Wybór kawy na idealne espresso
![Wybór kawy na idealne espresso](/data/include/img/news/1478091500.jpg)
Espresso największą popularnością cieszy się we Włoszech, czy Hiszpanii, jednak walory napoju coraz częściej doceniają mieszkańcy innych krajów europejskich. Miłośnicy tego rodzaju kawy mogą ją zamówić w kawiarni lub restauracji, albo przygotować ją samodzielnie. Wiele osób w tym miejscu może postawić pytanie. Po jakie gatunki kaw należy sięgnąć, by espresso przygotowane w domowym zaciszu było wyśmienite?
Espresso- sposób przygotowania i kawa
Jesteśmy w kawiarni lub restauracji i po prostu zamawiamy espresso, bo dla większości z nas pojęcie "espresso" oznacza po prostu nazwę napoju. Jednak te pojęcie dotyczy również sposobu przygotowania kawy w specjalnie do tego przeznaczonym ekspresie. Parzenie espresso polega na przepuszczeniu około 25-30 ml wody o temperaturze około 90?C pod ciśnieniem 9-10 barów przez bardzo drobno zmieloną kawę różnych gatunków. W ten właśnie sposób powstaje mocna i bardzo aromatyczna kawa, charakteryzująca się gęstą pianką w kolorze orzechowo-brązowym.
Espresso to wynalazek z początków XX wieku. Twórcą tego napoju był Włoch Luigi Bezzera, który skonstruował pierwszy ekspres do parzenia. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że sama nazwa nie pochodzi od szybkości przygotowania kawy, ale od włoskiego przymiotnika "espresivo", który oznacza wyraźny, wyrazisty. Ta włoska aromatyczna kawa ma wiele oblicz i na jej bazie wyróżniamy kilka rodzajów: ristretto, corretto, espresso lungo, espresso dopio, espresso macchiato.
Idealne espresso, czyli wybieramy gatunki kaw
Jakość espresso przez specjalistów oceniane jest na podstawie czterech testów: wzrokowego, zapachowego, smakowego oraz ogólnych cech kawy. Przygotowując je w domu nie musimy obawiać się oceny specjalistów, ale warto sprawić, żeby nasze espresso dorównywało tym z kawiarni. Sukces zależy nie tylko od rodzaju ekspresu i sposobu przygotowania, ale także od kawy, którą wykorzystamy podczas parzenia.
Najlepsza kawa do espresso to kawa świeżo palona - najlepiej, żeby od tego procesu nie minął więcej niż miesiąc. Wybierając kawy z naszego sklepu zawsze masz pewność, że kawą jest świeża - wypalamy ją dla Ciebie po złożeniu zamówienia.
W espresso wykorzystuje się kilka gatunków kaw - w sprzedaży dostępne są gotowe mieszanki, które przygotowane zostały przez specjalistów, więc jeśli nie wiemy jakie rodzaje wybrać to warto skorzystać z tego rozwiązania. Osoby bardziej znające się na tajnikach parzenia espresso mogą tworzyć swoje mieszanki z tzw. singli. Jakie zatem kawy najlepiej nadają się do espresso? Wielu sprzedawców lub specjalistów ma swoje typy i może nam zarekomendować odpowiednie gatunki, ale tak naprawdę każdy rodzaj kawy sprawdza się jako espresso i w sumie tylko od nas zależy, czy taka kompozycja aromatów będzie nam smakować, czy też nie. Jeśli chodzi o espresso to warto eksperymentować w poszukiwaniu smaków, które będą odpowiadać naszym preferencjom - to dodatkowa magia tego napoju. Kawy dostępne w sklepie cafeborowka opisujemy w taki sposób, aby przedstawić ich profil smakowy i aromatyczny. Możesz dzięki temu skomponować espresso w taki sposób, aby było niepowtarzalne i dopasowane do Twojego gustu.
Idealne espresso pod względem smaku to pojęcie względne i wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Jednak, gdy w tworzeniu mieszanek panuje dowolność i ogranicza nas tylko wyobraźnia, to zupełnie inaczej sytuacja wygląda w przypadku procesu przygotowywania espresso, gdzie należy trzymać się ścisłych wytycznych.