Kawa z kardamonem – idealne połączenie

2016-11-03
Kawa z kardamonem – idealne połączenieKardamon, zwany też królową przypraw, ma wiele dobroczynnych właściwości, wykorzystywany jest w kuchni jako przyprawa, ale najbardziej znany jest jako wspaniały dodatek do kawy. Nadaje jej charakterystyczny posmak i mocny korzenny aromat. Kawa z kardamonem jest lekko słodkawa, rozgrzewająca i pobudzająca. Jak przygotować idealną kawę z kardamonem?

Właściwości kardamonu znane są od tysiącleci. To stosunkowo niewielka roślina pochodząca z Indii i Sri Lanki. W starożytnym Egipcie wytwarzano z niego perfumy, z kolei w Grecji stosowany był jako lekarstwo i przyprawa do potraw. Jego działanie lecznicze polega m.in. na pobudzaniu apetytu, leczeniu bólu brzucha i problemów trawiennych, łagodzeniu dolegliwości u astmatyków czy ogólnym wzmocnieniu organizmu. Ma szerokie zastosowanie jako przyprawa - od potraw słodkich, sałatek owocowych, kawy i herbaty, aż po marynaty do mięs i ryb.

Kardamon ma łagodny, nieco słodkawy aromat i intensywny korzenny smak. Świetnie nadaje się jako dodatek do kawy, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Kardamon w kawie rozgrzewa i wzmacnia jej właściwości pobudzające, i co najważniejsze ? podkreśla jej walory smakowe nadając jednocześnie charakterystyczny korzenny posmak.

W jakiej formie dodawać kardamon do kawy?

W sklepach można go dostać w dwóch formach - jako całe ziarna oraz jako kardamon mielony. Zdecydowanie polecamy tę pierwszą opcję. Całe ziarna zachowują więcej naturalnego aromatu i pozwalają cieszyć się świeżym mocnym korzennym smakiem. Więcej z nimi zachodu podczas przygotowania kawy, ale naprawdę warto.
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel