Jak przygotować kawę do parzenia?
2016-11-07
Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego? Jak ją przygotować, jak wypalić, jak mielić? Jak ważna jest grubość mielenia ziaren i dlaczego pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze? Podpowiadamy, jak przygotować kawę do parzenia.
Aby wydobyć z konkretnego rodzaju kawy to, co w niej najlepsze, trzeba spełnić kilka warunków. Po pierwsze - ważne, aby czas pomiędzy wypalaniem zielonych ziaren a ich zaparzaniem nie przekraczał okresu maksymalnie jednego miesiąca; najlepsze są ziarna do dwóch tygodni od prażenia. Po drugie - czas wypalania ziaren powinien być dopasowany do indywidualnych cech konkretnej odmiany lub mieszanki. Po trzecie - grubość mielenia powinna być dopasowana do rodzaju kawy, poziomu jej wypalenia i co najistotniejsze - do sposobu parzenia.
Mielenie - klucz do sukcesu!
Wbrew pozorom prosta czynność, jaką jest mielenie ziaren oraz sposób, w jaki ziarna są przygotowane do zaparzenia, to jedne z najważniejszych kwestii mających wpływ na walory smakowe naparu. Najbardziej wymagający w tym zakresie jest ekspres ciśnieniowy. Dlaczego? Gdyż działanie pary wodnej pod dużym ciśnieniem wywołuje wiele natychmiastowych reakcji chemicznych w rozdrobnionych ziarnach i jeśli te są niewłaściwie przygotowane - ma to ogromny wpływ na smak kawy. Umiejętne przygotowanie ziaren pozwala na wydobycie z ziaren tego, co w nich najlepsze - charakterystycznego aromatu oraz swoistych nut smakowych.
Kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiedniej grubości mielenia. Ważne, aby wykorzystywać do tego celu dobre młynki. Te wbudowane w ekspres powinny być wykalibrowane pod kątem rodzaju kawy, która będzie przygotowywana. Szczególnie polecane są młynki żarnowe, w których można ustawić odpowiedni stopień mielenia. I co ważne ? dobry młynek to taki, który kawę mieli równomiernie. Gdy drobinki kawy będą różnej wielkości, wówczas parzenie w wysokiej temperaturze "zepsuje" smak kawy. W takiej sytuacji zbyt małe drobinki mogą spalić się, a zbyt duże - nie zdążą się zaparzyć. Korzystając z młynka warto co kilka sekund mielenia robić krótkie przerwy. Chodzi o to, aby kawa nie nagrzała się, bo to pogorszy smak naparu.
Jak przygotować kawę do zaparzania?
Oto krótka ściągawka:
Aby wydobyć z konkretnego rodzaju kawy to, co w niej najlepsze, trzeba spełnić kilka warunków. Po pierwsze - ważne, aby czas pomiędzy wypalaniem zielonych ziaren a ich zaparzaniem nie przekraczał okresu maksymalnie jednego miesiąca; najlepsze są ziarna do dwóch tygodni od prażenia. Po drugie - czas wypalania ziaren powinien być dopasowany do indywidualnych cech konkretnej odmiany lub mieszanki. Po trzecie - grubość mielenia powinna być dopasowana do rodzaju kawy, poziomu jej wypalenia i co najistotniejsze - do sposobu parzenia.
Mielenie - klucz do sukcesu!
Wbrew pozorom prosta czynność, jaką jest mielenie ziaren oraz sposób, w jaki ziarna są przygotowane do zaparzenia, to jedne z najważniejszych kwestii mających wpływ na walory smakowe naparu. Najbardziej wymagający w tym zakresie jest ekspres ciśnieniowy. Dlaczego? Gdyż działanie pary wodnej pod dużym ciśnieniem wywołuje wiele natychmiastowych reakcji chemicznych w rozdrobnionych ziarnach i jeśli te są niewłaściwie przygotowane - ma to ogromny wpływ na smak kawy. Umiejętne przygotowanie ziaren pozwala na wydobycie z ziaren tego, co w nich najlepsze - charakterystycznego aromatu oraz swoistych nut smakowych.
Kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiedniej grubości mielenia. Ważne, aby wykorzystywać do tego celu dobre młynki. Te wbudowane w ekspres powinny być wykalibrowane pod kątem rodzaju kawy, która będzie przygotowywana. Szczególnie polecane są młynki żarnowe, w których można ustawić odpowiedni stopień mielenia. I co ważne ? dobry młynek to taki, który kawę mieli równomiernie. Gdy drobinki kawy będą różnej wielkości, wówczas parzenie w wysokiej temperaturze "zepsuje" smak kawy. W takiej sytuacji zbyt małe drobinki mogą spalić się, a zbyt duże - nie zdążą się zaparzyć. Korzystając z młynka warto co kilka sekund mielenia robić krótkie przerwy. Chodzi o to, aby kawa nie nagrzała się, bo to pogorszy smak naparu.
Jak przygotować kawę do zaparzania?
Oto krótka ściągawka:
- Kawa grubo mielona - kawa grubo ziarnista wygląda jak kryształki soli morskiej. Tak przygotowana kawa świetnie parzy się w ekspresach przelewowych, perkolatorach oraz urządzeniach typu prasa francuska. Stosunkowo duże drobinki kawy mają dużo czasu na zaparzenie się, ponadto oddzielenie kawowych fusów od naparu przy wykorzystaniu różnego rodzaju filtrów nie jest problemem.
- Kawa średniej grubości - wielkością przypomina ziarenka piasku. Średniej wielkości drobinki kawowe dobrze zaparzają się w urządzeniach typu kawiarka, gdzie mamy do czynienia z działaniem pary wodnej pod niewielkim ciśnieniem. Kawa na sitku dobrze zaparzy się, jednocześnie nie ma problemu ze zbyt małymi drobinkami, które przedostawałyby się do naparu. Dzięki temu powstaje intensywny, mocny napar.
- Kawa drobno mielona - od ziarenek wielkości zmielonego cukru po pudrową jak mąka. Drobno zmielone ziarenka kawy są przeznaczone do ekspresów ciśnieniowych, gdzie para wodna pod dużym ciśnieniem "wyciska" z rozdrobnionych ziaren to, co najlepsze. Sproszkowana, wręcz pudrowa struktura kawy jest idealna do parzenia kawy po turecku.
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2016