Kawa frappe – idealne orzeźwienie na upalne dni
2016-11-03
Dodaje energii i orzeźwia w upale. Można ją pić przez cały rok, podawać na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. Mowa o kawie frappe, a w niej zimna kawa, zimne mleko, kostki lodu, odrobina słodyczy. Oto przepis na idealną frappe - zimną kawę ze smakowitą pianką.
W gorące letni dni zdecydowanie chętniej sięgamy po kawę w nieco zimniejszej wersji. Dobrze schłodzona frappe orzeźwia jak kawa mrożona. Wystarczy espresso, zimne mleko i kilka kostek lodu. Łatwa w przygotowaniu, pozwala cieszyć się smakiem ulubionej kawy także w upalne dni.
Skąd się wzięła?
Kawa frappe to grecki przysmak, głównie pije się ją w krajach śródziemnomorskich. Ale rośnie jej popularność wśród sympatyków kawy z innych krajów, w tym także z Polski. Ciekawostką jest historia związana z jej pochodzeniem. Frappe powstała przez przypadek, kiedy greckiemu pracownikowi jednego z wielkich koncernów spożywczych zabrakło gorącej wody do zaparzenia kawy. Wówczas kawę rozpuszczalną zmieszał z zimną wodą i przelewał z kubka do kubka, aż powstała pianka. Sposób genialny w swojej prostocie, szybko zyskał szerokie uznanie. Kawową piankę można ubić mikserem lub jeszcze łatwiej - w shakerze lub wykorzystując zwykły słoik.
Kawa frappe - przepis
Kawę frappe pije się w różnych kombinacjach: z espresso, naparem kawowym lub kawą rozpuszczalną, z cukrem lub bez, z samym mlekiem lub zmieszanym z wodą, z różnymi dodatkami, a nawet ze schłodzonymi owocami sezonowymi. Kawę, będącą bazą do frappe, przygotowujemy w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce (kafeterce) lub po prostu zaparzamy świeżo zmielone ziarna (ok. 6 - 7 g kawy zalać wodą o temperaturze ok. 90 - 95°C). Możecie też wybrać kawę specjalnie przeznaczoną do frappe. W przypadku kawy rozpuszczalnej ziarenka kawowe wystarczy zmieszać z odrobiną zimnej wody. Kawę frappe podajemy z lodem, w wysokich szklankach i ze słomką.
Składniki:
Przygotuj swoją ulubioną kawę (espresso, parzoną lub rozpuszczalną), pozostaw do ostygnięcia. Następnie przy pomocy miksera, spieniacza lub zwykłego słoika (wlej kawę i intensywnie potrząsaj) z kawy ubij sztywną pianę. Opcjonalnie kawę możesz wcześniej posłodzić. Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu, a następnie wlej zimne mleko. Dodaj kawę razem z pianką. Dodaj słomkę i gotowe! Zimny orzeźwiający napój idealny na letnie upały!
Opcjonalnie lód możesz zmielić, jednak całe kostki pozwolą na dłużej utrzymać niską temperaturę napoju. Ciekawą opcją jest lód o smaku kawy - do wcześniej przygotowanej kawy wlej nieco wody i zamroź. W sezonie letnim polecana jest także kawa frappe z owocami. Rozgnieć lub zmiksuj owoce (np. maliny) i umieść je na dnie szklanki przed przygotowaniem kawy. Na wierzch można dodatkowo posypać przyprawami, czekoladą lub płatkami migdałów. A mleko lub kawę można wzbogacić syropem smakowym.
fot. by Migle via flickr.com, creative common licence
W gorące letni dni zdecydowanie chętniej sięgamy po kawę w nieco zimniejszej wersji. Dobrze schłodzona frappe orzeźwia jak kawa mrożona. Wystarczy espresso, zimne mleko i kilka kostek lodu. Łatwa w przygotowaniu, pozwala cieszyć się smakiem ulubionej kawy także w upalne dni.
Skąd się wzięła?
Kawa frappe to grecki przysmak, głównie pije się ją w krajach śródziemnomorskich. Ale rośnie jej popularność wśród sympatyków kawy z innych krajów, w tym także z Polski. Ciekawostką jest historia związana z jej pochodzeniem. Frappe powstała przez przypadek, kiedy greckiemu pracownikowi jednego z wielkich koncernów spożywczych zabrakło gorącej wody do zaparzenia kawy. Wówczas kawę rozpuszczalną zmieszał z zimną wodą i przelewał z kubka do kubka, aż powstała pianka. Sposób genialny w swojej prostocie, szybko zyskał szerokie uznanie. Kawową piankę można ubić mikserem lub jeszcze łatwiej - w shakerze lub wykorzystując zwykły słoik.
Kawa frappe - przepis
Kawę frappe pije się w różnych kombinacjach: z espresso, naparem kawowym lub kawą rozpuszczalną, z cukrem lub bez, z samym mlekiem lub zmieszanym z wodą, z różnymi dodatkami, a nawet ze schłodzonymi owocami sezonowymi. Kawę, będącą bazą do frappe, przygotowujemy w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce (kafeterce) lub po prostu zaparzamy świeżo zmielone ziarna (ok. 6 - 7 g kawy zalać wodą o temperaturze ok. 90 - 95°C). Możecie też wybrać kawę specjalnie przeznaczoną do frappe. W przypadku kawy rozpuszczalnej ziarenka kawowe wystarczy zmieszać z odrobiną zimnej wody. Kawę frappe podajemy z lodem, w wysokich szklankach i ze słomką.
Składniki:
- 1 porcja espresso (ok. 30 ml), napar mocnej kawy (ok. 50 ml) lub 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- schłodzone mleko
- zimna woda lub/i kostki lodu
- cukier, owoce sezonowe (opcjonalnie)
- inne dodatki: syrop smakowy, kakao, czekolada, płatki migdałów, orzechy itd. (opcjonalnie)
Przygotuj swoją ulubioną kawę (espresso, parzoną lub rozpuszczalną), pozostaw do ostygnięcia. Następnie przy pomocy miksera, spieniacza lub zwykłego słoika (wlej kawę i intensywnie potrząsaj) z kawy ubij sztywną pianę. Opcjonalnie kawę możesz wcześniej posłodzić. Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu, a następnie wlej zimne mleko. Dodaj kawę razem z pianką. Dodaj słomkę i gotowe! Zimny orzeźwiający napój idealny na letnie upały!
Opcjonalnie lód możesz zmielić, jednak całe kostki pozwolą na dłużej utrzymać niską temperaturę napoju. Ciekawą opcją jest lód o smaku kawy - do wcześniej przygotowanej kawy wlej nieco wody i zamroź. W sezonie letnim polecana jest także kawa frappe z owocami. Rozgnieć lub zmiksuj owoce (np. maliny) i umieść je na dnie szklanki przed przygotowaniem kawy. Na wierzch można dodatkowo posypać przyprawami, czekoladą lub płatkami migdałów. A mleko lub kawę można wzbogacić syropem smakowym.
fot. by Migle via flickr.com, creative common licence
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2016