Choose your language
and country
grecki
angielski
polski

Wybór kawy na idealne espresso

2016-11-02
Wybór kawy na idealne espresso

Espresso największą popularnością cieszy się we Włoszech, czy Hiszpanii, jednak walory napoju coraz częściej doceniają mieszkańcy innych krajów europejskich. Miłośnicy tego rodzaju kawy mogą ją zamówić w kawiarni lub restauracji, albo przygotować ją samodzielnie. Wiele osób w tym miejscu może postawić pytanie. Po jakie gatunki kaw należy sięgnąć, by espresso przygotowane w domowym zaciszu było wyśmienite?

Espresso- sposób przygotowania i kawa

Jesteśmy w kawiarni lub restauracji i po prostu zamawiamy espresso, bo dla większości z nas pojęcie "espresso" oznacza po prostu nazwę napoju. Jednak te pojęcie dotyczy również sposobu przygotowania kawy w specjalnie do tego przeznaczonym ekspresie. Parzenie espresso polega na przepuszczeniu około 25-30 ml wody o temperaturze około 90?C pod ciśnieniem 9-10 barów przez bardzo drobno zmieloną kawę różnych gatunków. W ten właśnie sposób powstaje mocna i bardzo aromatyczna kawa, charakteryzująca się gęstą pianką w kolorze orzechowo-brązowym.

Espresso to wynalazek z początków XX wieku. Twórcą tego napoju był Włoch Luigi Bezzera, który skonstruował pierwszy ekspres do parzenia. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że sama nazwa nie pochodzi od szybkości przygotowania kawy, ale od włoskiego przymiotnika "espresivo", który oznacza wyraźny, wyrazisty. Ta włoska aromatyczna kawa ma wiele oblicz i na jej bazie wyróżniamy kilka rodzajów: ristretto, corretto, espresso lungo, espresso dopio, espresso macchiato.

Idealne espresso, czyli wybieramy gatunki kaw

Jakość espresso przez specjalistów oceniane jest na podstawie czterech testów: wzrokowego, zapachowego, smakowego oraz ogólnych cech kawy. Przygotowując je w domu nie musimy obawiać się oceny specjalistów, ale warto sprawić, żeby nasze espresso dorównywało tym z kawiarni. Sukces zależy nie tylko od rodzaju ekspresu i sposobu przygotowania, ale także od kawy, którą wykorzystamy podczas parzenia.

Najlepsza kawa do  espresso to kawa świeżo palona - najlepiej, żeby od tego procesu nie minął więcej niż miesiąc. Wybierając kawy z naszego sklepu zawsze masz pewność, że kawą jest świeża - wypalamy ją dla Ciebie po złożeniu zamówienia.

W espresso wykorzystuje się kilka gatunków kaw - w sprzedaży dostępne są gotowe mieszanki, które przygotowane zostały przez specjalistów, więc jeśli nie wiemy jakie rodzaje wybrać to warto skorzystać z tego rozwiązania. Osoby bardziej znające się na tajnikach parzenia espresso mogą tworzyć swoje mieszanki z tzw. singli. Jakie zatem kawy najlepiej nadają się do espresso? Wielu sprzedawców lub specjalistów ma swoje typy i może nam zarekomendować odpowiednie gatunki, ale tak naprawdę każdy rodzaj kawy sprawdza się jako espresso i w sumie tylko od nas zależy, czy taka kompozycja aromatów będzie nam smakować, czy też nie. Jeśli chodzi o espresso to warto eksperymentować w poszukiwaniu smaków, które będą odpowiadać naszym preferencjom - to dodatkowa magia tego napoju. Kawy dostępne w sklepie cafeborowka opisujemy w taki sposób, aby przedstawić ich profil smakowy i aromatyczny. Możesz dzięki temu skomponować espresso w taki sposób, aby było niepowtarzalne i dopasowane do Twojego gustu.

Idealne espresso pod względem smaku to pojęcie względne i wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Jednak, gdy w tworzeniu mieszanek panuje dowolność i ogranicza nas tylko wyobraźnia, to zupełnie inaczej sytuacja wygląda w przypadku procesu przygotowywania espresso, gdzie należy trzymać się ścisłych wytycznych.

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
pixelpixel