3 sposoby na jeszcze lepszy smak porannej kawy – zapamiętaj je
Zaczynasz dzień od pysznej i aromatycznej kawy? Niewątpliwie jej przygotowanie jest dla Ciebie czystą przyjemnością. Uważasz, że wszystko, co robisz podczas parzenia kawy jest prawidłowe? Przyznaj się, masz wypracowany swój własny sposób na przyrządzanie „czarnego naparu”? W tym artykule zastanowimy się, jakich prostych zmian możesz dokonać w porannym rytuale, by móc rozkoszować się najlepszą kawą pod słońcem, a przy okazji dobrze rozpocząć dzień!
Im lepsza woda, tym smaczniejsza kawa
Nie będzie odkryciem, jeżeli napiszemy, że espresso składa się z dwóch składników – kawy i rzecz jasna wody. Robimy to jednak celowo, chcąc zwrócić Twoją uwagę na powszechną kwestię. Łatwo zaobserwować, że spora część osób coraz większą wagę przywiązuje do zakupu dobrej kawy ziarnistej lub mielonej. Żadnego znaczenia nie ma natomiast woda, której używamy do przyrządzenia naparu. A to naprawdę kluczowy składnik, który decyduje o ostatecznym smaku kawy…
W wodzie, którą przeznaczymy do zaparzenia kawy, ważne są minerały i pierwiastki. Im większa ich zawartość w wodzie, tym uboższy smak i aromat kawy. Można by rzec płaski. Z drugiej strony wybór wody o małej zawartości minerałów spowoduje, że jej smak stanie się szorstki. Jak zatem znaleźć ten złoty środek? Najlepszą opcją będzie wykorzystanie wody przefiltrowanej. Dlatego powinieneś jak najszybciej wyposażyć się w dzbanek filtrujący, który rozprawi się z dużą ilością składników mineralnych w wodzie i kamieniem. To jednak nie wszystko. Dzbanek filtrujący usunie również z wody chlor i wszelkie zanieczyszczenia. Omawiany produkt znajdziesz w każdym hipermarkecie, jak również w sklepach internetowych. Koszt około 100 zł za rekomendowany, według wielu rankingów najlepszy produkt w kategorii „dzbanek filtrujący wodę”, to stosunkowo niewielka kwota, jeżeli pomyślimy, jak wiele dobrego taki zakup wniesie do naszego codziennego życia.
Właściwa temperatura wody do parzenia kawy
W przygotowaniu kawy oprócz jakości wody, ważna pozostaje również jej temperatura. Do parzenia kawy nigdy nie powinniśmy wykorzystywać wrzątku. Niestety, ale większość osób nie jest tego świadomych. Nietrudno zaobserwować to przyzwyczajenie, będąc w odwiedzinach u rodziny lub znajomych, prawda? Optymalna temperatura wody dla zaparzenia kawy wynosi około 90 stopni Celsjusza.
Jeżeli użyjesz zbyt gorącej wody (często dopiero co przegotowanej), ucierpi na tym Twoja kawa. Jej smak będzie nieprzyjemny, gorzki. Natomiast w przeciwnym wypadku, a więc używając wody o zbyt niskiej temperaturze, kawa stanie się… kwaśna. Jak zatem kontrolować temperaturę wody? Bardzo prosto – zainwestuj w termometr kuchenny do wody. Dla tych, którzy oczekują alternatywy dla powyższego rozwiązania, sugerujemy domowy sposób, który umożliwi „zbadanie” temperatury wody. Wystarczy, że odczekasz kilka minut (2-3) po jej zagotowaniu, pozwalając tym samym nieco ostygnąć. Dzięki tej prostej czynności (a przede wszystkim wiedzy) Twoja kawa będzie smakować tak, jak powinna!
Podgrzej filiżankę lub kubek
Czy kiedykolwiek słyszałeś o tym, że podgrzanie filiżanki lub kubka tworzy idealne warunki dla pysznej kawy?
Zimna filiżanka powoduje, że temperatura naparu kawowego spada mniej więcej o około 10 stopni Celsjusza. To pokazuje, że picie kawy w zimnej filiżance naraża ją na utratę cennych wartości smakowych. Sytuacja ma się jeszcze gorzej, gdy masz w zwyczaju pić kawę z mlekiem. Dodając do kawy zimne mleko, temperatura kawy spada o kolejne 10 stopni Celsjusza.
Chcąc zadbać o pożądany profil smakowy kawy i jej temperaturę, z całym przekonaniem radzimy – ogrzej filiżankę. Dzięki temu kawa będzie mieć nie tylko perfekcyjny smak, ale i zachowa przez dłuższy czas odpowiednią temperaturę. Używając określenia „dłuższy czas”, mamy na myśli minimum 15 minut.
Przejdźmy więc do sposobów podgrzania filiżanki, kubka, szklanki. Najprostszym domowym sposobem jest użycie gorącej wody. Zanim zaparzysz kawę, wlej do jednego z powyższych naczyń wrzątek (lub) równie dobrze możesz posłużyć się parą.
Czy wiedziałeś, że na rynku są specjalne podgrzewacze do filiżanek? Wewnątrz takiego urządzenia znajdują się szuflady, na których umieszcza się naczynia w celu nadania im wyższej temperatury. Koszt urządzeń tego typu jest niemały (nawet około 1 tys. zł), co wskazuje, że swoje zastosowanie znajdują raczej w kawiarniach czy restauracjach.
W sytuacji, gdy posiadasz ekspres do kawy z funkcją podgrzewania filiżanek sprawa jest banalnie prosta. W tym celu umieść naczynie na wyznaczonej podstawce, a cała reszta zadzieje się na Twoich oczach. Trzeba przyznać, ekspres do kawy o takim wyposażeniu to spore udogodnienie. Cały proces parzenia kawy odbywa się bowiem automatycznie, co w porannym pośpiechu może okazać się niezwykle przydatne.
Sposoby na perfekcyjną kawę o poranku – podsumowanie
Wysokiej jakości, świeżo palona kawa, przefiltrowana woda i jej właściwa temperatura oraz podgrzanie filiżanki – to zaledwie kilka prostych, a jakże przydatnych wskazówek, o których warto wiedzieć, jeżeli jakość wypijanej kawy nie jest dla Ciebie bez znaczenia. Wypróbuj przedstawione przez nas sposoby, postaraj się wcielić je w życie i koniecznie podaj dalej, to czego dowiedziałeś się z tego artykułu.