Brazylia Santos – królowa wśród kaw
2016-11-02
Brazylia Santos to kawowa klasyka, jedna z najbardziej cenionych przez koneserów na świecie. Aromatyczna i nieco słodkawa w smaku, należy do ścisłej czołówki wysokogatunkowych arabik brazylijskich. Czemu zawdzięcza tak dobrą renomę? Jak smakuje? I jakie sposoby zaparzenia najlepiej wydobędą jej niezwykły aromat?
To pełny słodkawy aromat, lekko miodowy, z wyczuwalną nutą czekoladowo-orzechową, aksamitny łagodny smak, niska kwaskowatość i niewyczuwalna goryczka sprawiają, że kawa Brazylia Santos uważana jest za najlepszą odmianę arabiki w klasie soft i strictlysoft. Określana jako "Królowa wśród kaw", uznana przez koneserowi ceniona przez miliony kawoszy na całym świecie, jest powszechnie stosowana nie tylko w wysokiej klasy mieszankach kawowych, ale także w tych komercyjnych, dostępnych w sklepach i kawiarniach.
Tę znaną i charakterystyczną nazwę nadano kawie w momencie, kiedy Brazylia stała się największym producentem kawy na świecie. Najsłynniejszą arabikę nazwano "Santos", chcąc w ten sposób uczcić słynnego brazylijskiego pioniera lotnictwa Alberto Santos-Dumant'a. Co ciekawe, także znany już ówcześnie producent zegarków - firma Cartier - zadedykował i nazwał "Santos" swój pierwszy w historii seryjny zegarek-bransoletę.
Skąd bierze się ten wyjątkowy smak?
Brazylia jest obecnie największym producentem arabiki na świecie. Klimat, warunki uprawy, roczny rozkład temperatury i poziom nasłonecznienia sprawiają, że rośliny kawowca produkują ziarna tej odmiany o słodkawym posmaku, niekiedy z wyczuwalną czekoladową nutą. Ziarna Brazylia Santos w większości są uprawiane w rejonie Sao Paulo, pochodzą ze zbiorów w małych i średnich gospodarstwach, gdzie szczególnie zwraca się uwagę na jakość każdego ziarna. Te wyjątkowe warunki klimatyczne pozwalają na obrabianie ziarna na sucho, czyli suszenie ich w najbardziej naturalny sposób - rozłożone na słońcu, bez użycia mechanicznych metod.
Jak wypalać i parzyć Arabicę Santos?
Brazylia Santos to klasyczna arabika - kawa o łagodnym, miodowym, lekko słodkawym smaku, charakteryzuje się niską kwaskowatością i prawie niewyczuwalną goryczką. Ciemne (pełne) palenie uwydatnia jej czekoladowy posmak, z kolei ziarna wypalane do średniego poziomu świetnie nadają się jako dodatek do mieszanek do espresso. Jednak każdemu polecamy wybranie stopnia palenia ziaren według własnego uznania lub zakup zielonej kawy do samodzielnego prażenia w domu. Do zaparzania najlepiej zmielić wypalone ziarna tuż przed przygotowaniem naparu.
Arabica Santos najlepiej smakuje zaparzana w ekspresie ciśnieniowym, włoskim zaparzaczu (tzw. kafeterce) lub na sposób arabski (po turecku) - w tygielku. Warto ją także nieco posłodzić lub dodać kardamonu. Aby uwypuklić jej słodycz i lekko orzechowy posmak, należy do zaparzania użyć nie wrzącej wody, ale takiej o nieco niższej temperaturze - około 90-96°C. Po zaparzeniu warto podawać kawę w małych podgrzanych filiżankach, aromatyczną i gorącą, aby w pełni cieszyć się jej niezwykłym smakiem.
To pełny słodkawy aromat, lekko miodowy, z wyczuwalną nutą czekoladowo-orzechową, aksamitny łagodny smak, niska kwaskowatość i niewyczuwalna goryczka sprawiają, że kawa Brazylia Santos uważana jest za najlepszą odmianę arabiki w klasie soft i strictlysoft. Określana jako "Królowa wśród kaw", uznana przez koneserowi ceniona przez miliony kawoszy na całym świecie, jest powszechnie stosowana nie tylko w wysokiej klasy mieszankach kawowych, ale także w tych komercyjnych, dostępnych w sklepach i kawiarniach.
Tę znaną i charakterystyczną nazwę nadano kawie w momencie, kiedy Brazylia stała się największym producentem kawy na świecie. Najsłynniejszą arabikę nazwano "Santos", chcąc w ten sposób uczcić słynnego brazylijskiego pioniera lotnictwa Alberto Santos-Dumant'a. Co ciekawe, także znany już ówcześnie producent zegarków - firma Cartier - zadedykował i nazwał "Santos" swój pierwszy w historii seryjny zegarek-bransoletę.
Skąd bierze się ten wyjątkowy smak?
Brazylia jest obecnie największym producentem arabiki na świecie. Klimat, warunki uprawy, roczny rozkład temperatury i poziom nasłonecznienia sprawiają, że rośliny kawowca produkują ziarna tej odmiany o słodkawym posmaku, niekiedy z wyczuwalną czekoladową nutą. Ziarna Brazylia Santos w większości są uprawiane w rejonie Sao Paulo, pochodzą ze zbiorów w małych i średnich gospodarstwach, gdzie szczególnie zwraca się uwagę na jakość każdego ziarna. Te wyjątkowe warunki klimatyczne pozwalają na obrabianie ziarna na sucho, czyli suszenie ich w najbardziej naturalny sposób - rozłożone na słońcu, bez użycia mechanicznych metod.
Jak wypalać i parzyć Arabicę Santos?
Brazylia Santos to klasyczna arabika - kawa o łagodnym, miodowym, lekko słodkawym smaku, charakteryzuje się niską kwaskowatością i prawie niewyczuwalną goryczką. Ciemne (pełne) palenie uwydatnia jej czekoladowy posmak, z kolei ziarna wypalane do średniego poziomu świetnie nadają się jako dodatek do mieszanek do espresso. Jednak każdemu polecamy wybranie stopnia palenia ziaren według własnego uznania lub zakup zielonej kawy do samodzielnego prażenia w domu. Do zaparzania najlepiej zmielić wypalone ziarna tuż przed przygotowaniem naparu.
Arabica Santos najlepiej smakuje zaparzana w ekspresie ciśnieniowym, włoskim zaparzaczu (tzw. kafeterce) lub na sposób arabski (po turecku) - w tygielku. Warto ją także nieco posłodzić lub dodać kardamonu. Aby uwypuklić jej słodycz i lekko orzechowy posmak, należy do zaparzania użyć nie wrzącej wody, ale takiej o nieco niższej temperaturze - około 90-96°C. Po zaparzeniu warto podawać kawę w małych podgrzanych filiżankach, aromatyczną i gorącą, aby w pełni cieszyć się jej niezwykłym smakiem.
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2016