Przepis na kawę po wiedeńsku
2016-11-07
Mocna kawa z dodatkiem czekolady, z bitą śmietaną i posypką z cynamonu lub kakao - to w skrócie opis kawy wiedeńskiej. Przepis na nią ma wiele odmian. Jaką kawę serwuje się w wiedeńskich kawiarniach, a jaką w polskich?
Kawa po wiedeńsku zajmuje szczególne miejsce wśród kaw z dodatkami, szczególnie dla polskich smakoszy. Dlaczego? Pierwsza kawa oraz kultura jej picia zawędrowała do Polski właśnie spod Wiednia, podczas oblężenia tego miasta przez wojska polskie w XVII wieku. Oryginalna kawa podawana w wiedeńskich kawiarniach to mocny kawowy napar, zazwyczaj z czekoladą, z dodatkiem bitej śmietany oraz posypką z cynamonu, kakao lub zmielonych ziaren kawowych. Podawana obowiązkowo ze słodkim deserem w postaci tortu Sachera lub z sernikiem wiedeńskim. W Polsce przepis na kawę wiedeńską wygląda podobnie, niekiedy do naparu dodaje się także mleka, a zamiast bitej śmietany można wykorzystać spienione mleko.
Kawa po wiedeńsku - przepis
Kawę po wiedeńsku podajemy w szerokiej filiżance z podstawką o pojemności ok. 250 ml (jak do cappuccino). Jest raczej słodka (mniej lub bardziej w zależności od użytych składników), dlatego warto ją podawać z deserem, najlepiej w postaci mało lub średnio słodkiego ciasta. Idealna do kruchych ciastek i innych słodkich przekąsek. Pamiętajmy, że kawę po wiedeńsku podaje się ze szklanką chłodnej niegazowanej wody. W niektórych wiedeńskich kawiarniach, jeśli szklanka z wodą zostanie opróżniona wcześniej niż filiżanka z kawą, kelner uzupełni ją, nawet bez prośby ze strony klienta.
Potrzebujemy:
Chłodne mleko należy wymieszać z czekoladą i cukrem (opcjonalnie), a następnie ubić przy użyciu miksera, spieniacza lub blendera. Połączyć z gorącym naparem kawowym i przelać do szerokiej filiżanki. Udekorować bitą śmietaną lub spienionym sztywnym mlekiem. Na wierzchu posypujemy cynamonem lub kakao.
Alternatywna wersja kawy po wiedeńsku nie zawiera mleka w podstawowym napoju. Kostki czekolady (opcjonalnie: z cukrem) należy rozpuścić w rondelku lub w kąpieli wodnej, a następnie dodać gorącą zaparzoną kawę. Udekorować jak w poprzednim przepisie.
Przy pierwszych próbach warto poeksperymentować z poziomem słodkości kawy. Ma na nią wpływ rodzaj dodanej czekolady, cukier oraz bita śmietana. Gdy lubimy słodszą - lepiej użyć kostek mlecznej czekolady i słodkiej bitej śmietany, gdy bardziej "wytrawną" - polecamy dodać gorzkiej czekolady oraz udekorować spienionym mlekiem.
header fot. by Okko Pyykkö via flickr.com, creative comon licence
Kawa po wiedeńsku zajmuje szczególne miejsce wśród kaw z dodatkami, szczególnie dla polskich smakoszy. Dlaczego? Pierwsza kawa oraz kultura jej picia zawędrowała do Polski właśnie spod Wiednia, podczas oblężenia tego miasta przez wojska polskie w XVII wieku. Oryginalna kawa podawana w wiedeńskich kawiarniach to mocny kawowy napar, zazwyczaj z czekoladą, z dodatkiem bitej śmietany oraz posypką z cynamonu, kakao lub zmielonych ziaren kawowych. Podawana obowiązkowo ze słodkim deserem w postaci tortu Sachera lub z sernikiem wiedeńskim. W Polsce przepis na kawę wiedeńską wygląda podobnie, niekiedy do naparu dodaje się także mleka, a zamiast bitej śmietany można wykorzystać spienione mleko.
Kawa po wiedeńsku - przepis
Kawę po wiedeńsku podajemy w szerokiej filiżance z podstawką o pojemności ok. 250 ml (jak do cappuccino). Jest raczej słodka (mniej lub bardziej w zależności od użytych składników), dlatego warto ją podawać z deserem, najlepiej w postaci mało lub średnio słodkiego ciasta. Idealna do kruchych ciastek i innych słodkich przekąsek. Pamiętajmy, że kawę po wiedeńsku podaje się ze szklanką chłodnej niegazowanej wody. W niektórych wiedeńskich kawiarniach, jeśli szklanka z wodą zostanie opróżniona wcześniej niż filiżanka z kawą, kelner uzupełni ją, nawet bez prośby ze strony klienta.
Potrzebujemy:
- 200 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy - espresso lub Americano (najlepiej z kawiarki lub ekspresu ciśnieniowego; do parzenia naparu do kawy wiedeńskiej warto użyć świeżo mielonych ziaren dobrej jakości arabiki, najlepiej takiej o słodkim posmaku karmelu, czekolady lub orzechów, który dopełni smak czekolady)
- 1 łyżeczka czekolady w proszku lub 2 kostki startej czekolady (mlecznej - gdy kawa ma być słodsza - lub gorzkiej - gdy lubimy czekoladową goryczkę)
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 50 ml tłustego mleka
- bita śmietana lub spienione mleko
- do posypania: cynamon, kakao lub starta czekolada
Chłodne mleko należy wymieszać z czekoladą i cukrem (opcjonalnie), a następnie ubić przy użyciu miksera, spieniacza lub blendera. Połączyć z gorącym naparem kawowym i przelać do szerokiej filiżanki. Udekorować bitą śmietaną lub spienionym sztywnym mlekiem. Na wierzchu posypujemy cynamonem lub kakao.
Alternatywna wersja kawy po wiedeńsku nie zawiera mleka w podstawowym napoju. Kostki czekolady (opcjonalnie: z cukrem) należy rozpuścić w rondelku lub w kąpieli wodnej, a następnie dodać gorącą zaparzoną kawę. Udekorować jak w poprzednim przepisie.
Przy pierwszych próbach warto poeksperymentować z poziomem słodkości kawy. Ma na nią wpływ rodzaj dodanej czekolady, cukier oraz bita śmietana. Gdy lubimy słodszą - lepiej użyć kostek mlecznej czekolady i słodkiej bitej śmietany, gdy bardziej "wytrawną" - polecamy dodać gorzkiej czekolady oraz udekorować spienionym mlekiem.
header fot. by Okko Pyykkö via flickr.com, creative comon licence
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2016