewasz mleko do espresso pulsacyjnym ruchem i flat white jest gotowa!

 

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel