Wszystko, co musisz wiedzieć o kawiarce
2016-11-02
Parzenie kawy z wykorzystaniem kawiarki stało się bardzo popularne w domowych warunkach. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą cieszyć się mocną, aromatyczną i profesjonalnie przygotowaną kawą w domowym zaciszu. Jak wygląda parzenie kawy w kawiarce? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Kawiarka (nazywana także często kafeterką) to niewielki, zgrabny czajniczek do zaparzania kawy bezpośrednio na ogniu lub na płycie indukcyjnej. Działa na zasadzie dzbankowego ekspresu niskociśnieniowego, a kawa w niej uzyskana jest mocna, esencjonalna, aromatyczna i gorąca, ale bez kawowej pianki. Idealnie nadaje się do przygotowania domowego espresso. Wydobywa z kawy jej głębokie aromaty oraz charakterystyczne nuty smakowe. Ten typ ekspresu jest polecany do zaparzenia niewielkiej ilości kawy i wymaga 10-15 minut na jej przygotowanie, dlatego jest idealnym rozwiązaniem dla domowych kawoszy, ale niekoniecznie do biur, gdzie zwykle przygotowuje się duże ilości kawy.
Na czym polega parzenie kawy w kafeterce?
Zasada działania kafeterki jest bardzo prosta. Kawiarka składa się z trzech części: z dolnego pojemnika przeznaczonego na wodę, wkładanego do niego sitka na zmielone ziarna oraz z górnego czajniczka, do którego wlewa się gotowa kawa. Gotująca się woda przechodzi przez sitko ze zmieloną kawą i dalej do górnej części, gdzie skrapla się w postaci gotowego naparu.
Jak zmielić kawę?
Ziarna kawy najlepiej zmielić tuż przed parzeniem. Wówczas wydobywa się z nich najwięcej aromatu oraz charakterystycznych walorów smakowych. Ważne, aby kawa nie była zmielona zbyt drobno, ponieważ drobinki ziaren są wyczuwalne w naparze, a część z nich zatyka sitka kafeterki. Z kolei zbyt grube mielenie skutkuje powstaniem słabej kawy z powodu niskiej ekstrakcji z ziaren. Średnia wielkość jest optymalna do zaparzania w kawiarce.
Jak ją zaparzyć?
Wsypujemy naszą świeżo mieloną kawę lub już zmieloną z paczki do sitka, po same krawędzie. Możemy odsypać/wyrównać palcem lub łyżeczką nadmiar (WAŻNE żeby jej nie ubijać -> nie chcemy aby nasz napar był za gorzki, sparzył się lub żeby woda nie miała możliwość przebicia się przez kawę).
Kolejno wlewamy wodę do dolnego zbiorniczka do zaworka.
Możemy wlać zimną-> proces parzenia będzie dłuższy lub gorącą -> proces parzenia będzie znacznie krótszy.
Nakładamy sitko i zakręcamy dokładnie górny czajniczek, żeby nic nie wyciekało nam bokiem.
Ustawiamy kawiarkę na gaz i czekamy aż kawa zacznie nam wypływać na wierzch, w momencie zmiany koloru z ciemnego brązowego na lekko przeźroczysty ściągamy szybko kawiarkę z źródła ciepła i chłodzimy dolny pojemnik zimną aby ekstrakcja została zatrzymana. Następnie przelewamy kawę do filiżanki i cieszymy się pysznym, mocnym naparem.
Warto wypracować swoją technikę i samemu się przekonać co nam najbardziej smakuje.
Wybór kafeterki
Kawiarki wykonane są najczęściej z aluminium lub ze stali nierdzewnej, choć spotyka się także takie z metalową dolną częścią i ceramicznym górnym czajniczkiem. Zwykle dostępne są w dwóch wielkościach podawanych w liczbach filiżanek do espresso. Małe (na 1-2 filiżanki) lub duże (na 4-6 filiżanek). Bardziej popularne za granicą są kawiarki elektryczne z wbudowanym systemem grzejnym. Wymagają one jedynie podłączenia do prądu, zamiast przygotowania na kuchence.
Zaparzanie kawy trwa od kilku do kilkunastu minut. Kafeterki można stosować na kuchenkach gazowych, płytach ceramicznych i indukcyjnych, jednak przed zakupem warto sprawdzić, do jakiego rodzaju kuchenek dostosowany jest ten konkretny model. Ceny wahają się od kilkudziesięciu do ponad stu złotych, przy czym aluminiowe są najczęściej tańsze od stalowych. Za elektryczne trzeba zapłacić nawet kilkaset złotych.
Dzięki kawiarce można cieszyć się smaczną kawą także w czasie podróży i weekendowych wypadów, bo aromatyczną małą czarną można zaparzyć nawet na ognisku :)
Sprawdź naszą ofertę kawiarek na stronie internetowej w linku poniżej ;)
https://blueberryroasters.pl/pl/menu/kawiarki-168.html
Kawiarka (nazywana także często kafeterką) to niewielki, zgrabny czajniczek do zaparzania kawy bezpośrednio na ogniu lub na płycie indukcyjnej. Działa na zasadzie dzbankowego ekspresu niskociśnieniowego, a kawa w niej uzyskana jest mocna, esencjonalna, aromatyczna i gorąca, ale bez kawowej pianki. Idealnie nadaje się do przygotowania domowego espresso. Wydobywa z kawy jej głębokie aromaty oraz charakterystyczne nuty smakowe. Ten typ ekspresu jest polecany do zaparzenia niewielkiej ilości kawy i wymaga 10-15 minut na jej przygotowanie, dlatego jest idealnym rozwiązaniem dla domowych kawoszy, ale niekoniecznie do biur, gdzie zwykle przygotowuje się duże ilości kawy.
Na czym polega parzenie kawy w kafeterce?
Zasada działania kafeterki jest bardzo prosta. Kawiarka składa się z trzech części: z dolnego pojemnika przeznaczonego na wodę, wkładanego do niego sitka na zmielone ziarna oraz z górnego czajniczka, do którego wlewa się gotowa kawa. Gotująca się woda przechodzi przez sitko ze zmieloną kawą i dalej do górnej części, gdzie skrapla się w postaci gotowego naparu.
Jak zmielić kawę?
Ziarna kawy najlepiej zmielić tuż przed parzeniem. Wówczas wydobywa się z nich najwięcej aromatu oraz charakterystycznych walorów smakowych. Ważne, aby kawa nie była zmielona zbyt drobno, ponieważ drobinki ziaren są wyczuwalne w naparze, a część z nich zatyka sitka kafeterki. Z kolei zbyt grube mielenie skutkuje powstaniem słabej kawy z powodu niskiej ekstrakcji z ziaren. Średnia wielkość jest optymalna do zaparzania w kawiarce.
Jak ją zaparzyć?
Wsypujemy naszą świeżo mieloną kawę lub już zmieloną z paczki do sitka, po same krawędzie. Możemy odsypać/wyrównać palcem lub łyżeczką nadmiar (WAŻNE żeby jej nie ubijać -> nie chcemy aby nasz napar był za gorzki, sparzył się lub żeby woda nie miała możliwość przebicia się przez kawę).
Kolejno wlewamy wodę do dolnego zbiorniczka do zaworka.
Możemy wlać zimną-> proces parzenia będzie dłuższy lub gorącą -> proces parzenia będzie znacznie krótszy.
Nakładamy sitko i zakręcamy dokładnie górny czajniczek, żeby nic nie wyciekało nam bokiem.
Ustawiamy kawiarkę na gaz i czekamy aż kawa zacznie nam wypływać na wierzch, w momencie zmiany koloru z ciemnego brązowego na lekko przeźroczysty ściągamy szybko kawiarkę z źródła ciepła i chłodzimy dolny pojemnik zimną aby ekstrakcja została zatrzymana. Następnie przelewamy kawę do filiżanki i cieszymy się pysznym, mocnym naparem.
Warto wypracować swoją technikę i samemu się przekonać co nam najbardziej smakuje.
Wybór kafeterki
Kawiarki wykonane są najczęściej z aluminium lub ze stali nierdzewnej, choć spotyka się także takie z metalową dolną częścią i ceramicznym górnym czajniczkiem. Zwykle dostępne są w dwóch wielkościach podawanych w liczbach filiżanek do espresso. Małe (na 1-2 filiżanki) lub duże (na 4-6 filiżanek). Bardziej popularne za granicą są kawiarki elektryczne z wbudowanym systemem grzejnym. Wymagają one jedynie podłączenia do prądu, zamiast przygotowania na kuchence.
Zaparzanie kawy trwa od kilku do kilkunastu minut. Kafeterki można stosować na kuchenkach gazowych, płytach ceramicznych i indukcyjnych, jednak przed zakupem warto sprawdzić, do jakiego rodzaju kuchenek dostosowany jest ten konkretny model. Ceny wahają się od kilkudziesięciu do ponad stu złotych, przy czym aluminiowe są najczęściej tańsze od stalowych. Za elektryczne trzeba zapłacić nawet kilkaset złotych.
Dzięki kawiarce można cieszyć się smaczną kawą także w czasie podróży i weekendowych wypadów, bo aromatyczną małą czarną można zaparzyć nawet na ognisku :)
Sprawdź naszą ofertę kawiarek na stronie internetowej w linku poniżej ;)
https://blueberryroasters.pl/pl/menu/kawiarki-168.html
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2016