Blog

Jak zielona kawa wspomaga odchudzanie?
O pobudzających właściwościach czarnej palonej kawy wiemy już chyba wszystko. A jakie działanie ma niepalone zielone ziarno kawowe? W jaki sposób można je wykorzystać podczas odchudzania? Czy sama zielona kawa wystarczy, aby zgubić zbędne kilogramy?
Czytaj więcej
Czym słodzić kawę?
Na każdego przeciwnika słodzenia kawy znajdzie się tyle samo zwolenników słodkiego naparu. Czym słodzić kawę, aby było zdrowo i mało kalorycznie? Czy brązowy cukier jest dobrą alternatywą dla białego? Jak dobrać słodzik? I czy warto sięgnąć po fruktozę lub słodzić stewią?
Czytaj więcej
Jak przechowywać kawę w domu?
Odpowiednie przechowywanie kawy ma ogromne znaczenie dla zachowania jej świeżości, charakterystycznych walorów smakowych oraz mocy aromatu. Co zrobić, aby kawa była jak najdłużej świeża? Czy każdy rodzaj kawy należy przechowywać tak samo? O czym pamiętać, aby wydobyć jej najlepsze walory smakowe?
Czytaj więcej
Wszystko, co musisz wiedzieć o kawiarce
Parzenie kawy z wykorzystaniem kawiarki staje się coraz popularniejsze, nie tylko w kawiarniach, ale przede wszystkim w domowych warunkach. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą cieszyć się mocną, aromatyczną i profesjonalnie przygotowaną kawą w domowym zaciszu. Jak wygląda parzenie kawy w kawiarce? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Czytaj więcej
Dlaczego do espresso podaje się wodę?
Po czym poznać dobrą kawiarnię? Zamówcie espresso – jeśli będzie mocne i esencjonalne, a na dodatek dostaniecie do niego szklankę wody, to znaczy, że warto ją odwiedzać częściej. Czy wodę powinno się pić przed czy po wypiciu espresso? I po co tak naprawdę się ją podaje?
Czytaj więcej
Latte art – sztuka zdobienia kawy
Latte art to mówiąc najprościej – sztuka malowania obrazów mlekiem po kawie. Mimo, że to jedna z dziedzin sztuki baristycznej i wymaga nie lada umiejętności, to każdy miłośnik kawy może się jej nauczyć. Tworzenie podstawowych wzorów wcale nie jest takie trudne. Wystarczy odrobina praktyki :)
Czytaj więcej
Kawa rozpuszczalna znacznie droższa od kawy ziarnistej
Panuje powszechne przekonanie, że kawa ziarnista jest towarem ekskluzywnym, wręcz snobistycznym. A co za tym idzie – drogim. Ale nic bardziej mylnego. Kilogram średniej klasy kawy rozpuszczalnej może być nawet kilkakrotnie droższy od podobnej jakości kawy ziarnistej. Nie wierzysz? Sam się przekonaj.
Czytaj więcej
Brazylia Santos – królowa wśród kaw
Brazylia Santos to kawowa klasyka, jedna z najbardziej cenionych przez koneserów na świecie. Aromatyczna i nieco słodkawa w smaku, należy do ścisłej czołówki wysokogatunkowych arabik brazylijskich. Czemu zawdzięcza tak dobrą renomę? Jak smakuje? I jakie sposoby zaparzenia najlepiej wydobędą jej niezwykły aromat?
Czytaj więcej
Sposoby palenia kawy
Ziarna kawy swoje walory smakowe zawdzięczają tylko i wyłącznie paleniu – bez tego procesu nie byłoby możliwości zaparzenia jakiejkolwiek kawy. Na świecie stosuje się kilka sposobów jej palenia i to właśnie od niego zależą walory smakowe kawy.
Czytaj więcej
Jak przygotować idealną kawę w domu?
W domowym zaciszu, na spotkaniu ze znajomymi, podczas wieczoru z książką – także wtedy możecie cieszyć się naprawdę dobrą i aromatyczną kawą. Wystarczy do tego nieco wiedzy, wysokiej jakości ziarna i… odrobina uczucia.
Czytaj więcej
Jak wygląda uprawa kawy i jak kraj pochodzenia wpływa na jej smak?
W naszym sklepie oferujemy kawy ziarniste i mielone niemal z całego świata. Na ich smak, bardziej niż miejsce pochodzenia, wpływa sposób uprawy oraz rodzaj późniejszej obróbki. Co ciekawe, zdarza się, że kawy z tego samego regionu różnią się smakiem bardziej niż te z różnych kontynentów. W poszukiwaniu ulubionego rodzaju warto więc kierować się nieco innymi kryteriami, niż miejsce pochodzenia.
Czytaj więcej
Wybór kawy na idealne espresso
Espresso największą popularnością cieszy się we Włoszech, czy Hiszpanii, jednak walory napoju coraz częściej doceniają mieszkańcy innych krajów europejskich. Miłośnicy tego rodzaju kawy mogą ją zamówić w kawiarni lub restauracji, albo przygotować ją samodzielnie. Wiele osób w tym miejscu może postawić pytanie – po jakie gatunki kaw należy sięgnąć, by espresso przygotowane w domowym zaciszu było wyśmienite?
Czytaj więcej
Co po wypaleniu kawy?
Dawno juz nie pisalismy o kawie. Dziś do tego tematu powrócimy. Opowieści kawowe zakończyliśmy na procesie wypalania. Dziś opowiemy Wam co dzieje się z kawą dalej.
Czytaj więcej
Wypalanie kawy
W ostatnim wpisie opowiadaliśmy Wam o tym jak dociera do na zielone ziarno kawy. Dziś powiemy jak staje się ono „kawą”, którą serwujemy.
Czytaj więcej
  • 1
  • 2
  • Następna strona
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel