Ciekawostki kawowe część 1 - prawdy i mity
1. Kobiety, które piją 2 lub więcej filiżanek kawy dziennie, rzadziej zapadają na depresję. PRAWDA
Naukowcy z Harvardzkiej Szkoły Medycznej, nie do końca wiedzą czym wytłumaczyć to zjawisko, ale niewątpliwie kofeina w korzystny sposób wpływa na chemię naszego mózgu. Fakt ten potwierdzają badania wskazujące, że kawa bezkofeinowa nie wywołuje podobnego efektu. Zespół z Harvardu analizował przypadki 50.739 kobiet, które nie przejawiały żadnych oznak depresji. Badania trwały od 1996 r. do 2006 r., a ilość spożywanej kofeiny była monitorowana za pomocą specjalnych kwestionariuszy. Wyniki tego eksperymentu były zaskakujące, w ciągu 10 lat stwierdzono 2607 przypadków depresji i jednoznacznie wskazywały, że u kobiet spożywających 4 lub więc filiżanek kawy dziennie ryzyko depresji spadło o 20%, u kobiet spożywających 2-3 filiżanki ryzyko było mniejsze o 15% w stosunku do pań niepijących kawy lub pijących 1 filiżankę dziennie.
Dzieje się tak najprawdopodobniej dzięki kofeinie, która korzystnie wpływa na energetyczność i samopoczucie. Kawa blokuje receptory adenozyny, związku wydzielanego w odpowiedzi na stan zapalny, a specjaliści porównują to do zwiększonej mózgowej produkcji dopaminy - hormonu szczęścia.
2. Ziarna arabiki mają więcej kofeiny niż robusta. MIT
Arabika zawiera znacznie mniej kofeiny od niedocenianej robusty. Niekiedy ta druga ma o 1/3 wyższą zawartość kofeiny w ziarnie.
3. Ilość kofeiny zależy od gatunku kawy. PRAWDA
Niewątpliwie prawdą jest, że każdy rodzaj kawy zawiera inną ilość kofeiny. Niestety, by to sprawdzić musielibyśmy przeprowadzić badania w warunkach laboratoryjnych, ale od czego jest internet/ W 100% nie jesteśmy w stanie potwierdzić prawdziwości danych zawartych w poniższej tabelce, ale z naszego doświadczenia wynika, że dość wiarygodnie oddaje ona rzeczywistość. Dane dotyczą zawartość kofeiny w 175-mililitrowej filiżance.
Kawa | Zawartość kofeiny w mg |
Etiopia | 140 |
Brazylia Santos | 140 |
Peru | 160 |
Kostaryka | 160 |
Gwatemala | 177 |
Salwador | 177 |
Hawaje | 180 |
4. Kawa ma wpływ na nasze decyzje. PRAWDA
Chcesz przeżyć udaną randkę, podpisać dobry kontrakt lub namówić przyjaciółkę na szalony wyjazd do Paryża? Zamów swojemu rozmówcy... filiżankę kawy. Australijscy naukowcy odkryli, że podwyższona zawartość kofeiny w organizmie zwiększa skłonność do mówienia "tak". Badania przeprowadzono na grupie 140 studentów, których zapytano o stosunek do eutanazji i aborcji, następnie mieli oni wypić czysty sok pomarańczowy lub sok pomarańczowy z kofeiną i dano im do przeczytania teksty, które zawierały argumenty przeciwne do ich osobistych przekonań. Na koniec ponownie oceniano postawę wobec kontrowersyjnych zagadnień, okazało się, że w przypadku studentów pijących sok z dodatkiem kofeiny znacznie zrastały szanse na zmianę punktu widzenia.
5. Kofeina nadaje gorzki smak kawie. MIT
Wkład kofeiny w gorzki smak kawy to zaledwie 15%. Pozostała, charakterystyczna goryczka pochodzi ze związków zaliczających się do dwóch klas: pierwsza klasa to laktony kwasu chlorogenowego i występują one w kawach palonych jasno i średnio oraz fenylindany, które są charakterystyczne dla paleń ciemnych. Warto dodać, że związki te wytwarzają się podczas palenia więc zielone ziarno kawy ich nie posiada.
Kolejna dawka ciekawostek już niebawem!