Jak przygotować idealną kawę w domu?
W domowym zaciszu, na spotkaniu ze znajomymi, podczas wieczoru z książką - także wtedy możecie cieszyć się naprawdę dobrą i aromatyczną kawą. Wystarczy do tego nieco wiedzy, wysokiej jakości ziarna i odrobina uczucia.
Parzenie kawy to rytuał. Chyba zgodzicie się, że jest w tym coś magicznego. Jest kilka zasad, których należy bezwzględnie przestrzegać, aby w warunkach domowych zaparzyć idealną kawę. Sposobów oczywiście jest mnóstwo i każdy z Was może wypracować swój przepis na filiżankę idealnej kawy. My podpowiadamy, co jest ważne i o czym pamiętać.
Dobrej jakości ziarna kawowe
To najważniejszy składnik idealnego naparu. Wybierz ziarna wysokiej jakości, odpowiednio wypalone, świeże, o właściwej mocy - takie, które najbardziej lubisz. Aby w pełni wydobyć aromat i specyfikę konkretnego rodzaju kawy (np. mocnej arabiki), koniecznie powinieneś zmielić kawę tuż przed parzeniem. Ziarna należy przechowywać w chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu i zużywać tylko tyle, ile jest potrzebne do przygotowania bieżącej porcji kawy. Dobrej jakości ziarna kawowe możecie kupić w delikatesach, sklepach z kawą, w kawiarniach lub - co polecamy - w palarniach kawy. W tych ostatnich możecie wybrać coś dla siebie wśród różnych rodzajów kawy o określonym stopniu wypalenia.
Czysta woda
Idealnie byłoby przygotować napar ze świeżej źródlanej wody lub takiej ze studni głębinowej. W domowych warunkach warto wodę do kawy oczyścić przepuszczając ją przez filtr węglowy - to pozwoli na pozbycie się wszelkich zanieczyszczeń i "obcych" substancji, które mogłyby wpłynąć na smak kawy. W zależności od sposobu parzenia warto pamiętać, aby używać zimnej wody, a doprowadzając ją do wrzenia, zatrzymać się przy 97°C i taką użyć do zaparzenia kawy.
Sposób parzenia
Ma kluczowe znaczenie dla aromatu i mocy kawy. Sposobów jest mnóstwo - kawę można parzyć m.in. w dzbanku, przez filtr, po turecku, w ekspresie przelewowym lub ciśnieniowym, w kafeterce. Do przygotowania idealnej kawy w domowym zaciszu polecamy dwie ostatnie propozycje - w kafeterce lub w ekspresie ciśnieniowym otrzymamy mocną, aksamitną i aromatyczną kawę, bardzo zbliżoną do tej podawanej w kawiarniach. Bez względu na sposób parzenia, pamiętajcie o idealnej czystości dzbanków i wszelkich przyrządów, gdyż pozostałości i osady po poprzednich parzeniach mają istotny wpływ na smak kawy.
Podawanie kawy
Tu nie ma idealnego sposobu - podawaj tak, jak lubisz najbardziej. Polecamy filiżanki z wysokiej jakości cienkiej porcelany, najlepiej podgrzane przed nalaniem kawy. Dzięki temu kawa tak szybko nie wystygnie. Kawowi konserwatyści twierdzą, że najlepsza kawa to taka bez cukru, mleka i dodatków. Wtedy najlepiej czuć smak i głębię aromatu konkretnego rodzaju kawy. Za podstawę każdej kawy warto przyjąć mocne espresso i dodawać wodę i mleko w dowolnej objętości. Kawę można urozmaicić na wiele sposobów - mlekiem, śmietanką, dodatkami (kardamon, smakowe syropy, przyprawy).
A Wy jakie macie sposoby na idealną kawę? Podzielcie się swoimi przepisami.